Sabljački tigar

Izgled

Ime je sablja-plipljeni prijevod sa latinskog i drevnog - grčkog jezika zvučav "nož" i "zub", više životinja koje se zove Smilodonami.Pripadaju porodici Feline Saber, porodici Mahaoidova.

Prije dvije miliona godina, ove životinje naseljavaju zemlju sjeverne i južne Amerike, Evrope, Afrike i Azije. Sabel-zupčani tigrovi živjeli su u razdoblju od početka pleistocenske ere i do kraja ledenog doba.

Izgled

O tome kako u stvarnosti izgledaju životinjski sabljani tigra, možete samo nagađati, jer slika koju su stvorili naučnici je vrlo uslovno. Na fotografiji upleli zupčani tigar uopće nije sličan sada živim predstavnicima porodice mačke. Veliki očnjaci i medvjeđe proporcije čine ga jedinstvenim i jedinstvenim na svoj način. Veličine sabljačkog tigra u boji su uporedive sa linearnim parametrima velikog lava.

 • Duljina tijela 2,5 metra, visina u prigušivača 100 - 125 cm.
 • Neobični kratki rep imao je dužinu od 20 do 30 cm. Takva anatomska značajka uskraćena je gradetore mogućnosti da se brzo pokrenu. Prilikom zavojanja velikom brzinom nisu mogli držati ravnotežu, manevar i samo pao.
 • Težina zvijeri dosegla je 160 - 240 kg. Veliki pojedinci iz vrste Smilodon populatora premašili su težinu bengalnog i amur tigra, imali su tjelesnu težinu od 400 kg.
  Predator se odlikuje snažnim borbama za hrvanje, nastale proporcijama tijela.
 • Na fotografiji, mačke Saber-Toad imaju dobro razvijene mišiće, posebno na vratu, grudima i šapama. Prednji udovi su duži od stražnjeg dijela, široka stopala završavaju oštrim kandžima koji se uvlači. Upletena mačka može lako uhvatiti neprijatelja prednjim šapama i da ga urinu izlivaju na zemlju.
 • Skull saber-zupčani tigar bio je 30 - 40 cm. Frontalni i okcipitalni komadi su izglađeni, masivni prednji dio se proteže prema naprijed, postupak mastoida je dobro razvijen.
 • Čeljusti su se posipali vrlo široko, gotovo 120 stepeni. Poseban pričvršćivanje mišića i tetiva dozvoljeno je pritisnuti predator u gornju čeljust do donje vilice, a ne suprotno, kao i sve moderne mačke.
 • Gornja očnjaka sabljačkim tigrama su se izletjeli u 17 - 18 cm, njihovi korijeni prodrli su u kosti lubanje na gotovo siromašnije. Ukupna dužina očmana dostigla je 27 - 28 cm. Bili su siled sa strana, dobro meni u najvećim krajevima, ukazali su ispred i straga, imali su tobse. Neobična struktura omogućila je očnjacima da ošteti gustu kožu životinja i dodirnu meso, ali čvrstoća lišena. Ako uđete u kosti, očnjaci žrtve mogli bi se lako slomiti, pa je uspjeh lova uvijek ovisio o ispravnom odabranom smjeru i tačnosti udara.
 • Koža predatora nije sačuvana, a njegova boja može biti samo hipotetično. Boja, najvjerovatnije, bio je maskirni uređaj, a samim tim je odgovarao zemlji staništa. Moguće je da je u paleogenom periodu vuna imala pješčana-žutu nijansu, a u ledenom dobu susreo se samo bijeli saber-zupčani tigar.

Vrste

 • View Smilodon Fatalis pojavio se na američkim kontinentima prije 1,6 miliona godina. Imali srednje veličine i masu uporedivu s masom modernog tigra - 170 - 280 kg. Do njegovih podvrsta uključuju Smilodon Californicus i Smilodon Floridus.

Vrste

 • Pogledajte Smilodon Gracilis Dwelt u zapadnim regionima Amerike.

Paleontološki nalazi

 • Pogled na populator Smilodon razlikovao je najvećim dimenzijama, imao je čizmu, premašila težinu najvećih tigrova po težini. Učinkovito je ubio žrtvu, rezati karotidnu arteriju i traheju oštrim očnjacima.

