Njega i održavanje puževa akhatina kod kuće

Akhatin puže odnosi se na porodicu Arhaachatinidae Mollusk, koja uključuje predstavnike nekoliko rođenja. Akhatina (Ahatina) slične su njihovim rođacima Arhaachatina, ali imaju šiljasti mljevenje školjke. Akhatina Giant je plodna, može donijeti 100-600 jaja po uzorku koji imaju zaobljeni oblik i bijelu školjku.

Njega i sadržaj Ahantin

Afrički akhatini su jedan od najvećih zemaljskih mekušaca na planeti. Imaju velike granate sa žuto-smeđom nijansom i tamnim uzorkom. Tijelo je smeđe ili tamno, meko i u tuberkulama. Najveća instanca imala je težinu do 600 grama, a ljuskavica je gotovo 40 cm.

Najčešći domaći akhatins - Ahatina Fulitica. Ovi afrički zemaljski molkuks nalaze se u mnogim tropskim zemljama i šteti plodnim biljkama. Akhatine karakteriše štetočina crteža sudopera, čija boja ovisi o prehrani hrane. Boja mekog dela tela slična je Archaachatini, ali Fulka je izraženije izbočine. U trgovinama za kućne ljubimce možete češće upoznati Ahatina Fupicu, jer ih jednostavno drže, i jedu puno.

Od početka 19. stoljeća, ova životinja, "napori" osobe, pokazalo se da se preselje u razne tropske i suptropske zone gdje nije bilo.Budući da je poljoprivredni štetočina, tamo šteti raznim biljnim kulturama, preferira šećernu trsku, a ponekad i lagane zgrade, struganjem žbuke s njima potrebnim za podešavanje sudopera, istovremeno umnožavajući ogromnu brzinu. Krute metode, uključujući visoke novčane kazne, poput u Americi, za uvoz u zemlju Aktatina, invazija uspjela je spriječiti.

Srećom, u uvjetima Rusije, Akhatin ne preživljava u prirodi, previše oštre klime. Ovdje se obično nalazi u terarujima kao kućnog ljubimca, čija djeca najčešće donose. Pomnoženo lako i obično se distribuira besplatno, potrebno je negdje ići negdje mladim puževima. Na ovoj stranici stranice "Kućna odjeća" reći ćemo o tome.

Njega i sadržaj Ahantin

Zdravstveni puževi Akhatina

Puževa Akhatina, prilikom održavanja kod kuće, dostiže dužinu od 20 cm. Kao što se može vidjeti na fotografiji u tekstu, konusni sudoper, najčešće na satu u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, iako je suprotna verzija prilično uobičajena. Odrasla životinja obično ima sudoper sa 7 - 9 okreta. Njegova boja ovisi o mekuusk meniju, znakovi koji se prenose nasljednim i drugim uvjetima postojanja puževa. Najčešće, crtež na sudoperu sastoji se od traka različitih nijansi smeđe boje. Upoznajte i svijetle, Albino forme.

Terrarijum za vaš ljubimac nije potreban za kupovinu u trgovini za kućne ljubimce. Sasvim je moguće koristiti uobičajeni akvarij, čak i trenutni, jer ne trebate uliti vodu u nju. Takvi akvarijumi ponekad emituju susjede ili poznanike.Možete koristiti dizajn od pleksiglasa i u uobičajenog, silikata.

Zapremina akvarija odabrana je najmanje 10 litara po pužu. Takva je kuća povoljno očišćena da morate napraviti svake nekoliko tjedana. Poklopac ili staklo za oblaganje Potrebno je, u protivnom će vaš ljubimac putovati u putovanje. Pristup svježem zraku mogu se osigurati rupama ili prorezima između poklopca i kućišta kućišta.

Na dnu takvog teraža padamo zaspamo tlo, po mogućnosti najmanje 5 - 10 cm. Gust. U tom je kapacitetu, supstrat kokosovog kokosa prilično pogodan, koji se prodaje u trgovinama za kućne ljubimce. Možete koristiti i treset, uključujući onu koja se sastaje u cvjetnim štandovima, samo provjerite samo s prodavateljem, a bolje je čitati naljepnicu pažljivo. Nijedno gnojivo u njemu treba biti. Ne biste trebali koristiti tlo za cvijeće, sadrži masu hemikalija koje neće imati koristi od Akhatina.

Takođe ne odgovaraju piljevini koja se koristi za održavanje kuće glodara, poput dekorativnih zečeva ili zamorca, ne vole puževe. Pažljivo treba koristiti vrt ili šumarstvo, bolje je još uvijek šuma lagano leglo, bez iglama za božićne drvce, može sadržavati različite parazite ili infekcije.

U svakom slučaju, to košta barem ključanje za dezinfekciju. Tlo ne smije mnogo natapati, to će biti optimalna vlaga koja. Pored toga, neće pustiti pad životinje kada pada sa zidova terarijuma.

