Životinje crvene knjige bjelorusije

Karakteristike faune Bjelorusije

Republika Bjelorusija ... Ova država može čuti prilično često. Poznata je po svojoj divnoj prirodi. Gotovo niko ne ostaje ravnodušan, biti ovdje. Većina zadivljenih veličanstvenih šuma i rezervi, koje su u ovoj zemlji prilično puno. Međutim, ovo nije sve što se može pohvaliti Republika Bjelorusija. Životinje koje žive na svom teritoriju takođe su od velikog interesa. Fauna ovdje je vrlo raznolika. Možete vidjeti mnogo rijetkih životinja i dobiti nezaboravne utiske.

Karakteristike faune Bjelorusije

Ermine

Većina 82 vrste sisara Bjelorusije su stanovnici taige i široke šume. U tim prirodnim zonama životinje su dobro opremljene hranom i skloništem. Glodari prevladavaju u poljima i livadama. Reptili i vodozemaci najčešće se nalaze u močvarnim područjima. Na teritoriji Bjelorusije ima oko 328 vrsta ptica. Otprilike četvrtina vrsta je migriranje, a ostatak vodi naseljenu ili matermu. U Bjelorusiji ima mnogo rezervoara. Rijeke tvore ogromnu mrežu, ukupnu dužinu od 90 hiljada. KM. Najčešći tipovi Ichthyofauna su pijesak, bik, sruši, štuka i presudni. Ribe vrijedne pasmine: Nalim, pastrmka i sudak. Neke životinje imaju važan ekonomski značaj. Svinja, roe, vile, lisice i vuk su predmeti lova. Aktivna ljudska aktivnost negativno utječe na broj populacije faune u zemlji. Neke vrste životinja navedene su u Crvenoj knjizi i na rubu izumiranja. Sastav vrsta postepeno se mijenja. Neke vrste nestaju, dok drugi prelaze na nova staništa. Međutim, postoje životinje koje su ikonične za zemlju.

Bizon

Istorija stvaranja

Bison - najveći prizemni sisar Evrope. Trenutno se veličina životinja malo smanjila u odnosu na Xix vek, a oni su inferiorne veličine za šumski bizonu (značenje američkog bizona). Masa tijela modernog bića je 300-920 kg, prosječno oko 610 kg. Dužina tijela do 330 cm, ponekad i više. Visina u pričvršćivanju od 1,6 do 2 m. Ženke manje muškarci.

Prednji dio tijela bizona je vrlo dobro razvijen - to je masivno, šire i iznad stražnje strane. Izabrani trbuh i ne sprečava.

U srednjem vijeku bizon je distribuiran u cijeloj Europi. U dalekim vremenima razmatrano je vrlo popularno zabava plemenitih ljudi, lov na bizonu - ubijanje samo jedne zvijeri, bilo je moguće skladati meso za cijelu godinu.

Okrutno istrebljenje divljih životinja dovelo je do činjenice da je na početku dvadesetog vijeka bilo samo nekoliko desetaka.

Ovo spašavanje za divlje bikove postalo je posebno stvoreno rasadnici, gdje njihovi životi nisu prijetili. Jedna od najpoznatijih staništa Zubere je šumska rezervat BELOVEZHSKAYA, koja se nalazi na teritoriji Bjelorusije i Poljske.

Uzimajući u zaštitu evropskog bizona, bilo je moguće povećati njihov broj do 3 hiljade pojedinaca. Žive ne samo u rasadnicima, već i u volji.

Ermine

Karakteristike Crvene knjige Republike Bjelorusije

Ermine izgleda vrlo malo. Međutim, uprkos svojim malim veličinama, je predator. Životinja ima dugačko tijelo i kratke šape. Erminska glava ima trokutasti oblik i zaobljene uši male veličine, kao i izduženog vrata. Dužina tijela je oko 30 cm. Duljina repa kreće se do 12 cm. Maksimalna težina sagorijevanja je 260 g. Mužjaci dvostruko veće žene.

Ovisno o vremenu godine, Ermine izgleda na različite načine, jer ermine se mijenjaju u boji. Zimska ermina postaje potpuno bijela. Istovremeno zimi, planine izgledaju više lepršavo, jer krzno postaje meko i debelo. Summer Mountain ima dvotonski boju. Gornji dio tijela je crvenkasto-smeđe, dno je žućkasto-bijelo, a krzno postaje nepristojno i rijetko. Samo vrh repa iz životinje ostaje crna tokom cijele godine. Zimska boja Zapaljenje je pretežno karakteristično za sjeverne regije.

Stanište Ova životinja je direktno povezana s smještajem tih glodara na kojima obično lovi. Stoga je moguće upoznati obično u područjima šumskog stepena i taige u blizini rijeke ili potoka, na obali jezera u šumskom području, u gubima trske ili u grmlje.

Češće se šuma obično ne naseljava i ne lovi. U šumarskoj zoni živi na ivicama, stari defore. Ne sastaje se na livadama i drugim otvorenim prostorima. Međutim, još češće, ova se životinja počela smjestiti u blizini ljudskih stanova: u područjima šumskih parka, vrtovima, u periferiji malih gradova.

Ostr baltic

Zaključak

Ulica Rybatskaya proteže se duž desne banke Neman u povijesnom centru Grodnog. Prije 500 godina došlo je do malog naselja - ribolovno predgrađe. Stanovnici su imali državne privilegije jer su se bavili ribolovom. Uhvaćen ovdje lososa i druge ribe otišle su na stol najviših osoba.

Nalazi se u Neman i uhvaćeno je stergeon. Veličanstvena riba ima dužinu do 350 centimetara sa težinom do 320 kg. Ogromna jeserica mogla bi nositi do 80 kg kavijara. Ribarstvo je strogo kontroliralo država. Jedrenjak je pronađen na sjevernom i baltičkom moru, a u maju - jun je prozvan u krevetu svježih rijeka. Prolazeći nekoliko stotina kilometara. Ribe se često pojavljuju na teritoriji Bjelorusije. Tako nastavljeno do 1910-ih. Nemilosrdno istrebljenje i ekonomski razvoj rijeka doveli su do smanjenja broja imputiranja pojedinaca i značajno smanjenje njihove veličine. "Križ" na širenju baltičkog (Atlantic) jeseljenog (Atlantika) u zemlji stavi lansiranje hidroelektrane Kaunas, od kojih je brana blokirala stazu u gornjem mužu Nemman.

Poznati ichhhiolog Prokhor Zhukov izvještava da je posljednja jetrena u zemlji uhvaćena 1958. zaposlenima u Grodnom Artelu. Od tada ta riba nije primijećena. Na svijetu, ribarstvo jeseta sačuvano je u Sjevernoj Americi. Oko 300 pojedinaca ostalo je u Crnom moru i uvali Biscay.

Sova

Životinje crvene knjige bjelorusije

Od davnina je Filin privukao ljude svojim neobičnim izgledom, navikama i noćnim ljudima koji još nisu u potpunosti proučavani sa zoologistima.

Stanište za ovu misterioznu pticu služi raznim pejzažima: šume, planine, stepenice, riječne doline i močvare. Odabir mjesta za gniježđenje često se određuje u podnožju područja područja.

