Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Rusija je ogromna zemlja sa puno klimatskih zona, što joj čini prirodni svijet bogati i raznoliki. Taiga je jedna od najoštrije klimatske zone, međutim, i tamo možete upoznati mnoge stanovnike.

Taiga životinje

Taiga - najveća svjetska krajobrazna zona, njegova površina je veća od 15 miliona km². U evropskom dijelu širina ovog pojasa iznosi oko 800 km, u Sibiru - više od 2000.

Priroda Ovdje Surova i promjena: Kratko toplo ljeto zamijenjeno je hladnim jeseni, dugom i snježne zime dolazi nakon toga. Koje su životinje u stanju preživjeti u takvim uvjetima koji žive u ovom neprohodnom zimzelenom okeanu, istezanje stotinama i hiljadama kilometara?

O životinjskim taiga može biti sati. Ovdje živi oko 40 vrsta sisara: medvjedi, cunits, jazavi, vukovi, leopard, zečevi, lisice, svinje, lose, nekoliko vrsta jelena. Vitteri, dabrovi, ispušni. I koliko ptica u taigri!

Taiga životinje

Smeđi medvjed

Ptice taige

Mnogi ljudi na zapadu, govoreći o "neopranom Rusiji", prije svega predstavljaju medvjeda koji se igra na balalaci. Ne povredite ih. Smeđi medvjed - pristojan simbol sjajnog stanja.

Ruska šuma bez medvjeda, afrički savannah bez lava. Ova žestoka zvijer, koja je ponekad 2 metra rast i težina 600 kg, jedan je najveći zemljišni grabežljivac planete. Njegovo moćno tijelo prekriveno je gustom vunom, a kandže dostižu dužinu od 10 cm.

Brown medvjed za hranu ne privlači: neverovatna, ali na 70-80% njegova prehrana je biljna hrana: rizome, bobice, žice, sočne šunte. Medvjedi jedu insekte, guštere, žabe, razne glodalice.

Iako je u obliku jelena ili roe, malo je vjerovatno da će im prijateljska pomoć s debelim šapom - kopita također su uključeni u njegovu prehranu. Uprkos naizgled ne-povijesnošću, smeđi medvjed razvija brzinu do 50 km / h, tako da nema nade za spasenje od njega.

Kako je Winnie Pooh rekla: "Svi medvjedi vole med," i to je istina. Kosolapi često ruše pčele košnice. Ne savijaju se i padal. Medvjedi - Izbjegavajte ribolovce: u sezoni, kada Salmosi idu u mrijest, smeđa jednostavno ne izlazi iz vode.

Bliži je padati, medvjed postaje posebno vortiran: hrani masnoću prije hibernacije. U Berorga provodi do 6 mjeseci, postojao je medvjed koji rodi medvjed. Neki se probude prije roka - oni su najopasniji.

Ako se u normalnom vremenu, ova životinja će zadržati osoba, proljetni medvjed štap - napadat će. Veličanstven i opasan smeđi medvjed - zaista vlasnik Taige.

Lynx

Zanimljive činjenice o taigri

Lynx - tipičan predstavnik grabežljivih životinja Taiga. Uporedivo je s velikim psom: ne prelazi 70 cm u Consere, prosječna težina je 18-25 kg.

Vrste se odlikuju dugim resima na ušima i "Bennbard", da bi ga zbunili s drugima jednostavno je nemoguće. Rusions krzno je najobičnije i zagrijavanje među svim mačkama, a koliko inače, životinjski taigas moraju biti prilagođeni pukotini mraza.

Kao i sva mačka, ona je divan lovac. Lynx nikad ne izlazi na njen plijen odozgo, a dugačak se nalazi u zasjedu i čeka pogodan trenutak.

Oštar dugotrajni skokovi prevlači žrtvu i iskopana u vrat. Ranjena i uznemirena životinja mogu dugo vući lovca dovoljno dugo, ali Lynx se neće povući, znajući da je njegov plen za ishod.

