Riba

Porijeklo tipa i opis

Ocean pun zagonetka i tajna. Stanovnici dubine su najrazličniji i razlikuju se međusobno. Jedan od neobičnih stanovnika je grabežljivo riba. Riblji mač (mač) pripada vrstama leoparda ribe, odred - skrha. Ovo je prilično veliki stanovnik koji se može kretati vrlo brzo.

Porijeklo tipa i opis

Izgled i karakteristike

Foto: Riblji mač

Ova vrsta je po prvi put opisana 1758. godine švedski naturalista i ljekar - Karl Lynne. Polovan je u jednoj od količina knjige "Sistem prirode". Ime ove vrste dogodilo se od latinskog "Gladius" - "mač", a ime roda iz latitiza. "Xiphias" - "Kratki mač, ukazao na obje strane". Do danas, ime vrste se nije promijenilo. Ovo je jedini predstavnik porodične porodice.

Imenovanje grabežljivca ukazuje na svoj neobičan izgled: Dugo uzgajanje kosti gornje čeljusti na strukturi i veličinama podsjeća na najpouzdanije oružje, kao da su mač, koji su dimenzije samo trećine samo trećine same ribe. Takva čeljust naziva se Rostrum. Biolozi kažu da, zahvaljujući mu, mač ribljem omanjuje plijen, provale u cipele skuša i tune. Iz takvih akcija, sama riba ne pati, od temelja svog "mača" nalaze se debeli šok apsorberi, koji omekšaju silu udara.

Video: Riblji mač

Ponekad će mač napasti brodove. Takvo ponašanje ne nađe objašnjenja u nauci. Ponekad je ekstrudiran činjenicom da riba mača uzima plovilo za svog neprijatelja (na primjer, Kina).

Zanimljiva činjenica: U 2015. mač-mač je gurnuo svog čovjeka u grudima. To je dovelo do smrti podvodnog lovca.

Riblje mač je vrijedna ribolov riba. Njen svijet hvata prelazi 100 hiljada tona godišnje. Ljestve proizvedu proširenu migraciju.

Izgled i karakteristike

Tamo gde živi riblji mače?

Foto: Morski riblji mač

Riba mača je glavni stanovnik okeana. Veličina tijela obično dosegne 3 metra, a neke raste gotovo 5 metara. Težina odraslih pojedinca kreće se od 300 do 550 kg. Njegov izgled predator podsjeća na moćno smrtonosno oružje (otuda i naziv vrste). Glavna razlika od ostalih okeanskih stanovnika je dugačka gornja vilica koja podseća na mač. To je 1/3 dužine cijelog tijela.

Riba ima duguljastu figuru s topless kandžama, a ispod nje sakrio je gust masni sloj. Stanovnici neće biti teško probiti, na primjer, metalnu debljinu 2-3 cm, a da čak i ne dobiju povrede! Riba mača ima dovoljno dovoljno usta. Zubi su samo mlada riba. Vremenom, predator ih gubi. Kod djece (pojedinci do 1 m.) Na tijelu su mali šiljci. Mladi grabežljivci stječu trake na tijelu, što takođe i vremenom nestaju. Riblji mač nema vage, ali ima vrlo razvijen i pojednostavljeni torzo. Rep ima lunarni oblik.

Boja ovih pojedinaca najčešće je smeđa sa tamnoplavim nijansom. Plave oči. Trbušni peraje Ovaj stanovnik nema, ali postoje dorzalne, bočne i torakalne peraje izbrisane na 2 dijela. Visoki prednji prst prstiju peraje potječu iz okcipitalnog dijela, a straga se nalazi u blizini repa.

Zanimljiva činjenica: Struktura tijela omogućava vam da razvijete brzinu do 130 km / h! Naučnici-ihtiolozi kažu da takva velika brzina prevladavanja debljine vode krši sve poznate zakone fizike!

Srednji život srednjeg mala - 10 godina. Ženke žive duže mužjake i veće veličine.

Tamo gde živi riblji mače?

Što hrani mač za ribu?

Foto: prekrasan riblji mač

Riblji mač voli toplu klimu. Ponekad lebdi ispod zraka sunca i ventilate Fin, koja se nalazi na dorzalu. Najčešće se predator nalazi u Atlantskom, indijskom i pacifičkom okeanu, odnosno Tropska i suptropska voda, gdje je aktivno vrijeme za proizvodnju hrane.

Ovi pojedinci imaju razdoblje migracije kada se mjesto prebivališta premješta u drugu vodu. Obično plivaju u umjerenim širinama: mediteranski, mramorni, crni, azovsko more. U hladnijem dijelu mogu se naći i na primjer, nalaze se u Sjevernom moru. Ljeti riba lebdi u hladnu vodu, a zatim se vraća s varijabli staništa.

