Lavanda

Širenje

Širenje

Lavanda se distribuira u Europi, posebno u Ukrajini, u Rusiji, javlja se na kanarskim otocima, u Indiji i Arabiji, na sjeveru i istočnom dijelu Afrike. Domovina lavanda razmotri obalu mediteranskog mora. U divljini koji raste na padinama stjenovitih planinskih sistema. Kulturne sorte lavande se uzgajaju u evropskim zemljama, tropima i suptropicima.

Cvijet lavande - opis

Lavanda - dugotrajan zimzeleni grm s korijenom za zakovoto, ostavljajući u dubini od 2 metra, u donjem dijelu izbjećih u visini od 60 cm, nasuprot linearnim sjedećim srebrom i mirisom Plavi ili plavo-lila cvijeće sakupljene u nasjeckanim smještenim cvaljkom od 6-10 komada u mrmljajima.

Clyuncescence formiraju se na vrhovima stabljike bez svjetla. Bloom lavande počinje u drugoj polovini ljeta. Lavanda - odličan med. Sjemenke lavande s pravilnim pohranama u stanju su da klimen zadrže duži niz godina. Lavanda je rođak takvih kultura kao što su medisop, bosiljak, metvica, melisa, svekrva, duša, kadulja i ruzmarin.

Vrste i sorte lavande

U kulturi, samo takve vrste lavande rastu kao lavanda uska zida (engleski) i francuski lavanda, takođe je širok. Ali budući da postoje i druge vrste lavande pogodne u kulturi u kulturi, nudimo vam njihov opis. Dakle:

Engleski lavanda

Cvijet lavande - opis

Ova vrsta je najpopularnija i distribuirana. Izrazita karakteristika vrsta - uski lišće i cvatnje u obliku šiljaka. Engleski lavanda savršeno je prilagođen klimatskim uvjetima srednje pruge Rusije. S teškim mrazama presađuje se iz otvorenog tla do staklenika.

Cvijeće radije raste sljedećeBritanske sorte lavande u vrtu:

 • Alba se odlikuje cvatorom bijele boje i raste visine do 50 cm;
 • "Rosea" doseže visinu od 40 cm i ima gnojne ružičasto cvijeće;
 • "Mansted" raste do 40 cm, sa cvatorom jarko plave hladovine;
 • "Hidcuto Blue" - nizak grm 40 cm, sa cvatorom u boji lila;
 • "HIDCUCT Jintu" raste do 60 cm i izgleda prilično kompaktno u vrtu.

Francuski lavanda

Vrste i sorte lavande

Izrazita karakteristika francuskog lavande iz engleskog lavande - širokih lišća i skraćenih cvjetova. Ovaj tip je zahtjevan za njegu. Niske temperature loše toleriraju, zato se uglavnom uzgaja za ukrašavanje kuća.

NajpoznatijiFrancuske sorte lavande:

 • Yello Vale ima cvaljke tamnog lila i brataka boje maline i listove žuto-zelene;
 • "Rigal Splandour" odlikuje se tamnom lila nijansom cvata;
 • "Rocky Road" ima veliko gnojni plavi cvjetovi;
 • "Tiara" i sa velikim cvjetovima plavkaste nijanse, a bracts - bež;
 • Helmsday ima cvijeće koji kombiniraju lila i bordo tonove.

Uzgajivači su uzgajane i druge prekrasne sorte koje se mogu posaditi, ali nisu tako često korištene.

Holandski lavanda (hibridi)

Uzgoj

Holandski lavanda uključuje široku grupu koju predstavlja hibridi različitih boja. Glavna karakteristika - Oštar miris. Oni su u niši između engleskog i drugih vrsta.

Ovaj grm velike veličine, koji ima uski srebrnasti listovi i veliki izduženi cvjetovi na izduženim cvjetama. Cvijeće su prilično teške, tako da su cvijeće nagnute pod njima. Počinje cvjetati sredinom ljeta.