Lynx lovi prije svega za zečeve, a njena granicama je počašćena priveznim jarmidžima, ročnicom, jelenom, mladom Kabanovom i Elku. To se događa da sa nedostatkom hrane, napada pse i mačke.

Ova velika mačka nije samo zanimljiva, već i ponašanjem. Hronično ne podnosi lisice koje teže krade svoj plijen. Kazna za ovaj - Lynx ubija krađu, ali ne jede, već ostavlja druge.

Lisica

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Životinjski mir Taiga ne bi bio potpun bez takvog crvenog sata poput lisice. Obična lisica pripada porodici Psov, najveća je među vrstama. Njegova dužina doseže 60-80 cm, rep je oko 50 cm, teška crvenokosa sa 6-10 kg.

Šinski rep pomaže Lisea zimi da se ne smrzne od hladnoće. Često možete gledati kako lisica spava na snijegu, zaobilazijući rep poput pokrivača.

Fox se hrani malim glodarima, uglavnom voljima, vodenim štakorima, miševima. Dobrodošli u lovu lisicu - to je krila, duboko skačući u snijeg ne na ništa sumnjive miš, skriveno duboko u snježnom hodu.

Kakav si grijeh, Lisa adrese sa većim grabežljivcima, ali racije na pilećih suradnji su prilično izuzetak, suprotno narodnim pričama.

Wolf

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Vukovi - najpametnije životinje koje žive u društvu, slično porodici, sa jasno posvećenom hijerarhijom. Taiga vukovi su tamniji i manji od svog kolega koji žive u tundra. U Taigi, više vole poplavne rijeke, rezanje, paljenje, u gustoj šumi koje nerado.

Loviti za 10-15 pojedinaca, što im omogućava da ispune čak i lose. U potrazi za unosom hrane, vukovi mogu proći više od 50 KM dnevno. Vukovi nisu uzaludni zvani šumski sanitarni paneli - prije svega, ubijaju slabe i bolesne životinje, pa prirodni izbor.

Zec

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

"Ljeto - sivo, zima - bijelo" - ovo zagonetka za njega, Hare-Beyak. To je onaj koji ima promjenu boje, ovisno o sezoni. U taiga zečevima jedu koru drveća, orašastih plodova, mladih izdanka, skupljaju bobice.

Prirodni neprijatelji u kosini puni kraj, tako da je životinja vrlo strašna i ljuta. I kako drugačije, niko ne želi jesti.

Muskrat

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Koje životinje u taigri nemaju samo! Lutka - svijetla potvrda. Ovo je neobična priroda životinjske porodice mola češća je u južnoj i srednjoj taigri. Njegova dužina ne prelazi 40 cm, težina - manja od 500 g.

Neuspjeh (Khokhul) preferira šumske rijeke s sporim protokom, jezerima, ribnjacima. Gotovo je uvijek u rezervoaru i izlazi iz slijetanja samo u slučaju dizalice.

Na dnu vodenog krtica, ispitivači se probijaju i plivaju njima na dodir, jer ima izuzetno slab vid. Hrani se masnim mekušacima i pijavicama, prikupljajući ih u rov.

Pomicanje krzna - jedinstveno je i smatra jednim od najdragocjenijih. "Hvala" na krzno, ove su životinje praktično istrebljene. Danas je zabranjeno lov na ispuh, kreirana su zaštićena područja za vraćanje broja: Životinje Taiga su pod zaštitom.

Kabarga

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Kabarga - mali jelen, posjedovanje zanimljivih karakteristika: impresivne očnjake duže do 9 cm i nedostatak rogova. Neisporedivno duge i jake kabargijske noge omogućuju mu da se kreće u neravnom terenu.

Rockyja preferira stjenovite područja sa lijekovima. Živi kabarga seddle i sidni noć, isključujući Gon Time. Jelo kao i drugi jeleni, lišajevi, mladi pucnjavi grmlja, paprati, pohare, ponekad sir.

