Borov

Ljetni borov prostor

Ljetni borov prostor

Ova vrsta crnogoričnog je rasprostranjena u Sibiru i Evropi. Formira borove šume na pješčanom ili suhom tlu, mogu se susresti na tresetu i vrlo rijetko na glinenoj tlu. Ovo je široko rasprostranjeno drvo Euroazije. Može se naći iz Španije i Velike Britanije istočno do p. Aldan i R. Amur u Sibiru. Na sjeveru, drvo raste u Laponu, a na jugu se nalazi u Kini i Mongoliji. Obrasci, i čiste zasade, a zajedno s ostalim četinjačima, hrastom, brezom i aspenom. Postrojenje je neograničeno u tlo i prizemlje i vrlo često raste na neprikladnim predjelima: pijesci, močvari.

Sibirski areal pokriva površinu od oko 5,7 miliona. km2. Najveći borovni nizovi koncentrirani su u bazenu p. Angara, u gornjem dosegu Irtiša, OBI, Podcama Tunguska. U sjevernom dijelu asortimana, širenje borova raste na nivou 1000 m nadmorske visine, a na jugu - do 1500 m nadmorske visine.

Opis

Opis

Bor (lat. Pinus) - Ovo je zimzeleni četinar, grm ili zalog, odnosi se na klasu četinari, borove borove, porodičnog bora, borovog stabla. Pineov životni vijek kreće se od 100 do 600 godina. Danas se pjevaju stabla, od kojih se godina približava 5 vijeka.

Do sada, definitivno nije utvrđeno koja je riječ formirala osnovu latinskog imena Pinus Pine. Prema isti način, to je keltski pin (rock ili planina), na ostalim - latino picisom (smola). Borovo drvo raste vrlo brzo, posebno u prvih 100 godina. Visina bora od prtljažnika varira od 35 metara do 75 metara, a promjer bačve može doći do 4 metra. Na močvarnim tlima i u nepovoljnim uvjetima rasta, visina starosnih stabala ne prelazi 100 cm.

Bor je fabrika za osvjetljujuću. Vrijeme cvatnje dolazi u kasno proljeće, ali proces se događa bez pojave cvijeća. Kao rezultat toga, formiraju se borovi češeri koji se razlikuju u raznolikosti oblika, veličina i boja.

Muške konuse većine vrsta borova imaju izduženi, cilindrično elipsoidni oblik i dužinu do 15 cm. Ženske borove konuse, uglavnom zaobljene, široko oblikovane ili blago bljesne, duge od 4 do 8 cm. Konusi u boji, ovisno o vrstama, može biti žuta, smeđa, opeka-crvena, ljubičasta i gotovo crna. Sjemenke borova imaju čvrstu školjku i ima i prekrivena i beskrzna. Neke vrste borova (cedarskog pina) sustive su jestive.

Bor - drvo, čija kruna ima konusni oblik, u starosti koja se pretvori u ličnost ogromnog kišobrana. Struktura kore takođe zavisi od starosti. Ako je na početku životnog ciklusa glatko i gotovo bez pukotina, tada do sto godina stiče fer debljinu, pukotine i stječe tamno sivu.

Izgled drveta se oblikuje dugo, sjeckajući se s vremenom, na koje igle raste, Chevyo. Igle borova glatke su, žive i oštre, sakupljene u snopovima i ima razdoblje života do 3 godine. Na obliku iglu borovi su aktivirani ili sektorski. Njihova dužina varira od 4 do 20 cm.

Ovisno o broju lišća (igle) u borovoj zrakoplovi:

 • Dva-dva (na primjer, obični bor, bor Primorskaya),
 • Trodnevni (na primjer, borov kug,
 • Pet zidova (na primjer, sibirski bor, bor Weimutova, japanski bijeli bor).

Ovisno o vrsti borove cijev može biti izravan ili zakrivljen. Sorte grmlja od bora imaju više kruna vrste dodavanja formiranih od nekoliko trupa.

Oblik borove krune ovisi o pripadnosti vrstama i može biti:

 • zaobljen,
 • konusni,
 • Kelegaloid,
 • Lako.

