Syroezha

Gde i kad gribe uzgajaju rebra?

Gde i kad gribe uzgajaju rebra?

Syrozhka - neke od najčešćih gljiva. Rastu u Evropi, Rusiji, Aziji i Americi: od Arktika do tropiha, ali u velikoj većini su stanovnici srednjih širina. Neke su vrste čak i u Africi.

Simbodies žive u simbiozi, t.E. obostrano korisno partnerstvo, s mnogo vrsta drveća (ovisno o vrsti gljivice) (hrast, bukva, smreka, grab, breza, topola, lipa, bor, jelša, aspen), te u nekim slučajevima i zeljastim biljkama i zeljastim biljkama Stoga se rasprostranjeni u svim vrstama šuma: četinari, listopadni, miješani. Različite vrste preferiraju različita tla: hidratantna, pješčana, močvarna područja. Gljive su voće od proljeća do jeseni, ali glavna sezona sira čini - avgust-septembar, jer u ovom trenutku se najjače pojave.

Sirow: Opis

Šešir

Voćno tijelo čizgaka sastoji se od šešira i nogu. Oblik šešira se mijenja kako rastu i razvijaju. U mladim sirovinama se događa polukružna, gotovo sferna, polu-sam, onda postaje konveksna ili konveksna prostirka, a stare gljive su ravne sa konkavnom sredinom ili lijevkom.

Rubovi kapa u različitim vrstama sira mogu se pucati, valovito zakrivljeni, tuberkul ili glatki, mijenjajući se s godinama. Jedna vrsta ivice su direktne, druge - spuštene ili podignute. Veličine kapica kreću se od 2 do 15 cm.

Koža koja prekriva šešir, čak i u gljivama jedne vrste može biti:

 • bilo glatko, vlaženo i ljepilo;
 • bilo suvo, mat, lagano baršunast.

Ljepljiva površina s vremenom može se napuniti, a ponekad je u početku suha.

Koža iz mekste kape zaostaje na različite načine:

 • Lako (u breza žvakanju (lat. RussulaBetulaum);
 • do polovine (u sirovom solaru (lat. RussulaSolaris);
 • Samo oko ivice (u sirovom zlatu (lat. RussulaAurea).

Boja sirovog šešira uključuje gotovo sve nijanse solarnog spektra: crvena, žuta, zelena, ljubičasta, plavkast, smeđa. Boja nije uvijek monofonska: ponekad je s neravnim mrljama i različitim prijelazima boja, kao da gori na suncu.

Gimentoform

Sirow: Opis

Hymenoform sirove ili donja površina šešira, sastoji se od širokih ili usko iznenađenih ploča koje imaju različitu dužinu, debljinu, frekvenciju i boju. Ploče usjeva mogu biti bijele, svijetlo žute, lagane kreme, blago ružičasti, oker, limunski žuti.

Noga

Češće su sirovine sa cilindričnim, ispravnim nogama, rjeđe - sa erosenovoidima (maslina zgužvana (lat. R.Olivacea), Mauladovoid (zlatni sirovi (lat. R. Aurea), cilindrično, ali suženo u bazu (hrana sirova ili jestiva (lat. R. Vesca). Noga pričvršćena na sredinu šešira. Njeno meso se mijenja s godinama, mogu se izvesti mlade gljive, t. E. labav, zapređen ili gust. Kao što se slaže, šupljine se pojavljuju u njemu, postaje spužvasta i krhka. Boja nogu događa se i svijetlo: bijelo, žućkasto, kremasto, ružičasto i tamno: sivo ili smeđe boje. U svojoj fondaciji mogu biti prisutne zahrđale mrlje, poput zelenog žvakanja (lat. R.AERUGINEA). Površinske noge glatke, gole, svilene ili baršunastote, s godinama može se malo nagnuti.

Pulpa kapsa, uglavnom bijela ili vrlo lagana nijansa, gusta ili tanka - ne ima miris ili slabu aromu i drugačiji okus. S prelom voćnim tijelima usjeva, mliječni sok se ne ističe.