Povoljna voda za postojanje je 12-15 stepeni (reprodukcija se događa na 23 stepena). Frys and caviar preživljavaju na 24 stepeni. Riblje mača prebiva na dubini od 800 metara, ako je potrebno, može pasti na 2800 m. U popodnevnim satima, praonica preferira provod u debljini vode, a noću je blizu površine. Prosječna brzina pomicanja ribljeg mača je oko 34 km dnevno.

U jatama ili plihovima, riba ne ide, ali preferira da bude sama. Parovi se formiraju samo u periodima aktivnog uzgoja. Udaljenost između stanovnika ove vrste je od 10 do 100 m jedan od drugog. Offshore ne živi. U arktičkim širinama, mač mača ne živi. Ribari su svjedoci kako riski mač skače iz vode. To znači da se pojedinac riješi paraziti koji dolaze na njihovo tijelo.

Što hrani mač za ribu?

Značajke karaktera i načina života

Foto: Riblji mač

Riba mača je oportunistički grabežljivac i moćan lovac. Dijeta je ogromna (druge ribe, mekuške, plankton i t.D.). Padovi srednjeg mareca već imaju nekoliko malih zuba i tanka lik. Oni se nahrani obično nalaze plankton i brzo rastu. Dakle, postoji postepena transformacija u odrasloj osobi.

U potrazi za svojim plijenom, praonica razvija brzinu do 140 km / h. Zahvaljujući organu oka, grabežljivac može vidjeti i uhvatiti svoj plijen u debljini okeana. Sakrij se od predatora gotovo nemoguće! Na osnovu činjenice da je riba uronjena u vodu do dubine 800 m, a također se kreće na površini, između otvorenih voda i obalnih područja, hrani se i velikim i malim organizmima. U rečju, praonica jede apsolutno svi koji se susreću na njenom putu. Ona se može nositi sa predatorom (poput morskih pasa).

U većoj mjeri, dijeta je:

 • lignje;
 • Skušatel;
 • haringa;
 • Skušatel;
 • tunjevina;
 • Morski bas;
 • rakovi;
 • inćuna;
 • oslić.

Ponekad riblje mač, pronalazim žrtvu, može omamiti njen "mač". Istraživači su otkrili da lignje, ribe, koji se u dijelovima razlikuju ili oštećuju "mač" u stomaku ovog pojedinca. Pored toga, predator je u stanju da proguta rudarstvo.

Zanimljiva činjenica: Riblji mač može napadnuti čak i na kitovima! Ovo ponašanje još nisu objasnili naučnici, jer Kina ne koristi ovu pojedinu u hrani.

Značajke karaktera i načina života

Socijalna struktura i reprodukcija

Foto: Riblja mač sa mačevima

Pranje ima svoje karakteristike:

 • Ogromna brzina kretanja;
 • posebna struktura škrga;
 • neobična tjelesna temperatura;
 • Brodski napad (brodovi).

Mač se smatra najbržim dijelom okeana, koji ima oružje u obliku oštrog mača. Karakteriše ga kao opasne i grabežljive ribe, što je bolje da ne nailazite! Riba takođe ima posebnu strukturu škrga. Ne rade ne samo funkciju disanja, već i motora reaktivnog tipa. Na primjer, brzo kretanje ribe, voda prolazi beskonačni potok kroz škrge i baca ih pod pritiskom. Istovremeno, mač šare i proširuje škrge koji pomažu u kontroli protoka vode.

Još jedna značajka je jedinstvena tjelesna temperatura. Gotovo je i pol desetak stupnjeva veći od temperature vode u kojoj riba živi. Posebna imovina je da merdevine ima zagrijavanje krvi. To omogućava da se ribama bude gotovo nezapažena u dubinama okeana, jer krv ulazi u mozga i oči.

Takve karakteristike omogućavaju da je mač ribe stalno u pokretu i aktivnom stanju. Uvijek je spremna za gromobranu i uhvatiti žrtve, a također brzo šivati ​​od svojih neprijatelja. Praonica ima naviku da napadne brodove ili na velikim brodovima. Budući da riba ima ogromnu brzinu kretanja - daje joj veliku snagu štrajka. Mač se probija kroz kožu i guste hrastove ploče. U takvim uvjetima, same ribe ne primaju.

Ali postoji druga opasnost za nju: ponekad se dogodi da je mač zaglavljen u danu posude, a ne može se izvući ili lomiti. Nažalost, nakon toga će mač umrijeti. Za ribolovce, ovo je vrijedno rudarstvo.

