Daphnia

Porijeklo tipa i opis

Daphnia - mali rak, stanovnik u svježim rezervoarima planete. S njihovim minijaturnim veličinama imaju prilično komplikovan uređaj i služe kao važan element ekosustava - brzo umnožavajući, omogućavajući nahranjivanje ribe i vodozemaca, tako da bi bez njih bilo da bi akumulatori bili mnogo praznični. Još uvijek hrane ribu u akvarijumu.

Porijeklo tipa i opis

Izgled i karakteristike

Foto: Daphnya

Rod Daphnia dobio je opis 1785. godine, natjerao ga je.F. Muller. Odnose se na broj Daphnia oko 50 vrsta, a mnogi od njih imaju značajne razlike od drugih. Kao tipičan pogled, Daphnia Longispina, opisana istim muller.

Daphnia dijeli dva velika stabla - zapravo dafnia i ctenedaphnia. Druga se razlikuje u velikom broju znakova, na primjer, prisustvom zareda u štitniku za glavu, a uopšte imaju primitivniju strukturu. Ali to ne znači da su se dogodili prije: fosili uključuju porijeklo oba otprilike jednom.

Video: Daphnya

Prvi predstavnici Zhabronogova pojavili su se prije oko 550 miliona godina, među njima su bili preci Daphnia. Ali sami su se pojavili mnogo kasnije: najstariji fosilni ostaci pripadaju donjem jurskom periodu - odnosno iznosi oko 180-200 miliona godina.

Nije tako davna vremena, jer je moguće očekivati ​​od relativno samo uređenih organizma - na primjer, riba i ptice su se pojavile mnogo ranije ranije. Ali, kao i drugi predstavnici nadzora granarskih regala, već u tim danima, Daphnia je bila takva, a oni se razlikuju od većih organizama iste antike.

Istovremeno, nije potrebno misliti da se Daphnia ne evoluira: naprotiv, imaju visoku evolucijsku varijabilnost i prilagodljivost i stalno generiraju nove vrste. Konačna formacija vrste Daphneia dogodila se odmah nakon izumiranja na kraju krede.

Izgled i karakteristike

Gdje živi Daphnya?

Foto: Moin Daphnia

Dafne vrste mogu se uvelike varirati: oblik njihovog tijela, a njegova veličina određuje se uvjetima okoliša u kojem žive. Ipak, možete odabrati neke zajedničke karakteristike. Dakle, njihovo tijelo obuhvaća ljusku u Chinu s prozirnim krilam - unutrašnjim organima jasno su vidljivi. Zahvaljujući transparentnosti u vodi, Daphnia je manje uočljiva.

Školjka glave ne pokriva. Na to dva oka, iako se često spajaju u jedno složeno oko, a ponekad da je dafneshium ima treće, ali obično je jasno dodijeljen i ima manju veličinu. Sa strana brkova, oni neprestano mašu, a uz pomoć se kreće sa skokovima.

Na glavi kastrum - rast, nalik kljunu, a ispod njega dva para antena, a straga je više i ima čekinje, zbog čega se njihovo područje povećava. Uz pomoć maski, ove antene se kreću - s veslanjem njih, Daphnia oštro leti naprijed, kao da napravi skok. Ove su antene dobro razvijene i imaju teške mišiće.

Tijelo je spljošteno sa strana, noge su spljoštene i nerazvijene, jer za kretanje ne primjenjuju. Uglavnom se koristi za prilagođavanje svježe vode do škrga i čestica hrane u usta. Probavni sustav je prilično kompliciran za tako malo smijeh: postoji puni evofag, želudac i crijeva u kojima se nalaze jetra uzgoj.

Takođe, Daphnya ima srce od velike brzine - 230-290 snimaka u minuti, što rezultira krvnim pritiskom je 2-4 atmosfere. Daphneya diši sa svim naslovnicom tijela, ali prije svega uz pomoć disanja priloga na udovima.

Gdje živi Daphnya?