Životni stil i ponašanje

Mahaiyodia

Od svih poznatih nauka predstavnika Sabre-nazubljenih mačaka, mahayairod je najvjerovatnije izgledao kao tigar. U prirodi je bilo nekoliko vrsta Mahaiyodova koji su imali značajne razlike u izgledu, međutim, ujedinile su svoje nazubljene aspekte dugih gornjih očnjaka, u obliku podsjetiti "Mahaira" - zakrivljene mačeve.

Te su se drevne životinje pojavile u Euroaziji prije petnaest miliona godina, a dvije milijuna godina prošlo je od svog nestanka. Težina najvećih predstavnika ovog plemena stigla je do polutona, a u veličini su bili prilično proporcionalni modernim konjima.

Arheolozi su uvjereni da je Mahayerod najveća divlja mačka svog vremena. Lov na velike biljojede - nosorozi i slonovi, ove su životinje u potpunosti uspješno uronjene s drugim velikim grabljima svog vremena, strašnih vukova i pećinskih medvjeda. Mahaiyodya postao je "prage" naprednijih vrsta sabre-nazubljenih mačaka - homoteriev.

Homoteria

Prehrana

Vjeruje se da su se ove sabljačke mačke pojavile prije oko pet miliona godina na prijelazu miocene i pleistocena. Razlikovali su se vitkiju tjelesnosti, uklonjeni podsjetivši modernog lava. Međutim, njihove zadnje noge bile su nešto kraće od prednje strane, što je dalo ove grabežljivce neke sličnosti s gienoyom. Gornje očnjake homoterieva bile su kraće i široke od onog u smilodonovu - predstavnici još jedan plemena sabljačkim mačacima koji su u naseljili zemlju paralelno s njima. Uz to, prisustvo velike količine tegle na očnjacima omogućilo je da se naučnicima zaključe da su te životinje mogle nanijeti ne samo sjeckanje, već i rezanje štrajkova.

U poređenju s ostalim sabeznim mačkama, homoterije su imale vrlo veliku izdržljivost, prilagođena su dugom (iako ne brz) trčanje i prijelazi na velike udaljenosti. Postoje pretpostavke koje su sada izumrle životinje sprovele jedan način života. Međutim, većina istraživača je i dalje sklona vjerovanju da su homoterije lovele grupe poput ostalih svojih mačaka, jer je bilo lakše ubiti jače i veliki plijen.

Smilodone

Uzrok izumiranja sabljačkih tigrova

U poređenju s ostalim suštinskim mačkama, koji su poznavali drevni životinjski svijet zemlje, Smilaodon je imao snažnije fizike. Najveći predstavnik Sabre-nazubljenih mačaka - Smilodon Topola, zadržavajući se na američkom kontinentu - visina grebena krađa do sto dvadeset i pet centimetara, a duljina od nosa do vrha repa mogla bi biti dva i pol metra. Očma ove zvijeri (zajedno sa korijenima) dosegle su dvadeset sjedala!

Smilodones je živio i lovio ponos, koji su uključivali jedan ili dva glavna mužjaka, nekoliko ženki i mladih. Boja ovih životinja mogla bi se primijetiti, poput leoparda. Moguće je i da su mužjaci imali kratku grivu. Informacije o Smilaodonu sadrže mnoge naučne referentne knjige i fikciju, djeluje kao filmski karakter ("portal jurskog perioda", "Prahistorijski park") i crtane filmove ("Ledeno doba"). Možda je ovo najpoznatija životinja od svih koji se nazivaju salteli tigrovima.

Smoky Leopard - moderni potopni sabljački tigar

Top 10 činjenica o saber-nazubljenim tigrama

Danas se vjeruje da je indirektno, ali najbliži rođak Smilodona je dimljiv leopard. Pripada subfamiliju Pantherninae (Panther Cats), iznutra koja se ističe u rodu Nefelis. Njegov torzo je prilično masovno i kompaktno istovremeno - ove su karakteristike bile svojstvene u sabre zvučenim mačkama antike. Među predstavnicima modernog blažećeg, ova zvijer ima najduže očnjake (i gornje i donje) u odnosu na vlastite veličine. Pored toga, čeljust ovog predatora može otkriti na 85 stepeni, što je mnogo više od bilo koje druge moderne mačke.

