Koliko mačaka za ljudske standarde

Prosječni životni vijek mačaka

Koliko mačka može živjeti, ovisi o nizu faktora. Ovo je genetska predispozicija, to su i osobitosti pasmine, s obzirom na to da su neke pasmine umjetno napravljene, ovo je prava prehrana, te ispravna njega za životinje i t.D. Drugim riječima, tačan i nedvosmislen odgovor na ovo pitanje ne postoji.

Prosječni životni vijek mačaka

Kako odrediti koliko mačaka

Ispravno domaće brige o kućnim ljubimcima i prava organizacija moći će osigurati životinju dugi niz godina života, u roku od 15 godina, a još više. U stanju da smanji životni vijek domaćih kućnih ljubimaca neki negativni faktori povezani sa lošom kvalitetnom hranom, kao i sa oskudnim prehrani, sa stalnim pokretima, koji izazivaju stresnu situacije, a koji su povezani sa raznim bolestima, kao i sa stalnom opozicijom pojedinaca, kao rezultat toga čije životinje dobivaju povrede za različitost ozbiljnosti.

Zanimljiva činjenica! Najstarija mačka na svijetu bila je 38 godina, koja je zvanično registrirana. Prema ljudskim standardima, ovo je oko 145.

Čimbenici utiču na životni vijek mačaka:

 • Funkcije pasmina. Obično su stvorene umjetne pasmine mačaka žive duže, u usporedbi s jednostavnim mačkama. Činjenica je da pojedinci s dobrim nasljedstvom uvijek sudjeluju u obrezivanju.
 • Seksualna aktivnost. Životinje koje nemaju priliku da se redovno pomnoži, stalno pate od visokog nivoa hormona. Stoga morate provesti pravovremenu kastraciju ili sterilizaciju domaćeg kućnog ljubimca.
 • Karakter ponašanja i načina života. Pojedinci koji vode aktivni, krećući stil života, žive znatno duže više.
 • Stresne situacije. Kad vlasnici životinja vrše psihološki pritisak na njemu ili kaznite fizički, snažna neuroza može se razviti u životinji.
 • Dijeta. Loše prehrambene komponente Dijeta negativno utječe na zdravlje životinje, što je direktno povezano sa svojim životnim postoljem. Ništa manje opasno može biti prehrana koja uključuje visoko kalorijske proizvode koji su kontraindicirani za domaće kućne ljubimce.

Za pravovremeno otkrivanje zdravstvenih problema, važno je redovno posjetiti veterinarski ljekar. Specijalist je u stanju identificirati probleme povezane s negom ili sadržajem životinje kod kuće u ranim fazama.


Kako odrediti koliko mačaka

Kako produžiti život mačaka

Po nekim vanjskim značajkama lako možete odrediti starost mačke ili mačke. Na primjer:

 • Na zubima. Nakon tri mjeseca života u mačićima, mliječni zubi zamjenjuju se trajnim. Dodne i pol godine u mačkama i mačacima, bijeli zubi su sačuvani, nakon čega ekala zuba počinje žuti. Nakon 3 godine života na zubima životinje, dented kameno se počinje pojavljivati. Nakon dana života, centralnog, srednjeg, a zatim ekstremne rezače počinju da ispadaju. Za 15 godina života, fang pada iz kućnog ljubimca.
 • Po spolu sazrijevanja. Pojedinci muškog i ženskog postaju pola oružja nakon pola godine svog života. To je u tom periodu koji počinju obilježavati teritoriju tajne, koja ima vrlo neugodan miris.
 • Prirodom vunene poklopca. Mlađe pojedinci su blagi i mršavi, u poređenju sa više odraslih životinja, u kojima vuna postaje nepristojna, postaje svjetlija ili tamnija. Starija životinja već se može vidjeti nešto poput sjemena, što se manifestuje u obliku pojedine vune ili cijele prosvetljene mrlje.
 • Po očima. Mlade mačke i mačke imaju dovoljno čiste i čiste oči, koje nećete reći o više odraslih životinja, u kojima su naše oči povučene očiglednim znakovima umanjenja pigmentacije unutar irisa.