Do poznatih razredaHibridni lavanda pripada:

 • "Arapski vitez" ima cvijeće tamnog lila i tamnoplave boje;
 • "Soyeres" ima cvjetove svjetlosnog lila boje;
 • "Grosso" - grm sa velikim cvijećem lila-lila;
 • Richard Siva - mali grm sa tamno ljubičastim cvjetovima.

Zubna lavanda

Nazubljena lavanda predstavila je svijet Sredozemlja. Ova biljka je toplotno volje i uredno. Izrezao je i vrlo blag listove srebrne sjene, velikih i mirisnih cvijeća koji cvjeta sredinom ljeta. Nježni lavanda se jako boji hladnoće. Najpoznatija raznolikost je "Kraljevski Crowner", koji ima cvatu za lila.

Uzgoj

Uzgoj cvijeta

Koji su uslovi potrebni

Za uzgoj zdrave prekrasne kulture kuće, ona treba da stvori određene uslove. Njihov pravi izbor i uticaće na daljnji razvoj cvijeta.

Lavanda zahtijeva svjež zrak, a samim tim, soba u kojoj se nalazi mora se redovito ventilirati. Biljka zahtijeva puno svjetla koje dolazi od 8 do 10 sati dnevno. Kad se lavanda postavi u zamračenu sobu, trebat će joj dodatna rasvjeta stvorena fluorescentnom lampom. Cvijet ne bi trebao biti vruć, ali temperatura ispod 15 stepeni je nepoželjna. Lavand Lokacija je poželjnije odabrati prozorski prag sa istočnom ili zapadnom stranom kuće.

U toplom vremenu biljka može se odvesti na balkon ili lođu. Prihvatite cvijet u druge uvjete treba postepeno, ne trebate ga ostaviti na novom mjestu već duže vrijeme. Prvog dana, na primjer, na balkonu može se uništiti sat vremena, još jedan dan - dva sata. Postepeno, vrijeme boravka cvijeta na lođu (balkon) se povećava u dan. Mora se imati na umu da se postrojenje nalazi pored grijaćih uređaja blizu njega, stavlja se vodovodni kapacitet, doprinosi održavanju potrebne vlage.

Unutar stana ne preporučuje se rasti lavande u posudi sa konvencionalnim zemljištem, jer biljka neće primiti željenu količinu kisika u ovom slučaju. Prilikom zalijevanja, takva tla stezaljka korijenskog sistema. Najprihvatljiviji za cvijet je tlo koje ima alkalno okruženje.

Za njuPripreme će zahtijevati sljedeće komponente:

 • pijesak - 1 dio;
 • treset - 1 dio;
 • Mala količina školjke jaja, perlita ili ruševina.

Pripremite tla i kada koristite pijesak, humus, listovo zemljište u omjeru 1: 2: 3. Lavanda, široko u vlasništvu vrlo tvrdog biljaka. Može rasti u tlu slabosti, ali ipak je vrijedno odabrati supstrat sa alkalnim medijima. Da biste poboljšali cirkulaciju zraka u zemlju, potrebno je periodično nestati.

Proces sadnje

Semenke biljaka posijane se na kraju zimskog perioda ili rano proljeće. Da ubrzaju rast sjemena i približava se procesu prirodnim uvjetima, postavljeni su na hladnjaku. Na kraju ovog perioda sjemenke se miješaju s riječnim pijeskom, prskaju vodom i u ovom obliku vraćaju se za još mjesec dana u hladnjaku.

Proces slijetanja kuća lavande u loncu,Njega za njega u budućnosti uključuje sljedeće korake:

 • Pokupite cvjetni lonac ili drugi kapacitet - dubok i širok, s promjerom od 30 cm, kapaciteta 1,5 litara, tako da se biljka može slobodno razviti.
 • Odvodnja se nalazi na dnu rezervoara, koja će pomoći u uklanjanju viška vlage. Mogu poslužiti kao školjka, orah s orahom, kora.
 • Na dnu cvjetnog spremnika mora postojati rupe koje pružaju besplatan pristup zraku i sprečavajući privez tla. Stagnacija vode slabo utječe na razvoj biljke.
 • Tokom sadnje sjemenke zasijane su za 1,5-2,5 cm, priključene su u tlo za 3 mm, pokucaju se s tankim (3 mm) slojem zemlje.
 • Kontejner treba biti prekriven polietilenskim filmom kako bi se izbjeglo sušenje sjemena. Zatim ga trebate staviti u sobu sa dobrom režimom osvjetljenja i temperature od 15 do 18c.
 • Klice se formiraju za 0,5-1 meseci. U slučaju da nema mikroba, spremnik sa sjemenkama ponovo se postavlja u hladnjak.

Sa izgledom procesora uklanja se premaz sa spremnika, biljke se brišu u pojedine kontejnere i tamo premještaju gdje svjetlost.

Briga o uzgoju

Pored stvaranja potrebnih uvjeta, biljka treba čuvati pravilno. Pravovremeno navodnjavanje, izrada gnojiva, obrezivanja, transplantacije usjeva važno je za potpuni razvoj postrojenja.

Zalijevanje i podređeni

Moguće bolesti

U procesu slijetanja i brige za lavande kod kuće, mora se zalijevati dva puta dnevno tokom prvog mjeseca nakon slijetanja. Uradite to ujutro i uveče. Stanje tla uvijek treba biti vlaženo. Sa početkom drugog mjeseca zalijevanje se svodi na jednom dnevno (ujutro ili navečer). Prekomjerna vlaga djeluje na biljnom destruktivnom. Za navodnjavanje nanesite dilizirana voda sa sobnom temperaturom.

Prvih 2,5 mjeseca cvijeće hrane 1 put u 2 tjedna. Daljnje gnojivo napravljeno je tokom cvjetnog perioda lavande.

Za hranjenje koristite jedan od sredstava:

 • Gnojivo "AGRIKOLA FANTASY". Pripremite rastvor od 2 st. L. Tvari i 10 l vode.
 • "Humat kalijum": 1 st. L. Humat se rastopi u 10 litara vode.
 • Ross Universal: 2. L. na 10 l vode.

Na grmu biljke trebat će 1 l pripremljenog rješenja. Kada započne rastući period, kultura mora podnositi dušično gnojivo, podstičući rast zelene komponente. Kao takva gnojiva, urbamid, amonijum nitrat, amonijum sulfat. Nakon sredine jula, dušična gnojiva pokušavaju da ne prave.

To je zbog činjenice da je rastuća sezona zbog povećanja dušika. Uz nastavak njegove upotrebe, biljka neće imati vremena za pripremu za zimski period. Treba uzeti u obzir da ako se pod lavandom Bushom razgradi sloj komposta, tada to neće zahtijevati dodatnu opskrbu hranjivim sastojcima.

Obrezivanje i presađivanje

Spoj

Nakon prve godine života biljke obavljaju svoju obrezivanje. Napravljen je na kraju cvjetničkog razdoblja kako bi se pripremio lavande za zimski boravak. Da biste to učinili, potrebno je ukloniti sušene stabljike i vrh vreve. Kriška bi trebala biti nešto viša od rasta rasta lišća. Ovaj postupak čini estetski izgled grmlja. Na početku proljeća biljka se isključuje re-. Tako da ne umre, trebali biste ostaviti do pet zelenih pucanja na njemu.

Potrebna briga o lavandi kod kuće zahtijeva godišnje transplantaciju cvijeća u prvih pet godina. Ovaj proces je bolji za vježbanje u proljeće, ali moguće je u jesenjem periodu prije početka perioda odmora.

Proces transplantacije sastoji se od sljedećih koraka:

 1. Pripremite posudu s promjerom od 15 do 30 cm, što ovisi o veličini grma.
 2. Dolje od drenaže lonca (preklop, mali šljunak).
 3. Daljnji kontejner je ispunjen tlom. Njegova razina treba biti ispod ruba lonca od 1-1,5 cm.
 4. Postrojenje se nalazi u zemlju do dubine od 2 cm i zalijevano.

