Skiten

Porijeklo tipa i opis

Skiten (TRIOPSIDAE) - rod malih rakova iz podvoza notustrace. Neke vrste se smatraju živim fosilima, čije porijeklo ima početak na kraju uglja, naime 300 miliona. prije mnogo godina. Uz mačeve, raspored je najstariji pogled. Na Zemlji žive od vremena dinosaura i uopšte se nisu promijenili od vremena, za eliminiranje smanjenja veličine. Ovo su najstarice koje su sada postojeće životinje.

Porijeklo tipa i opis

Izgled i karakteristike

Foto: Shiten

Dolazak Notostrace uključuje jednu TRIOPSIDAE porodicu, a samo dvije vrste - trip i lepidurus. Do 1950-ih otkriveno je do 70 vrsta štita. Mnogo procijenjenih vrsta opisane su na osnovu morfološke varijabilnosti. Bila su dvije važne revizije klasifikacije porodice - oblog 1952. i Longhurst 1955. godine. Oni su revidirali mnoge tameske i identificirali samo 11 vrsta u dvije vrste. Ova taksonomija je usvojena decenijama i smatrala je dogmi.

Video: štit

Zanimljiva činjenica: Kasnije istraživanje molekularnih filogenetika pokazalo je da jedanaest priznatih vrsta sakriva više reproduktivno izolirane populacije.

Schieldy se ponekad naziva "Live fosil", t. do. Fosili koji pripadaju sublizaciji pronađeni su u pasminama uglja, negdje prije 300 miliona godina. Onaj koji je sišao do nas, napukli štit (t. Cancriformis), nije se mijenjao gotovo iz jurskog perioda (prije otprilike 180 miliona godina).

Fosili štitnika u rasponu geoloških sedimenata pronalaze puno. Nepostojanje ozbiljnih morfoloških promjena koje su se dogodile i porodice za 250 miliona godina postojanja ovih životinja, sugerira da je u ovom obliku Schieldy vidio čak i dinosauruse. Kazachartra - nestala grupa, poznata samo u trijaznim i jurskim fosilima iz zapadne Kine i Kazahstana, usko je povezana sa Schieldsom i može pripadati odredu Notostrace.

Izgled i karakteristike

Gde se Shitel prebiva?

Foto: Kako izgleda štit

Shchars imaju dužinu od 2-10 cm, široku školjku ispred i duge tankog trbuha. Stvara zajednički oblik poput ukusnog. Pancirus dorso-ventral spljošten, gladak. Suprotni dio uključuje glavu i dvije stjenovite oči, smještene zajedno na skaliranju glave. Dva para antena znatno su smanjene, a drugi par ponekad nije prisutan. U ustima šupljina sadrže par simolesista antena i bez čeljusti.

Ventralna strana cipela koja prikazuje do 70 pari nogu. Tijelo sadrži veliki broj "tijela tijela", koji izgledaju kao segmenti tijela, ali ne odražavaju uvijek glavnu segmentaciju. Prvi jedanaest zvona tijela čine grudi i nose jedan par nogu, od kojih svaki ima i genitalnu rupu. U ženskoj je modificirano formiranjem "torba za hlađenje". Prvi ili dva para nogu razlikuju se od ostalih i vjerovatno funkcioniraju kao vlast za smisla.

Preostali segmenti čine trbušnu šupljinu. Broj tijela tijela varira i unutar vrsta i između različitih vrsta, a broj parova nogu na prstenu za tijelo može dostići šest. Noge postaju postepeno manju duž trbuha, a u posljednjim segmentima uopće ne nedostaju. Stomak završava sa rezervoarom i par dugih, tankih, višezirnih repnih grana. Oblik Telsona varira između dve vrste: Lepidurus je zaokružio projekciju koja se proteže između kaudalnih grana, a ne postoji takva projekcija u tripsu.

Zanimljiva činjenica: Neke vrste imaju sposobnost da se oslikaju u ružičastom, kada je u krvi velika količina hemoglobina prisutna.

Boja cipela je najčešće smeđa ili sivkasto žuta. Na proksimalnoj strani trbuha u životinji, mnogi mali dodaci poput kose (oko 60), koji se ritmički kreću i dopuštaju pojedincima da pošalju hranu u usta. Muške i ženske osobe razlikuju se u veličini i morfologiji. Muško, u pravilu, imaju nešto velika dužina školjke i imaju veće sekundarne antene koji se mogu koristiti kao stezaljke tokom uzgoja. Pored toga, žene imaju torbu sa jajima.

Sada znate kako izgleda štit. Da vidimo gde se ovo ljuljalo.

Gde se Shitel prebiva?

Ono što je sranje napajanje?

Foto: Obični štit

Štit se može naći u Africi, Australiji, Aziji, Južnoj Americi, Evropi (uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo), kao i u nekim dijelovima Sjeverne Amerike, gdje je klima pogodna. Neka jaja ostaju netaknute iz prethodne grupe i izvade kad se kiša napada. Ova životinja mirno je prilagodila postojanje na svim kontinentima koji isključuju Antarktiku. Javlja se na većini otoka u tišini, Atlantic, Indijskim oceanima.

