Lopov

Porijeklo tipa i opis

Lopov - Veoma veliki rak, više kao rak. Konkretno, progresivne kandže od njega - ako je takav suši, onda osoba neće trajati. Ali ovi pukotine ne pokazuju agresiju ljudima, barem prvu, ali mogu uhvatiti malu živu bića, uključujući čak i ptice. Loviti oni izlaze u sumrak jer im se ne sviđa sunce.

Porijeklo tipa i opis

Izgled i karakteristike

Foto: palmi lopov

Palminski lopov odnosi se na rak od skupova. Naučni opis prvi put je obavljen. Linnem 1767. godine, a zatim je dobio svoje vrste naziv LATRO. Ali njegov početni karcinom generičkog imena promijenjen je 1816. godine. Lich. Pa je Birgus Latro nastavio u naše vrijeme.

Prvi klanzički pojavio se prije otprilike 540 miliona godina, kada je Cambrian počeo. Za razliku od mnogih drugih slučajeva, kada grupa živih organizama, dugo pojavljuje polako, a raznolikost vrsta ostaje niska, postali su primjer "eksplozivne evolucije".

Video: palminski lopov

Takozvani oštar razvoj klase, u kojem je kratko (prema evolucijskim standardima) vremenski prekid stvara vrlo veliki broj oblika i vrsta. Arthropods je odmah savladao more i slatku vodu, a suši, a rakovi su se pojavili, koji predstavljaju podtip artropoda.

U odnosu na trilobite, klabice su se dogodio niz promjena:

 • Stekli su drugi par brkova, koji su također postali organ dodira;
 • Drugi udovi postali su kraći i jači, pretvorili su se u mandikele namijenjene za mljevenje hrane;
 • Treći i četvrti par udova, iako su zadržali funkciju motora, ali čelik je takođe prilagođen za hvatanje;
 • Gills na glavi su izgubljeni;
 • Funkcije glave i prsa podijeljene;
 • Vremenom, grudi i trbuh ističu se u tijelu.

Sve su ove promjene usmjerene na kretanje više aktivnije da bi potragali hranu, bolje je uhvatiti i proces. Iz najstarijih rakova kambrijskog perioda postoji mnogo fosilnih ostataka, tada su se pojavile najviši kradizi, na koje pripada palminski lopov.

Za neke karcinosere tog vremena već se okarakteriše modernom vrstom hrane, a općenito struktura njihovog tijela ne može se nazvati manje savršenim od modernih vrsta. Iako su oni koji su živjeli na planeti na planeti izumrli, ali moderni su u njihovoj strukturi slični njima.

To otežava vraćanje slike evolucije rakova: nemoguće je tražiti kako se s vremenom postepeno postale složenije. Stoga se nije pouzdano uspostavio kada se palmini lopovi pojavili, ali njihova evolucijska grana mogu se pratiti stotine miliona godina, na sam kambrian.

Zanimljiva činjenica: Postoje među rakovima, čak i takvo što se mogu smatrati živim fosilima - raspored tripsa Cancriformis naseljavanje na našoj planeti 205-210 miliona godina.

Izgled i karakteristike

Gde se vrti balm prebiva?

Foto: Kako izgleda palminski lopov

Palminski lopov odnosi se na vrlo veliki rak: raste do 40 cm, a teži do 3,5-4 kg. Pet pari nogu raste na glavi. Veći od drugog prednja strana, imajući moćne kandže: Značajno je da se razlikuju u veličini - ostave mnogo više.

Sljedeća dva para nogu su također moćna, zahvaljujući im ovaj rak se može popeti na drveće. Četvrti par je inferiorniji od veličine prethodne, a peti najmanji. Zahvaljujući ovome, mladi rakovi mogu potonuti u školjkama drugih ljudi koji ih štite odostraga.

To je za činjenicu da su posljednja dva para nogu slabo razvijena, najlakši način za uspostavljanje da se lopovi palmi trebaju pripisati raku pustinju, a uopšte ne do rakova za koje je to nekarakteristika. Ali prednji par razvijen je odličan: Uz pomoć Culsema na njemu, palminski lopov može prevući predmete ispred sebe, što je jače, oni mogu postati i opasno oružje.