Razlikovna karakteristika Fina je takozvana "uši" formirana gredama perja usmjerenih na zabave. Rast ovog predstavnika sovjetske porodice s težinom 3 kg - do 58-78 cm, a njezina krila ponekad doseže do 2 m.

Filina ima prilično snažan glasovni i raznovrsni zvučni repertoar, koji je predstavio nizak dvostrani Wuhan, koji je u tihom vremenu raspoređeno za 2-4 km okolo. Obično je to bračna pjesma muškog, iako slične zvukove, samo niže, mogu objaviti i ženke. Brzi energičan smijeh 4-5 sloga sugerira da je Fililaz nešto zabrinut. Takođe, ptice mogu "plakati" i "zujati".

Par filina ostaje veran jedni drugima sav svoj život i da ukloni potomstvo uvijek se vraća na isto mjesto za gniježđenje. U ovom trenutku, perje se odlikuje očajnom hrabrošću, koja napadaju bilo koji stranac, uključujući osobu.

Filinsko gnijezdo - mala fosa koja se ženka izvlači u zemlju u šumi ili moss močvaru. U martu ili nešto kasnije pojavljuju se 2-4 jaja, koja žena podiže oko mjesec dana. U roku od 3 nedelje, majka hrani Federaciju oca, razbijajući ga u komade, a zatim počinje loviti sebe, ostavljajući piliće nekih. U 7 tjedana, male fibilije napuštaju gnijezdo, ali su u blizini, jer još uvijek ne znaju letjeti, a roditelji ih i dalje hrane. Na krilu, Filinovi postaju za 9 tjedana, a u 20 tjedana lete u njihov prvi lov.

Kao i svi grabežljivi sovi, Filin obični odlazi na rudarstvo noću. U tome pomaže neobično akutno saslušanje i viziju. Ptica hrani uglavnom male glodare, ali voli diverzificirati svoj jelovnik u malim pticama, zečevima, lisitama, pa čak i luku. Tu su i slučajevi napada na ove grabežljivce na domaćim mačkama i psima.

Filin ubojstvo udari u svoj ubođeni udarac odozgo, tiho padajući prema žrtvi, nakon čega oštre kandže vjeruju u nju i rafali su ako je rudarstvo maleno. Najveći odlazi do osamljenog mjesta. Uzdah za ptice za spavanje, predator je glasno obnašao krila i zatvara kljun, čekajući uplašenu žrtvu da povuče sa raspoređenog mjesta. I kao pravi razbojnik, Filin se ne događa ruševinama drugih ljudi i jesti piliće u njima. Sa početkom zore, noćni lovac skriva se u prostranoj Dupeli ili na debeloj kučkoj, pouzdano prekrivenim zagonetim očima. Kamuflažna šljiva pomaže mu.

U prirodnim uvjetima, odrasli Filins imaju praktično nikakve neprijatelje, a jedina opasnost za njega predstavlja osobu sa svojim ekonomskim aktivnostima i povređujući. Često se ptice umiruju kada su sudar sa dalekovodom ili nakon jela glodara koji žive u poljima koje tretiraju hemikalije. Takođe ove noći predatori pucaju kako bi se dobili unutrašnji organi, kandže i perje, koji se koriste u alternativnom lijeku.

U međuvremenu, Filin je vrlo korisna ptica, jer uništava glodare, a ujedno je i šumska sanitacija, smanjujući broj pacijenata sa životinjama.

Šumarstvo Ferret

Životinje crvene knjige bjelorusije

U Belorusiji je uobičajeno svuda. Živi u obalnim gustima, na reznicama, grmlju, močvarima, ponekad povremeno pronađenih u kućištu. Zadovoljan je gnijezda u napuštenim značkim, ispod jezgara, gomile grančica, ponekad u šupama. Hrani se glodarima nalik milju (nego prednostima), pticama i njihovim jajima, rjeđim insektima i ribama, ponekad uboda kućne piliće. Kreće se sa skokovima, ide dobro i pliva. Aktivan noću, manje često tokom dana.

Vrijedna krzna životinja. Zimi je vuna mekana, pahuljasta, crna i smeđa sa blijedostjurnim ili pješčanim nijansom, ljetno dim. Linije u proljeće i jesen. Gon pada u martu - april. Trudnoća oduševljava oko 42 dana. U leglu donosi od 4-6 mladih.

Mala večernja večer

Životinje crvene knjige bjelorusije

Izgled. Srednji palica. Podlaktica 42,5-46 mm. Sveti pokrivač debeli i relativno visok. Dvobojna kosa (base tamnije). Uobičajena tona bojanje smeđe-čokolade, donji upaljač.

Širenje. Centar i jugozapadni evropski dio bivšeg SSSR-a, Kavkaza .

Životni stil. Stanovnik listopadnih šuma. Rijetka, stavlja u zajednička. Dnevna skloništa u zavičanjima listopadnih stabala. Velike kolonije ne formiraju, kreću se u proljeće malih grupa - do ljeta, broj ovih grupa dolazi na 20-40 pojedinaca. Žene žive od mužjaka (utočište mužjaka nepoznato). Odlazak do hrane odmah nakon zalaska sunca, sredina noći je mala večernja večer provedena u skloništu, drugi odlazak prije zore. Lov, leti na nadmorskoj visini od 30-40 m iznad šuma, rubova i pauze, iznad šumskog nadstrešnice ili iznad vode. Leteće svjetlo, samouvjereno, brzo, gotovo u pravoj liniji, ponekad životinja oštro žuri niz plenu. Hrana (Khrushchi, USACHI), leptiri, muhe. U junu su žene rodile jedno ili dva mlada. Za zimsku letu.

Ekonomski značaj. Prednosti, uništavanje šumskih štetočina.

Slični pogledi. Iz ostalih verzija večeri, to se u velikoj mjeri odlikuje relativno malim dimenzijama (dužina podlaktice ne prelazi 46 mm).

Wolverine

Životinje crvene knjige bjelorusije

Wolverine najčešće djeluje kao prototip legendarnog "Chupacabra". Vrlo jarko je opisao najveći predstavnik Istoričari Kunih Mekhovskog u XVI veku:

"Još uvijek postoji vrlo glasna i beskorisna životinja u Litvaniji i Muskovini, koji se ne pojavljuje na drugim mjestima, nazvan Wolverine. Ona sa psom, sa mačjim licem, tijelom i repom poput lisice, crne boje - hrani se leševima ".

Velike kandže, opasne očnjake, moćna fizika, dužina do 1 metar i težina do 30 kg - prilično ozbiljan protivnik za bilo koju životinju, uključujući osobu.

Wolverineu preferirana nogaži u mirnim mjestima, daleko od buke i mogućih sastanaka sa bilo kim. Stoga, možda, da danas nema Wolverine u Bjelorusiji. U potrazi za hranom Zvijer može prevladati nekoliko desetina kilometara po noći, a samim tim i sastanci s njim uzimajući u obzir veličinu zemlje bi bilo više nego česta.

