Smjernice za ispravnu njegu konja

Tako da je konj bio pravi asistent i siguran prijatelj, potrebno je ne samo da volite i ne govori dobro na životinji, već i saznati osnovna pravila za brigu kod kuće.

Kako očistiti staje

Obično u hladnoj sezoni konji sadrže pod krovom, a ljeti - na ulici. Khlev i staje - glavna mjesta živih konja. Khlev - topla suva soba za jednu dvije životinje. Staja su dizajnirana da zadrže i održavaju veliki broj konja.

U dobroj stabilnoj postoji štand i dunns. Prvi su namijenjeni za hranjenje, čišćenje i privremeni slobodno vrijeme životinje. Denniki - pretinci za stalni smještaj i negu za konje. Minimalne veličine za parkiranje Kopije - 3,6 m za 3,6 m. Konj mora biti u stanju da laže slobodno, istezanje nogu. Briga o maževima sa ždrebicama, opremite prostranije odjeljke.

Zidovi u čvoru su izrađeni od izdržljivih drva, mreža ili željeza visine 1,5 m. To omogućava vidjeti konje jedni drugima, promovira dobru ventilaciju i sobnu rasvjetu.

Vrata - klizanje ili ljuljanje, ne manje od 1,2 m. Klizanje se mora glatko kretati, ljuljati se - otvoreno prema van. Obavezna zasuna raspoređene tako da ih pametne životinje ne mogu otvoriti. Preporučena širina odlomka u stabilnom - od 3 m i više.

Podovi su češće izrađeni od betona, ali bolje od kamena ili asfaltiranja. Istovremeno, drenažni jarci nalaze se u pravu u štandovima. Tamo gdje nema prstena, životinjski pretinci zahtijevaju pažljiviju brigu da se amonijak ne pojavljuju. Tvrdi podovi su lakše izložiti dezinfekciju, ali stavljaju konja na noge. Da biste izbjegli višak opterećenja - gumene prostirke postavljene su ispod legla.

Leglo je najbolje od sve slame, pelete od drveta ili čips od crnogorskih pasmina - suhi, pročišćeni iz prašine i kalupa. Neuspešna posteljina je sijeno.

Plafoni su poželjni najmanje 2,5 m tako da su životinje mirno podignule glave. Odozgo ne bi trebalo biti noktiju ili drugih izbacivanja, koji bi konj mogao biti povrijeđen.

Rasvjetne žice za zaštitu od glodara, žarulje i prelazi iz znatiželjnih konja. Dnevna rasvjeta osigurat će prozore. Oni su dobri i za prirodnu ventilaciju. Komadi da zatvore rešetku ili rešetku tako da ih konji nisu mogli slomiti.

Kako očistiti staje

Hranjenje

Dovesti životinju na ulicu ili u slobodnom odjeljku. Slobodni prostor od hranilica, pića i igračaka. Vilail ili lopata za uklanjanje mokrog legla u kolibi i stajskom gnojivima. Proverite - da li su se izmet ili prljavi leglo poplavilo u uglovima.

Propustiti cijeli odjeljak. Ako je potrebno, koristite dezinficijenciju. Nakon sušenja poda, dodajte čistu piljevinu ili slamu, rasipajte ravnomjerno. Osvježite hranu i vodu, čiste mrlje igračake.

Hranjenje

Kako dati vodu?

Kako se brinuti za konja? Naravno, znati njegovu prehranu i hraniti se na vrijeme.

Trava - glavna hrana za konj. Na dobrim pašnjacima životinja će dobiti sve potrebne korisne tvari. Pogoršanje meteoroloških uvjeta ili svojstva tla negativno utječe na svojstva trave, čini je previše suhom ili sočnom da je isto jednako štetno za konja. Pa budite sigurni da dodate ostale hrane.

Sijeno - sušeno bilje i biljke. Tokom dana konj jede u prosjeku 15 kg. Lijepa kolekcija biljaka uvijek je lijepa na mirisu, svijetlo zelenu i očišćena iz korova. Od Bale se ne treba osjetiti. Ako trava ima žutu ili smeđa nijansu, u njemu je znatno manje hranjive tvari.

To je kategorički nemoguće nahraniti konje sa prašnjavim i plikovavim sijenom, t.do. Može izazvati ozbiljne bolesti pluća kod životinja koje se ne mogu izliječiti. Svežino bilje za hranjenje su pogodne, ali pod uslovom da njihova vlaga nije veća od 20%. S pravilnom skladištem u sušnoj sobi sa dobrom ventilacijom, sijeno ne gubi korisna svojstva do 2 godine.

Žitarice - pećnice ili kukuruz. Postoji rizik od prerasta i pretilosti, čirevi u stomaku ili problemi sa zubima.