Ploče, meso i noge sirovina su vrlo krhke. Fragilnost i krhkost ovih gljiva daju sferiste - posebne grupe mjehurića koje su u voćem.

Spore prah

Različita boja i spore prah sirovina: bijelog, krema, lagana krema, žuta, svjetlosna oker.

Jestible Vrste sira

Jestivi cheegles brojili su nekoliko desetaka. Ne rastu svi u Rusiji, neki su rijetki. Većina vrhova obojena je sivo zelenim, žutim ili plavim tonovima.

Hrana

Jestible Vrste sira

Sir hrane - jedna od najukusnija sorti. Raste s polukružnim vrhom, koji se zatim izjednačava, u centru se nalazi popustljivost. Boja smeđa s različitim nijansama: siva, lila, bež, zelena, - postoje bijele gljive. Koža je uklonjena polovina. Pod šeširom, česte svjetlosne ploče su jasno vidljive, u kojim se sazrijevaju sporovi u obliku muškaraca ili jaja.

Noga - glatki cilindar, bez zgušnjavanja. Donji dio je žuti sušili ili isti kao šešir. Srednja čvrsto, hrskava, sa slabim ukusom oraha.

Kolekcija počinje sredinom ljeta i završava u septembru. Gljive se nalaze u šumi sa crnogoričnim ili listopadnim drvećem. U blizini često raste povezane s ravnom raznolikošću.

Bijesan

Nejestive cheesegings

Sirevanje bijesa ima veliki šešir s promjerom do 10 cm. Postepeno se pretvara u stan i lijevak u obliku lijevka. Burpay kože, ljubičaste mrlje su vidljive. Kad se u dvorištu suše, ona mat, na kiši postaje baršunasta ili sjajna, lako je čistiti. Ploče se pokucaju nogom.

Noga nalikuje kubaru ili mace, posjeduje nijansu crvenog karmina. Na sloju postaje drono, odavde i naziv gljiva. Srednja čista, stječe žućkasto ton nakon rezanja. Nakon sušenja, izražen miris škampi. Gljiva je u simbiozi sa borovima i božićnim drvećem.

Bolotnaya

Kako prikupljati usjeve

Bolotnaya sir - jedna od najukusnija sorti. Za razliku od drugih jestivih sorti, ima crvenu nijansu šešira, koji stari tela postaju narančaste. Top meso i konveksno. Ploče su česte, postoje granatirani, rastu u nogu. Oni su smeđa ili kremasta žuta.

Noga ima oko 10 cm, prosječna debljina, podsjeća na vreteno ili mace. Unutar šuplje, gornji obojen u ružičastoj boji. Mladi gljive sira imaju gustu dužnost, koja se tokom vremena postaje labava. Intenzivno vrijeme ponude na kraju je ljeta i prve sedmice jeseni. Pogled raste u listopadnim i miješanim šumama. Mycelium raste sa korijenskim sustavom hrasta, smreke, bora, breze.

Wilshaw

Kako razlikovati od blijedog lista

Divlje sir ima šešir u obliku lijevka, 5-12 cm. Oslikana je u različitim nijansama smeđe, ponekad sive, žute ili zelenkaste, sa maslinom u sredini. Ploče se debele i spuštaju, imaju kremu, zelenu i žutu, sa malim smeđim stavesom. Koža je suha odozgo, uklonjena samo na ivicama.

Noga je sužava knjigu, jaku. Nakon kiše formiraju se žute mrlje na njemu. Srednja srednja je gusta, kore, na sloju blago žute. Raste pored listopadnih stabala, sazrijeva se bliže jeseni, gljive idu u male bendove.

Buro-ljubičasta

Prva pomoć za trovanje gljivama

Sirova ljubičasta sirova ima šešir od fleka sa valovitim ivicama, oblik lijevka. Boja ljubičasta sa smeđom nijansom, ponekad burgundija. Koža u sredini ljepila, postaje suha, sa mat sjajem. Ploče se bave i rastu do nogu. Prvo su mliječni bijeli, jer se argument podudara zatamnjeva.