Budući da ovaj rak ima dobro razvijen egzoskelet i ima pune pluća, živi na kopnu. Znatiželjno je da se njegova pluća sastoje od iste tkanine kao i škrge, ali apsorbiraju kisik iz zraka. Istovremeno, on ima i škrge, ali oni su niski i ne dozvoljavaju mu da živi u more. Iako počinje svoj život, tamo je, ali nakon raste, gubi sposobnost plivanja.

Palm Lopov čini njenu vrstu utiska: vrlo je velika, posebno je istaknuta kandžama, zbog čega ovaj rak izgleda zabrinuto i vrlo poput rakova. Ali on ne predstavlja opasnosti za osobu, samo ako se on ne odluči napasti: onda s tim kandžama, palminski lopov zaista može uzrokovati ranu.

Gde se vrti balm prebiva?

Što hrani palminski lopov

Foto: Crab Palm Lopov

Njihov raspon je prilično širok, ali istovremeno žive uglavnom na otocima skromnih veličina. Stoga su ih barem pohađali iz obale Afrike na zapadu i gotovo u Južnoj Americi na istoku, u sušijskom trgu, na kojem mogu živjeti, a ne tako super.

Glavne otoke u kojima možete upoznati palminu:

 • Zanzibar;
 • Istočni dio Jave;
 • Sulawesi;
 • Bali;
 • Timor;
 • Filipinski otoci;
 • Hainan;
 • Zapadna Okeanija.

Mali otok Božić poznat je kao mjesto, naseljeno ovim rakovima. Naravno, može se u braku ako možete pronaći gotovo svaki korak. Kao što se vidi sa liste u cjelini, preferiraju topla tropska ostrva, pa čak i u zoni suptropika praktično nije pronađen.

Iako će se podmiriti na velikim otocima - poput Hainana ili Sulawesija, ali preferiraju male, smještene pored velike. Na primjer, na novoj Gvineji, ako se možete sresti, vrlo je rijetko, ovdje koji leže sjeverno od malih otoka - vrlo često. Isto s Madagaskarom.

Oni uopće ne vole živjeti u blizini, a više su savladali otok, manje palmino lopovi ostaju tamo. Najbolje je da im odgovaraju malim, po mogućnosti nenaseljenim otocima. Oni organizuju svoje rupe oko obale, u koraljom ili stijenom napukli.

Zanimljiva činjenica: Često se ovi karcinomi nazivaju kokosovim rakovima. Bilo je takvo ime zbog činjenice da je prethodno mislilo da su zatvorene na palmama kako bi se smanjili kokos i uživaju u njima. Ali ovo nije ovako: mogu pronaći samo pale kokosove kokosove.

Što hrani palminski lopov

Značajke karaktera i načina života

Foto: palminski lopov u prirodi

Njegov jelovnik je vrlo raznolik i uključuje i biljke i žive organizme i podošlicu.

Najčešće jede:

 • Sadržaj kokosa;
 • Pandanov voće;
 • rakovi;
 • Reptil;
 • Glodari i druge male životinje.

Nije ga briga šta je od livesticije - jednostavno ne biti otrovan. Uhvati bilo koji mali plijen, što nije dovoljno brzo da ode, a ne oprezno oprezno da ne bi stigao na njegove oči. Iako je glavni smisao koji mu pomaže u lovu - miris.

U stanju je da nauči ekstrakciju na velikom daljinu, do nekoliko kilometara za posebno atraktivne i krhke stvari za njega - naime, zrelo voće i meso. Kada su stanovnici tropskih ostrva rekli naučnicima o tome koliko su dobro miris tih rakova, verovali da oni pretjeruju, ali eksperimenti su potvrdili ove informacije: mamci su privukli pažnju palminih lopova na kilometrima, a oni su bili neshvatljivo traženi njima!

Vlasnici takvog fenomenalnog osjećaja gladi definitivno ne prijeti, pogotovo jer lopov kokosa nije izbirljiv, može lako jesti ne samo uobičajeni padAl, već i deriter, tu su ostatke i razne izdvajanja i razne izdvajanja živih organizama. Ali i dalje preferira jesti kokosove kokosove. Pronalazi pale i, ako su barem djelomično podijeljeni, pokušavajući podijeliti sa Culsemsom, koji ponekad traje puno vremena. Čitava kokosova ljuska nije sposobna za pivljivost - prethodno je mislila da mogu, ali informacije nisu potvrđene.

