Bobice

opći opis

Bobica (u domaćoj vrijednosti) - mali sočni ili mesnati voće, obično grmlje ili zeljaste biljke. Ova definicija ne u potpunosti nije u skladu s botaničkim izrazom "Berry". Sa stajališta nauke, nerds Izraz "bobica" označava određenu vrstu fetusa, s gustom tankom kožom i sočnom sredom. Unutra je uvijek sjemenke.

opći opis

Berry se razvija i iz gornje rane i od dna - u potonjem slučaju nosi osušenu atrohetu na vrhu, na primjer, na gusku, ribizlu. Ako je oznaka višebojna, na primjer, više od vrata, na primjer, dvospravna bobica - u krompiru, Truder - u šparogiju, četvero gnijezdo - u blizini prepunih očiju - u Lonewellu ili Manchur-u. Str. Ova vrsta fetusa karakteristična je za biljke vrlo brojnih porodica.

Ako ne samo označavajući, već i ostale dijelove cvijeta (na primjer, cvijet, poput jagode, jagoda i rukoplova), sudjeluje u razvoju ploda, slično bobici. Pravo voće (matice) mogu se nalaziti na površini lažnog bobica (jagode i jagode), a iznutra (na rutici) - vrlo plod ovih biljaka je tačnije za pozivanje "Multiorek".

Voćno lubenica, dinje, krastavac, nazvan zasun, morfološki je homolog za bobicu, ali razlikuje se od njega s velikim brojem sjemenki i strukture okturizatora: Thanina obično karakterizira sočan unutarnji sloj, mesnat i čvrsta (ponekad rustikalna) vanjska.

Lubenica

Lubenica

Lubenica je godišnja biljna biljka iz porodice bundeve. Cvijeće u prvoj polovici ljeta, velikog, žutog, istospolnog cvijeća. Voće sazrijeva u kolovozu-septembru. Može doći do sfernog, ovalnog, spljoštenog ili cilindričnog oblika, ovisno o sorti. Bojanje kore iz bijelog i žutog do tamnozelene zelene boje s uzorkom u obliku mrežice, traka, mrlja. Ružičasto meso, crvena, malina, manje često - bijela i žuta. Ukus slatko, sočan i nježan

Rodno mjesto lubenice smatra se Južnoj Africi (Brazil i Paragvaj), još uvijek se može naći u divljini. Trenutno se lubenica uzgaja u 96 zemalja svijeta i ima više od 1.200 sorti. Najviše se uzgaja u Kini, Uzbekistan, Americi, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Jugoslaviji, Ukrajini i Rusiji.

Najbolje sorte lubenice su Astrahan, ili Bykovsky (bijeli), monaški (zeleni s bijelim prugama i crvenim ili sivim sjemenkama), Kamyshinsky (iste boje), Kherson, Mozdok, Uryupinsky i drugi.

Stručnjaci dodjeljuju glavna korisna svojstva lubenice:

 1. Poboljšava zdravlje kože. Ako se osjećate kao da ste u stanju vječnog rata za zdravlje kože ili samo želite malo dodati njezin sjaj i svježinu, pokušajte ući u lubenicu u vašoj prehrani. Prema istraživanjima, vitamin A u lubenici ubrzava obnovu tkiva i doprinosi najnovijoj koži cijelog tijela.
 2. Srčano srce. Svako ko pati od srčanih problema ili doživi bol u grudima, u svakom slučaju treba se obratiti lekaru. Ali stručnjaci su ujedinjeni da je Licopez sadržan u lubenici jača mišiće srca. Štaviše, vitamin C, karotenoidi i kalijum pomažu u smanjenju nivoa holesterola i na taj način zaštiti srce od opasnih stanja.
 3. Poboljšava stanje bubrega. Prinos bubrežnog kamena može biti vaše najteže iskustvo, jer nikad ne zaboravite da se pobrinite za zadržavanje zdravlja bubrega. Naučnici takođe potvrđuju da potrošnja lubenice poboljšava mokrenje bez ikakvog stresa za bubrege.
 4. Poboljšava zdravlje očiju. Dodavanje više lubenice na dijetu, lako možete poboljšati zdravlje očiju i povećati oštrinu vida. Vitamin A, sadržan u lubenicama, zaštitit će od promjena u dobi u dobi u mišićima u očima, a također sprečava takozvana noćna sljepoća.
 5. Utječe na zdravlje kostiju. Važnost zdravlja koštanog zdravlja teško je precijeniti, posebno u odrasloj dobi. Srećom, lubenice sadrže likopen i kalcijum, isključivo korisne za snagu kostiju i sprečavajući njihovu štetu.
 6. Smanjuje krvni pritisak. Mnogi ljudi pokušavaju smanjiti krvni pritisak kroz obuku i dijetu, a definitivno bi trebali uključiti lubenicu u njihovoj prehrani. Magnezijum i kalijum, koji su sadržani u lubenici, dobro pomažu u smanjenju krvnog pritiska.
 7. Bori se sa astmom. Stručnjaci tvrde da visoki sadržaj u lubenicama vitamina C pomažu u smanjenju rizika od astme. A oni koji već pate od ove bolesti, korisne tvari sadržane u lubenica pomoći će poboljšati cjelokupno stanje pluća.

Barub

Barub

Pripada prirodi grmlja, manje često drveća, porodica Barberry. To su lišće, flokered lišće (lišće djelomično pada), zimzelene grmlje ili male stabla, s rebrastim pjenušavamnim pucanjem koji se razgranati pod akutnim uglom. Cora je smeđa-siva ili smeđa siva. Ima drugo ime - karamel stablo.

Poljoprivredno područje Barbara proteže se gotovo na sve kontinente, osim Antarktike i Australije, iako pretežno uobičajeno na sjevernoj hemisferi, u svojim planinskim predjelima. Uzgagin je u vrtovima, a nekulturno se ponekad nalaze u centralnoj i južnoj Europi, Kavkazu, Krimu, Istočnom Sibiru, Persiji, Sjevernoj Americi, u planinama Zaeliy Alatau, koji se nalaze u Kazahstanu.

Kako birati?

Možete koristiti samo zrelo plodove Barbarisa, T.do. Vezan voće je vrlo otrovan. Zrelo voće voća Barbarisa trebalo bi imati izduženi, eliptični oblik crvene ili crne bobice.

Korisna svojstva Barbarise

 • Na osnovu sadržanih tvari, sigurno je tvrditi da ova biljka pravilnom upotrebom ima efekat zacjeljivanje. Za pročišćavanje krvi počela se koristiti od drevnih grčkih vremena.
 • Prema tibetanskim monasima, Barbaris ima mogućnost produženja mladih tijela.
 • Sok Barbaris ima antifungalni, protuupalni, antimikrobni efekat.
 • Prikazuje toksine i otrovne tvari iz tijela.
 • Usporava starenje tijela.
 • Povratak u Rusiju, pacijenti su dobili tinkturu na korijenu ovog grmlja. Ima blagotvoran učinak na telo, pružajući pozitivan rezultat krvarenja, upamćenim procesima ili prehladama. Ima povoljan efekat u bolestima jetre i bilijarnog trakta, jer ima koleretičku imovinu (zbog sadržaja Berberina alkaloida).
 • Može se koristiti u reumatizmu, kršenjem funkcioniranja mokraćnog sistema.
 • U narodnoj medicini Barbaris se može naći u liječenju alkoholizma i nikotinskoj ovisnosti.
 • U liječenju leashmanioze, kao što naučnici smatraju Indijom, vrlo je korisno.
 • Italija Naučnici razmatrali su drugu svrhu Barbara. Smatrajte da je gotovo neophodno uz povećanje bubrega kod pacijenata sa malarijem.
 • U Kini, sa upalne bolesti, oči se koriste kore postrojenja, a korijen korijena - kao stimulacijsko sredstvo disanja.