Većina vrsta krune nalazi se prilično visoka, ali neka vrsta, na primjer, iz makedonskog bora (lat. Pinus peuce), kruna počinje gotovo na samoj zemlji.

Na kvalitetu biljke tla je nepretenciozna. Plastična sistema borova korijena i ovisi o rastućim uvjetima. U dovoljno navlaženim tlima korijena stabla širenje paralelno sa površinom na udaljenosti do 10 metara i spustite plitko. U suvim tlima, korijen štapa stabla odlazi u 6-8 m u. Bor loše reagira na urbani, zagađeni i jahati zrak. Istovremeno, gotovo svi predstavnici roda dobro su tolerirani niskim temperaturama.

Vrste supse

 • Pine običan (lat. Pinus sylvestris) raste u Evropi i Aziji. Najviši borovi mogu se naći na južnim obalama Baltičkog mora: Neke kopije imaju visinu do 40-50 m. Drugi borovi rastu na 25-40 m i imaju promjer stabljike od 0,5 do 1,2 m. Na boru običnog ravnog debla sa gustom sivom smeđom kore, rezane dubokim pukotinama. Vrh prtljažnika i grana prekriveni su tankim pahuljicama narančaste narančaste kore.
 • Pine Cedar Sibir, Ona jeSibirski kedar (lat. Pinus Sibirica) - Najbliži rođak borova je običan, a ne stvarni uzorci, što više pogrešno vjeruju. Visina drveća do 40 m (češće do 20-25 m) karakterizira debele izbočine i gusta kruna s puno vrhova. Ravna jaka borova bačva ima sivu smeđe boje. Meke igle, duge (do 14 cm), tamno zeleno, sa sizemnom. Sibirski kedar ulazi u frukciju oko 60 godina života. Daje velike konuse jajoidnog oblika, koji raste do 13 cm i promjera do 5-8 cm. Na početku rasta imaju ljubičastu boju, zreli postaju smeđi.

Vrste supse

 • Bolotnaya Pine (dugi vijak) (lat. Pinus palustris) - masovno stablo koje raste do 47 m visine i ima promjer stabljike na 1,2 m. Izrazive karakteristike vrste je žuto-zelena igla, od kojih se dužina može dostići 45 cm, a izuzetan otpor vatre drveta. Dugi vijak raste na jugoistoku Sjeverne Amerike, iz Virdžinije i Sjeverne Karoline do Louisiana i Teksasa.
 • Montesum Pine (bijeli bor) (lat. Pinus Montezumae)Rasti do 30 m visine i ima dugačak (do 30 cm) sira sivkasto-zelene boje, sastavljen u snopu od 5 komada. Drvo je primilo takvo ime u čast posljednjeg lidera Azteka - Montesums, koje su ukrašene iglema ove borove glave. Bijeli bor raste u zapadnom dijelu Sjeverne Amerike i u Gvatemali. U mnogim zemljama sa umjerenim klimama uzgaja se kao dekorativna biljka, kao i za sakupljanje jestivih orašastih plodova.
 • Pine Slynicova, Ona je Cedar Sannik (lat. Pinus Pumila)- Vrsta niskog grmlja sa širokim otvorenim granama, odlikuje se raznim krunskim oblicima, što može biti drvo, bič ili u obliku šalice. Uzorci drveta rastu do 4-5 m, rijetki do 7 m visine. Podružnice depresivnih borova pritisnute se na zemlju, a njihovi su savjeti podignuti za 30-50 cm. Površina opskrbe - zeleni krevetstot, od 4 do 8 cm Dužina. Mine konuse od bora, jaje ili izduženo. Matice su malene, duge do 9 mm i širine 4-6 mm.
 • Borovski krimski, Ona je Pine pallas (lat. Pinus nigra Subsp. Pallasiana, Pinus Pallasiana) - Visoko drvo (do 45 m), sa širokim, piramidalnim, u starosti - krovni kruna u obliku kišobrana. Pine igle guste, bodljikave, do 12 cm dugačke, sjajne konuse, smeđe boje, duljine do 10 cm. Krimski bor je naveden u Crvenoj knjizi, ali koristi se kao vrijedan građevinski materijal, posebno za brodogradnju, kao i ukrasno stablo za vrtovanje parka i stvaranje zaštitnog šumskog pojasa.

