Gde gorila živi?

Odgovor:

Odgovor:

Gorile se nalaze u afrički. Konkretno, oni žive na teritoriji sljedećih zemalja: Srednjoafrička republika, Kamerun, Gvineja, Gabon, Demokratska Republika Kongo, Uganda, Ruanda i Nigerija. Gorile su mrtav sisari koji žive na šumskim ivicama ili veseljima, napuštenim poljima, močvarskim terenima i vlažnim šumama. Podijeljeni su u različite podvrste, a svaka podvrsta stani u raznim dijelovima Afrike.

Istočna planina Gorilla živi u istočnoafričkim zemljama, poput Ruande i Ugande, istovremeno zapadna obična gorila procvjeta u zapadnoafričkim zemljama, poput Konga, Gabona, Ekvatorijalna Gvineja, Centralnoafrička Republika i Kamerun. Mountain Gorilla nalazi se na velikim visinama u Ruandi, Ugandi i Zairu.

Broj ovih primata naglo je smanjen, a oni su blizu nestanka. Prema naučnicima, u Africi je ostalo oko 50.000 gorila, od kojih su većina obični gorile. Postoji oko 2500 istočnih običnih gorila i oko 600 planinskih gorila koje su na rubu izumiranja.

Ljudska aktivnost su glavni razlozi za kontinuirani pad populacije Gorile svake godine. Borba protiv počara koji ih love i prodaju meso na lokalnom ili stranom tržištu, smatra se najvećim problemom. Naučnici pretpostavljaju da u divljini, Gorile mogu u potpunosti nestati u narednih 10-20 godina, ako sve ilegalne aktivnosti nisu obustavljene.