Grejp

Grejp

Ovo je rod biljaka porodice grožđa, kao i plodove takvih biljaka, u zrelom obliku koji predstavljaju slatke bobice. Sferne ili bobice u obliku jaja prikupljene u manje ili više labavim (rijetko gustom) grozdovima. Boja bobica razlikuje se u zavisnosti od sorte (žuta, zelenkastog, tamnoplave, ljubičaste, crne i druge. Ukupno više od 3000 sorti grožđa raste u Rusiji i zemljama CIS-a.

Grožđe su poznate po ljudima iz. Ovo je možda prva kultura bobica, koja je čovjek usredotočena i, možda, zbog čega je počela voditi način rješavanja života. Uostalom, kako bi se rasti i sakupljao žetvu ovih divnih bobica i, naknadno, napravite vino grožđa od njih. Bilo je potrebno živjeti na jednom mjestu dugo vremena i stalno se brinuti za sadnice grožđa. U Bibliji, na primjer, kaže se da je grožđe prva biljka koja se pojavila na zemlji i precizno, grožđe su uglavnom pojedene prve ljude zemlje - Adam i Eve. Pored ovih informacija, važno je i da se činjenica da više o grožđem u Bibliji spominje više od bilo koje druge biljke. Zapravo, prema najnovijim arheološkim nalazima, naučnici hrabro tvrde da je vino koristilo čovječanstvo u zoru svog postojanja, više od 7 hiljada godina prije našeg ere.

Naučnici se računaju da svaka odrasla osoba za dobivanje potrebnog broja vitamina i elemenata u tragovima sadržanim samo u grožđem trebaju jesti 65-70 kilograma u grožđe godišnje, ali u najboljem slučaju postoji samo 30. I sve to zbog činjenice da se grožđe u naše vrijeme smatraju delikatnošću od običnog prehrambenog proizvoda. Iako se svake godine na području grožđa povećava, nije dovoljno da se zadovolji tržište i zato treba da se uzgoj grožđa u domaćinstvu treba nadoknaditi onim nedostajućih kilograma. Uostalom, iz jednog grma može se dobiti u prosjeku 25 kilograma grožđa.

Povoljne karakteristike

Bobice su korisne za naše mikroelemente i mineralne soli. Preko 60% svih komponenti pepela čine kalijum, što poboljšava rad bubrega i srca. U 100 grama soka nalaze se 6-98 miligranata mangana, 16-22 mg kobalta, nikla, silicijuma, aluminija, hroma, bora i cinka, 5-12 mg magnezijuma. Često se ponašaju sa strukturnim elementima hormona, enzima, proteina, vitamina i drugim korisnim kompleksima.

U grožđem, puno vitamina koje je potrebno ljudskom tijelu. 100 grama sadrže 1,2-1,3 mg tocoferola, 0,1-0,2 mg karotena, 2-15 mg ascorbina, 0,02-0,05 mg riboflavina, tragovi Thiamina, 0,06-0,07 mg ergocalciferol.

Cherry

Cherry

Je grm, obično s nekoliko debla sa visinom od 1,5-2,5 m, rijetko do 3 m i više. Tamnozelene lišće, ovalni, spušten, spušten, snažan valoviti, sa šiljastim krajem. Bijelo cvijeće, bijelo s ružičastom (manje često ružičastom), promjer do 2,5 cm. Voće - ovalna prsata, crvena tokom sazrijevanja, slatka (ponekad sa kiselim) ukusom, manja od višnje (0,8-1,5 cm promjera), prekrivena malim pahuljicama. Ovisno o regiji, zrelo je od kraja juna do kraja jula, a na jednom drvetu, gotovo istovremeno voće dobro, obično treću godinu i do 15-20 godina godišnje.

Povoljne karakteristike

Cherry sadrži puno korisnih tvari: fruktoza i glukoze, vitamini E, C, RR, B1, B2, B9, karotena, foolkličke kiseline, organske kiseline, bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, glačalo, pektin, glačalo , cink, mangan, fluorin. Cherry ima ljekovita svojstva za liječenje anemije, plućnih bolesti, bubrega, tokom artroze, zatvor.