Kad se sadržaj kuće, Akhain nije loš stavio mali kontejner vodom u terariju, jer ovi školjke vole plivati. Voda će se morati mijenjati nekoliko puta sedmično, kao što je kontaminirano. Plovilo bi trebalo biti plitko, tako da se najmanji puževi ne mogu slučajno ugušiti u njemu. Mora biti dovoljno težak i stabilan da vaš ljubimac nije mogao da ga prevrne, čak i ako je u blizini kopanje u tlu. Prosula voda će dovesti do visoke vlage u terariju.

Temperatura u takvoj kući treba biti na nivou od 24 - 27 stepeni. Budući da je nešto viša od uobičajene temperature sobe, moguće je povećati na štetu svjetlosti lampe. Ali čak i na sobnoj temperaturi, Akatani puž će se osjećati zadovoljavajućim, samo će se postajati manje. Neće povrijediti post u terariji i raznim skloništima: polovine cvijeće keramičkih posuda, komadići kokosa, klimaca ili velikog kamenja. U SVJETLO VRIJEME, puž voli sakriti.

Vlažnost u kući može se odrediti ponašanjem kućnog ljubimca. Ako se stalno pokušava na zidovima - znači da je količina vode pretjerano, a ako pokuša začepiti potonu - to znači previše suvo u terarijumu. Da biste povećali vlažnost, a dovoljno je najčešće da navlažite tlo ili posipajte stambeni zid vašeg ljubimca iz prskalice. Možete napraviti zemlju povećanjem jaz između akvarija i obloženog stakla i pojačanja pozadinskog osvjetljenja.

Afrički ahather, kao i drugi puževi, poput ampuillire ili zrnaste puževa, hrani se biljnim proizvodima. Voli meke i propadajuće dijelove biljaka. Budući da je potrebno izgraditi životinje za izgradnju sudopera, mogu pojesti tlo bogato u njima, pa čak i isperiti olupinu odgovarajuće pasmine.

Mladi puževi, sa do 5 centimetara, preferiraju jedući biljke uživo. Sa godinama, premješta se hrana i stare kopije uglavnom se hrane mrtvim, trulim biljnim ostacima, a broj potrošenih hrane također raste.

Kod kuće Akhatin Fulika sa zadovoljstvom jede krastavce, tikvice i drugo meko povrće. Također mora dati školjku jaja kao izvor kalcijuma, ili je moguće dodati kremeću za hranu, također za izgradnju ljuske.

U literaturi se preporučuje dodavanje kalcijuma i proteinskih proizvoda na dijetu, poput mesa i kuhane pileći jaja. Ako dajete bananu kao hranu, događa se da ništa drugo puževa Akhatina više ne želi "uzeti usta", ista se situacija može dogoditi sa krastavcima. Kao što se može vidjeti iz prethodnog, briga o ovom kućnom ljubimcu nije komplicirana i čak dostupna djetetu.

Zdravstveni puževi Akhatina

Reprodukcija Akhatina

Budući da smo sa tako egzotičnom bićama, mi nismo upoznati sa tako egzotičnom bićama, a ne postoji toliko toga o njezi, vjerovatno će vam biti zanimljivo i korisno da naučite o zdravlju takvih puževa i o bolestima koje mogu povrijediti. povratak

Bolesti puževa Akhatin

Najčešće se u našoj zemlji Aktatinski puž uvozi iz Afrike i drugih vrućih zemalja, prema tome mogu biti zaraženi egzotičnim parazitima i mogu biti čak i nosioci opasnih bolesti. I, nabavite ovaj egzot, koji je upravo sa broda - bolje je ne vrijediti. Niko ne garantuje da tada ne izneverite mesec u krevetu sa groznicom, slikate takvu infekciju od vašeg Athera.

Preferiraju "opcije domaćih kuća", uzgajane kod kuće na našim širinama. Ali čak i ako steknete "izvornim" ahather, promatrajte higijene i mjere opreza - pranje nakon kontakta s Molluskom i rukama sa sapunom. Što se tiče zdravlja samih puževa, onda oni zapravo imaju ljude koji žive, međutim, morate znati kako da im pomognete u slučaju. Dakle, ako je puž prekinuo dio sudopera - nije razlog da se oprostim od nje.

Mollusk može preživjeti, za to podmazati razbijene ivice školjke antiseptikom i osigurati da puž bude u karanteni, gdje je bilo čisto i uklonjeno. U svom tijelu se automatski moraju pokrenuti procesi regeneracije, a ako infekcija nije prodirala svoje tijelo - Mollusk će preživjeti, pojavit će se nove tkanine koje su zategnule čip. Naravno, nakon takve povrede, sudoper neće izgledati tako lijepo, kao i prije, ali vaš puž Akhatina ostat će živ.