Često vučeni plijen bliže gnijezdu da izbriše školjku ili učinite sljedeći put. Podignite kokos, potpuno su jednostavni, oni mogu uvlačiti i ozbiljnost u nekoliko kilograma desetina. Kad su ih Evropljani videli, bili su toliko impresionirani glinenima, što su tvrdili da palmi lopovi mogu čak i loviti koze i ovce. Nije istina, ali mogu sasvim uhvatiti ptice i guštere. Takođe jesti samo one koji su se pojavili na svjetlu kornjača i štakora. Iako većinom više vole da to ne učinite, već jesti ono što je dostupno i tako: palo na prizemlje zrelo voće i padalu.

Značajke karaktera i načina života

Socijalna struktura i reprodukcija

Foto: lopov palma od raka

Dan da se vide mogu rijetko, jer u potrazi za hranom izlaze noću. Kad sunce radije ostaje u skloništu. To može biti nenormalna životinja ili prirodno sklonište. Njegove stanice s unutrašnje obložene kokosom vlakana i drugim biljnim materijalima koji vam omogućavaju održavanje visoke vlage potrebne za ugodan život. Ulaz u vaš prebivalište uvijek pokriva utikač, također mu je potrebno tako da ostaje mokro.

Uprkos takvoj ljubavi za vlagu, ne žive u vodi, iako se pokušavaju podmiriti u blizini. Često se mogu pristupiti svojoj ivici i malo vlažnom. Mladi raks naselit će se u školjkama koje su ostavili druge školjke, ali tada odrastu i više ne koriste.

Često se palminski lopovi penju na drveće. Oni to rade prilično spretno, uz pomoć drugog i trećeg para udova, ali ponekad mogu i pasti - međutim, za njih nije ništa strašno, doživljavaju pad od visine do 5 metara. Ako se visina kreće na zemlju, tada se glave spuštaju sa drveća.

Većina noći koje provode ili na Zemlji, odlazeći u plijen, manje često lov ili u vodu, a u kasnoj večeri i rano ujutro mogu se uhvatiti na drveću - iz nekog razloga ih vole puno. Živite već dugo vremena: raste do 40 godina, a onda uopšte ne umiru - pojedinci koji su dostigli 60 godina su poznati.

Socijalna struktura i reprodukcija

Prirodni neprijatelji palm lopova

Foto: Crab Palm Lopov

Palm lopovi žive sami i javljaju se samo u uzgojnom sezoni: počinje u junu i nastavlja do kraja avgusta. Nakon dužeg ulaganja karcinoma. Nakon nekoliko mjeseci, ženka čeka dobro vrijeme i odlazi do mora. Na plitkoj vodi ulazi u vodu i oslobađa jaja. Ponekad ih voda pokupi i uzima ih, u drugim slučajevima žena čeka sati u vodi, dok će se larve izvaditi. U ovom slučaju, ne ide, jer ako je val odvede, ona će samo umrla u more.

Zidarstvo se vrši tokom plime kako se jaja ne vrate na obalu, gdje će larve umrijeti. Da je sve uspješno otišlo, na svjetlu se pojavljuje puno ličinki, dok nema više za razliku od palma za odrasle. Sljedećih 3-4 tjedna lebde na površini vode, primjetno će odrasti i promijeniti. Nakon toga, mali oblozi padaju na dno rezervoara i puze neko vrijeme, pokušavajući pronaći kuću. Što brže uspijeva učiniti, to će se više šanse preživjeti, jer su još uvijek potpuno branile, posebno njihov trbuh.

Kuća može biti prazan sudoper ili ljuska malog oraha. Trenutno su vrlo slični raku skloništa u izgledu i ponašanju, stalno ostaju u vodi. Ali postepeno razvijaju svjetlost, pa su vremenom mladi pukotini idu u zemlju - netko ranije, netko kasnije. U početku se takođe sudope, ali istovremeno im trbuh postaje težak, pa vremenom je potreba za nju nestane, a oni su ga ispuštali.

Dok redovno rastu, postavljeni su - imaju novi egzoskelet, a stari jedu. Dakle, vremenom se pretvaraju u odrasle rakove, varijabilno se mijenjaju. Sporo rast: Samo do 5 godina dostići seksualnu zrelost, pa čak i do ove dobi su još mali - oko 10 cm.