Uzgoj bora

 • Gorna Pine, Ona jePine europski sagus ili Zheree (lat. Pinus Mugo) - drveni grm sa uštedom ili eliminiranje multiformne krune. Igle uvijene ili zakrivljene, tamno zelene, duge do 4 cm. Drvo sa crvenim smeđim jezgrom široko se koristi u stolariju i pretvarajući posao. Mladi šuti i borovi konusi primjenjuju se u kozmetičkoj industriji i medicini.
 • Pine Belokhary, Ona je Pine bijela (lat. Pinus albicaulis) Različit sa glatkom svijetlo sivom kore. Ravno ili namotavanje trupa borove raste do 21 m visine i izdaleka izgleda gotovo bijelo. U mladim drvećem Krone ima konusni oblik, postaje zaokružen s godinama. Spojnice uvijene, kratko (do 3-7 cm), intenzivno žuto-zeleno. Muške konuse izdužene, svijetle crvene, žene razlikuje sferni ili spljošteni oblik. Jestible borove sjemenke bijele barijere važan je izvor prehrane za mnoge životinje: američke matice, crvene vjeverice, medvjed grizli i baribala.
 • Gimalayan Pine, Ona jeTasteri za bor ili Pine WANICH (lat. Pinus Wallichiana) - Visoko, prekrasno drvo, široko obrađeno širom svijeta kao dekorativno. Prosječna visina borova je 30-50 m. Himalajski bor raste u planinama iz Afganistana do kineske provincije Yunnan.
 • Pinea Pinea (talijanski bor) (lat. Pinus Pinea)- Vrlo lijepo drvo visoko 20-30 metara visoko sa tamnozelenom, kompaktne krune, s godinama koja uzima kišobran na štetu grana prostiranja. Pine igle duge (do 15 cm), elegantno, gusto, s blagom sestra. Pink ima gotovo okrugli krupne konuse duže do 15 cm. Pinky sjemenke 4 puta veće od kedra, s 1 hektara dobiva se do 8 tona oraha. Iz zdrobljenog sjemena Ponya, nazvanim u Italiji Pinoli, pripremajući poznati pesto sos.
 • Bor Black, Ona je Pine crni austrijski (lat. Pinus nigra)raste u sjevernom dijelu Mediterana, rjeđe se često susreće u zasebnim područjima Maroka i Alžira. Drvo, visina od 20 do 55 metara, preferira rasti u planinama ili u stijenama magmatskog porijekla i često raste na nadmorskoj visini od 1300-1500 metara nadmorske visine. Kruna mladih stabala piramidalna, s godinama stječe oblik umbiske. Spojke su duge, 9-14 cm, vrlo tamna nijansa zelene boje, ovisno o sorti, postoji sjajna i mat.

Kultivacija borova: slijetanje

 • Pine Weimutova, Ona je Bijeli istočni bor (lat. Pinus strobus). U prirodnim uvjetima, pogled raste na sjeveroistoku Severne Amerike i u jugoistočnim provincijama Kanade. Manje se često susreće u Meksiku, Gvatemali. Drvo s idealnom direktnom bačvama koje doseže 130-180 cm u opsegu može rasti do 67 metara visoko. Croon mladih borova oblikovanih konusa, postaje zaokružen uzrastu i češće netačan oblik.
 • Angarsk Pineje ectuep običnog bora (lat. Pinus sylvestris). Pogled je raširen u Sibiru, na području sliva rijeke Angare, a zauzima prilično velika područja u šumama krasnojarskog teritorija, kao i u regiji Irkutsk. ANGARSK Bor može narasti do 50 metara visine, dok opseg trupa često doseže 2 metra. Piramidal kruna, sa akutnim macushki, kora ima nevjerojatnu i srebrnu nijansu.