Područje smjene je u:

 • Euroasia, tamo žive svuda 2 vrste: lepidurus Apus + trips cancriformis (ljetni štit);
 • Amerika, vrste kao što su trip longicaudatus, trips Newberryi i dr.;
 • Australija, žive svuda nekoliko podvrsta, pod jedinstvenim imenom trips Australiensis;
 • Afrika je postala kuća za tip - triops Numidicus;
 • TRIOPS GRANARIUS tip odabrao je Južna Afrika, Japan, Kinu, Rusiju i Italiju. Raspored se pojavljuju širom svijeta u slatkovodnoj, soli ili slanom vodnim tijelima, kao i u malim jezerima, tresetom i Heather Wasteland. U polja Rice, vrsta trip logicaudatusa smatra se štetnim organizmom jer razrjeđuje sediment, sprečavajući svjetlost da uđe u sadnice riže.

U glavnom kamen nalaze se na dnu toplog (prosjek od 15 - 31 ° C) rezervoara. Također radije žive u visoko alkalnim vodama i ne mogu ulagati pH ispod 6. Vodeni bazeni u kojima žive moraju uštedjeti vodu u roku od mjesec dana i ne doživljavaju značajne promjene temperature. Tokom dana, košulja se može naći u tlu rezervoara bilo u svom debljim, roe i sakupljanju hrane. Noću skloni izlazak u ile.

Ono što je sranje napajanje?

Značajke karaktera i načina života

Foto: Crkni štit

Raspored su svevorni, oni takođe depoziti kao predatori u svojoj niši, idu sve životinje koje su manje. Oracle, u pravilu, preferiraju životinjske deritere, a ne povrće, ali bit će nešto. Larvae insekata, kao i razni zooplankton, i predmet njihove prehrambene ovisnosti. Više vole ličinke protiv komaraca u odnosu na ličinke drugih insekata.

Zanimljiva činjenica: Tijekom pogrešne hrane, neke vrste štitnika odmarali su kanibalizmu, piju mlade pojedince ili koriste svoje grudi za filtriranje hrane u usta. Vrsta izleta Longikaudatus posebno je vješto žvakanje korijena i listova klijavih biljaka, poput riže.

Osnovni brodovi nalaze se na dan, zaklinje se u tlu u potrazi za hranom. Oni su aktivni okrugli dan, ali za plodnu zabavu potrebna im je rasvjeta. Dešava se da je štit na površini vode obrnuti trbuhom. Nije jasno šta utiče na takvo ponašanje. Početna teorija nedostatka kisika nije potvrđena. Takvo ponašanje u štitu promatra se u vodi zasićenoj kisikom. Vjerojatno je zašto životinja traži obrok, bakterije akumulirane na površini.

Neke parazitske bakterije vrste ehosita koriste t. Longicaudatus kao organizam - domaćin. Pored toga, više hranjivih sastojaka pruža se kao rezultat konstantnog kopanja ovog rakova u podlozi za ribnjak i podizanje talog. Pišite, kao što znate, značajno smanjuju veličinu populacije protiv komaraca, konzumiranje njihovih ličinki.

Značajke karaktera i načina života

Socijalna struktura i reprodukcija

Foto: Ljetni štitnik

Zakažite relativno pojedinačne vrste, njihovi pojedinci se nalaze odvojeno u različitim oblastima vodenih tijela. To je zbog višeg nivoa grabežljivog, nastalog kada su u velikim grupama. Ovi mali rakovi koriste priloge nazvane phillopods da se kreću naprijed u vodi. Oni se neprestano kreću tokom dana i nalaze se plutajućom vodom.

Ovi rakovi imaju egzopode koji im omogućavaju da kopaju u prljavštini u potrazi za hranom. Oni su aktivniji tokom dana. Studije su pokazale da raspored može smanjiti nivo metabolizma tokom vremena kada hrana postane dovoljna, ili kada su drugi uvjeti okoliša nepovoljni. Konstantno se naginju, posebno često ispuštaju svoju blisku školjku na početku svog života.

Oni se najvjerovatnije koriste za identifikaciju hrane i potencijalnih partnera za identifikaciju hrane i potencijalnih partnera (ako se reprodukcija događaju u seksualnom putu). Iza očiju nalazi se dorzalni, okcipitalni telo, koji će se najvjerovatnije koristiti za hemorecijepciju, odnosno za percipiranje hemijskih poticaja unutar tijela ili u okruženju.

Raspored ima relativno kratak životni vijek, kako u divljini, tako i u zatočeništvu. Njihov prosječni životni vijek u divljini je od 40 do 90 dana ako se privremeni rezervoar ne osuši prije. U zarobljeništvu može živjeti u prosjeku od 70 do 90 dana.