Drugi problem o kojem su rekli su ljubitelji sadržaja puževa kod kuće, zbog činjenice da ahatini imaju naviku da vrišti sudoperu, a zbog toga se može probiti duboke. Odbaciti iz ovog Ahatina - podmažite sudoper nečim bezopasnim, ali neugodnim ukusom.

Da li je moguće uzeti ahatherne puževe

Sa stanovišta sigurnosti puževa - bolje je da ih ne uzimate na ruke, posebno za svoje ranjive dijelove tijela. Ako još uvijek ne čekate da uzmete kućnog ljubimca na dlan - prvo navlažite nogu moluska i namećete prst ispod njega, a druga nježno držite teškim sudoperom. povratak

Koliko puževa Akhatina

Ako se pridržavate naših preporuka za sadržaj Akhatinskog puževa kod kuće, a vi ćete voljeti svoj neobičan kućnog ljubimca, a zatim može živjeti u vašem domu na 10, a još više godina. Dakle, pripremite se za dugo i sretno susjedstvo.

Reprodukcija Akhatina

Akhatina - hermafroditi, To jest, svaka životinja može izvršiti i muške i ženske funkcije. U ekstremnim uvjetima, sa malim gustoćom stanovništva, moguća je samooplomljiva eksploatacija, ali to je rijetka i prisilna mjera. Uparivanje prethodi karakterističnim plesom braka, uvijek uzrokujući zaprepašnice kod ljudi koji mogu trajati do 1-2 sata.

Ako se pojave partneri iz iste težine, događa se bilateralna oplodnja, ako životinje imaju različitu veličinu, veći puž igra ulogu ženskog, jer će razvoj jaja biti potrebni visoki troškovi. Iz istog razloga koji nisu postigli velike pojedince, samo funkcije mužjaka, jaja počinju biti formirana kasnije, kako bi se postigle maksimalne veličine.

Ahather puževa nakon jednog parenja može za pohraniti spermu u svom tijelu dvije godine, postepeno ga koristeći za gnojidbu zrenja jaja. Broj jaja ili ikone u zidu obično je oko 200, a u nekim slučajevima velike kopije mogu odgoditi do 300 komada, dok vaš kućni ljubimac može raditi do 6 zida.

Period pronalaska jaja u majčinom tijelu kreće se od 1 do 2 tjedna, nakon čega ih ženka stavlja u mink u tlu. Veličine jaja Akhatin su otprilike 5 mm, a u obliku su slični piletini. Jasno je vidljivo na donjoj fotografiji. Ovisno o temperaturi okoline, 1-3 tjedna od jaja izgledaju malo, do pet mm, puževi. U prirodi postoje i vivior ove životinje.

Ovisno o sadržajima sadržaja, vaši kućni ljubimci su dostigli pubertet za 6-15 mjeseci i žive do 5-6, a ponekad čak i do 10 godina. Rastu u cijelom životu, ali neravnome. Brzo prije postizanja seksualnog zrelosti ili oko 2 godine, a zatim se stopa rasta naglo usporava.

Akhatina uglavnom noćni puževi i dan koji obično spavaju, suze u zemlju. Ali u večernjim satima životinje se probude i počinju tražiti hranu, "pametno" puze kroz terariju. Ali s dovoljno visoke vlage može biti aktivna u danu.

Ako su uvjeti na teraruju nepovoljni, postao je previše suv ili bez hrane, ovaj puž može izliječiti u hibernaciji, zatvarajući svoj sudoper i spavati jako dugo vremena. Stoga, ako trebate ići na odmor ili poslovno putovanje, vaš ljubimac može učiniti bez vas i bez ikakve nege. Bez ozbiljnih posljedica za Akhatinu, možete računati na hibernaciju do 2 mjeseca.

Ako planirate dugo propustiti, bolje je stvoriti nepovoljne uvjete za kućnim ljubimcem. Promijenite tlo u terariju da se osuši i ne hranite životinju. Pružit će vam priliku da se osigurate da puž zaspi. Za izlazak iz hibernacije, oštro potreba za držanjem mlazdne vode i nakon 5 - 10 minuta probudit će se. Nakon toga, kućni ljubimac treba odmah nahraniti, sve što je počeo obnavljati sile.

Vjeruje se da Akhatina - "pametni" puž. U stanju je da razlikuje vlasnika drugih ljudi. Možda manifestacija njenih različitih uvjetnih refleksa. Za mnoge vlasnike, promatranje ovog puža pruža veliko zadovoljstvo, uprkos činjenici da je sve tok ublažavo sporo životinja. Puž Akatina voli kad je vlasnik kupati "na rukama" u toploj vodi.

Ne postoje alergijske reakcije na sluz ovih puževa, međutim, ruke za njima trebaju se i dalje oprati sapunom, u prirodi ova životinja je nosilac parazita, opasnog i ponekad kobnog za osobu. Ali u kontekstu ruske klime, zaražena je nešto u stvari, jer je moguće kupiti Aktatin iz uzgajivača.