Kakva je metoda ishrane karakteristična za životinje?

Vrste i metode hrane za životinje

Pevaju životinje su važne kao biljke. Biljke sebe čine hranom u procesu fotosinteze, ali životinje ne posjeduju takvu sposobnost, tako da se moraju osloniti na biljke ili druge životinje kao izvor napajanja.

Vrste biljne hrane

Životinje dobivaju hranu ili direktno hranjenje postrojenjima (biljojedi), ili indirektno ulaze u životinje koje jedu biljke (mesožde). Neke životinje (uključujući osobu) hrane se na obje biljke i životinjama nazivaju se svevori. Svi živjeti organizmi trebaju hrana za opstanak, rast i reprodukciju.

Hrana se sastoji od različitih komponenti nazvanih hranjivih sastojaka, poput ugljikohidrata, proteina, masti, minerala i vitamina koje su neophodne za održavanje tijela. Ti su hranjivi sastojci složeni i ne mogu se koristiti direktno, dakle, u procesu probave podijelili su se u jednostavnije komponente.

Vrste i metode hrane za životinje

Faze prehrane životinja

Jedenje životinja ovise o njihovim navikama hrane. Metoda obroka u različitim vrstama je različita. Na primjer, pčele i hummingbirds sisaju nektar iz biljaka, python proguta plijen, a stoka jede travu.

Razne prehrambene navike životinja rezultat su evolucije. Među kopnenim životinjama su najraniji oblici bili veliki vodozemci koji se hrane ribom. Dok su vodozeti, poput žaba, hraneli fino riba i insekti, gmizavci su počeli jesti druge životinje i biljke.

Specijalizacija organizama o određenim izvorima hrane i, naravno, na određenim načinima ishrane jedan je od glavnih uzroka raznolikosti oblika i funkcija u procesu evolucije. Na primjer, razlike u strukturi usta i oblik zuba u kitovima, komarcima, tigrovima i morskim psima ili različitim oblicima kljuna u pticama, poput Hawksa, Woodwooda, pelikana, propalica, su rezultat adaptacije ove životinje na razne vrste hrane.

Postoje dvije glavne vrste hrane živih organizama koji su klasificirani ovisno o načinu preuzeće hrane:

 • Avtotrophny (karakteristika većine biljaka, zelene alge i cijanobakterije)
 • Heterotrofični (karakterističan za gotovo sve životinje, uključujući osobu)

Heterotrofična vrsta hrane

Životinje ne mogu sami napraviti hranu iz jednostavnih anorganskih materijala kao što su ugljični dioksid i voda. Njihova ishrana ovisi o ostalim organizmima. To se naziva heterotrofična prehrana. Organizmi koji ovise o ostalim organizmima kao izvor hrane, nazivaju se heterotrofima. Na primjer, čovjek, pas, mačka, jelena, tigar, krava, aromatizirana biljka, gljive, bakterije i mnogo guma su heterotrofi. Njihova hrana ovisi o biljkama ili drugim živim organizmima.

Postoje tri vrste heterotrofne prehrane:

 • Prehrana saprotrophry
 • Parazitska prehrana
 • Prehrana Golodyne

Prehrana saprotrophry

Sapro znači "trulež". Postoje organizmi koji se hrane umrlim i dekompanje organskih tvari ili životinjskog izmeta. Ova metoda se distribuira među gljivama i mnogim bakterijama. Životinje koje se hrane na mrtvom organskom ili izmetu nazivaju se saprofagima. Evo nekih primjera životinjsko-saprofagment: Bube mrtvih, ležisa, navigacija, kišnior, nematoda, grinja, ličinke muhe, potkrovlje, donje booplas, supci, vrane, hineene i mnoge druge životinje.

Parazitska prehrana

Ovo je način prehrane u kojem neki organizmi (paraziti) pokreću drugi (domaćini) bez ubijanja. Paraziti štete vlasniku, koji može djelovati kao biljka i životinja. Paraziti uzrokuju bolesti kod ljudi, kućnih ljubimaca i poljoprivrednih kultura. Paraziti uključuju sljedeće životinje: uši, buhe, grinje, komarce, nematode, ravne crve, neke vrste sudaraju crva, školjke i artropode.

Prehrana Golodyne

Metoda hrane u kojem organizmi jedu tvrdu hranu i porijeklom biljnog i životinjskog porijekla. Sa ovom vrstom snage, životinje apsorbiraju složeni organski materijal za hranu, a zatim ga podijeli u jednostavne elemente koje koriste ćelije tijela. Ostaci hrane koji nisu apsorbirani izvedeni iz tijela u procesu probave. Ova metoda ishrane karakteristična je za većinu životinja, uključujući i osobu.

Ovisno o navikama hrane životinja, moguće je i podijeliti u sljedeće grupe:

 • Herbivores: Životinje koje su u potpunosti pogoršane postrojenjima. Krave, koze, ovce, antilope, zebras i t. Str.
 • Carnivore: životinje koje ovise o drugim životinjama kao izvor hrane. Lavovi, tigrovi, vukovi, mačke i t. Str.
 • Svejev: Oni uključuju organizme koji se hrane na obje biljke i životinje. Ljudi, medvjedi, psi, vrane i t. Str.

Faze prehrane životinja

U procesu hranjenja životinja postoji pet glavnih faza:

 • Gutanje - Ovo je proces jela kroz usta, njegovo mljevenje zuba, početna probava sa slinom, kao i kretanje kroz grlo i jednjak u stomaku.
 • Varenje - Ovo je proces sagorijevanja hrane uz pomoć enzima na jednostavnijim elementima koji mogu koristiti telesne stanice za proizvodnju energije.
 • Apsorpcija (u usisavanju)) - kretanje jednostavnih molekula hranjivih sastojaka kroz crijevne zidove u krvotoku za njihovu isporuku u ćelije.
 • Asimilacija (asimilacija) - Upotreba hranjivih sastojaka sa ćelijama tijela za proizvodnju energije, rasta, oporavka i drugih funkcija.
 • Izlučivanje (izbor) - Uklanjanje metabolizma konačnih proizvoda iz tela.