Socijalna struktura i reprodukcija

Prirodni neprijatelji shtami

Fotografija: Par

U okviru sub-trenera Notostrace, pa čak i unutar sorti, postoje značajne razlike u načinu reprodukcije. Neke se populacije pomnožene sa seksualno, drugi pokazuju samo dokaz o ženama, a treći su hermafroditi koji povezuju i rod. Stoga, učestalost muškaraca u populaciji uvelike varira.

U seksi stanovništvu, spermatore na tijelu muškarca kroz jednostavne pore, a nema seksualnog člana. Ciste proizvode žensko, a nakon što se drže u pijuk u obliku posude. Ciste drže žensko samo kratko vrijeme prije polaganja, a larve se izravno razvijaju bez prolaska metamorfoze.

Ženka drži jaja u jajima za jaja nekoliko sati nakon gnojenja. Ako su uvjeti povoljni, ženka stavlja bijela jaja / ciste na razne podloge prisutne u akumulaciji. Ako uvjeti nisu povoljni, ženka mijenja jaja kako bi otišli u stanje mirovanja i ne izlaze dok se uvjeti ne poboljšaju. U svakom slučaju, prva larvavna faza nakon depozita je metanasa (larve faze rakotina).

U ovoj ranoj fazi su narandžasti i imaju tri para udova i jedno oko. Nekoliko sati kasnije, gube egzoskelet, a Telson počinje da se formira u Planktonu. Nakon 15 sati, larva ponovo gubi egzoskelet i počne ličiti na minijaturnu posebnu smjenu odrasle osobe.

Maloljetnički potomci nastavljaju se moltu i postaju odrasli u narednih nekoliko dana. Sedam dana kasnije, rakovi nabavljaju boju i oblik odraslih pojedinca i mogu odgoditi njihova jaja, jer je postigla punu seksualnu zrelost.

Prirodni neprijatelji shtami

Stanovništvo i status obrasca

Foto: Kako izgleda štit

Ovi mali rakovi su glavni izvor hrane za ptice vodovodne ptice. Mnoge vrste ptica loviti ciste i odrasle. Pored toga, šumske žabe i druge vrste žaba često love na štit. U vrijeme kada hrana nije dovoljna, ovi rakovi mogu pribjeći kanibalizmu.

Da bi se smanjila intraspecifična predacija, brodovi nastoje biti usamljeni, postajući manji cilj i manje primjetan od velike grupe. Njihova smeđa boja djeluje kao kamuflaža, spajanje sedimentom na dnu akumulacije.

Glavnim predatorima koji igraju na štitu uključuju:

 • ptice;
 • žabe;
 • riba.

Raspored se smatra saveznicima neke osobe protiv virusa zapadnih Nila, jer pojedinci konzumiraju ličinke komaraca. Oni se koriste i kao biološko oružje u Japanu, uzimajući korov na rižom polja. T. Cancriformis se koristi češće u tu svrhu. U Wyoming-u, prisustvo t. Longicaudatus obično ukazuje na dobru šansu za izvlačenje žaba.

Kupljeni shkari često su sadržani u akvarijumima i hrane se dijeta koja se sastoji uglavnom od mrkve, granula škampi i sušenih škampi. Ponekad hrane živim škampima ili dafnijom. Kako mogu jesti gotovo sve, nahrani ih i običan ručak, krekeri, krompir itd.

Stanovništvo i status obrasca

Skiten

Foto: Shiten

Ne postoji ništa prijetnja. Oni su stari stanovnici planete Zemlje i dugi su se godina prilagodili preživljavanju u najpovoljnijim uvjetima. Ciste štitnike koji se kreću na ogromne udaljenosti sa životinjama ili vjetrom, čime se širi njihov raspon i sprečavajući izgled odvojenih populacija.

Po pojavnoj povoljnim uvjetima, samo dio ciste počinje razvijati, što povećava njihovu šansu za opstanak. Ako su razvijeni odrasli pojedinci poginuli, ne napuštajući potomstvo, preostale ciste mogu pokušati ponovo započeti svuda. Sušene ciste nekih vrsta štita prodaju se u setovima razrjeđivanja kao kućne ljubimce u akvarijumu.

Među ljubiteljima ciste su najpopularnije:

 • Američki pogled - T. LongIcaudatus;
 • Europsko - T. Cancriformis
 • Australian - T. Australiensis.

Ostale vrste koje se takođe nalaze u zatočeništvu uključuju t. NewRreryi i T. Granarius . Crveni (Albinon) obrasci su prilično česti među entuzijastima i postali su heroji brojnih video zapisa na YouTubeu. Rasporedite nepretenciozan u sadržaju. Glavna stvar je imati na umu da im treba mali pijesak kao tlo, a nepotrebno su staviti ribu, t. do. Mala riba koju mogu jesti, a velika ih pojede.

Skiten - Drevne životinje, koje su u trijaškom periodu dosegle duljinu od dva metra. U velikim vodnim tijelima postali su važna komponenta prehrambenog lanca. Trebalo bi imati na umu da mogu naštetiti FES-u i malim ribama, kao i drugim rakovima.