Socijalna struktura i reprodukcija

Prirodni neprijatelji Riblja mač

Foto: Morski riblji mač

Riblji mač radije lovi i kreću se pojedinačno, a ne po grupama. Svaki predator djeluje nezavisno od susjeda. Samo tokom razdoblja reprodukcije mogu se poštitati parovi. U ovom trenutku pojedinci se obično približavaju obalama za proces bacanja kavijara. Povoljna temperatura vode za uzgoj je 24 stepena, ali ne niže. ICRA stiže do velikih veličina (do 1,8 mm) i ima značajnu podmornicu masti.

Ribe izvučene imaju osebujne grube vage i spiny šiljke smještene u nizu. Federi još nisu podijeljeni, ali nalaze se skylight. Pada se izvorno zadržava na površini vode, ne pada ispod 3 metra. Zatim, razvoj i promjene u aktivnostima predatora. Obuhvaća mača kada je riba dostigla dužinu od 8 mm, a dužine 1 cm, pranja može loviti prženje drugih riba. Do prve godine života predator ima dužinu do 60 cm.

Proces okretanja ličine u odrasloj osobi nastavlja se glatko, bez oštrih promjena. Riba u 1 metru dugače sve znakove odrasle osobe. Za 3 godine većina mladih mačeva prelazi na pogranične vode tropskih širina, gdje se i dalje intenzivno hrane, rastu i razviju.

Dolazi do zrela Paul da bi se postigla dužina tijela u 140-170 cm (ovo je oko 5 ili 6 godina). Voće riblji mač visoko. Veća žena, to više izvlači kavijar. Na primjer, ženska težina 65 kg može reproducirati oko 15 miliona ikona.

Prirodni neprijatelji Riblja mač

Stanovništvo i status obrasca

Foto: Riblji mač

Riblji mač ima uplašen i užasan pogled. Njeno ponašanje u stanju je uplašiti mnoge stanovnike okeana. Uprkos tome, praonica ima prirodne neprijatelje. Jedan od njih je Kota. Ovaj sisar će napasti mač ribe, ali odraslih pojedinca, zahvaljujući gigantskom fiziku, dajte oštar stub. Ostali neprijatelji postali su morski pas mako ili sivo-plavo morsko pjenica. Često lovi mlade jela dama koje još nisu naučili da brane. Odrasli se bore s morskim psima do posljednjeg do neprijateljskog perdicije iz uznemirujućih mača.

Glavni neprijatelj ribljeg mača (i svih životinja i ribe) postaje čovjek. Riba pati od pelagične razine ribolova. Tu je i sportski ribarstvo u kojima se teladi javljaju trolliranjem. Uhvatiti ovu ribu događa se od davnina da dobijemo ukusno meso. Vrlo je ukusna i skupa, nema "rijeku" ukus i male kosti.

Ovisno o tome kako i šta se riba hranila, meso može biti crveno, narandžasto (ako su kozice prevladavali u dijeti) ili bijeli. Najpopularniji - bijeli file, koji se smatra rafiniranim i kvalitetnim. Naučnici se ne brinu zbog aktivnosti rudarstva mesa mačeva, jer imaju dobru plodnost.

Važna činjenica: meso mača je kontraindicirano trudnicama i malom djecom, jer se smatra toksičnim zbog prevladavanja metaloloških kationa u njemu.

Stanovništvo i status obrasca

Riba

Foto: Ryadenos ribe

Naučnici su proveli istraživanje i izračunali da je gotovo 40% pomorskih stanovnika na rubu iscrpljenosti. Ako ne poduzimate pokušaje smanjiti ulov, zatim do 2050. godine indikator može pristupiti ili čak povećati na 90%. Problem se svodi na činjenicu da se sa nestankom riba i mekušaca umiruju i velike pojedince. Riblji ulov nije samo službeni ribolov, već i amaterski ribolov, te da je najstrašniji - kriv.

Trenutno često postoje vesti o ilegalnom ulovama vrijedne ribe - mač. U tu svrhu primjenjuju se duboko vodene mreže ili posebne drifter mreže. Sva poznata organizacija "Greenpeace" pre 10 godina dovela je mač merdevina na crvenu listu morskih plodova, koji su u trgovinama trgovine sa ogromnim količinama, što je posljedica pretjeranog ulova.

Riba (Onaj smijeh) ima posebnu strukturu i izgled, što ga pretvara u neprijatelj ili u pouzdanoj samoodbrani. Uz neograničen ribolov ove ribe, borba se nastavlja, ali dok je njegovo stanovništvo još uvijek veliko, zahvaljujući oplodnji. Riba je i predator i plijen za ostale stanovnike okeana (morski psi i kitper), kao i hranu za osobu. Uvijek se vrijedi pamtiti da su rezerve planete u ograničenim količinama. Potrebno je ne samo da se konzumira, već i zaštiti i štitim ono što nas okružuje.