Antocijski slikarski pigment dobar je u dobrom stanju, jer se distribuira preko celuse fetusa. Mnogi u plodovima trešnje i Kumarina - tvari koje smanjuju zgrušavanje krvi. Ova značajka trešnje omogućava ga korištenje za prevenciju više komplikacija ateroskleroze arterija i uspješnu kombinaciju vitamina C, B1, B6, željeza, magnezijuma, kobalta, pigmenata - za prevenciju i liječenje Malokovije.

Trešnja sadrži hematopoetski elemente u tragovima: željezo, bakar, kobalt, koji vam omogućava da ga koristite za anemiju. Pektične tvari doprinose eliminaciji azotnih šljaka iz tijela. Cherry Mesesh sadrži baktericidne supstance. Sok od trešnje koristi se u mentalnoj bolesti, artritisu, kao lagano laksativ, ekspektorantan, gardan žeđ i povećanje apetita. Trešnja sadrži emlacičku kiselinu koja sprečava razvoj malignih tumora, blokirajući rast ćelija raka. Prisutnost antocijanidina u bobicama doprinosi smanjenju sadržaja mokraćne kiseline. Pored toga, redovno uključivanje trešnje u prehranu smanjuje rizik od gihta više puta.

Jagoda

Jagoda

Višegodišnja zeljasta postrojenja porodice ruže visoka do 20 cm. Short, kosi, sa brojnim petonodskim smeđe smeđim, tankim korijenima. Stabljika je prekršena, šepava, prekrivena dlačicama. Lišće na dugim krutovima, drveće, na gornjem tamno zelenom, od sovito-zelenog, mekanog zlostavljanog. Iz sinusa pečenja listova razvijaju korijenje pucanja. Cvijeće od maja do jula. Bijelo cvijeće, raspoređene na dugim cvijećem. Voće - lažno, pogrešno nazvano bobica. To je zdrobljeni mesnati, mirisni, jarko crveni cvijet. Sazrijevanje u julu - septembar.

Šuma od jagode rasprostranjena u evropskom dijelu Rusije, zapadnog i istočnog Sibira, u Kavkazu i centralnoj Aziji. Raste na solarnim padinama, brdima, šumama, šumama, reznicama, ivicama i laganim šumama. Često se javlja u obliku gusta. Uzgoj vegetativno.

Sirovine droge služe zrelim voćem i lišćem. Bobice se ubraju rano ujutro, ako se Rosa spušta, ili na kraju dana bez šoljica i voća, jer su prikupili u vrijeme vremena rose da se brzo pogoršaju, a u vrućini smo.

Dobro osušene bobice trebaju se raspasti. Listovi su sastavljeni na vrijeme cvjetnih biljaka sa reznom dužinom, a ne jačim 1 cm. Sušeno odmah na otvorenom u hladu ili u redu prozračenu sobu, razbacajući tanki sloj i povremeno miješanje. Lišće pohranjene u vrećama ne više od 1 godine.

Povoljne karakteristike

Koritna svojstva jagoda omogućuju mu da ga koriste za liječenje i prevenciju različitih bolesti:

 • Bobice od jagoda pretvara se u dijetu za Poboljšajte izdržljivost i jačanje imuniteta, Napokon, jagode su skladište vitamina. Da biste to učinili, sezona "bobica" poželjno je svakodnevna upotreba jagoda.
 • Vitamin C, kao antioksidans, bori se sa ćelijama raka, a također je uključen u formiranje elastičnih vlakana koji čine okvirKrvni sudovi.
 • Kalijum sadržan u jagodama, sudjeluje u kontrakciji mišića, uključujući srčani mišić, odnosno odgovoran je zaSrčani rad. Sposobnost kalijuma za zamjenu natrijuma dovodi do smanjenja oticanja, jer višak tekućina ostavlja tijelo zajedno sa natrijumom.
 • Jagode -Prirodni antiseptički. Komprimira iz Cashitza i gadnih jagoda tretiraju se polje i dermatitisu.

