Koliko zvijezda u svemiru i na našem galaxy mliječnom putu?

Koliko zvijezda u svemiru i na našem galaxy mliječnom putu?

Koliko galaksija i zvijezda u svemiru i koliko zvijezda na našem Galaxy Mliječnom putu?

Jeste li ikad gledali zvijezde na noćnom nebu i pitali se koliko ih je tamo? Ako je tako, niste sami. Ovo pitanje zabrinulo je astronomi, umjetnike i sanjare svih uzrasta od početka ljudske istorije.

Poznati astronom Karl Sagan jednom je izračunao da postoje "milijarde milijardi" zvijezda. Ako ste ikad pokušali prebrojati zvijezde na nebu, možda ste došli do zaključka da se ne mogu računati. A ovo je apsolutna istina!

Prije nego što pređemo na pametnim brojevima koji su identificirali moderne astronome, krenimo s "malim" ". Živimo na planeti Zemlji, koji se vrti oko zvijezde, poznat kao sunce.

Zemlja i sunce zajedno s nekoliko drugih planeta čine solarni sistem, koji je dio većeg sustava zvijezda pod nazivom "Galaxy".

Koliko zvijezda u svemiru i na našem galaxy mliječnom putu?
mliječni put

Naše domaće galaksije poznata je kao Mliječni put. Naučnici su izračunali da je od 200 do 400 milijardi zvijezda Mliječni put. Sunce je samo jedna od stotinu milijardi zvijezda.

Teško je shvatiti, ali ovo nije sve! Naš Galaxy Mliječni put samo je jedna od mnogih galaksija u našem univerzumu.

Koliko galaksija postoji u svemiru? Vjerujte ili ne, astronomi su se računali sa 100 do 200 milijardi galaksija u
Univerzum i svaki od njih ima stotine milijarde zvijezda.

Ako vam je teško nositi se sa brojem Noasa, sve je u redu. Za većinu ljudi teško je zamisliti veličinu svemira. Pa koliko zvijezda? Istina, njihova previše. Trenutna procjena su samo nagađanja.

Čak i koristeći najmodernije teleskope i tehnologiju, čovječanstvo još uvijek ne može u potpunosti istražiti naš univerzum. Pored toga, svjetlije zvijezde blokiraju našu sposobnost da ih promatramo u određenim smjerovima.

Naučnici koriste zapažanja i podatke koji već postoje, kao i pretpostavke o našoj galaksiji i drugim galaksijama u svemiru za izračunavanje broja zvijezda. Međutim, u posljednje vrijeme neki su naučnici osporile određene teorije koje su korištene dugi niz godina.

Rezultat? Sada naučnici vjeruju da je tri puta više zvijezda nego što se ranije pretpostavilo.

Zašto? Astronomi vjeruju da može postojati još mnogo crvenih patuljaka - najčešći zvjezdani nebo predmeti u svemiru.

Na osnovu najnovijih procjena, astronomi vjeruju da naš svemir može biti kod kuće za 300 sextalone zvijezda. U numeričkim ekvivalentima izgleda ovako:

300.000.000.000.000.000.000.000

Ovo je troslojna trojka nakon nje. Bez obzira na to kako ste gledali ovaj broj, to je puno. Kako se tehnologija poboljšava, imamo priliku da proučimo najudaljenijim uglovima svemira koji u konačnom ukupno omogućava vam da pronađete još više zvijezda nego što svako može zamisliti!