Uzgoj bora

Bor je dobro pomnožen sa semenkama. Da biste stvorili povoljne uslove, trebat će vam visokokvalitetno tlo i obilje sunca. Zadržavanje sadnica preporučuje se prenošenje na tlo nakon postizanja 3-7 godina starosti. Stablo se prilično slabo reagira na zagađeni, preplanuli urbani zrak iz razloga da će nakon dvije godine igle sa nečistom površinom najvjerovatnije pokriti čađe i prašinu. Ova prepreka će se miješati u normalnu fotosintezu.

Što se tiče životnog vijeka biljke, tada u prosjeku je to 200 godina, ali pojedinačni uzorci u slučaju rasta u povoljnim uvjetima mogu živjeti 2 puta duže. Godišnji porast je neophodan - oko 50-70 cm. Ovaj pokazatelj je samo iznad listopadnih stabala. U dobi od 15 godina započinje aktivno plodno plodno, ali ako se drveće posade vrlo gusto, tada se plodovi pojavljuju samo za 40 godina. Svakih 5-7 godina mogu se posmatrati obilne prinose.

Neki pogrešno vjeruju da je borovni biljka u centru grada (postoji cvijeće i muško i žensko). Ali ovo je zabluda: ova biljka je jednosobna. To znači da na istom stablu dominiraju bilo žensko ili muško cvijeće.

Ženska cvatnja su na rubu grančica i imaju oblik male Shishchke, muškarci su raspoređeni u blizini baze. Neki vjeruju da je prisustvo konusa određenog tipa odredio nasljedstvo. Ali dokazano je i da, ovisno o uvjetima u kojima stablo raste, njegov "pod" može se radikalno mijenjati.

Cvjetni period počinje kada se zrak već uspio zagrijati: obično ovaj kraj maja. Vjetar pomaže na oprašivanju drveća, ali nejednakost gnojidbe pojavit će se samo sljedeće godine. Žuta racija na iglama je pokazatelj koji se ovaj događaj dogodio. Odlično zagadivost postalo je moguće zbog prisutnosti posebnih vreća koje polen ima. Dakle, može se distribuirati na velike udaljenosti zbog vjetra. Vrijeme utječe i na brzinu oprašivanja: Najbolje (3-4 dana) Ovaj se proces događa u toplim, suhim danima. Kiša može usporiti.

Kultivacija borova: slijetanje

Vrijeme bora s bora

Rastući bor: Njega

Općenito, ne samo bor nije običan, već i mnogi drugi crnogorični posaditi bolji ili oprugu (na samom kraju aprila i početkom maja), ili u jesen (krajem septembra i prije početka oktobra). Ako sletiš borovo drvo na parcelu kasne jeseni, odnosno rizik da se neće moći brzo prilagoditi zapletu, a dakle, budite spremni za zimu, a sadnica može propasti.

Odabir boranog bora

Što se tiče borovog običnog, a većina crnogoričnog u cjelini, pri odabiru materijala za slijetanje ovih usjeva potrebno je kretati samo na kupovini sadnica sa zatvorenim korijenskim sustavom, koji je postavljen u spremnik.

Prednosti takvih sadnica su vrlo značajne: savršeno razvijanje korijenskih sistema, koji nije mučio transplantacije, jednodijelno zemljište kontejnera, u kojem je zaključen korijenski sustav - sve će to omogućiti i biljku postrojenja, takođe Kao koristan mikroorganizmi koji su u simbiozi s borovom zajedničkom uštedom na korijenskim sadnicama postavljenim u posude.

Ako, prilikom kupovine borova sadnica čiji su korijeni umotani u običan burlap ili paketi, uvjerite se da su bakterije na korijenu žive, ne vjerujte u takve prodavce. Činjenica je da su ove korisne bakterije maksimalno četvrt sata na otvorenom zraku. Iz istog razloga, tokom pretovara kontejnera nije potrebno usporiti, sabovo što je prije moguće nakon izvlačenja iz spremnika treba uroniti u tlo, zbog čega je važno iskopavati jame za slijetanje unaprijed prilikom slijetanja borova običan iz zatvorenog korijenskog sistema.

