Gdje živi andan medvjed? Areal, karta i stanište

Distribucija i stanište

Točka medvjed, poznat i kao Andaund medvjed (Tremarctos Ornatus) To je najmanja od sada živih vrsta medvjeda i jedini preživjeli predstavnik mjesta kratkih medvjeda (Tremarctinae). Njegov najbliži relativni - izumrli Florida Točka medvjeda (Tremarctos Floridanus). Anđegodišnji medvjed je jedini pogled na medvjede, izvorno iz Južne Amerike. Zbog gubitka, prirodno stanište IUCN-a odnosi se na čaše za ranjive vrste.

Distribucija i stanište

Prijetnje
Foto: Wikimedia Commons

Područje naočala ograničeno je na zapadne i sjeverne dijelove Južne Amerike, iako se nalazi malo stanovništvo u Panami. Njihovo prirodno područje proteže se kroz Zapadnu venezuelu, Ekvador, Kolumbiju, Peru, sjeverozapadno Argentinu i Zapadnu Boliviju. Ova vrsta se mogu naći u Andjskim planinama. Prije nego što je stanovništvo postalo fragmentirano u posljednjih 500 godina, Andaund je bio poznat po svojoj prilagodbi, jer se sreo na raznim visinama u mnogim staništima, uključujući suhe šume, grmlje, pustinje i planinske livade. Jedna anda Shombessocijsko medvjed na granici Ekvadora i Pera naseljavao je opsežan raspon, sličan onome što cijelo stanovništvo smeđeg medvjeda zauzima.

Najpovoljniji medij za spektakaone medvjede su debele i mokre planinske šume na nadmorskoj visini od 500 do 1000 m nadmorske visine, koji pružaju razne hrane. Ponekad u potrazi za skloništem i hranom mogu se spustiti na visinu od 250 m ili vožnja iznad snežne linije do 5000 m.

Tačan broj stanovništva medvjeda spektakla nije poznat, ali nedavna studija sjevernog Anda, s izuzetkom sjeverne Argentine, Bolivije i Perua, pokazala je da je ta brojka od 6.000 do 10.000 pojedinaca.

Prijetnje

Glavna prijetnja Andjskim medvjedima širom Južne Amerike je gubitak staništa i povreda. Izgradnja infrastrukturnih objekata, poput željeza i autoputa, krčenje krmi i pretvorbe šumskih zemljišta u pašnjacima dovode do degradacije, fragmentacije i gubitka staništa. Nažalost, zaštićene prirodne rezerve nisu dovoljno velike za održavanje velike populacije naočala. Moderni trendovi korištenja zemljišta uključuju rezanje i spaljivanje šuma za stvaranje poljoprivrednog zemljišta, zajedno sa razvojem infrastrukture. To je dovelo do fragmentacije staništa Andan medvjeda najmanje do 100 dijelova između sjevernog Perua i Venecuele.

Mještani love za medvjed iz različitih razloga, uključujući strah, zaštitu od napada na usjeve i stoku. Kao posljedica toga, oko 200 pojedinaca umire svake godine. Na medvjedima takođe love zbog delova njihovih tela koji se vrednuju u tradicionalnoj medicini i mogu donijeti dobar prihod. Tržišna cijena žučnog mjehula medvjeda procjenjuje se na 150 USD, što je više od tri puta više od prosječne mjesečne plaće u Boliviji. Socijalni sukobi i siromaštvo u tim zemljama jačaju uništavanje staništa, jer većina ljudi pribjegava uzgoj Coki i drugih ilegalnih biljaka kao sredstvo postojanja.