U XVII-XIX veku, Wolverine se sastao u mešovitim i listopadnim šumama Bjelorusije, Poljske i Ukrajine. Ali do sredine XIX veka, pogled u zemlju nije se upoznao. Wolverine preferira tajlandski. Stručnjaci bilježi da je Wolverine živio u Belorusiji, kada je ovdje bilo mnogo manje civilizacije. Danas im je oporavak nemoguć. Ali povremeno prodireći pojedinačne pojedince potiču nastanak "urbanih legendi".

Prema uredbi Ministarstva okoliša od 2014. №26, popis rijetkih i ugroženih vrsta divljih životinja uključenih u Crvenu knjigu zemlje sastoji se od više od 200 vrsta riba, životinja, ptica, insekata, mekušaca.

Ro

Životinje crvene knjige bjelorusije

Kosil je aboridžinski pogled za Bjelorusiju. Do danas, stanovništvo stalno raste. Mužjaci dosežu 90 cm u grebenima, tjelesna težina je 39 kg. Ovisno o doba godine, boja varira od tamno sive do crvene boje. Kosely naseljena miješanim šumama koje se miješaju sa zadesima i livadama. Hrani se na bile i vodenim biljkama. Zimska izvor hrane služe grane, bubrege i suho lišće. Obilno preklapanje snijega pristup hrani, masovna smrt moguća je u oštrim zimama. Ljeti su te životinje drže jednu po jednu, a zimi će ići na stado. Najopasniji prirodni neprijatelji su vuk i lisica koja može nastaviti korijenski sat.

Smeđi medvjed

Životinje crvene knjige bjelorusije

U Bjelorusiji naveden u Crvenoj knjizi. Rudarstvo je zabranjeno.

Obično živi u starim mješovitim i crnogoričnim šumama sa Gladom, naizmjenično s livadama, mozda močvaju i riječnim dolinama.

Svevore. Hrani se stabljikama i rizomima bilja, bobica, orašastih matica, insekata, ponekad napada životinje, ruševe pčele i sjetvu zob.

Od novembra (decembra) do aprila spava u Berorodu, raspoređenim u gustom selu, među Burverom. Linije u aprilu-junu. Gon - u junu-julu. Trudnoća zadnjih 7 mjeseci. Medvjed (1-2, manje često 3) rođen je u januaru-februar i nalaze se pored medvjeda do 2 godine. Očekivano trajanje života 15-20 godina.

Lynx

Životinje crvene knjige bjelorusije

Dužina tijela mužjaka 90-140 cm, visina u grebenima 65-75 cm, težina 15-27 kg, ponekad i do 33kg. Riblje ženke manje mužjaka (dužina tijela 76-100 cm, visina u pričvršćivanju 55-65 cm, masa18-22 kg). Tijelo Lynx je kratko, šape su guste, rep podseća na zaustavljanje.Na crnim ušima za kosu nalaze se resice. Postavlja se pitanje: zašto se ris četkice na ušima? TASSELS pomažu u trotu bolje orijentisane u šumi, kao i prate svoj plijen.

Promjena boje vune, češće od zakletve-crvenokosa s manje ili više jasnoće.

Pridržava se neprohodnih i zatvorenih šuma. Konkretno, slično sudjelovanje šuma sa gustom podzemnom rastom i burly. U Belovezhskojskoj je gurilo 68% Lynxed u miješanim šumama koje graniče od ravan. U Bjelorusiji u 19 u. Kad je daleko i bio je brojni. Na početku 20 u. Broj se smanjio. Nema vremena za 400-450 pojedinaca Rys od običnog, Od toga, više od 3/4 žive u regijama Brest, Minsk i Vitebsk.

Lynx preferira porodične zasebne napadače. Ovo je noćna životinja.Seli lako i tiho, može se popeti na drveće. Žrtvovanje brtva ili suspenzija u zasedi na stazama, na odvodu. U Belovezhskaya šuma u jesenjim zimskim hranićima zečeva, rustikala, korijena, vjeverice, jadnih glodara, mali kopita, povremeno proizvodi mladu losu. Najčešće hvata slabe pacijente životinja.

Počinje množiti se u 2 godine. Gon dolazi u februaru-martu.Trudnoća traje više od 2 mjeseca. U maju - prvu polovinu juna svađa 2-3, manje često 4 mačića, koja počinju gledati 12-14 dana, a ispred zimskog otpora na 9-14 kg. Udio mačića-segoletca u prilično velikom, zaštićenom stanovništvu može dostići 30-35%. Među mliječnim pojedincima, odnos muškaraca i samoimetra jednako. Lynx običan Odlikuje se divljinom i agresivnošću, teško je suziti.

Uzgoj. Pa živi i pasmine u zoološkim vrtovima. Kao i druge životinje iz Crvene knjige Lynx-a posebno zaštićeni pogled.

Tarpan

Životinje crvene knjige bjelorusije

Podvrsti Steppe Tarpan, šumarstvo, prebivaju se u Bjelorusiji u srednjem vijeku. Od trenutka neolita, ljudi su lovili na to je čovek za svoje meso i kože. Stanovništvo je počelo drastično padati i XVII veku da bi se upoznalo sa životinjom već je bilo prilično teško. Posljednji divlji Tarpan ubijen je 1814. godine u blizini Kalinjingrada. U Belorusiji su nestali. A na početku XIX veka, poslednji ceradnici šume Belovezhskaya distribuirani su lokalnim stanovnicima.

Već u 21. stoljeću izvršeni su pokušaji da obnovi životinjski genom zasnovan na konjima nalik na Tarp, ali ovo je potpuno drugačija priča.

Evropski mink

Životinje crvene knjige bjelorusije

Općenito mink je grabežljiv sisar koji pripada porodici Kunicha. Najveća aktivnost pada u mračnom i noći. Dužina tijela je 28-45 cm za masovno tijelo 500-800 gr.Krzno kuni kratko, ali istovremeno debelo i gusto, ne dopušta da se zamrzne ni u ubodu. Boja se javlja tamno smeđa ili se i dalje može nazvati "tamnom čokoladom", smeđom, crvenkastom, ali nije rijetka životinja ima prugu ili mjesto na bradi ili grudima. Uzgred, tjesis mink je zanimljiv, pa čak i podsjeća na Ferret! Uostalom, tijelo je dugačak, njuška je uska, rep je zadebljani, uši su male, šape su jake.

Svakako za stanovanje mink Odabire šume sa mačevima, nedaleko od močvara ili rijeka. Voda pomaže glodavcima da se ne samo sakriva od neprijatelja, već i dobiva hranu. Uostalom, B racional ne samo male glodalice, već i žabe, ribe (lupa, kauč, lin, pijesak, pickers), rakovi, mekursi, vodeni insekti, pa čak i smeće! TRUE, životinjski smeće hrane se izuzetno rijetko, nakon svega, preferirajući svježu hranu.

Noćni spojeni

Životinje crvene knjige bjelorusije

Ime porodice ovih životinja - oklopna vozila. Ramena, glava i karlični štitnici na svom torzu, kao i nekoliko pojaseva sastoji se od koštanih ploča prekrivenih pohotnim vagama. Iste ploče prekrivene su šapama i repom. Na šapama - oštre i vrlo jake kandže koje se čak i asfalt može širiti. Oklop, za razliku od viteza, a ne borac. Neke od ovih životinja mogu se saviti u slučaju opasnosti u kugli poput ježa. Ostali su vrlo brzo zakopani u Noura, nestaju gotovo odmah. Tamo ih ohrabruje školjka i sve šape - ne izvlačite ni za šta. Da, i koliko je drugačije odbrana ako imaju zube bez cakline i korijena, ali uopće nema očnjaka. Broj zuba - od 8 do 100 i oklijeva čak i unutar jedne vrste.