Nemojte, međutim, da ako se bakterije pobune, sadnica će se završiti, u stvari, u tome da nije u potpunosti, u tlu možete sletjeti u sadnicu borovog običnog, čak i nakon toga, sa otvorenim korijenskim sustavom, dolje duže od četvrtine sata, ali u ovom slučaju rizik da se sadnica ne spušta na novom mjestu bit će viša.

Pored toga, prilikom odabira borove sadnice u vrtiću, nemojte juriti za velike veličine, to je značajno skupo (od 1000 dolara i više), drugo, nego sadnica starija, rizik koji se ne uklapa u novu mjesto će biti znatno veće. Obratite pažnju na sadnice Pineeta petogodišnjeg starosti, dvostruko su jeftinije i izvode deset puta bolje.

Pine za slijetanje

Obična borova uvelike će rasti i se složiti na dobro osvijetljenom zapletu, ali bit će prilično dobro osjećati se u rijetkoj sjeni. Ako je borovi običan da padne u kompletnu sjenu, tada će se razviti znatno gore, može rasti jednostrani ili uviti, jer će njeni putnici doslovno doći do svjetla.

Nakon odabira mjesta, morate započeti pravljenje slijetanja fossa. Veličina borovog bora može biti par centimetara širi i dublji od posude do zidova, a baza se može dodati odvod i prehrambeno tlo. Prilikom slijetanja pokušajte odabrati mjesto ispod gomile običnog bez stagnacije topline ili kišnice, jer ova biljka ne podnosi višak vlage. Otkako smo se setili odvodnje, potrebno je staviti na dno jama debljine 4-6 cm, može biti šljunak, slomljena opeka ili claymzite, bez obzira.

Preko odvodnog sloja potrebno je staviti sloj hranjive tla, koji se sastoji od mjesta bi trebala biti iz mješavine hranjivih tla, lučnog travnjaka, riječnog pijeska i humusa u jednakim akcijama s dodatkom kašike nitroamfoski. Ovaj sastav mora biti dobro miješan i tanki sloj (2 cm je maksimalan) za ležanje na sloju odvodnje.

Sletanje bora

Bolesti i štetočina Bor

Zatim je neophodno vrlo uredno, da ne uništi zemljani kom, izrežite posudu i instalirajte zemlju sa jednim borom u pripremljenom boru. Ključ uspjeha ovdje je upravo ugradnja sadnice u Fosu, a ne utječe Zemlja.

Prilikom sadnje je običan, pokušajte ga staviti u rupu tako da se korijenski vrat borova na kraju, čak i nakon sedimentacije tla, pokazalo se da je na nivou tla, dakle, nakon sadnje tla, Potrebno je dobro poznavati, tako da čak i ako se sediment tla dogodi, bit će minimalno. Na labavim tlima, što se s vremenom može primeniti, sadnice borove nužde da bi se posadili tako da je vrat korijena čak i lagano iznad površine tla, ne brinite: nakon mesec dana (vrat) tačno uspoređuje.

Nakon završne sadnje, sadnice borove potrebne za sipanje temperature prostorije vode i kliknula je površinu u treset ili sloj snage u nekoliko centimetara, kako bi se uštedjela vlaga u tlu. Prilikom zalijevanja, moguće je ne samo navlažiti tlo, već i krunu prskanja iz spreja, ne zaboravite da su četići vrlo voljeni "plivanju".

Rastući bor: Njega

O zalijevanju, - borov običan, posebno u mladosti do zalijevanja, vrlo je zahtjevan, tako da tlo nije dozvoljeno da se osuši. Pored toga, Bor nije herojski otporan na jaku sunčevu svjetlost i mraz, tako da je potrebno oblikovati i skloniti se, ali odrasle biljke su već bile s petom, u takvoj zaštiti ne trebaju.

Borovi za zalijevanje

Stope zalijevanja u velikoj su mjeri ovise o različitim periodima biljke. Dakle, mladi, upravo zasađeni drveće zahtijevaju zalijevanje oko jednom sedmično. Zalijevanje, potrebno je izvršiti veliku količinu vlage, izlijevanje ispod svakog stabla, ovisno o prisutnosti prirodne vlage u obliku kiše, od jedne kante do tri kante (za svaku).

