Naučnici su saznali koliko su duga da dinosaurusi popeli jaja

Dugo, jedna od glavnih misterija predajnih predatih misterioznih dinosaura bio je razvoj njihovih embrija. Sada su naučnici mogli otvoriti veo tajne.

Sve što je poznato je još uvijek činjenica da su dinosauri popeli jaja, ali koliko dugo su embrioni bili pod zaštitom ljuske i kako su se razvili, nije bilo jasno.

Naučnici su saznali koliko su duga da dinosaurusi popeli jaja
Protoceratoptopi ugrabili jaja tri mjeseca.

Sada je poznato da su barem embrioni hipacprozavrov i protoceratopi izvedeni u jajetu iz tri (protoceratops) na šest (hipAcrosavr) mjeseci. Sam proces inkubacije bio je vrlo nizak tempo. S tim u vezi, dinosaurusi su imali prilično zajednički sa gušterima i krokodilima - njihovom najbližom rodbinu čije zidanje se inkubiraju i vrlo sporo.

Istovremeno, ne samo oplodnja, već i razvoj kličača dinosaura imao je niz sličnosti sa sličnim procesima u modernom pernatu, sa razlikom samo da su ptice imale značajno duže. Članak koji govori o ovom otkriću objavljen je u naučnoj publikaciji PNAS.

Naučnici su saznali koliko su duga da dinosaurusi popeli jaja
Gypacrosavr je potrošio na slijetanje još više vremena - šest mjeseci!

Takav zaključak, naučnici iz SAD-a Nacionalne akademije nauka, koji su studirali užasne guštere, učinili su zahvaljujući "cemecritima" nedavno otkrivenim u Argentini, Mongoliji i Kini "pretresama". Sada se činio još jedan dokaz da su neki dinosaurusi bili topli krvovi i kao i ptice ruže njihovim mladunci. Istovremeno, uprkos njenoj srdačnoj krvi i hirurgiji jaja, u svojoj strukturi bili su još bliži krokodilima

Glavni faktor koji je dozvolio takvim zaključcima bio je takozvani embrionalni zubi. Bez odlaska u detalje, može se reći da su oni bili neka vrsta analognih godišnjih prstenova i stabala. Jedina razlika je da su novi slojevi formirali svakodnevno. I izračunavanje broja takvih slojeva, naučnici su uspjeli shvatiti koliko dugo traju jaja.

Naučnici su saznali koliko su duga da dinosaurusi popeli jaja
Pustinja Gobi izuzetno obogaćuje naučni svijet, postajući prava riznica dinosaura ostataka za paleontologe.

Pronalaženje argentine i drugih "groblja" od velikog je značaja, ako uzmemo u obzir činjenicu da su dinosaura fosilna jaja ranije bila ograničena na pojedinačne uzorke, koji su dopunjeni fragmentima granata. I samo u posljednje dvije decenije slika se promijenila. Možete biti sigurni da gore opisani zaključak naučnika nisu posljednji.