Šta oseća bojni brod? Vizija ove životinje pojurio je: boje koje uopšte ne razlikuje, ali čuje - otkazane. Miris njega također na visini - u prizemlju je plijen na dubini od 20 cm. Temperatura tijela ovisi o okolišu i može pasti na 32?C. Dugi, uski, fleksibilan i ljepljiv jezik - savršen alat za oduzimanje hrane: insekti i crvi. Žalost životinja ne podnosi, pa živi u toplom Južnoj Americi. Toplina takođe ne voli, lovi u hladnom doba dana. Živi armadiole u rupi iskopane u rezervoaru. Na kraju duge laze - gnijezdo s posteljinom trave, koju životinja često mijenja, posebno nakon kiše.

Istorija stvaranja

Životinje crvene knjige bjelorusije

Istorija stvaranja katastrofalnog iscrpljenja flore i faune na planeti uzrokovala je potrebu za hitnim usvajanjem mjera zaštite biljaka i životinja, reprodukcije, obnove i održavanje mnogih vrsta. Jedna od tih mjera bila je razvoj Crvene knjige kao širom svijeta i u pojedinim zemljama.

1949. Odlukom Međunarodne unije prirode i prirodnih resursa, Stalnog odbora usluge preživljavanja ili Komisije za rijetke. Njegovi zadaci: proučavaju stanje rijetkih vrsta životinja i biljaka pod prijetnjom nestanka i pružaju savjetodavnu pomoć svim organizacijama da sačuvaju ove vrste - razvijaju i pripremi projekte međunarodnih i međuetničkih konvencija i ugovora o zaštiti nestalih vrsta - na Stvorite katastar vrsta pod prijetnjom nestankom i dati relevantne preporuke za njihovu zaštitu. Rad je proveden na globalnoj razini i bio je vrlo naporan. Komisija je uključivala najveće naučnike tog vremena. Njegova prva stolica bila je sa.Boyle. Zatim ga je promenilo.Scott. Među članovima Komisije bili su naučnici Francuske, Njemačke, SSSR-a, SAD-a, Engleske, Švedske, Belgije, Poljske i drugih.

Od 1949. do 1954. godine, Komisija je prikupila podatke o onim vrstama životinja i planeta biljaka koji su tražili neposrednu pomoć od ljudi da sačuvaju svoje postojanje u prirodnom okruženju ili barem u zatočeništvu. Komisija je iznijela izradu globalnog napona (katastra) životinja, što iz jednog razloga ili drugog prijeti nestankom. Rad je izveden 14 godina .

1963. godine. Pojavio se registar rijetkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja. Tražio je jednostavno, dobro nezaboravno ime. Takvo ime sugeriše Peter Scott. U početku je registar nazvan crvenom datumom, t.E. Crvene knjige Činjenice. Ubuduće je ime pojednostavljeno - Crvena knjiga. Crvena boja - opasan signal - ovdje je bio samo do mjesta. Prva Crvena knjiga odlučena je da objavi kao re-kalendar - u obliku vezanih listova. Dodijeljena je svaka vrsta njenog lista. Odjeljci knjige sadržavali su imena vrsta, njihov sistematski položaj, moderna i prošlost distribucija, status, ukupni broj, osnovne informacije o uzgoju u prirodi, razlozi za smanjenje broja mjera), broja Životinje ove vrste u zatočeništvu (zoološki vrtovi), uzgoj potencijala u zatočeništvu. Postojala je i popis referenci u kojima postoje reference na ovaj obrazac. Neke su vrste vođene i njihove mape distribucije. Informacije o prijetnji nestanka dato je na crvenim listovima, o ostalima - na bijeloj boji.

Prvo izdanje Crvene knjige IUCN objavljenog 1963. godine. Predstavljen je u dva sveska. Uključili su informacije o 211 tipovima i podvrstama sisara i 312 vrste i podvrsta ptica. Knjiga je bila namijenjena istaknutim državnicima i naučnicima, tako da je bilo izuzetno mali. Odmah nakon puštanja prvih knjiga, prikupljanje informacija nastavljeno je i započelo pripremu novog izdanja, uzimajući u obzir dodatne informacije. Tri sveska drugog izdanja pojavila su se 1966-1971. Knjiga je bila isti e-kalendar, samo sada format knjige. Takođe je poslata stručnjacima i pojedinim organizacijama. Ova knjiga je već uključivala mnogo više vrsta nego u prvom. Drugo izdanje Crvene knjige IUCN-a instaliralo je četiri kategorije vrsta.

Vrste prve kategorije postavljene su na crvenom listu, drugi - žuti, treći - bijeli, četvrti - na sivim stranicama (kao napokon). U istom periodu, za vrste koje su razmatrane na rubu izumiranja, ali su sačuvane, odlučeno je da se zelene stranice predstavljaju u Crvenoj knjizi.

Od 1972. Počeo objavljivati ​​obim trećeg izdanja Crvene knjige IUCN-a. Ovo je uključivalo informacije o 528 vrsta i podvrsta sisara, 619 vrsta i podvrsta ptica, 153 vrste i podvrstama vodozemaca i gmizavaca. Nekoliko promenjene glave knjiga. Međutim, ostali su svi njegovi bivši položaji. Knjiga je izašla masovnim cirkulacijom, što je omogućilo pristup velikom broju ljudi.

Istorija stvaranja

1978-1980. Pojavilo se četvrto izdanje Crvene knjige Iucn-a. Pruža informacije o 226 vrsta i 79 podvrsta sisara, 181 i 77 sublitskim pticama, 77 vrsta i 21 podvrsta, 35 vrsta i 5 vodopunica, 168 vrsta i 25 suppesija ribe. Među njima je već 7 oporavljene vrste i podvrsta sisara, 4 vrste ptica i 2 vrste gmizavaca. Ova knjiga ima nove vrste, a smanjenje njihovog broja u odnosu na prethodno izdanje dogodilo se zbog pojašnjenja podataka o mnogim vrstama. Rad na Crvenoj knjizi MSUP se nastavlja.

90-ih. XX B. vidjeli svjetlost zapremine petog izdanja. U februaru 2000. Savjet ISUC-a usvojilo je novu verziju kategorija i kriterije IUCN-a. Objavljena je 2001. godine i preporučene su po zemljama u stvaranju nacionalnih crvenih knjiga. Crvena knjiga nije samo signal opasnosti određeni tip. Sadrži preporuke upućene zemljama i vladama na kojem se na teritoriji postoji loša situacija za životinje. Preporuke su uglavnom uobičajene, međutim, omogućavaju u određenoj zemlji da razviju mjere zaštite specifične za tip u ovim uvjetima.