Biljke su više odraslih, odnosno sljedeće godine nakon slijetanja možete zalijevati samo nekoliko puta za cijelu toplu sezonu, ali u ovom slučaju, ovisno o prisutnosti prirodnih padavina u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše u obliku kiše pod svakom biljkom, Morate sipati sa šest do devet vodootporne kante za vodu. Kao što smo već već spomenuli, ne zaboravite da se nosite sa pulverizača i krune borove obične, kupanje koje voli. Zalijevanje sa prskanjem, odnosno hidratantna kruna mora se izvesti u večernjim satima, kada sunce već ima skriveno iza horizonta. Kupanje krune borove obično može se izvesti barem svake večeri.

Trupni bor

Sirovine za hemijsku industriju

Postrojenja za odrasle borove obične u hranjenju, možete reći, ne trebaju, već će formirati idealnu krunu samo biljka koja je samo dovoljno. Za crnogorične usjeve, a obični bor ovdje uopće nije izuzetak, jednostavno savršeno hranjenje je kompost (najbolje je ući u proljeće).

Prije izrade komposta, potrebno je dobro, za nekoliko dubinskih centimetara, eksplodirajte tlo u traci zavojnice i dodajte kompost u otpuštanje tla, ravnomjerno distribuira na kvadratni metar od oko 150-200 g komposta, nakon čega je poželjno zatvoriti. Ako postoji suho vrijeme, zatim tlo prije izrade komposta, ali nakon otpuštanja, potrebno je i dobro izliti.

Što se tiče mineralnog hranjenja, dovoljno je da koristi njihovu upotrebu jednom u toploj sezoni, u njenoj sredini, raspršivanjem gnojiva u suvom obliku na prioritetnoj traci postrojenja, a zatim obilno navodnjavanje. Sasvim često, Nitroammofosku je dobro složeno gnojivo za borove običnog bora - morate napraviti u količini šibice za svaku biljku.

Sungal Pine

Roller Circle (mnogi misle da je borovi običan za njega nakon sadnje stabla se uopće može zaboraviti), ali u stvari nije baš tako. Biljka nije imala pet godina, a smatra se još jednim mladima, krug valjanja mora biti čist - otpustiti tlo, ukloniti korov nakon navodnjavanja.

Sami korov, eventualno su dobro razvijeni čak i u mladoj dobi, a neće uzrokovati ozbiljne neugodnosti, štetočine koje žive na njima i bolesti mogu se pretvoriti u bor, tada će se morati boriti protiv neprijatelja na svom teritoriju. Za sve vrijeme, korov, formirajući najpoštene debele guste, normalno isparavanje vlage inhibira se sa površine tla, omogućavajući stagnaciju vlage i na taj način stvaraju samo idealne uvjete za razvoj infekcije gljivama.

Naravno, kada obavljate korenje u kokošima, morate biti pažljivi - sječač ili ploča za kuhanje mogu se miješati više od nekoliko centimetara, u protivnom možete lako oštetiti korijene koji su u blizini površine tla ove biljke. Nakon korenja tla možete ga sipati i malčjte ga, na primjer, humusom, uštedeće vlagu, a rast korova će usporiti.

Obrezivanje borove

Upotreba u medicini

Kako se diže borove stabli i razvoju toga, možda će biti potrebno i za obrezivanje. U ovom slučaju obrezivanje će prilično korektirati od formativnog. Obrezivanje bora potrebno je u slučajevima kada je kruna pod utjecajem sjene ili drugih faktora bila jednostrana ili kada pojedini putnici ružne se strše, kucaju iz ukupne savršene slike (kontura).

U ovom slučaju potrebno je jednostavnoj tajnosti pažljivo ukloniti svu lakoću cjelokupne konture, što će postići da će kruna ponovo postati simetrična i bujna. Usput, ako se rast borova usporio, tada možete ukinuti najviše krajeva mladih rasta, ova tehnika će omogućiti slanje hranjivih sastojaka borovog običnog u formiranje bočnih pucanja i usporavanje rasta središnjeg provodnika, tako da je stablo može biti pomalo ograničen.