Noge imaju zadebljanje u centru, baza je uska, sa žućkastom nijansom. Sredina labave, lako se probija. Mycelium ulazi u simbiozu sa brezama i božićnim drvećem. Sakupite savjet žetve na početku jeseni: tada gljiva raste po grupi.

Plavi

Povoljne karakteristike

Jestivo ili plavo jestivo, veselo ima boju nalik ametistu. Ponekad su vidljive masline, ljubičaste nijanse. Ima gustu i gustu šešir, koža se lako uklanja, prekrivena izljevom pauka Sizzy. Ploče su guste, u podnožju se granatiraju.

Noga od sirovog zadebljanja, alternativa iznad, bijela, struktura varira od guste do spužve. Mlade gljive su prekrivene baršunom. Sredina je lako razbiti, slatka, bez ukusa. Ova vrsta se nalazi ispod božićnih stabala u kolovozu i septembru.

Bijeli

Metode kuhanja

Russule White Syroezhka, ili Kromjan, ima srednji vrh prljave bijele boje. U sredini je konkavan, ivice su malo valovitog ili ravnog. Donji plodovi su mali i česti, imaju zelenkastu nijansu. Noga je kratka i zadebljana, sredina je gusta. Sirovine ove vrste podsjećaju se nakazom, ali nakon rezanja, sok od mlijeka se ne pojavljuje. Okus gljiva sa senfom. Raznovrsnost raste među mješovitim stablima, prikupljaju se do početka oktobra.

Kralj

Ljekovita svojstva

Sirovi Rubulya Musevian ima tanki šešir, ravan ili sa malim udubljenim udubljenim, ivicama sa žljebovima. Odozgo, gljiva ima ciglu ili smeđi-jorganu, s vremenom bledi. Ploče se gubene, prvo su bijele, tokom vremena postaju bež, razgranati blizu nogu i vrištavaju se s tim. Koža je dobro uklonjena, na kiši postaje prljava.

Noga ima oblik vretena ili cilindra, guste, na rezu će pronaći prljavu žutu boju. Spongsy ili gust nagomilane noge. Meso je krhko, žutilo kada je oštećen. Okus ovog ukusa je slab, nema aroma. Raste ispod božićnih drveća, borova, otkucaja, hrastova, jela.

Crn

DammAge i kontraindikacije

Autorirna crna, ili crno-besplatna sorta, odnosi se na uvjetno jestivu grupu. Pulpa ima svijetlo senf, ali ne otrovan. Šešir izrađen od konveksnog pretvara se u stan, sa centralnim uvlačenjem. Smeđa boja, a zatim gotovo crna, u srednjoj intenzivnijoj. U starenjem gljiva, pukotine se pojavljuju na površini. Koža s visokom vlagom ljepljivom, na njemu smeće, igle, pale lišće.

Gimentor Pink-Brown, ponekad crna. Plamen zadebljao i rijetko. Noga je izdužena i cilindrična, prvo bijela, zatim smeđa. Na rezu meso postaje ružičasta. Pogled raste u šumama zapadnog Sibira, Karelije i zapadne Evrope.

Zelenkasta ili ljuskana

Syroezha

Zelenkasto ili ljuljavo na početku života ima polukružni savjet, a zatim u sredini se pojavljuju uhvaćeni, ivice ispadaju. Zelena ili siva-zelena boja. Koža na periferskoj pukotini, ima male vage odozgo, lako je čistiti. Ploče su rijetke, u mladim kopijama su bijele, u starom - palete.

Noga je meso i gusta u obliku cilindra. Meso ima originalni okus oraha. Smatra se jednim od najukusnijih, uklapa se za prženje, gašenje marina. Jesenska sorta pojavljuje se u septembru, raste u listopadnom šumi, preferira kiselo tlo.