Izdanje Crvene knjige služilo je kao šala da pripremi takve knjige u odvojenim državama. 1965. godine. U Sovjetskom Savezu, Komisija za rijetke ptice. 12. marta 1974. Uredba Odbora Ministarstva poljoprivrede osnovana "knjiga rijetkih i ugroženih nestajaka životinja i biljaka SSSR-a - Crvena knjiga SSSR-a". Prvo izdanje Crvene knjige SSSR-a ugledalo je svjetlo u kolovozu 1978. godine. Sastojao se od dva dijela posvećena životinjama i biljkama.

Karakteristike Crvene knjige Republike Bjelorusije

U Bjelorusiji, oslobađanje Crvene knjige određen je uredbom Vijeća ministara br. 21. juna 1979. godine. »O osnivanju knjige rijetkih i ugroženih nestanak životinje i biljaka bjeloruskog SSR-a - Crvenu knjigu bjeloruskog SSR-a". Materijali za Crvenu knjigu pripremili su uglavnom timovi istraživača Instituta za zoologiju. Prvo izdanje obuhvatilo je 85 vrsta biljaka i 80 vrsta životinja. To su bile vrste Crvene knjige SSSR-a, nastanjene na teritoriji Republike i prijetnji nestanka.

Izdanje Crvene knjige BSSR-a poslužilo je kao snažan poticaj za aktiviranje istraživanja države flore i faune u Republici. S tim u vezi, naučnici su revidirali liste rijetkih vrsta i započeli su pripremu za drugo izdanje.

Kompleksni rad bjeloruskih naučnika nastavio je i završio sa pripremom drugog izdanja Crvene knjige Republike, objavljenom 1993. godine. Uključio je 214 vrste bjeloruske flore i 182 vrste faune. Drugo izdanje Crvene knjige bilo je privući pažnju okolišnih vlasti, naučnika, odjela i organizacija, dužna da radi na zaštiti životinja, za učenje, razjasniti statuse vrsta, informacije o tome koji su još uvijek nedovoljni.

Životinje crvene knjige bjelorusije

Rad na Crvenoj knjizi nastavili su i na kraju 2004. godine. Prvi obim trećeg izdanja posvećenog životinjskom svijetu objavljen je. 2005. godine. Bila je biljka posvećena biljkama. Belorusna fauna zastupljena je u trećem izdanju Crvene knjige 189 vrsta. Ovdje prevladavaju ptice i insekti. Međutim, u usporedbi s prethodnim izdanje, broj vrsta u tim grupama malo se smanjio. Prepolovio je broj vrsta rakova i ribe.

U 2014. godini u Republici Bjelorusiji je usvojena nova (četvrta) izdanje Crvene knjige. Popisi rijetkih i ugroženih nestajaka na teritoriji republičke vrste divljih životinja i divljih biljaka odobrava se uredbom Ministarstva prirodnih resursa i životne sredine br. 26. juna 2014. godine.

Crvena knjiga Republike Bjelorusije nalazi se popis rijetkih i prijetnji nestanak na teritoriji Republike Bjeloruske vrste divljih životinja i divljih biljaka.

Održavanje Crvene knjige Republike Bjelorusije obavlja Ministarstvo prirodnih resursa i zaštite okoliša uključivanjem u Crvenu knjigu rijetkih i ugroženih izumiranja vrsta divljih životinja i divljih biljaka i njihovih izuzetaka i njihovih izuzetaka. Općenito, treba napomenuti da vrijednost Crvene knjige u zaštiti životinje i postrojenja višestruko. I prije svega, osnova je za razvoj zakonodavstva.

Na osnovu Crvene knjige u Bjelorusiji, rijetkim i potrebnim zaštitom uključeni su u regulatorne dokumente o lovu i ribarstvu, čija kršenje podrazumijeva određenu odgovornost. Krivično zakonodavstvo Republike Bjelorusije također predviđa odgovornost za uzrokujući štetu na vrstama uključenih u Crvenu knjigu. Prema umjetnosti. 281 i 282 Krivičnog zakona Republike Bjelorusije kriv u ovim akcijama kažnjava se novčanim, ograničavajućim ili zatvorskom kaznom do 2 godine.

Posebno zaštićena područja

Životinje crvene knjige bjelorusije

Među brojnim aspektima zaštite biljaka i životinja se razlikuju:

- Ekološki:Svaki organizam je element teških organiziranih ekosustava, tako da uništavanje stanovništva neke vrste izgleda u ekosustavu može dovesti do nepoželjnih i nepovratnih transformacija;

- etično:Osoba nema moralnog prava na potpunu istrebljenje određenih vrsta živih bića koja su nastala na zemlji kao rezultat dužeg evolucijskog procesa;

- Pragmatic (praktičan):Svaka biološka vrsta je stvarni ili potencijalni izvor resursa, izvorni materijal za uzgojni rad, nosač određenog genskog fonda;

- Biološka (naučna):Svaka vrsta predstavlja fazu evolucijskog razvoja Biote, kao i njegove promjene pod utjecajem antropogenih efekata, što je važno za razvoj prognoze mogućih lokalnih, regionalnih i biosferskih transformacija;

- Estetski:Mnogobrojne vrste biljaka i životinja služe kao izvor zadovoljstva kulturnih i duhovnih potreba osobe.

Posebno zaštićene prirodne teritorije (PAS) - zemljište (uključujući atmosferski zrak nad njima i podzemlja) sa jedinstvenim, referencama ili drugim vrijednim prirodnim kompleksima i predmetima koji imaju posebnu ekološku, naučnu, istorijsku i kulturnu, estetiku i drugačiju značenje. Takva su područja u potpunosti ili djelomično povučena iz ekonomskog prometa, uspostavila su poseban režim zaštite i korištenja.

Glavni cilj stvaranja popa je sačuvanje biološke i pejzažne raznolikosti. Uspostavljene su sljedeće kategorije PA-e:

rezervni, PAS iz republičkog značaja;

nacionalni park, PAS iz republičkog značaja;

rezervni, PAS republičkog ili lokalnog značaja;

Spomenik prirode, PAS republikanske ili lokalne.

U skladu sa Zakonom Republike Bjelorusije "Naročito zaštićene prirodne teritorije" zemlje Popta samo je u vlasništvu države.

1. januara 2005. 1 rezerva * (Berezinsky State Biosfer rezervat), 4 nacionalna parkova (Belovezhskaya Pushcha, "Pripyat-nebo", "Braslav jezera", "Narochansky"), 96 rezervi "Plava jezera", Naliboksky Lovište, Yelnyansky Hydrološko rezervi i drugi.) i 337 spomenika prirode republičkog značaja, kao i 446 rezervata i 573 spomenika lokalnog značaja prirode. Područje prirodnog i zaštićenog fonda iznosi 1,6 miliona. ha (7,9% teritorije Republike). U budućnosti se planira povećati zaštićena područja do 2 miliona. ha (9% površine zemlje).

U Bjelorusiji su svi objekti koji treba zaštititi u jedinstveni sustav, uključujući posebne zaštićene prostore, hodnike prirodnog migracije koji ih povezuju, zona zaštite voda duž rijeke i jezera, područja sanitarne zaštite oko velikih gradova. To doprinosi očuvanju ekološke stabilnosti pejzaža.