Nije direktan potomak sabljačkih mačaka, dimljiv leopard služi kao svijetli dokaz da je metoda lova na smrtonosnim "FANGS-saber" moćom korištenja predatora i u sadašnjim vremenima.

Paleontološki nalazi

Sabljački tigar

1841. prva poruka pojavila se u paleontološkoj hronici tigre. Na teritoriji minasa - Geras u istočnom dijelu Brazila, gdje su se iskopali danski paleontolog i prirodoslov Peter Wilhelm Lund, pronađeni su fosilni ostaci. Naučnik je studirao i detaljno proučavao relikvije, sistematizirao činjenice i dodijelio zvijer na poseban rod.

Rancho La Bray, smješten u bituminoznom dolini nedaleko od grada Los Angelesa, poznat je po mnogim nalazima praistorijskih životinja, uključujući mačku. U glacijalnom vremenu u dolini nalazilo se crno jezero napunjeno sa sastavom zadebljenog ulja (tečni asfalt). Na površini je sakupljen tanki sloj vode i privlačio ga je sjajnim pticama i životinjama.

Životinje su otišle u vodu i ušle u fatalnu zamku. Vrijedilo je samo pridružiti se obloženim živim i samim nogama koje su se pridržavale na površini. Pod težinom svog tijela, žrtva optičke obmane postepeno je uronjena u asfaltu, da se izvuče iz kojih čak i najteže osobe nisu mogle. Dikotted na jezeru činilo se lakšim plijenom za grabežljivce, ali prolazeći prema njoj, ispostavilo se da su sami zarobljeni.

Sredinom prošlog stoljeća ljudi su počeli izdvajati asfalt iz jezera i neočekivano su otkriveni tamo mnogo dobro očuvanih ostataka Albela sagorevaju životinje. Podignut je na više od dvije hiljade lubanja sabljačkim mačkama. Kako se ispostavilo kasnije, samo su mladi pojedinci pali u zamku. Očigledno stare životinje, već nauka sa gorkim iskustvom, prolazile su kroz ovo mjesto.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji. Uz pomoć tomograma, uspostavljena je struktura zuba i gustoće koštanog tkiva, izvršeni su niz genetskih i biohemijskih studija. Skeleton Sabel Cat uspjela je obnavljati u najmanjim detaljima. Moderna računarska tehnologija pomogla je rekreirati sliku životinje i čak izračunati snagu njegovog zalogaja.

Životni stil i ponašanje

Sabljački tigarDrevni saber-zupčani tigar - predstavnik potpuno različite ere i u njegovom ponašanju malo se podsjeća na moderne mačke. Moguće je da su predatori živjeli sa društvenim grupama, koji su uključivali tri - četiri ženke, nekoliko muškaraca i mladih pojedinaca. Moguće je da je broj žena i muškaraca bio isti. Lov zajedno, životinje bi mogle uhvatiti veću igru, što znači da se pruži dosta hrane.

Te pretpostavke potvrđuju paleontološki nalazi - jedan kostur biljojeda često je pronađen nekoliko mačaka kostura. Životinja, oslabljena povredama i bolestima, s ovim načinom života, uvijek bi se mogla računati na dio proizvodnje. Prema drugoj teoriji, plemens se plemstvo ne odlikuju i pojede rođak pacijenta.

Habitat saber-zupčani tigar

Sabel-zupčani tigrovi Prilično je dominirao na teritorijama moderne južne i Sjeverne Amerike od početka kvarterne Razdoblje - Pleistocen. U mnogo manjim količinama, ostaci sabljačkim tigrovima pronađeni su na glavnim studentima Euroazije i Afrike.

Stanište za njih bilo je parcele, sa malom vegetacijom, sličnim modernim Savanama i prerijema. kako Sabel-zupčani tigrovi živeo i lovio ih, možete vidjeti slike.

Prehrana

Sabljački tigar

Kao i svi moderni grabežljivci, bili su meonikori. I razlikovao se u velici potrebi za mesom i u ogromnim količinama. Lovili su samo na velikim životinjama. Takvi su bili praistorijski bizoni, trostruki konji, leniji i veliki proboćni.