Porijeklo tipa i opis

Foto: Daphnia Magna

Predstavnici roda mogu se naći gotovo po zemlji. Otkriveni su čak i na Antarktici u uzorcima koji su uzeli u relejućom pozdravnim jezerima. To znači da se Daphnia može prebivati ​​u gotovo svim prirodnim uvjetima iz predstavljenih na našoj planeti.

Međutim, ako je prije nekoliko godina vjerovao da su sve njihove vrste česte svugdje, tada je utvrđeno da svaki od njih ima svoje područje. Mnoge su vrste prilično široke i uključuju nekoliko kontinenta, ali još uvijek se ne širi svuda.

Oni ne naseljavaju zemlju neravnomjerno, preferirajući vremenske uvjete suptropike i umjerenog pojasa. Primjetno manje njih poput stupova planete i u blizini ekvatora, u tropskoj klimi. Raspolozi nekih vrsta prošli su značajne promjene nedavno zbog činjenice da ih podijeli ljudi.

Na primjer, iz Amerike u Velikoj Britaniji Pogled na Daphnia Ambigua i uspješno je prošao. Naprotiv, pogled na Daphnia Lumholtzi doveden je u Sjevernu Ameriku i postao je uobičajen za rezervoare ovog kontinenta.

Za stanište, Duffs su preferirani rezervoari bez protoka, poput ribnjaka ili jezera. Često žive u velikim lokvima. U polako trenutnim rijekama, gdje su manje i gotovo da se ne susreću u brzim robustima. Većina vrsta prebiva u slatkoj vodi.

Ali sposobnost prilagođavanja ovdje i ovdje: Daphnia, koja je nekada bila u sušnim uvjetima, gdje su bili dostupni samo slani rezervoari, nisu umrli, već razvijeni stabilnost. Sada za vrste koja su se dogodila od njih karakteristična su za preferenciju vodenih kapa sa visokom soli.

Najbolje je za njih u čistoj vodi - to bi trebalo biti što glatka voda što je moguće. Napokon, dafnes hrani se filtriranjem vode i, ako je prljavo, zajedno sa mikroorganizmima u njihovom stomaku i česticama tla takođe padaju, pa u kontaminiranim akumulatorima umiru mnogo brže zbog začepljenja stomaka.

Stoga, po broju dafne u rezervoaru možete prosuditi koliko je u njemu čisto. Žive uglavnom u debljini vode, a neke vrste i na dnu. Ne volite jarko osvjetljenje i idite duboko kad sunce počne direktno blistati.

Koje hrani Daphnia?

Značajke karaktera i načina života

Foto: Daphnia u akvarijumu

U njihovoj prehrani:

 • Infuzoria;
 • morska allika;
 • bakterije;
 • Detritus;
 • Drugi mikroorganizmi koji lebde u vodi ili leže na dnu.

Hrana, filtriranje vode, za koju se kreću s nogama, prisiljavajući je da teče. Filtracija dolaznog toka vode vrši se posebnim verzijama na čekinjama filtriranja. Apsorbirane čestice se zatim drže grudica zbog obrade tajne i odlaze u probavni sistem.

Značajko da je Daphnia po njihovoj prožorbilnosti: za jedan dan neke vrste jedu 6 puta više svoje težine. Stoga, s padom broja hrane, manje ih je u rezervoaru - to se događa kada se dogodi hladno vrijeme, većina svega Dafnija postaje na kraju proljeća i ljeti.

Tata hrani te vrste pušača koje ne padaju zimi u hibernaciji. Zima koja troše na dnu rezervoara i u slojevima blizu njega - to su denci koji tamo prevladavaju, odnosno čestice tkiva ili izdvajanja ostalih živih organizama.

Sami se koriste kao hrana za ribu u akvarijumu - vrlo su korisne zbog činjenice da u stomaku ima mnogo povrća. Daphnia, kako se daju suho, pa se lansiraju živo u akvarijumu. Potonje je takođe korisno i u slučaju da voda u njemu ima klovnu: Daphnia jede bakterije, zbog čega se događa, a riba, zauzvrat, jedem dafnijum.