Malina

Malina

Ovo je polupredled krila listova sa višegodišnjim rizomom, iz koje se dvogodišnje stalke za podzemne stabljike razvijaju do jednog i pol visokog metra. Rhizome namotavanje, rustikalno, s više očiglednim korijenima koji formiraju snažan razgranirani sustav.

Stabljike uspravno. Ovalni listovi, na gornjem tamnozelenu, bijelu bijelu, objavljuju se malim dlačima. Bijelo cvijeće, oko 1 cm u promjeru, prikupljeni su u malim oblikovanim cvatovima, koje se nalaze na vrhu stabljika ili u sinusima lišća. Voće su male stambene bonuse koji su uzgajali u živopisnom voću. Voće, u pravilu, crveno, međutim, postoje sorte žute, pa čak i crne.

Malina Rodina - Centralna Evropa. Raste u sjenovitim šumama, među grmljem, šumskim ivicama, krmnim šumama, riječnim bankama, u prevozima. Uzgajati u vrtovima.

Korisna svojstva malina

Voće malina sadrže jabuku, vino, kapron, salicilnu, formulnu kiselinu, glukozu, fruktozu, supsenziju, tvari za sunčanje, materije, azot i bojanke, kalijumske soli, bakar, benzaldehide, vitamin c, karoten, vitamin Tragovi grupe i eterično ulje. Sjemenke sadrže masno ulje i fitosterin.

Pored antipiretskih svojstava malina, ima hemostatski i antitoksični učinak, poboljšava apetit. Malina treba pojesti žene, ima blagotvoran učinak na tonu i boju kože kao što sadrži vitamine A, E, RR, C i Grupu u.

Malina sadrži veliku količinu bakra, potonji je dio većine antidepresiva. Stoga su maline korisne za ljude, čiji su djelo ili život povezan s velikom nervnom napetošću.

Malina se tradicionalno koristi u hladnim bolestima, gripom, oštrim respiratornim infekcijama, pogoršanjem bolova u zglobovima, sa radikulitisom i drugim bolestima: za groznicu i neuralgične pojave. Obično iz maline pripremaju čvrsti čaj. Snažna svojstva malina korisna su za bolesnu hipertenzivnu bolest: s tada su uklonjene značajne količine tablice soli, kao rezultat toga da se krvni pritisak smanjuje, u tim slučajevima, infuzija malina pije pola čaše.

Buckthorn

Buckthorn

Ovaj grm ili malo drvo, dosegnuvši visinu od tri ili četiri metra sa granama prekrivenim malim bodlji i zelenim blago izduženim listovima.

Podni vetar se zagađuju, cvjeta u kasno proljeće. Voće male (do 8-10 mm), narandžasto-žuto ili crveno-narandžasto, ovalni oblik. Ime za ovo biljku "Sea Buckthy" vrlo je označen, jer njegove bobice na vrlo kratkim voćem, koji se bave na granama vrlo blisko, kao da ih je zaglavio. Bobice imaju prilično ugodan kiseli slatki ukus, kao i neku vrstu jedinstvene arome, što je prilično daljinski podsjeti ananasu. Zato se morska buckthorn ponekad naziva sjevernom ili sibirskom, ananasom.

Ova biljka ima prilično širok raspon distribucije: od zapadnog i istočnog Sibira, do južnih regija evropskog dela Rusije, Moldavije, Kavkaza i Ukrajine. U vrijeme najstarije drevne Grčke, snažna dekocija lišća i grana morske buckhorrne pjevali su konje. To je učinjeno kako bi njihove kože zdrave i sjajne.