Pored toga, u proljetnom vremenu, Posina treba pažljivo ispitati na temu slomljenih, osušenih grana i, ako ih je takvo pronađeno, odmah ih uklonite.

Priprema borova za zimu

Čim se na tlu pojavi prvi mrazi na tlu, možete nastaviti do skloništa za posađene borove na zemljištu. Prije svega, potrebno je pokriti korijenje mladog stabla, izolirati noge, za koje se osnivanje stabla mora biti zatvoren udarom od 9-11 cm.

Mulčići, na sve ostalo, osigurat će održavanje sigurne temperature u korijenskom sloju i uštedeći će vlagu u tlu. Ako živite u regijama u kojima su zimski vjetrovi i sneg česte, vjetar može puhati, a zatim na vrhu mulčevog sloja, poželjno je ležati i jelki šape - prekrasne motorne sanke.

Brinuti se o zaštiti od solarnih opekotina iz kojeg su borovi obični često pate. Rizik od solarnih opekotina povećava se u najvećem stepenu u proljetnom vremenu, kada svijetlo sunce počne zasjati. Da bi zaštitili mlade borove biljke iz opekotine od sunca, potrebno ih je zamotati netkanim podnim materijalom.

Bolesti i štetočina Bor

Kontraindikacije

Inspekciju borova za prisustvo različitih oštećenja kao kore i igala, na primjer, promijeni njihovu boju, često vam treba, može ukazivati ​​na početak neke vrste bolesti.

Pest štetočina

Od štetočina borova najopasnije je cvjeta elodo-jele, njena aktivnost dovodi do činjenice da su igle žute. Kolonija ovog štetočina slična je snježnoj bijeli pamučni vunu koja pokriva Chevu. Da bi se prevazišao štetočina, na prvi znakovi izgleda za obradu biljnih insekticida.

Jela obična pila - ovaj štetočina rado je jesti chee. Istovremeno, igle postaju crvene, kao da je izgorela. Ako se puno štetočina, tada mladi putnici mogu biti potpuno lijevi bez igala. Da biste se borili protiv ovog štetočina, možete koristiti Fufanon ili druge insekticide, strogo sledeći uputstva za upotrebu.

Coroed, mala je greška, dostižući dužinu od 0,5 cm. Bug u šumi borove obične bukvalno prijeti potezima i odgađa jaja u tim potezima, od kojih su još uvijek kolonija istih pojedinaca. Strašno je razmišljati, ali čak i odrasle stablo jezgre može se u potpunosti uništiti za 45-50 dana. Ako se rupe primijećuju u borovom šumu, insekticidi možda neće pomoći, ovdje je potrebno izvršiti preradu površine insekticida drveća, tako da i za ulazak u rupe u rupe. Obrada se može provesti tjedno do istrebljenja insekata.

Borove borove

Scruce običan, - ova bolest pripada kategoriji gljivičnih bolesti. Uz njega, na početku iglama se formiraju smeđe mrlje, tako malo, što ih ne može odmah primijetiti odmah. Vremenom se povećavaju mrlja, odrastaju, žute, nakon čega sticaju smeđe boje, a igla u ovoj fazi napredovanja bolesti počinje biti. Pod padom sira na grančicima bora, možete vidjeti gljive, oni imaju vrstu tamne formacije najcešjih formi. Da bi se prevladala ova bolest, potrebno je podnijeti biljke kolor livom (kašikom kante za vodu, norma 2-3 biljaka) ili 1% Bordo tekućine.

Pa, naravno, hrđa je najčešća grešna bolest običnog. U ovom slučaju, bolest se može vidjeti narančastim mrljama i natečenim, koji se prilično brzo šire po biljci i mogu se proširiti na susjedne, još uvijek zdrave borove. Ako je infekcija već dovoljno jaka, onda ništa ne ostane, osim da smanjite pogođene izbočine i spali ih, a ako se sva postrojenje pogodi, a zatim ga iznevjere. Dakle, ne dozvolite daljnju širenje bolesti. Iz mjera borbe mogu se koristiti koloidnom sivom i borobo tekućinom, kao što je gore opisano.