KABARGE se naziva i Musky Deer zbog prisustva posebnih žlijezda u mužjacima, proizvodeći ovu tajnu. Mošus je dugo cijenjen u medicini i parfumeriji. Da li je potrebno reći kako je patilo stanovništvo ovih slatkih bića, zbog toga!?

Sable

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Sable - Jedinstveni predstavnik životinja Taiga iz Rusije. U velikim količinama životinje, samo mi imamo. Sobol se odnosi na porodicu Cunetsa, ovo je mali (do 50 cm) povoljan predator - vlasnik lukavog oštrog lica i živih znatiželjnih očiju.

Ove životinje preferiraju tamne gluve šume, posebno Cedarde, žive naseljene. Sobol je gotovo uvijek na zemlji, kreće se skakama, vješto se penje na drveće.

Sable - svevores. Lovi hajre, vjevericu, čips, ruše ptičje gnijezde, napada knjige i paragere. Ako slučaj ne odbija matice i bobice od cedra i bobica.

Sabible krzno se nekada zvalo lepršavo zlato, cijenio je tako visoko. Na kraju 19-20 vekova, u ruskom taigu praktično nije bilo divljaka. Stanovništvo je moglo održavati i obnoviti zahvaljujući brojnim rezervama i rezervi.

Milovati

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Ova životinja sa simpatičnim imenom je najmanji grabežljivci ne samo među kunim, već i općenito među životinjama. Sunčano i okretno milovanje - grmljavinske oluje bazena, zemljanih otvora i drugih malih glodara. Tijelo je mali CUNIC toliko fleksibilan koji joj omogućava da se probije u rupe miša i razbija gnijezda.

Miluje preferira podmirivanje reznicama ili gari gdje postoje otvoreni prostori. Izbjegava susjedstvo s planinom. Ljubazno naklonost ne predstavlja vrijednosti zbog male veličine suknje, njegove fine strukture i krhkost. Lov na naklonost je dozvoljena, ali ne i prakticira.

Ermine

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Mormosttai - još jedan cunnant koji naseljava tugu šume. To je nešto veća od naklonosti: dužina raste do 38 cm, maksimalna težina je 360 ​​g. Planine se smještaju u blizini rezervoara, vodeći način rješavanja. Životinje teritorijalno. Pada na ermine sa malim glodarima, često zauzima svoje prazne rupe.

Zanimljiva karakteristika ermina - znatiželja. Ne boji se čovjeka uopće i, koji se sreo u šumi može biti dugo vremena da razmotri vanzemaljac, odabirom profitabilnog položaja na grani drveća ili brdaca. Nedavno, broj Gornestayev pada. To je bio rezultat masovnog krčenja, pogoršanje ekologije i, naravno, lov.

Chipmunk

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Chipmunk - tipični boravak Taiga, najbliži rođak proteina. U duljini čipša raste do 15 cm, dok rep - do 12. Karakteristična karakteristika ove životinje je 5 uzdužnih traka na leđima, a ne da znaju da to ne može.

Životinje USSuri Taige - posebna prirodna zona, u kojoj su povezani pravi tamni drv i suptropski, razlikuju se od svog sibirskog sugrađanja. Za šume Manchuria karakterizira crni medvjed, rakuni pas, šumska mačka, mandarna patka, drvenasta stijena i drugi.

Ussurian Tiger

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Dominira na američkom teritoriji tigra. Ussuri (amur) tigar - div među mačkama, nadmašuje čak i lav. Mužjak može težiti 250 kg, a dužina tijela do 3,8 m. Sa tako impresivnim dimenzijama se kreće gotovo tiho.

Ussuri Tiger - usamljenik, on požali svoj posjed koji se može proširiti stotinama kilometara. Granice zemlje, kao i druge mačke, označava posebnu tajnu i ostavlja ogrebotine na drvećem trupama.

Tigar - nemilosrdan predator. Njegova dijeta čini jelenu, svinje, roe. Za godinu, ova velika mačka ubija 50-70 velikih kopita. Gospodar USSURI taige je bespomoćan prije invazije osobe. Naveden je u Crvenoj knjizi, u prirodi živi manje od 500 pojedinaca.