Životinje crvene knjige bjelorusije

Berezinsky Biosferski rezervat

Rezerve - Ovo su institucije za istraživanje životne sredine. Na teritoriji rezerve, svaka aktivnost koja ne povezuje svoj sastanak, što krši prirodni tok prirodnih procesa. Sljedeće aktivnosti su dozvoljene: očuvanje prirodnih kompleksa, zaštita od antropogenog utjecaja, prirodnih katastrofa - pružanje sanitarnih i vatrogasnih sigurnosnih rezervi - provođenje nadgledanja okoliša - provedba istraživanja i razvoja.

Na sjeveru Minska nalazi se berezinsky državni rezervat biosfere. Ovo je glavna istraživačka i ekološka institucija. Organiziran je 1925. godine. Kako bi se zaštitili i obnovili broj vrijednih divljih životinja i ptica, a posebno aboridžinskih rijeka, izuzetno male u to vrijeme. Trenutno rezervi pokriva površinu od 83 hiljade. Ha i postavljen na teritoriju Borisovskog, Dokshitsky i Löletsky Districts. Od 1978. Berezinsky Reserve je status biosfere, t. E. Uključeno u međunarodni sistem posebno važnih standarda biosfere UNESCO-a Zemlje.

U rezervatu postoje četiri vrste ekosustava: šume, močvare, rezervoari i livade. Glavni tip su šume koje zauzimaju oko 80% teritorije rezerve. Posebno su interesovanje prirodne šumske formacije borova, crne i lepršave i krznene močvarne šume koje postoje kao opsežni močvarni niz (od 10 do 20 hiljada). ha). Vojske prirodne rezervacije zauzimaju 43 hiljadu. ha, što ga čini jednim od najvećih močvarnih nizova u Evropi. Pored Berezije, koji teče kroz rezervu za 110 km, postoji mnogo velikih i malih jezera - pala (712 hektara), glatko (332 hektara), Domazititskoye (191 hektara) i dr. Hektares) i dr. Ukupna površina rezervoara je veća od 2 hiljade. H.

U rezervi raste 27 vrsta biljaka navedenih u Crvenoj knjizi Bjelorusije. Flora Rezerva sadrži više od 50% bjeloruske flore: vaskularne biljke - 768 vrsta, mahovina - 216, lišajevi - 198, gljive - 463 vrste.

U Crvenoj knjizi Bjelorusije napravio je 9 vrsta životinja rezerve. U rezervi živi 50 vrsta sisara (dabar, vilk, medvjed, ris, jazavac, bison i dr.) - 230 vrsta ptica (vještina, crna roda, zmija, siva dizalica i drugi.) - 10 - vodozemni - 5 - gmizavci - 34 vrste riba (som, štuka, bream, luk, štuka, u jezeru Palik susreće češki, sterlet itd.).

Nacionalni parkovi (NP) - Ovo su složene priohransko-ekonomske i istraživačke institucije. Opseg njihovih aktivnosti: očuvanje referencija i jedinstvenih prirodnih kompleksa i objekata - organizacija ekološkog obrazovanja i obrazovanja stanovništva - provođenje istraživanja - organizacija rekreativnih aktivnosti.

Sljedeće se zone razlikuju u parku parka:

Rezervni - za sačuvanje u prirodnom stanju prirodnih kompleksa i objekata, sve vrste aktivnosti zabranjene su u svojim granicama, osim za provođenje istraživanja i aktivnosti za njegovu zaštitu;

Podesiva upotreba - za očuvanje prirodnih kompleksa i objekata, ograničenja određenih vrsta aktivnosti uvode se u zonu;

Rekreativni - za rekreaciju i oporavak građana;

Ekonomski - Da bi se osiguralo funkcioniranje nacionalnog parka - u njenim granicama, provode se ekonomske i druge aktivnosti koje koriste ekološke tehnologije.

Svaka zona nacionalnog parka može se geografski rastaviti i sastojati se od nekoliko web lokacija na različitim mjestima teritorije NP-a.

Na teritoriji NP-a, svaka aktivnost koja može naštetiti prirodnim kompleksima i objektima i suprotstaviti ciljevima Nacionalnog parka (inteligencija i razvoj minerala - plasman hortikulturnih i ljetnih stanovnika glavne upotrebe glavne upotrebe i Radni komad dozvola - Organizacija turističkih parkirališta i granica uzgoja posebno predviđene za ovo mjesto i drugo.).

Na jugozapadu Bjelorusije, unutar regija Grodno i Brest, smještena NP "BELOVEZHSKAYA TUCHCHA". Njegova teritorija je oko 145 hiljada. ha, od čega 7,7 hiljada. ha - apsolutno zaštićeno područje. Državna granica Republike Bjelorusije s Republikom Poljskom prolazi kroz šumu. Osnovano je sigurnosno područje od 90 hiljada u cijeloj boju. H. Dužina od sjevera jug 68 km, od zapada do istoka od 6 do 32 km. U Poljskoj Nacionalni park (površina 5 hiljada). ha).

Ovo je jedinstveni šumski masiv u Europi, gdje su sačuvani posljednji ostaci običajne obične djevičanske šume sa prisustvom reliktnih biljaka i životinja. BELOVEZHSKAYA TUCHCHA - Posljednje prirodno stanište najvećeg predstavnika moderne europske faune - zub.

1921. godine. Na trgu 4594.6 hektara je organizovan nacionalni park. 1991. godine. Osnovan je nacionalni park "BELOVEZHSKAYA TUCHCHA". 1992. godine. Rješenje UNESCO-a Park uključeno je u popis svjetske baštine čovječanstva, 1993. godine. Dodijeljen mu je status rezervata biosfere, a 1997. godine. - dodijelio diplomu Vijeća Evrope.

Šuma Belovezhskaya dio je četvrte najpoznatije i jedinstvenije u svom porijeklu šume. Reljef - brdovita obična. Najviše povišeni dio je središnja, na jugoistoku - Belovezhskaya Ridge. Klima je umjereno topla. Najveće rijeke (zapadni bazen greške): Narev, Naevin, Rudovka, itd. Jezera: Lyadskoye i Perevil (umjetno).

Životinje crvene knjige bjelorusije

Bialowieza šuma

Flora i fauna Belovezhskaya šume razlikuju se velikim brojem biljnih vrsta i životinja - popis 110 rijetkih biljaka šume za posebno zaštićene, u Crvenoj knjizi Bjelorusije navedene su 44 vrste biljaka i 14 vrsta postrojenja i 14 vrsta životinja.

844 Vrsta viših biljaka rastu u šumi, 260 vrsta mahovine i mahovine, više od 290 vrsta lišajeva i 570 vrsta gljiva. Karakterizira ga miješane i velike šume. Glavne pasmine u šumi: bor, smreka, jelša, breza, hrast i drugi. Šuma traje 88,2%, močvare - 4%, livade - B% teritorije. Odaberite 12 vrsta šume. Prevladavaju računi, njihova dob doseže 180-200 godina.