Koncentrirane smjese pripremaju se u tvornici. Može uključivati: zrno, brane, mineralne dodatke i sve što proizvođač će smatrati važnim. Dobro prilagođen za hranjenje određenih grupa životinja, poput ispašećih kobila, radnika konja, oslabljeni konji.

SELTI - PRODAJEM U obliku blokova koji se razlikuju u boji. Bijelo sadrži kuhar sol. Plava - Kobaltne i jod soli. Brown - mineralne inkluzije. Crveni - Yoda Aditivi (morate odabrati nisku koncentraciju joda).

Kako dati vodu?

Higijena konjska

Kad se briga iza konja organizira kod kuće, posebno je važno razumjeti kada i kako treba biti. Obično rade dva puta dnevno.

Približna potrošnja ovisno o tjelesnoj težini u litarima:

Težina tijela (kg)MinimumProsjekMaksimum
41013.52027
545osamnaest2736
68022.53645

Pojedinačne potrebe značajno će se razlikovati ovisno o sljedećim faktorima:

 • zdravlje;
 • veličine;
 • Vrsta hrane (sa suhim konjskim pićima više);
 • Radno opterećenje;
 • GODINA GODINA.

Dehidracija prijeti konjima ozbiljno pogoršanje zdravlja do smrti. Ali voda mora sigurno biti svježa, najbolja - trčanje. Prljava voda može doprinijeti infekciji sa životinjskim bakterijama, virusima ili parazitima.

Kako organizovati hodanje?

Na ulici se na ugrađuju voda u oluku ili automatski pića. Kapacitet se mora čistiti svakodnevno i ispirati. Ako konj pije iz prirodnog izvora - vlasnik mora biti siguran u vodu.

U stabilnim korištenim automatskim pićama ili ramenima. "Automatski" su prikladniji za osobu. Ali ne mogu svi konji i žele ih koristiti. U slučaju nepravilnog, mogu pasti na životinju. Voda u dobavljačima je lakše mijenjati, ali teže za nošenje. Takođe treba dobro pričvrstiti.

Važno je pratiti, tako da oba konja prima dovoljnu količinu tekućine (ne led!), t.do. ne može jesti toliko snijega da se u potpunosti pruži vodom.

Sa pravilno organiziranom negom, nemoguće je zalijevati konj odmah nakon posla, obuke ili takmičenja! Najbolje je čekati 1 sat.

Higijena konjska

Njega za kopita

Brinuti se za konje, važno je znati kako pravilno dati životinju u redu.

Kosa na grivu i rep koji se svaki dan odbiju, po mogućnosti plastične kalkulus. Rashladna kosa na repu desno da stane na bočni i mekim pokretima za uklanjanje tuge od vrha do dna. Postoje posebni sprejevi tako da se kosa manje zbuni u izračunavanju.

Koža čistokrvnih konja zahtijeva brigu o najmanje 3 puta dnevno. Ujutro obrišite oči i nosnice navlaženim spužvom, vunom sa predvorju. Prije deljevine, konj je potpuno obrisan četkom, ako je negdje blokiran jači - strugač.

Da bismo pravilno očistili konja, važno je znati kako to učiniti:

 1. Započnite s jedne strane glave.
 2. Dolaze na ramena.
 3. Očistite leđa.
 4. Ponovite postupak s druge strane.
 5. Obrišite četku udova.

Pridržavajte se mjera opreza: Ne sjedite pored udarca, svi pokreti se izvode snažni, ali blagi pritisci, ne vraćaju se. Na kraju čišćenja dobro, poljski konjički antilop ili vlažna krpa. Nakon obuke, važno je i obrisati konja, da vidimo, je li sedlo ili pojas. Ako je potrebno, razmažite mast.

Noge zahtijevaju odvojenu brigu o nalazima obloga, ruske akademije nauka, absadina i štrebe. Dobar vlasnik uvijek agregira višak kose i izračunava. Nakon treninga, uobičajeno je ispustiti noge životinje iz crijeva da ukloni prljavštinu i olakšaju malu upalu ligamenata.

Neki vlasnici zamotaju konjsko udovi zaštitnom trakom ili su postavili posebne čizme. Ali ovo bi trebalo da napravi specijalist da ne dovede konja na hromotip i upalu.

Pranje konja ne zahtijevaju posebne vještine. Glavna stvar je da je životinja bila lijepa, a isprati se prljavštinu i znoj. Voda ne treba biti hladna. Da biste izgled konjsku posebnu lakoznačinu koristili posebne proizvode za njegu.

Njega za kopita

Alati za njegu

Najvažnije je pitanje - kako se brinuti za konje kopita? Prije svega važnog kovanja. Da biste to učinili, morate se pretvoriti u dobar kovač.