Ptice taige

Na Taigri postoji oko 260 vrsta pernata. Bijele parariž, veslači, vrane, berkti, klezles, snegiri, slatkiši, svježi, gaćice: za sve je bilo mjesto u ovoj jedinstvenoj prirodnoj kući.

Ceremonarno

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Ceremaker - jedan od najvećih pilećih odreda. Težina muškaraca može dostići 6,5 kg, žene su manje - do 2,5 kg. Glukhary gugliva i nespretni, kada opasno skida snažno, stvarajući puno buke. Ptice u popodnevnom napaju, cijelo vrijeme provode na drveću, zimi noću - spavaju u snijegu, u koje rođaju ravno iz grana.

U uvjetima Taige, gluiny hranite se na kedrovim orasima, iglicama, bubrezima i šutira grmlje, šumske bobice: Juniper, Rowan, Lingonberry, Oblačno, Boboće. Ceremonarno - vrijedna lovačka ptica, broj ovih pernatih neprestano opada.

Kedrovka

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Keedrovka - mala ptica porodice Vannela. Njegova dužina ne prelazi 30 cm, a težina je samo 130-180 g. Ove ptice pružaju neprocjenjivu uslugu šumi - sakrivaju matice od cedra, cedaža, u stvari, bilju obnavljaju nove generacije drveća, prirodno obnavljajući kedar drevne. Pored matica, cedikultura se napaja sjemenim, bobicama, hvata miševe, guštere, ne savijaju se na padal.

Zapadni Sibirski filin

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Filin - velika porodica grabežljivije za pticu sovjetske porodice. Dužina mužjaka zapadnog sibirskog filina - više od 70 cm, opseg krila - više od 1,5 m. Područje staništa treba ocjenjivati ​​po imenu. Šamar voli u blizini rezervoara, dovodi se djelomično naseljavati, ali za većinu nomadski život.

Hrana Filin Više od 90% sastoji se od sisara: sisari, štakori, zečevi, proteina, molova, mlada pee. Broj ovih kraljevskih sova je nizak - oštra klima i ljudska aktivnost čine da se osjećaju.

Stidljiv

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Među neprotrebljivom TAIGA šumom možete čuti divno pjevanje male i lijepe ptice - ovo je obala. Pripada porodici Reeer. Zbog zgrade, kljun i boja često se povećavaju finski papagaj.

Plumića čiste - paleta sivih boja, svaka olovka prepušta svijetli koralski ton. Sjemenke shchom shchur od crnogoričnih stabala. Sa dolaskom prehlade, ptice se sakupljaju u jatama i odlaze na jug, gdje su vremenski uvjeti nježniji.

Crni ditel

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

U taigri postoji nekoliko vrsta Dyatlova, uključujući crni drvenike ili desalm. Ova velika ptica dostiže dužinu pola mjera težinom u 300g. Žene - potpuno crno, dok muškarci imaju spektakularne crvene cipele.

Woodpecker - sanitarna šuma. Uništava veliku količinu štetočina insekata, izdubimo ih iz kore visoko rangiranih stabala. Dijeta je poželjna sastoji se od rover buba, mrava, krpe, jezgara. Uz nedostatak hrane za životinje, Woodpecker se prelazi na sjeme crnogoričnih stabala. Prirodni neprijatelji Dyatla - Ryne i Cunits.

Kraljevstvo vodozemaca i gmizavaca predstavljeno je u Taigri ne tako široko. Među tresetnim močvarima i neprobojnim lancima možete pronaći Triton, Viviorny Guizards, Viper, nepce.

Amur žaba

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Sibirski ili Amur žaba - Najviše, možda, otporan na smrzavanje među vodozemnim euroazijskim kontinentom. Neke se populacije primijećuju čak i u polarnom.

Preferira se smjestiti u blizini vodenih tijela gdje u slučaju opasnosti, možete zaroniti. Hrana na insektima, njihove larve, mekušci, crvi, beskralješnjaci, alge.