Povoljne karakteristike

 1. U plodovima morske buckhorn i u podružniciSerotonin je sadržan, koji igra važnu ulogu u normalnoj aktivnosti nervnog sistema.
 2. Ulje za morsko buckhorn. Ima baktericidna svojstva, dobro liječe rane, oštećuju sluznicu i kožu, umiruju bol. U ovoj crvenoj i narančastoj boji s karakterističnim ukusom i mirisom, sadrži karotena i karotenoide (110 mg%), vitamin E (110 mg%), vitamin F, reguliranje metabolizma u koži, sterolima, mineralima i mikroelezima (gvožđe, bakar , srebrni, silicijum, mangan, kobalt, nikal, vanadijum idre.), kao i gliceridi Oleinova, linoleike, palmitske i stearinske kiseline. Ulje morske buke koristi se eksterno i iznutra. Poboljšava razmjenu lipida i povećava sadržaj proteina u jetri - potiče procese rehabilitacije u oštećenim tkivima (uključujući ćelije jetre nakon opijenosti alkohola).
 3. Uz akutni i hronični laringitis ili frankis, trebate podmazati sluznicu pamučnim oblogom, navlaženom morskim buckhornom uljem ili udisanjem ulja dnevno napraviti 15 minuta. Tok tretmana sastoji se od 10 postupaka.
 4. Za prevenciju bolesti gornjeg disajnog puteva, preporučuju se udisanje u udisu morske buckhorn.
 5. Voće morska buckthorn- Ovo je prirodni multivitamin koncentrat koji se u zamrznom obliku može pohraniti do proljeća. Uz nedostatak vitamina i anemije, koristite infuziju berbine morske buckthorn. Beta-Sitosterinska buckhorn sadržana u plodovima ima antisklerotsku akciju, tako da je morska buckhorna korisna u prevenciji i liječenju ateroskleroze i dobnih promjena u starijim osobama.
 6. Sok morski buckthorn- Prekrasan antitusni agent. Koristite ga u tu svrhu sa medom.
 7. Morski buckthic čajPrije toga, ljudi su korišteni u Qing: 5 g suho lišće morskog buckhorna krenuo je 1 šolje kipuće vode. Da, a sada je takav čaj prevencija zaraznih bolesti.

Koristeći bobice u kozmetologiji

Berry maske: Čuda prirodne kozmetike

Koristeći bobice u kozmetologiji

Kako objasniti prekrasnu transformaciju kože lica pod djelovanjem maski iz bobica koji čine čistiju i mlađe? Cijela stvar u hemijskom sastavu bobica:

 • Vitamini sudjeluju u svim procesima koji se javljaju u kožnim ćelijama, aktivirati ih, prisiljavajući ga u korist kože;
 • Elementi u tragovima imaju zaštitne i građevinske svojstva za ćelije;
 • Organske kiseline imaju podmlađujući učinak na kožu;
 • Flavonoidi, prirodni antioksidanti, ne dozvoljavaju da ćelije sastavljaju.
 • Pored toga, maska ​​bobica za kožu lica imat će efekat zbog te bobice, na osnovu kojeg se izrađuje:
 • Jagode eliminira pigmentaciju i tone kože;
 • Maline izbjeljivanje i osvježava;
 • Crna ribizla vlaži i njeguje;
 • BlackBerry i Crvena ribizla zategnuti su proširenim porama;
 • Gooseberry pomaže u ažuriranju stanica;
 • Borovnica usporava procese starenja kože.

Odabir željene bobice, oslanjajući se na svjedočenje i kontraindikacije kuhanja iz njenih maski, tako da željeni rezultat zaista zadovoljan, a ne razočaran.

Maske za lice za lice: indikacije i kontraindikacije

Korisne i hranljive, bobice maske mogu se odabrati za bilo koju kožu lica:

 • Za masne maske, prikladne su maske od jagoda, kupine, crvene ribizle, maline, brusnice;
 • Za suho - od crne ribizle, kore, trešanja, zadržavanja;
 • Za pigmentirano - od jagoda, gooseberra, malina, rutinstva;
 • Za bledi - od borovnice, buckhorna, Rowan.

Što se tiče kontraindikacija, glavna stvar je nedostatak alergijskih reakcija na jednogodišnje ili drugo. Stoga ne zaboravite da se maska ​​za lice na lice mora testirati na zglobu.