Za preciznije određivanje starosti životinja, postoji niz formula i tablica.

Starost mačka ili mačkaStarost čoveka
Jedna godina7 godina
Dvije godine14 godina
Tri godine21 godina
Četiri godine28 godina
Pet godina35 godina
Šest godina40 godina
Sedam godina45 godina
Osam godina50 godina
Devet godina55 godina
Deset godina60 godina
Jedanaest godina65 godina
Dvanaest godina70 godina
Trinaest godina75 godina
Četrnaest godina80 godina
Petnaest godina85 godina
Šesnaest godina90 godina
Sedamnaest godina95 godina
Osamnaest godina100 godina

Koje su informacije tačnije

Konačno

Prema mnogim profesionalcima, najtačniji su podaci date u sljedećoj tablici.

Starost mačka ili mačkaStarost čoveka
Jedna godina15 godina
Dvije godine24 godine
Tri godine28 godina
Četiri godine32 godine
Pet godina36 godina
Šest godina40 godina
Sedam godina44 godine
Osam godina48 godina
Devet godina52 godine
Deset godina56 godina
Jedanaest godina60 godina
Dvanaest godina64 godine
Trinaest godina68 godina
Četrnaest godina72 godine
Petnaest godina76 godina
Šesnaest godina80 godina
Sedamnaest godina84 godine
Osamnaest godina88 godina
Dvanaest godina92 godine
Dvadeset godina96 godina

Svaka pasmina mačaka ima svoje trajanje života. Na primjer:

 • Snow-shu pasmina živi u prosjeku oko 11 godina.
 • Bombardiranje mačka može živjeti najmanje 12 godina.
 • Ne manje od 13 godina živi ruska plava mačka, kao i američkim bibtailom.
 • Škotske-strateti, Rex i York Chocolate Cat postiže oko 14 godina.
 • Spingens, perzijske mačke, kao i beznačajna mačka i britanska kratkodlaka žive do 15. godine.
 • Maine Coon pasmina ne živi ne više od 16 godina.
 • Ne manje od 17 godina živeće Australian Dimy i Nevskaya masquerade.
 • Oko 18 godina živeće takve mačke poput Tiffany-a i japanskih bobtata.
 • Azijski tabby moći će živjeti oko 19 godina.
 • U roku od 20 godina, američka kratkodlaka i maneks žive.

Takve pasmine mačaka kao Tajlanđana i Sijamka takođe pripadaju dugim jezima.

Kako produžiti život mačaka

Koliko mačaka za ljudske standarde

U procesu uzgoja i razvoja životinje, prati se raznim bolestima. Svi su povezani sa nepravilnom prehrambenom organizacijom, niskotehnološkom načinu života, kao i nepovoljnim komponentama vitamina i minerala, što dovodi do negativnih posljedica i smanjiti životni vijek kućnih ljubimaca.

Zanimljive informacije! Prema naučnicima, prirodni procesi starenja mačaka pokreću se petom godinom života, koji je povezan sa slabljenjem funkcija imunološkog sistema i smanjenje prijema u tijelo antioksidansa.

Na osnovu ove definicije postoje načini koji vam omogućuju produženje uvjeti mačaka. Do takvih odluka uključuju:

 • Feed kućni ljubimci trebaju biti isključivo korisna i puna prehrambena hrana, kao i kupljene premium feed feed.
 • Da biste napravili cjepiva koje su pravovremeno preporučili stručnjaci, kao i redovito posjetiti veterinarski ljekar.
 • Domaći omiljeni moraju biti u stalnom pokretu, redovno posjećujući ulicu.
 • Redovno obavljaju prevenciju infekcije kućnih ljubimaca ektoparaziti i crvima.
 • Stalno nadgleda stanje kože, vunene poklopca, kao i oči, uši i zubi kućnog ljubimca.
 • Ako životinja nije namijenjena za uzgoj radova, mora biti tempirana ili sterilizirana.
 • Nakon pola godine života, iz prehrani mačke može se isključiti velika količina mlijeka, jer doprinosi proizvodnji laktaze
 • Dijeta treba sadržavati dovoljnu količinu sirovog mesa, ali samo visokog kvaliteta u obliku govedine ili rashlađene ptice.
 • Ne praktikujte oštre prelaze iz jedne vrste moći u drugu.
 • Ne dozvolite da kućni ljubimac stalno krene, u protivnom može dovesti do pretilosti i daljnjih problema sa srcem, pojavom opstipacije i dijabetesa.