U fauni Belolovzhskaya šuma nalaze se 59 vrsta sisara (plemenita jelena, urlika, elk, svinja, risa, lisica, jazavca, zglobnih, rakunskih pasa, dabra itd.), Ptice -226 (Crvena Koršana, Threed Woodpecker, Drvena zelena i siva, roda bijela i crna, gogol, itd.), vodozemni -11, gmizavci - 7, riba - oko 30, insekti - više od 9.000. BIZO populacije polljezhskaya šuma je najveća na svijetu (oko 160 pojedinaca). Prije početka XVII u. Upoznati turneju prije početka XIX-a. - Šuma Tarpan. 1962. godine. Doneseni su 5 tarpanoidnih konja iz Poljske.

NP "Pripyatsky" nalazi se u samom centru Bjeloruske polezije. Državni krajolik hidrološki rezervi u poplavnom prepyatiju organiziran je 1969. godine. 1996. godine. Na osnovu toga, stvoren je nacionalni park. Područje parka preraslo je iz početnih 61,7 hiljada. ha do 83 hiljade. H. Park Administracija nalazi se u turneji grada Village.

Flora Park predstavljen je za 826 vrsta viših biljaka i više od 200 vrsta mahovine. Ovdje su sve vrste šuma i močvara, karakteristično za šumu: punilo od poplavnih hladnjaka i ASHLANS, zamijenjeni u donjim dosecima crne i olšnika i. Na teritoriji NP "Pripyatsky" postoje mnoge zaštićene biljke: planina Arnika, luk medvjeda, Horseta, Salvia plutajući, Allad Ocena, Rhododendron Yellow, Naya Salia Malaya i dr. Rezač, koji zauzima čvrste nizove u 500 hektara, nije važno jednako u svijetu.

Fauna Nacionalnog parka ima 45 vrsta sisara (jazavca, ris, dabar, ondatra, mink, stambeni dvosto, dovedene 1987. godine., i itd.), Gmizavci - 7 (medijan i t. D.), vodozemaca - 11 (močvarna kornjača, trska žaba i t. D.), riba - 37 (uključujući sterlet, štuku). 265 vrsta ptica naseljeno je u poplavnoj i poplavnoj ploči, uključujući Orlov (6 vrsta), sova, fibilina, crne rode, sive karafele, bijeli pin i zmija.

U parku se nalazi više od 30 poplavnih jezera, a sa juga do sjevera teče nekoliko malih rijeka. Zanimljiva karakteristika NP-a je pješčane dine i grebeni, koji koegzistiraju močvare i prekrivene svjetlosnim lišajevima.

NP "Narochansky" kreiran je u julu 1999. godine. Kako bi se sačuvali biseri prirode Bjelorusije - Jezero Naroch, kao i prirodne komplekse i kulturnu baštinu ove regije. Nalazi se na sjeverozapadu Bjelorusije na teritoriji Madelsky, Vilesky, Željeznice, Smorgon Districts 160 km od Minsk.

Ukupna površina NP "Narochansky" je 94 hiljade. ha (u t. C. 37,9 hiljada. HA šuma). Na njenoj teritoriji nalazi se 43 rezervoara ukupne površine preko 18 hiljada. H. Oblikuju tri grupe jezera: Narochanskaya, Myadel i Baldong.

Prva grupa uključuje najveće jezero u Bjelorusiji - Naroch. Obale jezera prekrivene su zlatnim pijeskom, a na sjeveru i sjeverozapadnom štandu borove i miješane šume bogate bobicama i gljivama. Oko 30% površine jezera zauzima zajedničku plitku vodenu zonu, pa zato voda zagrijava do 23-24 "sa. Nari mineralne vode su blizu kvaliteta vode poznatih karpatskih odmarališta Truskavets. Stoga, u prvoj polovini xx. Na obalama Nariusa izgrađeno je nekoliko vila, restorana, restorana, jahti i jedrilica marina, a od stanice Lynta je održana uska željeznička željeznica. 1958. godine. Počeo funkcionirati sanatorijum "naroch". Međutim, intenzivna izgradnja rekreativnih institucija i tretmana započela je ovdje 1975. godine. Nakon razvoja plana obećavajućeg razvoja područja. Danas se nalazi rekreativno odmaralište (oko dva desetak sanatorijuma i kuća odmora: The TourGost "Naroch", pansion "Narochansky banka", sanatorijum "priozer", koji rade tokom cijele godine i drugi.).

Životinje crvene knjige bjelorusije

Nacionalni park "Narochansky"

Rezervacije - Dodijeljene teritorije kako bi se sačuvali i nastavili jednu ili više vrsta prirodnih resursa i održavanje opće ravnoteže ravnoteže. Ovisno o namjeni, rezerve su podijeljene:

- na Pejzaž, ili Kompleks, - za očuvanje i nastavak posebno vrijednih prirodnih pejzaža i kompleksa;

- Biološki (botanički, zoološki) - Za sačuvanje i nastavak broja vrijednih u ekonomskim, naučnim i kulturnim uvjetima, kao i rijetkim i ugroženim vrstama biljaka i životinja;

- Vodomjena - za očuvanje močvarnih područja, uglavnom kao staništa vodene phowl;

- Hidrološka (močvarna, jezera, rijeka) - za očuvanje i vraćanje vrijednih vodenih tijela i srodnih ekosustava;

- Geološki - očuvati vrijedne predmete neživog prirode;

- Paleontološki - za očuvanje važnih fosilnih objekata.

Na teritoriji rezerve, ovisno o njegovoj svrsi, može biti Zabranjen Zemljište razoružano, lov i ribolov, ispašu, zbirka bobica, voća i boja, rudarski minerali, građevinarstva, reklamacioni radovi, upotreba keriformiranih, turizma itd.

Na teritoriji Madelsky Distrikta na sjeverozapadu Narock jezera u blizini sela Lyntuta, postoji velika (1,5 hiljada). ha) šumski niz, u dubini od kojih su sakrivene brojne jezere za čišćenje vode i izvanredne slike. 1972. godine. Ovdje je stvorena državna pejzažna rezerva "Plava jezera", organizirana kako bi se ovaj jedinstveni prirodni ugao, zaštitu od nezakonitog rezanja šume, izgradnja pješčanih kamenoloma, zagađenja rijeka i jezera. Ovdje su zabranjeni lov, ribolov, organizacija kampova i privremenih turističkih nalazišta.

Reljef ove teritorije složen je sustav grebena * i kamany Hills **, prekršen dubokim udubljenjima napunjenim vodom. Šume na slivu borovog bora i pucanja, zeleno rastući ciklus, borovnica, lingon, heather, orlyak tip prevladava. Na vrhovima velikih brda nalaze se lišajevi borovi, u podzemlje - smreke i koprive. Birch, Ozin, Hrast, brijem raste na malim mjestima. Na močvarnim obalama malih jezera - Yuzhnowni borove grmlje i lepršave i šumske šumske šume.

U flori rezerve 538 vrste viših postrojenja, među njima 40 rijetkih zaštićenih vrsta (baraneti obični, venerenne prskanje, multalna distribucija itd.), u t. C. Jedina mjesta tužnog mjesta trave obične, tulipane šume i codle ruprecht. Od predstavnika životinjskog svijeta ovdje možete upoznati jazare, pete, protein, harete, divlje koze, lose.