Budući da ova kultura ne voli transplantaciju, tada se postupak vrši nužno zajedno sa zemljištem na korijenu biljke. Savez za takav slučaj svake godine bit će potrebna nešto veća u odnosu na prethodni koji će omogućiti da se lavanda razvija.

Priprema za period odmora

Vrijeme odmora za postrojenje je zimsko razdoblje.

Pored obrezivanja, Za pripremu cvijeta do zima zahtijeva sljedeće korake:

 • Zalijevanje je manje uobičajeno (jednom sedmično).
 • Pomaknite lonac koji pokazuje na hladnu sobu (podrum), u protivnom, lavanda može cvjetati zimi. To će negativno uticati na njegovo stanje.
 • Dostupno na rastu cvijeća.

Tokom zimske rekreacije ove zimzelene biljke potrebno je nadgledati osvjetljenje. Ako je nedovoljan, lišće će početi spuštati i izblijediti.

Uzgoj cvijeta

Povoljne karakteristike

Prirodni i brižni za lavandu kod kuće, također bi trebalo biti poznati koji se način može pomnožiti. Kod kuće lako je napraviti sjeme, reznice, pletenice, podjelu grma. Sjeme, većina metoda uzgoj ili slijetanja smatrana je gore. Zbog trajanja procesa, to je rijetko. S njom će se biljka prvo razviti, ojačati korijenski sistem.

Cvjetanje će doći samo za godinu ili dvije. Sa kultivacijom ulice, proces kulture može se dobiti uz pomoć bogova, kada se biljka baca u vodoravni smjer, a zemlja zaspi. Povrh toga stavite teret.

Nakon nekoliko mjeseci (do proljeća) pojavljuje se korijen podružnica. Nova biljka je uredno odvojena od majčinskog grmlja i biljke odvojeno. Oni koji imaju vrt mogu također odvojiti dio lavandeze i rasti proces kuće u loncu.

Crtanje se smatra najčešćim metodom uzgoja cvijeća.

Ova metoda ima sljedeće funkcije:

 1. Za njega koristi godišnje izreze. Neophodno je odsjeći nož od dijela stabljike visine 10 cm i navlaži ga s 0,5% flugcidnom otopinom.
 2. Ispunite tlo za cvijeće, što uključuje treset i pijesak ili druge komponente gore navedene. Zatim u prizemlju napravite udubljenje na 2,5 cm.
 3. U jama ugradite reznice i zaspajte njihovu zemlju.
 4. Između gore, lonac za bolje ukorijenjeno je zatvoreno polietilenskim filmom s prozračnim rupama u njemu.
 5. Kada su kože ukorijenjene, polietilen se uklanja.

Moguće bolesti

Lavanda rijetko bolesna. Bolesti mogu biti uzrokovane nepravilnom njegom za nju.

Najčešće kulturne bolesti:

 • Žutilo pucana, rotacija korijenskog sustava zbog obilnog navodnjavanja. U ovom slučaju potrebno je smanjiti količinu vode potrošene na zalijevanju. Treba imati na umu da je postrojenje lakše prenijeti nedostatak vlage nego suviš.
 • SeptorijaSis - zajednička gljivična bolest koja se naziva bijela mrlja. Listovi počinju da postaju žute, padaju i padne. Smanjeni cvjetovi. Možete se osloboditi od ove bolesti pomoću bakarnog oksiklorida. Za pripremu radnog rešenja 3-4 g ovog pudera pomiješan sa 1 litrom vode. Postrojenje dobiveno suspenzijom se prska 2 puta s pauze od 15 dana.
 • Invazija na Cykadu južnoameričkog porijekla. Ovaj zlonamjerni insekt pokreće se postrojenjem lišća, sposobnim za širenje virusnih infekcija. U borbi protiv Tsicade koristite 40% emulzije fosfamide. Kultura dva puta prskaju takvu tekućinu nakon 15-20 dana.