Smrdljivi ili jeleni

Syroezha

Smrdriti, voyty, svinjetina ili tolfolnik, smatra se uslovno jestivom gljivama, ima senf. Pola prvo poluglave, zatim se ispravlja. Boja šešira događa se s ljubičastom, ljubičastom, smeđom, maslinskom nijansom. Kože prekriven sluzi, grubim. Ploče su prljavi i bijeli, tamni sok izolirani tokom oštećenja.

Noga zadebljana, gusta, sa crvenkastom nijansom, koja u starim gljivama postaje siva. Sredina mesa, postaje smeđa na rezu. Ime primljeno zbog zanimljivog mirisa. Neko ga upoređuje s haringom, netko mirisno podsjeća na bademe ili tumačenje. Tako da svinje nisu ponosne, oni su prethodno natopljeni, a zatim suši u nekoliko voda. Pogodni su za soljenje i marinion.

Zlatan

Syroezha

Rijetka zlatna sorta javlja se u šumama širokog veličine. Šešir iz polukružnog postupno se pretvara u stan s blagim udubljenjem u centru. Boja u crveno-žutim, narančastom i ciknim tonovima nalik zlatu. Rijetke ploče, sa granama, oh boja.

Noga je gusta, praznini se pojavljuju u starim gljivama. Površinska gruba, ljuskana. Bijela nijansa, postepeno bjesno. Sredina prvog snažnog, ali s omeksom. Nema mirisa, ukus mekan, slatkiš.

Badem ili lavrovishnevaya

Syroezha

Badem ili lavirovnee ima konveksnu kapu koja je u mladosti konkavna. Boja prvo podsjeća žutu okhru, a zatim postaje smeđa. Ploče su česte, sa oštrim ivicama, u starosti steknu zahrđajuću boju.

Cilindrična noga, utopljena, mesnata. Ovaj sir je malo zapaljen ukus, ima izražen miris Almond, zbog čega se naziva badem. Pogled raste u listopadnim ili miješanim šumama, micelijum formira simbiozu sa hrastovima i otkucajima.

Nejestive cheesegings

U rodu siru i praktično nema istinski otrovnih gljivica. Neke vrste akumuliraju malu količinu toksina koji mogu uzrokovati poremećaj stomaka, iritaciju mukoze ili akutnog gastritisa. Ali smrtno trovanje tih gljiva nije fiksna.

Nejestive sorte su gorke, ponekad gorući ukus, stoga nisu pogodni za sakupljanje i kuvanje. Većina svijetlih crvenih šešira ima ružičastu hladovinu na rezu. Ali postoje izuzeci.

Krhki

Syroezha

Siroda krhka mala veličina, njegov šešir je promjera oko 6 cm, ima ravan oblik sa slabom udubljenjem. Polivo-ljubičasta boja sa crvenom, smeđom zelenom i sivom nečistoćom. Kožna sluznica, lako se čisti. Ploče rijetke, besplatno, s nazubljenim duž ivica.

Noga u obliku obrve ili cilindra, prve bijele boje, zatim žuta. Sredina je gusta, s godinama postaje labava. Krhko meso, boja joj je bijela ili žućkasta. Aroma je slatka, ukus je gorko, onda se gljivica smatra nesposobnim.

Ružičasti

Ruža je serovala uslovna i jestiva. Izgled podsjeća na udaljeni rodijum - jestivi hiroform od sira. Ima gorki ukus, ali nestaje nakon sokliranja i dugog kuhanja. Poluglava šešir bez udubljenja. Boja od tamne crvene do blijedo ružičaste boje. Suva koža, sluz se pojavljuje samo u vlažnom vremenu. Ploče su usko susjedne jedna drugoj, imaju ružičastu nijansu.

Noga je čvrsta, ima oblik cilindra. Sredina je gusta, ali lako će se raspasti. Ove gljive se nalaze u crnogoričnim zemljama. Da biste se riješili neugodnog ukusa, šminka sira oko 5 sati je bacanje u vodu. Tada je potrebno 1,5-2 sata za odlaganje, 1-2 puta isušena voda.