Značajke karaktera i načina života

Socijalna struktura i reprodukcija

Foto: Daphnya

U osnovi su u debljini vode, krećući se skokovima, ponekad se puze duž dna rezervoara ili zidovima akvarijuma. Često se kreću ovisno o tome koliko je sati vremena: kad se svjetlost spusti duboko u vodu, a noću se ispostavilo na samom rubu.

Ovaj pokret troši mnogo energije, jer moraju imati uzrok. Međutim, to nije moguće još sigurno shvatiti. Postoje neke od najvjerovatnijih pretpostavki. Na primjer, da su velike dafne prisiljene da padnu dublje da bi postali manje naznačeni za grabežljivce - jer su duboki slojevi vode lošiji od osvijetljenih.

Ova pretpostavka potvrđuje činjenica da u rezervoarima u kojima nema ribe hranjenje na dafnesima, ovakva se migracija događa mnogo manje. Postoji jednostavnije objašnjenje - da Dafnes jednostavno teže u tom sloju vode, gdje su temperatura i osvjetljenje optimalni za njih, a tokom dana se kreće prema gore, zatim dolje.

Iz vrste točke, trajanje njihovog života se mijenja. Obično je regularnost jednostavna - najveća i žive duže. Male dafnes izdvojene 20-30 dana, najveće do 130-150 dana.

Zanimljiva činjenica: O Daphnia, uobičajeno je testirati nivo toksičnosti raznih rješenja. Oni reagiraju čak i na niskim koncentracijama - na primjer, mogu postati sporiji ili potonuti do dna.

Socijalna struktura i reprodukcija

Prirodni neprijatelji dafnije

Foto: Daphnya

Daphnia je vrlo plodna, a njihova reprodukcija je zanimljiva dvostupanjskom - pomnožene i beskorisne, i seks. U prvom slučaju, samo su žene uključene u IT, a koristi se partenogeneza. To jest, oni se reproduciraju bez gnojidbe, a njihovo potomstvo prima isti genotip kao jedini roditelj. Zahvaljujem partenogenezi, kada postoje dobri uvjeti. Njihova se količina značajno povećava u najkraćem mogućem trenutku: obično se ova metoda uzgoja u Dafniji uključena u kasno proljeće i ljeto, kada je hrana najviše od svih.

Reprodukcija u ovom slučaju prolazi na sljedeći način: jaja su postavljena u posebnoj šupljini i razvijaju se bez oplodnje. Nakon završetka njihovog razvoja i uzgoj novih Dafnesa, ženskih linija, a samo 3-6 dana mogu započeti novi ciklus. Dok se žensko pojavilo prošli put i spremno za množenje.

Uzimajući u obzir da u svakom brodu ima desetine novih Dafnesa, njihov broj u rezervoaru raste u vrlo brzom tempu, a za samo nekoliko tjedana može se ispuniti - to postaje primijećeno na crvenkastom nijansu vode. Ako hrana započne dovoljno, muškarci se pojavljuju u stanovništvu: oni su manji i brži od ženki, također se ističu nekih drugih karakteristika strukture. Ono oplođuju ženke, kao rezultat čija jaja se pojavljuju u takozvanoj epipiji - čvrstim hitoznim školjkama, što omogućava iskustvo nepovoljnih uvjeta.

Na primjer, oni imaju prehladu ili suvoću rezervoara, mogu se prenijeti na vjetar zajedno sa prašinom, ne umirati kada prolaze kroz probavni sistem životinja. Čak i pronalaženje u rješenjima otrovnih soli, tako su pouzdani da budu njihova ljuska.

Ali, ako se on jednostavno umnožava partenogenezom za Daphnia, dvosmjerna reprodukcija zahtijeva mnogo više napora, a mnoge ženke čak umiru nakon položene jaja. Nakon što uđe u povoljne uslove iz jaja, prikazuje se i propagirala partenogeneza koja se prikazuje i propagira. A pojavljuju se samo žene, jer muškarci nepovoljni uvjeti nisu zabrinuti.

Sad znate kako se uzgajati duff. Da vidimo šta opasnosti čekaju dafnija u divljini.