Iako cvijet arome dolazi iz cvijeta i pouzdana je zaštita od mnogih bolesti, ali ponekad na ličini postrojenja Pennica, pokvari samo njegov izgled. Operite ove potoke za insekte vode.

Tako da raste na domaćem lavandu, čak i neiskusnih vrtlari. Ako se ova biljka planira pravovremeno, voda, da mu pruže položeni odmor i, ako je potrebno, za liječenje bolesti, tada se možete diviti nevjerojatnim cvjetama lavande.

Spoj

Primjena

Hemijski sastav cvatnje lavande je vrlo raznolik. Najvrjednija supstanca je esencijalno ulje, njegova količina ovisi o regiji uzgoja biljke, njegove sorte i uvjeti za sakupljanje i žetvu. Ovaj indikator varira od 5 do 30%.

Pored ljekovitog esencijalnog ulja, lavanda sadrži sljedeće Korisni materijal, Koji se široko koriste u narodnoj i službenoj medicini:

 • flavonoidi;
 • tanini;
 • Cedrine;
 • linallol;
 • smola;
 • lavelandulol;
 • Kumarina;
 • Cineol;
 • Borneol;
 • fenol;
 • Ursol kiselina i dr. Komponente.

Povoljne karakteristike

Kontraindikacije i šteta

Cvjetanje lavande svojstvene su u sljedećim korisnim svojstvima:

 1. Protivpoziv: Tinktura lavande uklanja mišićne grčeve i kopče, uklanja othvaćene mjestima modrica, a također pomaže u borbi protiv bolova u zglobovima.
 2. Antivirusni i imunostimulirajuće: komprimiranje, tinktura i čaj sa lavandom efikasni su u liječenju bronhitisa, prehlade, bolesti grla. Aromaterapija sa uljem lavande čisti zrak iz virusa i mikroba, a takođe jača zaštitne sile tijela.
 3. Izlječenje rana: upotreba lavande u tretmanu slojeva, rezova, svijetlih opekotina i druga oštećenja značajno ubrzava proces izlječenja kože.
 4. Sedative: aroma lavande uklanja povećanu anksioznost, neurasteniju, umor i depresivno stanje tijela. I isto efikasno se okupaju s dekokticijom lavande i šalicom čaja sa šakom njenog cvijeća prije spavanja.
 5. Antifungal: Mazi sa lavandom su pomoćni sredstva u borbi protiv bolesti gljivičnih nogu.
 6. Alicketer: ulje i tinktura uklonite sindrome boli u bolnoj menstruaciji, nakon uboda insekata, migrene i želučane kolike.
 7. Protivmatatorno: Kreme i tinktura s lavandom koriste se za liječenje gangrene i unutarnjih upalnih procesa u tijelu.

Primjena

Lavanda je prava kuća korisnih supstanci, tako da nije iznenađujući da se ova biljka koristi u medicini, kuhanju, pa čak i u parfumeriji. Posebna efikasnost pokazala je upotrebu biljaka u receptima tradicionalne medicine, najpopularnije od njih da ćemo dati dalje.

Kupelj na lavandu

Kako pohraniti

Takve su kupke odlična alternativa salonskim spa centrima, koji su dizajnirani za uklanjanje loših misli od glave, riješite se ruke, letargije i anksioznosti.

Da bi se kod kuće kod kuće Razveselite svoje telo, Trebat će vam 50 g osušenog cvijeća i 1 litre vode. U malom sočipu pomiješajte sastojke i stavite ih na spornu vatru. Nakon što se mješavina ključa, neka uzgaja pola sata i ispravlja se. Dodajte dekociju lavande na kupanje za toplu vodu i pripremite se za opuštanje u cijelosti. Trajanje postupka je 20-30 minuta, ovaj put će biti dovoljno za obnovu tijela.

Skupne bombe izrađene od prirodnih komponenti koje su lično napravile, pomoći će da se okupi u stalnom higijenskom postupku u veselju i umirujućem.