Crvena

Crveni sir ili krvavo crveno, imenovano zbog svijetlih kape u boji. Zadebljana je, sa slabo uklonjivom kožom. Ponekad dobiju ljubičaste, ljubičaste nijanse, u starosti bledi. Ploče su česte, razgranačene, idu u nogu, prvo izbjeljivanje, a zatim steknite kremu nijanse.

Nogu u obliku cilindra, s ružičastom ili crvenkastom bojom, u dnu žutosme. Unutar pola. Srednja vrijednost je gusta, ispod samo kože ružičasta. Okusite gorko i kaustično, ima ukus voća. Ako su takvi slatkiši sirovi, lako je dobiti ozbiljan želudac.

Mair

Syroezha

Mairov sir ili med, raste u mnogim evropskim zemljama, nalazi se u bukovim šumama. Šešir nisam prven krvavo-crvena, onda postaje ružičasta. Oblik sfernog, zatim postaje konveks, s blagim pritiskom u centru. Česte ploče bjelkaste u mladim gljivama i kremom - stari.

Cilindrična noga s blagim ružičastim nijansom, u dnu smeđe-žute boje. Srednja je gusta, crvenkasta na sloju, ima miris voća za med. Okus ove vrste sira je kaustičan, gorko i goruće. Smatra se da je otrovna, u sirovom obliku uzrokuje poremećaj stomaka.

Kel

Celle sir ima ljubičasto-ljubičastu, ljubičastu ili ljubičastu šešir, ponekad zelenkaste oko ivica. Prvo, raste polukrugom, a zatim postaje ravan, a nakon odabira ivice, ivice se savijaju. Ploče su bijele, s godinama postaju prljave sive ili krem, rastu i raste u nogu. Skar se loše uklanja, samo oko ivice.

Noga u obliku cilindra obojena u intenzivnu ružičastu ljubičastu boju. Između glatke, s blagim rubom, unutrašnji dio je gust. Meso je suvo i krhko, ispod kože ljubičasto, žutilo na sloju. Miris slab, sa laganim voćnim notama. Ukus gorak i kaustičan. Gljiva, ali, udarajući posuđe, pokvari sve gljive.

Zhggoundaya

Syroezha

Syroezhka Zhghead se susreće u šumama svih vrsta. U ne crvenom šeširu, u mladosti polukruga, onda postaje ravan. Bijele ploče, u starosti žuto. Koža je dobro odvojena. Noga ima slabu ružičastu nijansu, cilindrični oblik. Okusite gorak i paljenje.

Vrsta se smatra slabim otrovnim. Gljiva sadrži male doze musance. Smrt nakon upotrebe ove vrste se ne bilježi, ali u stanju je da izazove ozbiljne probleme u stomaku.

Kako prikupljati usjeve

Syroezhka - jestiva krhka gljiva, ona se lako probija. Neophodno je prikupiti u košarici, ne namećete previše jedan jedni na druge. Pronalaženje gljiva treba biti ispod drveta, mladi uzorci skrivaju se u leglu, to je uredno brzo, tako da ne ošteti šešire. Noga je sječena oštrim nožem. Nužno pogledajte bazu da se ne zbuni sa otrovnim gljivama. Prije nego što se nađe u košaru, provjerava se za prisustvo crva. Ako ih ima mnogo, gljivica je bolja da se baci: zarazit će ostatak.

Kako razlikovati od blijedog lista

Najotrovnija gljiva u našim šumama je blijedostada. Izgleda kao sirovo.

Opis i razlikovanje karakteristika lista:

 • Mlada gljiva ima ovoidni oblik, stari šešir je ravan, bez udubljenja.
 • Boja zelenkasto, blijedo žuta, žuta, žuta-zelena.
 • Noga je 3-5 cm, oslikana poput šešira, samo upaljač, u starim kopije šupljim.
 • Na dnu se nalazi karakteristična torba u obliku jaja.
 • Ispod poklopca na nozi može se vidjeti gusti prsten.
 • Pulpa ne miriše, nikad se ne vidi na rezu, tako da će se raspasti ili žuta.