Pa, kao što razumijete: borov običan može biti vaš pouzdan drugi život, on će ukrasiti web mjesto i dati sjenu i svjež zrak, a ne tugujući da ga očistite i oprez za čišćenje. Uz pravilan božan bit će mlad i lijep stoljeći, a bit će odbijen ne samo vi, već i vaša djeca, unuke i bake.

Sirovine za hemijsku industriju

Borov

Bor je izvor mnogih tvari i proizvoda koje široko koristi muškarac.

Smola - Živitsa, formirana u udarcima smole, prodorajući drvom i kore u vodoravnim i vertikalnim smjerovima, i izvlače se tijekom granice, vrijedne su sirovine za hemijsku industriju. Sakupljeni GIL-ovi koše i filtriraju, oslobađaju se od vode i vanjskih nečistoća. Pročišćena zhivitsa naziva se terpentinom. Destilacijom sa trajektom vode iz Allbiza, izdvaja se oko 25% esencijalnog ulja, koje se naziva krilni terpentin, nakon čišćenja koji se dobiva pročišćenim uljem. Nakon destilacije esencijalnog ulja ostaje smola - rosin.

Skipidar i Rosin mogu se podvrgnuti dubljoj recikliranju kako bi se dobili lakovi, otapala, okusi, ljepila, lustera i ostali proizvodi. Broj smola i turpentora ovisi o starosti stabala, prirode tla i klimatskih uvjeta. Rosin, dobijen u preradi GIL-a, koristi se u sapunu, papiru, gumu i lakiranju, kao i za trljanje lukova i žica muzičkih instrumenata.

Sa suhom destilacijom drveta i panjeva prvo dobijte kvalitetniji turpidar, a zatim tehničko, komercijalno i drvo sirće. U destiliranom kotlu ostaje ugljen.

Upotreba u medicini

Borov

Bubreg borovog običnog kao ljekovitih sirovina prazan je zimi ili rano proljeće (februar - mart), odsječeći sece ili noževe u obliku kruna sa ostatkom stabljike od oko 3 mm, osušene u potkrovlju ili pod šupama Uz dobru ventilaciju, postavljajući tanki sloj na papiru ili tkanini (ne možete osušiti u potkrovlju ispod željezne krov i u sušilicama). Nanesite kao dezinfekcijsko sredstvo, antitusivni, diuretički alat u naknadama i za kupke.

Dječji bor sakupljen u obliku "šapa" na šumama tokom rezanja. Igle sadrži do 1% esencijalnog ulja, do 0,2% askorbinske kiseline, smola, tanina. Iz igala, mladi puca i konusi dobivaju borovo ulje (Oleum Pini), koji je dio lijekova "Pinabin" i "fitolizin", koji se koristi kao antipamalno i antishasnodična sredstva i sa bubrežnom bolešću. Ulje koje se koristi za udisanje u bolestima svjetlosti i za osvježavajući zrak u uredu i stambenim prostorijama, bolnički odjednici, vrtići, škole, u saunama. Iz iglama proizvode ekstrakt bora za pojačanje kupatila.

Pročišćeni Suman Suman Live - Terpetin se koristi za proizvodnju zakrpa. Terpetifično pročišćeno ulje (terpentin) široko korišteno u medicini.

Kontraindikacije

Rame i borovi lanci trebaju biti oprezni na povišenu osjetljivost, kao i s jakom bolešću bubrega. Kupelji izrađene od drva su kontraindicirane snažnom hipertenzijom, kardiovaskularne bolesti s kružnim oštećenjem, zaraznim bolestima kože, maligne neoplazme, kao i prisustvo oštrih upalnih procesa. U vanjskoj upotrebi Turpidara treba imati na umu da može uzrokovati hiperemiju kože, a u velikim količinama dovodi do iskopa centralnog nervnog sistema, manifestovan kao nesanica, nedostatak daha, anksioznosti i povećanja daha krvni pritisak.