Na teritoriji rezerve nalazi se Balduk grupa jezera - Balduk (0,76 km)2, Dubina do 40 m - najveći), dubok (0,47 km)2), Dubok, ječman, mesmen, mrtav, - odlikuje dubokim komadima, čistom vodom i nedostatkom teških ekoloških poremećaja antropogenog porijekla. Između jezera teče rijeke. Dno jezera duboke i duboke ležišta lakih lipa debljine do 7 m i starosti od oko 10 hiljada. godina. Većina jezera rezerve ima povećane soli u vodi (300 mg / l). Najslište je mali, okružen gustim trava mačem, - jezero Barmenk.

Na sjeveroistoku šume Naliboke, u slivovima pravih pritoka Neman, Berezine i brkova, lovišta naliboki, republički značaj, organiziran 1960. godine. Područje rezervata - 83 hiljade. H. Glavni dio nalazi se u Nemny Nisini, ravnim i močvarnim područjima, samo u mjestima Schoblinmed niskim grebenima i dinama.

Flora rezervata uključuje 820 vrsta viših postrojenja, uključujući mnoge feed, tehničke, ljekovite i dekorativne predstavnike. 26 vrsta je navedena u Crvenoj knjizi Bjelorusije. Glavna vrsta vegetacije je miješana šuma, u blagom crnogoričnim i sitnim pasminama dominiraju. Manje često susreće hrast, zgrabi, lipa, jasen, javor. Ali posebno bogate i raznolike nedolirane iz grmlja i bilja. U močvarnim područjima i sirovim šumama, abrade raste (medvjedi luk). U susjedstvu sa medvjedast luk u istim okolinskim uvjetima, bell široko veličine raste - vrsta se rijetko nalaze u našoj Republici. Ovu vrstu zvona čuva se.

U obalnim grmlje rijeke, otok rijeka raste rijedak i vrlo drevni pogled, vodeći svoju priču iz Smudnikovskog perioda, - Lunker dolazi. Naveden je u Crvenoj knjizi Bjelorusije.

Fauna rezerve Naliboke ima 295 vrsta. Gubitak, divlje svinje, reči, dabrovi, vitters, minks, teterev, ryabchiki. Od 1973. godine. Aklimatizirani plemićki jeleni. Predstavnici deset vrsta su pod zaštitom. Ovo je medvjed, jazavac, crna roda, emptore, siva dizalica i drugi.

U okrugu Myster, Yelnyanski hidrološki rezervat nalazi se u Vitebsk. Njegovo područje je 23,2 hiljade. H. Yalnyan močvari uključen je u državnu hidrološku rezervatu 1968. godine. To je zbog jedinstvene prirodne kombinacije gornjeg treseta, diskova jezera i čuvara vode. Samo u dva od njih, Yelny i Crn, zapremina vode je oko 10 miliona. M3. Visoka toplotna sposobnost vodene mase, hidroizolacija gline i treseta koji okružuju veliki niz močvarnih područja

Šume stvaraju osebujne mikroklimatske uvjete, najslađe u odnosu na tipičnu zonu mješovitih šuma. Sveukupni izgled pejzaža podseća na šumu Tundra. Među 300 vrsta biljaka su rijetki i zaštićeni predstavnici Fundra: Birch patuljac, oblačno, medvjeđe luk i druge. Važno bogatstvo rezervi su plantaža brusnice (močvarna i fino cvijeća).

Na teritoriji rezervata YELNIANSKAYA, zabranjeno je lov na velike i male životinje i ptice, među kojima je pod stražom siva dizalica, Gagara Chernozey, bijela jamci. Također je zabranjeno rudarsko rudarstvo, rezanje drveća i grmlja.

Zaključak

Životinje crvene knjige bjelorusije

Crvena knjiga je signal koji upozorava da su životinje i biljke određene vrste u opasnosti da moraju biti posebno pažljivo zaštićeni i da je njihovo rudarstvo zabranjeno na bilo koji način. Ovo je knjiga naših gubitaka, prošlosti i stvarne. Ne samo alarm, ali program akcije usmjeren na očuvanje vrijednih i rijetkih životinja za povećanje njihovog broja. Za to su stvorene rezerve, nacionalni parkovi, rezerve - odnosno posebna zaštićena područja. Glavni zadatak Crvene knjige je reći široka masa stanovništva o korisnoj ulozi životinja i biljaka, uvođenje čitatelja sa rijetkim i ugroženim životinjama i biljkama, ukazuju na glavne aktivnosti za njihovu zaštitu i reprodukciju. Ali samo sa općim naporima možete obustaviti pritvor na našu floru i faunu i zadržati ga zbog potomka. U Republici Bjelorusiji, Crvena knjiga je dokument imperativne prirode, za razliku od crvene knjige Iucn-a.

Uvod u Crvenu knjigu samo je prvi korak ka očuvanju pojedinih vrsta i svu biološku raznolikost. To bi trebalo slijediti ozbiljan svrhoviti naučni i praktični rad na zaštiti rijetkih vrsta i njihovih staništa i njihovih staništa, koji u našoj Republici drži Ministarstvo Zemlje i njena teritorijalna tijela, zajedno sa Nacionalnom akademijom nauka Bjelorusije i drugih naučnih nauka Organizacije. U skladu s propisima o postupku prenosa staništa divljih životinja i mjesta uzgoja divljih biljaka vezanih za vrste uključene u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije, pod zaštitom korisnika kopna i (ili) vodenih tijela , Ministarstvo okoliša godišnje organizira identifikaciju divljih životinja i postavljajući divlje biljke i prenose ih pod zaštitom zemljišta korisnika. Teritorijalna tijela Ministarstva unutrašnjih poslova godišnje provode ankete takvih mesta, provjeravajući poštivanje režima njihove zaštite i korištenja.

Da bi se osigurala efikasnija zaštita staništa i rasta uključenih u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije, Ministarstvo prirodnih resursa i zaštite okoliša, zajedno s Nacionalnom akademijom nauka Bjelorusije, razvijene su preporukama za uspostavljanje Mjere za zaštitu divljih životinja i divljih biljaka uključenih u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije. Da bi se sačuvala na neposrednoj prijetnji nestanku, čija je spas moguća samo provođenjem nacionalnih akcionih planova, upute se pripremaju na postupak izrade nacionalnih akcionih planova za očuvanje rijetke i ugrožene vrste divljih vrsta Životinje i divlje biljke uključene su u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije.

Treba napomenuti da za spašavanje neke vrste, nije dovoljno identificirati i prenositi ih u njihovu staništu i rastuću zaštitu, potrebna su aktivnija mjera zaštite, uključujući umjetno uzgoj i preseljenje. Jedna od tih vrsta je bison evropska.

Tako je Crvena knjiga Republike Bjelorusije efikasno sredstvo za očuvanje biološke raznolikosti na teritoriji naše države. To nije samo opisni popis rijetkih i ugroženih vrsta životinja i biljaka, već sadrži i preporuke za očuvanje i povećanje broja živih organizama. Za ilegalnu upotrebu predstavnika životinjskog ili biljnog svijeta uključene su u Crvenu knjigu Republike Bjelorusije, odgovoran je, i kako bi se spriječilo moguće kršenje, stalno praćenje Ministarstva prirode i zaštite okoliša i zaštite okoliša Izvodi se teritorijalna tijela.