Evo nekoliko funkcija koje bi trebale biti isplaćene na diferencijaciju 2 vrste:

 • Jestiva gljiva nema prstena na nozi
 • Noga je uvijek gušća od blijeda ToadSTOOL i u odnosu na šešir, većina jestivih vrsta bijela ili malo žućkasta, događa se ružičasta s crvenim šeširima.
 • Na dnu se nikad ne stoji zadebljanje.
 • Crvi blijedi sir ne jedu - ona je uvijek cjelina.

Otrovne nisu samo voćne tela lista, već i sporovi. Ako stablo raste ispod drveta i navijači rastući, jestiva gljiva ne može sakupljati. Sporovi otrovnih i on postaje opasan. Izbjegavajte da pokupljate bobice koje rastu u blizini blijeda.

Prva pomoć za trovanje gljivama

Syroezha

Iako, kao što smo već napisali, biselje ne predstavljaju snažnu opasnost za zdravlje ljudi, ipak, čak i s blagim trovanjem, toksična gljiva zahtijeva hitnu pomoć. U slučaju sirovina bit će potrebna ispiranje usta, eventualno pozivajući povraćanje i pranje želuca. U slučaju ozbiljnog trovanja, otrovne gljive mogu biti poražene od gastrointestinalnog trakta, kardiovaskularni sistem, CNS, jetra i bubrezi. Važno je pomoći u prvim simptomima trovanja.

Od, na primjer, tretman lezija uzrokovanih paletim radnim danom, provedenom drugom danu, već će biti uzalud. Razne otrovne gljive uzrokuju posebne posljedice kada se koriste prema unutra, ali bit će proliv, povraćanje, bol u stomaku. Prvi znakovi trovanja mogu se očitovati u različitim vremenima, ovisno o jedu gljive. Dakle, na primjer, blijedno trovanje rafiniranje očit će se u roku od 8-18 sati, linije - nakon 6-10 sati, krigle - nakon 30 minuta, bilo 2-6 sati, lažno gnjavaže - nakon 1-6 sati. Izvadite otrov iz tijela pomoću povraćanja.

Uzrokuje se ispijanjem čaše topline vode sa 1 kašikom soli ili 1 žličicom senfa. Možete i provocirati povraćanje, pijući veliku količinu hladne vode, a zatim pritisnite dva prsta u korijen jezika. Obavezno operite stomak. Nakon postupka, osoba treba koristiti aktivirani ugljen (1-2 tablete po 1 kg težine). Kao što vidite, sorte sira čini puno. Nažalost, nije uvijek lako razlikovati jestive i nepodnošljivo sir. Ponekad neće moći pomoći čak ni takvim karakteristikama kao boju, miris i ukus. Zapamtite: Uz najmanju sumnju, dobru gljivu ili otrovno, bolje ga je riješiti.

Povoljne karakteristike

Ako je neophodno očistiti tijelo bezopasno, najbolje je koristiti sirovine za to, što se za razliku od droga neće biti oduzeto samo, već također pomažu u skrivenom korisnim tvarima. Oni su neophodni za ljude s bolestima gastrointestinalnog trakta. Mali kalorijski sadržaj definitivno će se oduševiti sjedeći na dijeti i stalno nakon njihove ženske figure. Gljive su hratne, mogu se brzo zasititi, ali istovremeno ne dovode do pretilosti i ne stvaraju nelagodu u stomaku. Pored toga, korisnost sira čini sadržaj u njima Lecitin - Ova supstanca vrlo pogoduje ljudsko tijelo, zbog toga, holesterol se smanjuje i, u skladu s tim, rizik od dobijanja bolesti. Ne tako davno, skromna ljepota u boji postala je popularna među sirovom hranom. Naučnici su otkrili da sadrži vrlo važan enzim Rasulul - neprocjenjiv je, kao što pomaže u kaputu sa mlijekom.