Lavanda ulje

Postrojenje možete koristiti u sušenom i svježem obliku da biste pripremili ulje, a ista korisna svojstva imaju i cvijeće i lišće biljke. Dodatni sastojak bit će bilo kakvo ulje, na primjer, maslina ili posteljina. Proporcije su odabrane iz proračuna 1. ST. kašika cvatnje na 100 ml ulja. Napunite sirovim uljem i pošaljite ga u pohranu u tamnom mjestu za 2 mjeseca. Nakon što se ulje zamisli, rekli su ga u posudu tamnog stakla.

Popis upotrebe ulja lavande izuzetno je širok, koristi se za:

 • Izlječenje rana i posjekotina;
 • za udisanje;
 • za liječenje kožnih bolesti;
 • Dodaj u šampone i maske za lice i kosu.

Komponente sadržane u ulje lavande usporavaju apsorpciju elemenata u tijelu. Ako vaša ljekovita terapija uključuje upotrebu lijekova sa lavandom, a zatim će prijem vitaminskih aditiva morati odgoditi.

Čaj od lavande

Ublažiti

Koristi se za liječenje kršenja gastrointestinalnog trakta, želučanog kolika, s neurabilacijom, povećanim poremećajima uzbuđenja i spavanja.

Postoje dvije varijante čaja za kuhanje lavande:

 • U pivkom zelenom ili crnom čaju dodajte nekoliko cvjetova lavande i u takvom obliku koji koriste tokom dana;
 • 1-2 Članak. Kašike suvih cvatnje izlivaju se kipućom vodom, insistiraju 15 minuta i nakon filtriranja.

Možemo piti čaj lavande na takve načine u stresnim situacijama. Njegova prednost u odnosu na lijekove koji smiruju nervni sustav je taj čaj ne utječe na jasnoću razmišljanja i ne uzrokuje prikrivanje.

Infuzija cvijeća

Infuzija cvijeća koristi se uz povećanu uzbudljivost nervnog sistema, nesanice i anksioznog sna. Ovaj lijek se može koristiti i izvana - tretiraju se ekcem, ranama i svijetlim opekotinama. Recept za kuhanje infuzije lavande je prilično jednostavno: 2 st. Kašike cvijeća sipali su 500ml kipuću vodu i daju je da uzgajaju 15-20 minuta. Gotova infuzija uzima 1 st. kašika prije obroka. Postoji još jedna upotreba ovog alata - kao komprimira koji uklanjaju etničku pripadnost u povredu.

Lavanda sirup

Da biste pripremili terapijski sirup, trebat će vam 200 g cvijeća (možete koristiti i sušene i svježe cvijeće) i 500 ml kipuće vode.

 1. Sipati ključala cvatnje vode i ostavi ga danima.
 2. Zatim procijedite infuziju i izlijte im još jedan dio cvijeća.
 3. Nakon infuzije stečeno u teku dana, ponovo se više puta riješi i ulijeva šećer u njega.
 4. Ova slatka smjesa postavlja se na spornu vatru i stalno miješaju se, kuhana dok se ne zgušnjava. Umjesto šećera, možete koristiti tekući med, ali u ovom slučaju obavezno nemate alergije za ovaj proizvod. Pripremljeni sirup koristi se za liječenje prehlade, bolesti grla, kako bi se poboljšao apetit, kao i sa tahikardijom i migrene. Koristite takvu dozu - 1 h. kašika za pola sata prije jela. Dozvoljeno je piti kuhani vodni sirup.

Japanske računarske kompanije organizuju sesije aromaterapije za svoje zaposlenike sa mirisom lavande. Primjećeno je da ovaj miris poveća koncentraciju pažnje, što smanjuje broj grešaka iz programera za 20%.

Kontraindikacije i šteta

Lavanda

Prije početka terapijske terapije pomoću lavande, pogledajte listuKontraindikacije:

 • Individualna netolerancija;
 • Period laktacije za trudnoću;
 • Prvi put nakon pobačaja ili drugih hirurških intervencija u reproduktivnom sistemu žena;
 • povećana kiselost želuca;
 • Bolesti bilijarnog trakta;
 • Starost do 5 godina;
 • nizak pritisak.