Prirodni neprijatelji palm lopova

Stanovništvo i status obrasca

Foto: palmi lopov

Nema specijalizovanih predatora za koji su palmi lopovi glavni rudarstvo. Preveliki su, dobro zaštićeni, pa čak i mogu biti opasni da ih stalno love. Ali to ne znači da im ne prijeti: velike mačke mogu ih uhvatiti i pojesti ih i, mnogo češće - ptice.

Ali samo velika ptica može ubiti takav rak, a ne na svakom tropskom ostrvu tamo. U osnovi, oni prijeti mladim pojedincima koji nisu raste čak i do polovine maksimalne veličine - ne više od 15 cm. Mogu uhvatiti takve grabežljive ptice, poput Kestrel, Korshuna, Orao i tako dalje.

Mnogo više prijetnji za larve: mogu postati hrana za gotovo sve vodene životinje koje se hrane na planktonu. To su uglavnom riblje i morski sisari. Oni jedu većinu ličinki, a samo nekoliko njih živi da se osuši.

Ne možete zaboraviti na osobu: Uprkos činjenici da se palminski lopovi pokušavaju podmiriti kako mirno i eminentno eminentno osvetli ljude, često su žrtve ljudi. Sve zbog njihovog ukusnog mesa, a velika veličina ne igra u njihovoj korist: lakše im je primijetiti, i lakše je uhvatiti jedan takav karcinom nego sa desetak malim.

Zanimljiva činjenica: Palminski lopov koji je ovaj rak hodao zbog činjenice da voli sjesti na palmima i ukrasti sve što blista. Ako je na očima ručka, ukrasa i doista bilo koji metal, rak će se sigurno pokušati pokupiti u svom domu.

Stanovništvo i status obrasca

Lopov

Foto: Kako izgleda palminski lopov

Koliko je u prirodi predstavnici ove vrste, koji nisu utvrđeni zbog činjenice da naseljavaju loše koso mesta. Stoga, oni nisu navedeni na popisu rijetkih vrsta, međutim, na onim teritorijama u kojima se račun provodi, postoji alarmantan pad njihovog broja u posljednjih pola vijeka.

Glavni razlog za to su aktivni brtvi ovih karcinoma. Nije dovoljno da je njihovo meso ukusno, što znači i skupo - palmi, palmi lopovi podsjećaju na jastog, također se smatra afrodizijakom koji zahtijeva tražnju još više. Stoga su u mnogim zemljama uspostavljena ograničenja na njihovoj proizvodnji ili zabrane o kalibraciji. Dakle, ako je ranije jela iz ovog raka bila vrlo popularna u Novoj Gvineji, nedavno je općenito zabranjeno služiti u restoranima i jelama. Kao rezultat toga, izgubljen je jedan od važnih prodajnih tržišta krijumčarima, iako se izvoz nastavlja u velikim količinama, pa još uvijek posao da se to spriječi.

U nekim zemljama i teritorijama nalaze se zabrane na malim karcinoma: Dakle, na ostrvima na severu Mariana dozvoljeno je uhvatiti samo one koji su samo više od 76 mm, a samo pod licencom i od septembra do novembra. Za cijelu sezonu, za cijelu licencu ne može se minirati više od 15 kanača. Na Guami i u Mikroneziji pod zabranom trudnica, u Tuvalu postoje teritorije na kojima je dozvoljena proizvodnja (sa ograničenjima), a zabranjeno je. Slična ograničenja djeluju na mnogim drugim mjestima.

Sve su ove mjere dizajnirane da ne daju palmi lopove nestanu. O njihovoj efikasnosti do sada da sudi rano, jer u većini zemalja ne djeluju ne više od 10-20, bazu za upoređivanje i odabir optimalne strategije za budućnost zbog raznolikosti zakonodavnih mjera na različitim teritorijama vrlo je opsežna. Ove velike rakove treba zaštitu, u protivnom ih ljudi mogu lako uništiti. Naravno, uzimaju se određene mjere, ali dosad nije jasno jesu li dovoljni da zadrže mišljenje. Na nekim otocima gdje Lopov Nekada je bilo rasprostranjeno, gotovo se nikada ne susreću - takva se tendencija ne može uplašiti.