Metode kuhanja

Syroezha

Postoji nekoliko načina za kuhanje i stavljanje sira zimi. Uhvaćeni su, marinirani, smrznuti, prženi i ugašeni. Billet ne traje mnogo vremena, jer su ove gljive lako čišćene i pranje.

Slano slano

Sastojci:

 • Gljive (sirovo) - 1 kilogram;
 • Voda je 1 litara;
 • Sol - 60 grama;
 • Karanfil - 5 komada;
 • Mirisna biber (polka tačka) - 10 komada;
 • List uvale - 5 komada.

Metoda kuhanja:

 1. Jasne gljive, ostavite u hladnoj vodi dva sata, a zatim dobro isperite.
 2. U kipućoj vodi stavite sol, začine i gljive.
 3. Nakon što gljive padnu na dno tave, moraju se ukloniti iz požara, razgraditi na banke, sipatila i zatvoriti plastičnim poklopcima.

Marinirano sirevanje

Sastojci:

 • Gljive (sirovo) - 1 kilogram;
 • Voda - 0,5 litara;
 • Sol - 1 kašika;
 • Šećer - 1 žličica;
 • Sirćetna kiselina - 1 kašika;
 • Karanfil - 5 komada;
 • Biber crna (polka tačka) - 10 komada;
 • List za uvala - 5 komada;
 • Sjemenke Dill - 1 čajna kašika.

Metoda kuhanja:

 1. Donesite vodu u prokuhajte, dodajte sol, šećer, začine i stavite gljive.
 2. Stridžentne gljive 20 minuta trebate da ih razgradite na steriliziranim bankama, sipaju marinadu i plastične poklopce začepljenja.

Čuvajte gljive u frižideru ili podrumu. Proizvodi od konzerviranih sira spremni su jesti deset dana nakon kuhanja. Od toga možete pripremiti širok izbor posuđa.

Ljekovita svojstva

Syroezha

Predstavnici ove vrste sadrže u svom sastavu vitamini B1, B2, PP, E i C. Neke vrste imaju antibakterijska svojstva, pomažu se da se nose sa kožnim bolestima. Syrozhka je vrlo hranjiva zbog visokog sadržaja proteina i istovremeno nisko-kalorie, što im omogućava da se koriste u pripremi prehrambenih jela kada se bave suvišnim tjelesnim težinama.

Korisno za bolesti gastrointestinalnog trakta. Sadrže lecitin, sprečavanje asimilacije holesterola. Doprinosite čišćenju tijela. Ove su gljive bogati u kalijumu, magnezijumu i fosforu, u njihovom kompoziciji postoje kalcijum i gvožđe.

Ove su gljive dobile svoje ime zbog činjenice da se mogu koristiti u sirovom obliku. Ovo je zapravo tako, ali još uvijek ne vrijedi rizika, posebno jer kuhanje sira čini - slučaj je potpuno nezamisliv.

DammAge i kontraindikacije

Sirova mekana struktura. Zbog činjenice da su krhke, vrlo su teško prenijeti u dom cjeline, a raštrkani komadi kriški su neugodni i čisti.

Unatoč činjenici da ove gljive ne stvaraju osećaj gravitacije, dugačke su apsorbirane i njihova upotreba treba biti ograničena na ljude koji imaju problema sa želucem i srčanim bolestima. Djeca se takođe ne preporučuju imati ovaj proizvod u bilo kojem obliku. Odrasla osoba je poželjna da se ograniči na dijelove koji ne prelaze 150 grama.

Veoma je važno biti izuzetno oprezan prilikom sakupljanja gljiva, jer izgledaju vrlo slično "udaljenim rođacima" - neke otrovne gljive. Posebno sirovo s bijelim šeširom podseća li se opasne blijedove nožne prste.