Mogao da napadne Sabel-nazubljeni tigrovi I Na malom Mamut. Životinje malih veličina nisu mogle dodati dijetu ovog predatora, jer ih nije mogao uhvatiti zbog njegove sporosti i jesti, spriječio bi velike zube. Mnogi naučnici tvrde da loš period za ishranu Sabre-zupčani tigar nije odbio i pao.

Uzrok izumiranja sabljačkih tigrova

Posljednjih godina informacije o stranicama naučnih časopisa događaju se s vremena na vrijeme da su stanovnici određenog plemena vidjeli životinje, prema opisu Sabre tigrova. Aboridžini su im čak dali ime - planinski lavovi. Ali Ne postoji zvanična potvrda o činjenici da su sabljani tigrovi nazubljeni živ.

Glavni razlog za nestanak sabljačkih tigrova bio je promijenjena arktička vegetacija. Glavni istraživač iz oblasti genetike, profesor Univerziteta u Kopenhagenu. Willlerslev i grupa naučnika iz šesnaest zemalja ispitivala je DNK ćelija izvučena iz drevne životinje sačuvane u ledu.

Što je napravilo sljedeće zaključke: biljke koje su se hranili u vrijeme konja, antilopa i ostalih biljovlažinih bile su bogate proteinima. Sa početkom ledenog perioda izumrli cijelu vegetaciju.

Nakon izlaska, livada i stepena, ponovo su se promijenile u praznom hodu novih trava, u njegovom kompoziciji nije bilo nitko od prave količine proteina. Zašto su sve zamke vrlo brzo izumrle. I iza njih, lanac je pratio sabljački zupčani tigrovi, koji su se hranili i jednostavno ostali bez hrane, zbog čega su umrli od gladi.

Danas, visokotehnološka, ​​uz pomoć kompjuterske grafike, možete se ionako vratiti i vratiti se prije više vijekova. Stoga su u povijesnim muzejima posvećenim drevnim izumrlim životinjama mnogo grafike Slike Sa slikom Sabel-crni tigar, što nam omogućava da maksimiziramo sa tim životinjama.

Možda ćemo onda cijeniti više, ljubavi i zaštititi prirodu i Sabel-zupčani tigrovi, I mnoge druge životinje neće biti navedene na stranicama Crvena knjigaKao izumrle vrste.

Top 10 činjenica o saber-nazubljenim tigrama

Sabljački tigar

Zajedno sa mamutom, saber-nazubljeni tigar bio je jedan od najpoznatijih sisara Megafaune u plestocenskoj epohi. Ali znate li da je ovaj značajni predator bio samostalno povezan sa modernim Tigr, a njene su njene očnjake bile kao krhke koliko dugo? U ovom ćemo članku otkriti 10 zanimljivih činjenica o saber-nazubljenim tigrama ilustriranim slikama i fotografijama.

jedan. Upleteni zupčani tigar nije bio predak modernog tigra

Sve moderne podvrste tigra (Panthera Tigris), na primjer, sibirski tigar pripadaju Pantheri (Panthera) iz podrumije velikih mačaka (Pantherninae). Sabel-nazubljeni tigrovi, zauzvrat pripadaju subfamiliji sabeznih mačaka, izumrla na kraju Pleistocena (machairodontinae), koji je samostalno povezan sa modernim lavovima, tigrovima, chepadima i jaguarima.

2. Smilodon nije bio jedini način na koji su sablje nazubljene mačke

Unatoč činjenici da je danas najpoznatiji rod sabljaci za zube Smilodon (Smīlodōn), bio je daleko od jedinog predstavnika subfamilije sablja-topona. Tokom cenozojskog doba, subfamidno je uključivalo više od desetak porođaja, uključujući Megantereoon (Megantereoon), od kojih je jedan prikazan na fotografiji iznad. Klasifikacija praistorijskih mačaka u suprotnosti sa činjenicom da su u tom periodu, masals u obliku mačaka živjeli na Zemlji, ali imaju slične anatomske karakteristike, ali njihov odnos sa slanim tigrovima izaziva ozbiljne sumnje u paleontološke krugove.