Za zimovanje (od septembra do maja) žabe se sakupljaju na dnu rezervoara za nerezing od strane velikih grupa. Broj često doseže 1000 pojedinaca. Padaju u hibernaciju, počivaju na dubini od 1-2 m, izgubivši oštre taige zimu.

Amur Frog - integralna veza u prehrambenom lancu. Hrane se i zmije i mnogi sisari i ptice. Međutim, broj njih se ne smanjuje. Najveća povreda uzrokuje muškarcu, ima močvaru, izgradnju brana i hidroelektrana. Ova vrsta navedena je u Crvenoj knjizi ALS-a u 9 regija Ruske Federacije.

Običan Gaduk

Koje životinje i ptice žive u ruskoj taigri?

Među pitanjima za taige u tople periodu godine lako se možete upoznati sa običnim viper. Iako je gmizavac i vodi noćni život: lovi na miševima, žabama, zemljotresima, vodotorima, tokom dana, često se ruši na sunčanim mjestima.

Običan viper pripada porodici porodice. Ovo je otrovna zmija srednje veličine dugačka 50-70 cm. Bojanje se može varirati od ugljenog crnog u zlatno žuto, ovisno o staništu.

Ova vrsta prilagođena oštrim uvjetima Taige: Viper ne odlaže jaja koja se mogu zamrznuti, ali je suštinski. MUBICE se izvlače iz jaja još uvijek u serpentinom i pojavljuju se na svjetlu prilično neovisno. Tipično, viper rodi 8-12 djece dugačak oko 15 cm. Od trenutka rođenja, mali gmizavci otrovnih.

S dolaskom hladnog vremena, obični viper ljudi traže Noru ili pukotine u zemlji, kako bi preživjeli zimu, padnu u anabiozu. Uz nedostatak takvih osamljenih mjesta, oni su skloni nakupljati u cijeloj zmijskih horda, desetine i stotine pojedinaca. Spektakl, moram reći, ne za slabovito srce.

Otrov običnog viper-a izuzetno je opasan za osobu, međutim, smrtonosne slučajeve - rijetkost. U mjestu grickanja tamo gori bol, oticanje, mučnina, vrtoglavica, hladnoća, brzo otkucaje srca.

Uz odgovarajuću pomoć, život osobe nije ugrožen. Gadyuk se nikada ne napada, ali naprotiv, pokušavajući izbjeći sastanak sa muškarcem. To je užasno samo ako to izaziva ili slučajno dođe do nje.

Zanimljive činjenice o taigri

 1. Taiga je uobičajeno samo na sjeveru euroazijskog i sjevernoameričkog kopna.
 2. Većina drveća u taigri - četinari, ali postoji listopadna.
 3. Taiga je najveći u svijetu bioma na svijetu iz njih koji se nalaze na kopnu.
 4. Trg Taige udaljen je više od petnaest miliona kilometara.
 5. U taigri živi više od trideset i dvije hiljade vrsta insekata.
 6. Taiga je od vitalnog značaja za ravnotežu kisika na planeti.
 7. Između ostalog, Taiga je najveća svjetska šuma.
 8. Uzgoj u taige Cedar često živi u tri stotine i četiri stotine godina.
 9. U ruskoj taigri postoje trideset i osam rezervi.
 10. U taigri raste više osam stotina različitih vrsta boja.
 11. Neke vrste snimljenih miševa koji su ostali tokom godine u mogućnosti su donijeti na četrdeset mladunaca.
 12. U temperaturi taige padne u ljetno i zimsko ekstremno, razlika može biti i do sto stepeni.
 13. U Taigri se nalaze sibirske žabe koji su upravljali, uprkos njihovoj smirivanju, prilagođavali se klimu taige.
 14. Jedini predstavnik porodice FEline, koji ima "registraciju" u taigri - Lynx.
 15. Taiga je oko dvadeset sedam posto svih šuma planete.
 16. Sjeverna šuma na zemlji - to je taiga.
 17. Većina skandinavija prekrivena je šumskim pravima.