Prirodni neprijatelji dafnije

Stanovništvo i status obrasca

Foto: Dafney jaja

Takva mala i branišna bića imaju mnogo neprijatelja - predatori koji ih hrane.

Ovo je:

 • Mala riba;
 • SRJ;
 • puževi;
 • žabe;
 • Tryton Larvae i drugi vodozemci;
 • Ostali grabežljivi stanovnici vodenih tijela.

Velike pa čak i srednje veličine Riblje Daphny praktično ne zanimaju - za njega je premalo rudarstvo koje je previše potrebno za zasićenje. Ali sitnica je još jedna stvar, za male ribe, ako u rezervoaru postoji mnogo žutica, oni služe kao jedan od glavnih izvora snage.

To se posebno odnosi na velike vrste, jer je za sam malu Daphniju zaštićena, njihova je veličina - neće postati ni mala riba na pola miliona, još jedna stvar je velika osoba u 3-5 mm. To je riba - glavni grabežljivac, uništavajući dafny i hrani ih i prže ribu više. Za njih Daphnia je takođe jedan od glavnih izvora hrane.

Ali čak i ako u rezervoaru nema ribe, još uvijek prijete mnogo opasnosti: žabe i drugi vodozemaca jedu velike pojedince, a njihove ličinke jedu i malo. Puževi za hranu i drugi grabežljivi molkus - Iako neki od njih, Daphnesium može pokušati "eksplodirati", za razliku od mnogo više.

Zanimljiva činjenica: Dešifriranje genoma Daphnia otvorio je puno zanimljivih stvari prije naučnika: oko 35% gena otkrivenih u genom je jedinstveno, dok je vrlo osjetljivo na bilo kakvu promjenu u staništu. To je na štetu ove daphnije tako brzo se prilagode.

Stanovništvo i status obrasca

Daphnia

Foto: Daphnia u vodi

Broj dafnije koje se nalazi u rezervoarima ne daje se izračunima - jasno je samo da je vrlo velik i opstanak ove vrste ne prijeti. Žive u cijeloj planeti, u širokom rasponu uvjeta, promjena i prilagođavanja čak i onima u kojima ranije nisu mogli preživjeti. Čak i da ih povodete posebno možda nisu lak zadatak.

Tako imaju status najmanje prijetećeg i nisu zaštićeni zakonom, mogu ih slobodno uhvatiti. Ovo je uključeno, na primjer, mnogi vlasnici akvarija. Uostalom, ako kupite suve trake za riblje hrane, mogu se uhvatiti u zagađenim i čak toksičnim rezervoarima.

Često su minirani na prodaju u prljavoj vodi u prostorijama za prečišćavanje kanalizacije - tamo nema ribe, a samim tim i oni se aktivnije uzgajaju. To još jednom svjedoči koliko su oni, ali to pažljivo bira gdje ih uhvatiti, u protivnom riba može otrovati. Otkazano u čistoj akumulaciji i lansiran u akvarijum Daphnia postat će izvrsno hranjenje za njih.

Zanimljiva činjenica: Generacija dafne može se primjetno razlikovati u obliku tijela ovisno o tome u kojoj sezoni razvija. Na primjer, ljetne generacije često su izdužene kacigom na glavi i igli na repu. Da biste ih odbijali, potrebno je potrošiti više energije, kao rezultat toga, plodnost pojedinca je smanjena, ali opravdana je činjenicom da su rastući prihod zaštićeni od predatora.

U ljeto grabežljivca postaje posebno puno, a zbog tih rasta, neki od njih postaju dovoljno teži da zgrabeju Daphnia, ponekad razbijaju repnu iglu, zbog kojeg je Daphnia u stanju da se ublaži. Istovremeno, povećane prozirne transparenti su transparentne, a samim tim da je lakše primijetiti zbog njih.

Daphnia - Mali i neprimetan stanovnik ribnjaka, jezera i čak lokve, obavljajući nekoliko potrebnih funkcija odjednom, njihovo istraživanje je vrlo važno za naučnike. I nisu upoznati sa vlasnicima akvarija - moguće je ne samo dati sušene pušačke ribe, već i da sami imaju ove pahulje da su pročišćene vode.