Najbolji recepti Berry maske za kosu

 1. Da biste ojačali kosu, vlažan sjaj, možete koristiti slatke, sočne jagode ili jagode. Berry - prirodni dobavljač vitamina i mikroelemenata koji su neophodni za zdrav rast. Maska od jagode je pogodna za sve vrste kose. Da biste ga skuhali, jednostavno pomiješajte 15 velikih oluja jagoda ili čaša jagoda sa esencijalnim uljima ruzmarina i mente (5 kapi) ili 3 Kefir tablice. Jagoda Cashitz utrljajte u korijenu kose, a zatim distribuirajte cijelu dužinu. Nakon 20 minuta, perite mirisna maska ​​toplom vodom.

Ako, nakon farbanja, kovrče su izgubile životni sjaj, bit ćete korisna za masku grožđa. Pritisnite sok iz grozdova grožđa bilo koje sorte. Pomiješajte pola stola rezultirajućih pića sa 1 kašikom lanenog ulja i 2 kašike meda. Na kosu nanesite smjesu na kosu, zamotajte glavu polietilenom i ostavite 20 minuta. Dobro ispere kose sa šamponom.

Do Maske Od preuređenih bobica bilo je dovoljno debele konzistencije za ravnomjerno nanošenje na kosu, jednostavno dodajte nekoliko kašika toplim debelim mannskim pločama na pripremljeni sastav kuhan na vodi.

 1. Iz mirisnog malina, ne dobija se samo terapijski zastoj, već i hranljiva maska ​​za kosu. Miješajte 150 g zrelog maline, 50 g glicerina i 50 g biljnog ulja, razgradite sve sastojke na homogenu masu. Mirisna blagajna - veličanstvena maska ​​za beživotnu, dosadnu, suhu kosu nakon hemijskog curlinga. Posebna pažnja kada se primijeni na korijenje i vlasište maskudelitisa. Isprati se za 30 minuta.
 2. Lingonberry ili morska maska ​​mogu usporiti gubitak kose, potaknuti njihov rast. Grind mrkvu na grater, dodajte trećinu čaše soka od bobica za kuhanje ili morsku buckhornu i 1-2 kašike ulja za grahotelja. Pomiješajte i ravnomjerno kretanja masaživanja nanesite na vlasište. Uzmite glavu polietilenom i velikim ručnikom i ostavite masku 2 sata. Isperite kosu vodom sa šamponom.

Najbolje recepte Berry maske za kožu

Izbor bobice će ovisiti o vrsti vaše kože i iz prisutnosti ovih ili drugih sastojaka.

Za masnu kožu

 1. Jagoda. Pulpa od jagode (kašika) miša sa bijelom kozmetičkom glinom (žličicom).
 2. Malinovaya. Pulley maline (kašika) miješajte sa jajima vjevericama i limunovim sokom (čajna kašika).

Za suhu kožu

 1. Od crne ribizle. Meso crna ribizla mesnata sa pavlakom (na kašičici), dodajte maslinovo ulje (čajnu kašiku).
 2. Bruskan. U jednakim proporcijama, pomiješajte meso za zadržavanje, krompirsko brašno i maslinovo ulje.

Za pigmentirana koža

 1. Iz gooseberry. Pufler puffer (2 kašike) prelijte mlijeko (pola šalice), insistirajte 15 minuta, dodajte maslinovo ulje (1 kašika).
 2. Iz Ryshovnika. Busephip bobice bez kostiju i kore, sipaju kipuću vodu, picking 10 minuta. Rezultirajuća bobica (1 kašika) miješa se sa vikendicom (kašikom) i maslinovom ulje (žličicom).

Za bledeću kožu

Izdvojiti. Kulpa od morske buckhorn bobice (kašika) je pomiješana sa vikendicama (kašikom) i toplim mlijekom (2 kašike).

Sad znate kako i kakvo kuhate bobica masku za vašu kožu tako da blista ljepotu i mlade.