3. Sing Smilodon je uključivao tri odvojene vrste

Najmanje znamo za malu (težinu do 100 kg) Smilodona Gracilisa, koji živi u zapadnom dijelu Sjedinjenih Država između 2,5 miliona. i 500 hiljada. prije mnogo godina. Srednja veličina, ali ne negativno među širokim rasponom ljudi Smilodon Fatalis, prebiva na teritoriji Sjeverne i Južne Amerike oko 1,6 miliona-10 hiljada godina prije. Najveći član porodice Smilodona bio je tip Smilodon populatora, od kojih su pojedinci dostigli masu od oko 500 kg.

4. Pengs Sabelle Tiger bili su skoro 30 cm

Niko ne bi bio zainteresiran za saveni tigar ako su izgledali kao samo velike mačke. Zbog čega ovaj megafaun predstavnik zaista vrijedi pažnje? Naravno, njegovi ogromni očnjaci koji imaju glavnu vrstu dostigle su dužinu do 30 cm. Neobično, ali ovi monstruozni zubi bili su iznenađujuće krhki, lako se slomili tokom melee i nikad više ne rastu.

5. Sabel-zupčani tigrovi imali su slabe čeljusti

Sabljački tigar

Uplešteni tigar bi mogao otkriti usta kao zmija pod uglom od 120 stepeni, što je otprilike dva puta šire od modernog lava (ili zijevanjem domaće mačke). Bez obzira koliko paradoksalno, različite vrste Smilaodona nisu mogle koristiti takav prostor za snažan zalogaj njihove žrtve, jer su dragocjene očnjake trebale zaštititi od neželjene štete (vidi prethodnu poantu).

6. Upleteni zupčani tigar čekali su plen, žuri na drvetu

Duge i krhke očnjake sabljačkih tigra, u kombinaciji sa slabim čeljustima, napravili su svoj lovni stil visoko specijaliziran. Što se tiče paleontologa, sablje zupčani tigrovi bačeni su na njihov plijen iz donjih grana drveća, uranjajući svojim "sabi" duboko u vrat nesretne žrtve, a zatim se povukli na sigurnoj udaljenosti.

7. Sabel-nazubljeni tigrovi mogli bi živjeti u jatama

Mnoge moderne velike mačke, gurnule paleontologe na pretpostavku da su se subreni tigrovi živjeli u jatama. Dokaz koji potvrđuje ovu teoriju su znakovi starosti i hroničnih bolesti na većini fosilnih kopija smilodona. Malo je vjerovatno da bi pacijenti i stari pojedinci mogli preživjeti u divljini bez pomoći ili barem zaštititi ostale članove paketa.

osam. Rancho La Breya - Najbogatiji izvor fosilnih ostataka sablja-nazubljenih tigrova

Sabljački tigar

Većina fosilnih ostataka dinosaura i praistorijskih životinja pronađena je u udaljenim uglovima planete, ali hiljade uzoraka sabljačkih tigra obnovljene su iz ostataka pronađenih u bitminoznim jezerima (Smolyny jamske jame) na teritoriji Rancho La Bray-a, los angeles. Najvjerojatnije su praistorijske mačke privukle druge sisare zaglavljene u smolama, koje su smatrali blagim ručkom.

devet. Upleteni zupčani tigar imao je autonomniju telo od modernih velikih mačaka

Pored dugih sabljačkih olovaka, postoji još jedan način razlikovanja tigra sabljaju sabljaju iz modernih velikih mačaka. Imali su deblji vrat, široke grudi i kratke mišićne noge. Korejsko tijelo dobro je odgovaralo svom načinu života, jer nisu trebale provoditi svoj plijen preko beskrajnih livada, već samo da skoče na njega iz donjih grana drveća.

deset. Sabljački tigra izumrli prije 10 000 godina
Zašto su sabljani zubili tigrovi nestali sa lica zemlje do kraja posljednjeg ledenog perioda? Malo je vjerovatno da primitivni ljudi imaju direktno poštovanje. Najvjerovatnije, kombinacija klimatskih promjena dovela je do njihovog izumiranja i postepenog nestanka velikih sisara koji su im servirali za plijen. Pretpostavlja se da netaknuti DNK uzorci mogu se koristiti za kloniranje sabljačkog tigra u okviru naučnog programa poznatog kao RACNY.