Vlasnik ne može razumjeti sve intrikcije rada, ali treba pamtiti dvije stvari:

 1. Kuzneti su dužni prilagoditi potkovu na svoju instalaciju na kopita, a ne primijeniti vruću potkove i zatim ga saviti, što može dovesti do oštećenja kopita i njegova nerazumna sužavanje;
 2. Za svaki konj nokti su prikladni, a prevelika se može probiti kroz kopito i ući u živu tkaninu nogu. Tada će životinja u najboljem slučaju dobiti upalu, a u najgorem slučaju - postepeno umiru.

Konj bi trebao prebaciti šest tjedana kasnije. Veliko kašnjenje može dovesti do integriteta kopita, sprečavajući njegov rast i opuštanje nogu.

Kopi za čišćenje - kukanje

Njega konja uključuje obavezne kopita za čišćenje. Možete to sami u sljedećem redoslijedu:

 1. Držite ruku prema dolje na prednjoj nozi, stražnju stranu iste noge da se stisne duž tetive malo iznad koljena i savijte konj ud.
 2. Držeći kopita u rukama uklanjanja prljavštine, šljunka i svega što je palo u njega. Možete to učiniti rukama ili posebnom kukom za kopita.
 3. Pogled, postoje li povrede, znakovi trzaja, dermatitisa ili drugih problema.
 4. Nakon čišćenja da biste lagano stavili kopita na zemlju i ponovite postupak drugim nogama.
 5. Ako u zidu kopita postoje pukotine - posavjetujte se sa kovačem i veterinarom iz onoga što se pojavljuju i šta učiniti.

Sjetite se da mnoge bakterije i virusi čine svoj put do tijela konja kroz oštećenje kopita, tako da se preporučuje sadržavati konja u čistu i suhu sobu.

Alati za njegu

Vrh - 10 činjenica o konjima

Glavni set za životinjske njege uključuje sljedeće alate:

 • Curry češalj - je okrugli alat sa kratkim zubima. Proizvodni materijal - plastika ili tvrda guma. Uklanja prljavštinu i kosu, stimulira kožu na prirodno vlaženje.
 • Četkica sa krutom prirodnom čekicom. Pažljivo uklanja greben.
 • Četkica s mekim čekinjama za uklanjanje malih čestica i prašine.
 • Clear sa rijetkim plastičnim ili metalnim zubima za grivu i rep.
 • Kuka za kopita.
 • Metalni ili plastični strugač koji uklanjaju veliku tečnost i zagađenje od vune.
 • Terry ručnik, antilop ili krpa za brisanje "suvo".
 • Škare ili mašina za frizuru.

Mogu se kupiti zasebno ili pune.

Vlasnik mora razumjeti da konj zahtijeva odgovornoj nezi. Stoga je važno da stalno uči, pročita odgovarajuću literaturu ili zapošljavanje profesionalaca koji dobro poznaju kako da se brine za konj u bilo kojim uvjetima.

Vrh - 10 činjenica o konjima

Smjernice za ispravnu njegu konja

 1. Zahvaljujući posebnoj strukturi nogu, konji su vrlo dobro prilagođeni trčanju velike brzine
 2. Njihov probavni sistem namijenjen je stalnoj obradi hrane. Stoga se hrana za povrće napaja, gotovo kontinuirano, ali male porcije.
 3. Imajte odličan njuh i bolji od bilo kojeg kompasa fokusiran je na bilo koje vrijeme, a u bilo koje doba dana: rano ujutro ili kasno noću.
 4. Konji imaju najtanije glasine: u stanju su uhvatiti takve zvukove koje ljudi ne čuju. Njihove ušne granate raspoređene su na takav način da ne samo da hvataju zvučne valove, već čak i povećavaju njihovu akciju.
 5. Konji se vrlo dobro osjećaju i razumiju opasnost.
 6. Za razliku od većine životinja, svijet vide s bojom, a ne crno-bijelim, međutim, oni su slabo razlikovane plave i crvene boje.
 7. Konj, poput psa, odličan osećaj mirisa, tako da su stari pojedinci sa jadnim vidom vođeni samo njihovim najfinijim smislama. Takođe, miris će saznati: vaše sedlo, pauzu, iz velike udaljenosti razlikuje jestivo i nejestivo bilje.
 8. Imaju vrlo razvijeni dodir. Najosjetljiviji na ovom mjestu su kopita i usne.
 9. Konj je također u stanju da se pobrine sa sobom. Na primjer, nakon dužeg rada, rado se valja nekoliko minuta, odnosno masažu koja vraća cirkulaciju krvi.
 10. Među konjima često se nalaze slučajevi naklonosti i prijateljstva.