Organizacija pravilne prehrane kućnog ljubimca koristeći samo kvalitetnu hranu ili gotove obroke, zajedno s pažnjom i ljubavlju u odnosu na kućnog ljubimca, to su osnovni faktori koji imaju osnovni utjecaj na životni vijek mačaka i mačaka.

U specijalizovanim prodajnim mjestima možete kupiti fabriku, već gotovu prehrambenu prehranu koja su uravnotežena u odnosu na vitamine i minerale. Postoje brendovi obroka koji su se dokazali od dobre strane i vrlo su popularne. Ovo su takvu prehranu kao propen, brit "britansku britu, kraljevska canina, brda i drugi. U svakom slučaju, možete dobiti sveobuhvatne informacije od prodavača ovog proizvoda.

U slučaju hranjenja prirodne hrane za kućne ljubimce, ne biste trebali vježbati hranjenje nekih proizvoda iz tabele, poput pečene hrane, soli ili kiselih, slatkiša, uključujući proizvode pečenog ili brašna.

Strogo je zabranjeno dati mačke ili dodati proizvode namijenjenim za hranu, razne arome, ukus i začini pojačala. Posebnu pažnju treba posvetiti prehrani koja se koristi za hranjenje kauntirane ili sterilizirane životinje, kao i za one životinje koje imaju zdravstvene probleme.

Konačno

Koliko mačaka za ljudske standarde

Teško je pronaći porodicu, poput usamljenih građana koji nemaju kućnog ljubimca, poput mačke. Istovremeno, mnogi građani sadrže kod kuće i drugih životinja, ali većina su popularne mačke. Ovo je životinja stvorena prirodom tako da se osoba nikad nije osjećala usamljena. Ovo su voljene životinje posvećene svom vlasniku. Pored toga, nisu ih tako teško sadrže. Uprkos lakoći sadržaja, još uvijek zahtijevaju određenu njegu, kao i odgoj od rane dobi, inače sazrene, više nisu toliko poslušni i ne odustaju. Svaki vlasnik želi da kućni ljubimac uvijek ostane zdrav i mnogo godina zadovoljan svojim veselim pjenušavim temperamentom. Nažalost, nisu sve rase dobro i mekog karaktera. Postoje mačke neovisne u prirodi, a oni će se igrati s vama kad žele. U pravilu se takve mačke preuzimaju kako bi se jednostavno zadržalo prekrasnu mačku u kući, iznenađujuće poznatih i prijatelja, jer se nikada neće moći opustiti, dolaziti kući nakon posla. Svi žele imati kod kuće ne samo kućnog ljubimca, već prijatelja s kojim možete razgovarati. Mnogi tvrde da mačke ne samo ne slušaju, već i odgovaraju emocije, što je vrlo važno. Treba napomenuti da je samo nekoliko pasmina sposobna. Vjeruje se da su nježniji i više "humane" stijene pasmine jednostavnih mačaka. Usput, vjeruje se da su najotporniji na različite negativne utjecaje, uključujući bolesti.

Onaj koji je odlučio da ima čistokrvnu mačku kod kuće sa plavim očima, trebalo bi unaprijed učiti, to je bolje da ga nahrani tako da uvijek ostane zdrava. Ne zatvarajte mačku u mom stanu, s obzirom na to da će na ovaj način biti zaštićen od negativnih utjecaja razne prirode. U pravilu, mačke koje žive u stanu, vode životni stil niskog trošenja, koji često dovodi do pojave viška utega i u budućnosti zdravstvenim problemima. Slični faktori smanjuju šanse mačke da žive dug i sretan život pored svog vlasnika.