Slijedite doze ulja koje koristite unutra: Ako pijete više od 1 ml, a zatim umjesto rekreativnog učinka čekate poremećaj stomaka. Žene su posebno važne da ne prelaze doziranje doziranja koje preporučuju ljekari sa lavandom - u velikim količinama koje ovaj postrojenje uzrokuje krvarenje maternice, što je posebno opasno u prvom tromjesečju trudnoće. Ne zaboravite na mogućnost pojave alergijske reakcije na sirovine lavande, čak i miris može izazvati napad astme. Da biste razumjeli da li će se pojaviti alergijska reakcija na biljku, napravite jednostavan test - ispustite pad ulja na kožu iza uha ili na savijanje lakta. Ako u roku od 12 sati nema svrbež, crvenilo kože, onda nemate alergije. Zapamtite da je s bilo kojim tretmanom važno u skladu s dozom lijekova i preporuka ljekara u njihovoj upotrebi.

Istovremeno korištenje lavande i hrane mogu izazvati žgađajuću kukuru. Nakon što ste prihvatili lijek, morate se malo odmoriti prije obroka.

Kako pohraniti

Prenošenje svih pravila za skladištenje suhog lišća i cvjetova lavande ne gube njegove korisne svojstva i intenzivni miris nekoliko godina. Nakon sušenja biljaka, distribuirajte ga u Male torbe od tkanine i brinuti se o direktnoj sunčevoj svjetlosti i visokoj vlažnosti. Takve torbe se koriste kao prirodna aroma prostorije, kao i efikasno sredstvo za borbu protiv moljaca i drugih kućnih štetočina.

Ublažiti

Lavanda

Broj esencijalnih ulja u postrojenju i intenzitet mirisa lavande direktno ovisi o tome koja je faza smanjuje. Ako prikupite cvijeće za dizajniranje buketa i elemenata dekora, tada Najbolje je početi sakupljati na samom početku cvjetanja: Nedovršene cvatnje ne prikrade se iz stabljike, a rastrgani lavanda imat će ukrasni izgled.

Usput, grm na samom početku cvatnje takođe se ukuplja za upotrebu u kuvanju. Ako se odlučite izrezati mirisno postrojenje za pravljenje lijekova, a zatim pričekajte dok se na stabljiku procvjetaju više od polovine cvijeća. Nalazi se u čaše koje ostaju na cvatu nakon što su se znojili, najveći je broj esencijalnih ulja. Peak za cvjetanje lavande pada na početku jula. Koristiti Oštri nož ili vrtne makaze i slijedite broj obrezanih stabljika - nakon vas, treba biti barem trećina grma. Ako visete više, onda lavanda grm može umrijeti.

Prikupljene stabljike izrađuju se u buketima i ostavljaju da se osuše u suspenzivnom stanju. Mjesto za sušenje treba biti daleko od direktne sunčeve svjetlosti i sa dobrom ventilacijom. Sušenje u mračnoj sobi pomaže u održavanju svijetlih boja cvat. Takođe se pobrinite za svoje bukete iz viška vlage u zraku. Kad se svi uvjeti poštuju dvije sedmice, kako bi se prikupila lavanda osušena. Ako osušite mali broj cvijeća, možete ih razgraditi u vodoravnom obliku na papiru ili drvenim paletama. Glavni pokazatelj onoga što ste učinili u pravu je svijetla boja prikupljenih cvatnje koja nije bledala nakon sušenja. U radnom komadu lavande treba se isplatiti u doba dana, što je zakazano za svoju kolekciju. Najbolje je da se osuši rano ujutro nakon što se Rosa uspio osušiti u zoru sunce.

Sušena biljka treba pohraniti dalje od sunčeve svjetlosti u ventiliranom paketu, na primjer, u tkaninskim vrećicama. U ovom obliku gravitirane cvatnje mogu se pohraniti nekoliko godina, postepeno opuštajući svoj miris.