12 Zanimljivih činjenica o tarantulama

Do roda Tarantulov pripada 220 sorti pauka. Više od drugih u različitim dijelovima svijeta, možete otkriti apulian tarantulu (Lycosa Tarantula). Južni ruski Tarantula (Lycosa Singarinsis), naziva Mizgire, živi u bivšim republikama Unije. Njegov korporativni znak je tamno mjesto, slično s tubetom.

Opis Tarantula

Opis Tarantula

Tarantula ulazi u porodicu vukova pauka, iako se neprestano pokušava uzgajati paustrinskim paukama (lat. Theraphosidae). Iz posljednje tarantule razlikuju se u smjeru pokreta čeljusti.

Helicers (zbog otrovnih kanala na svojim granuliranim vrhovima) obavljaju dvije funkcije - usmeni dodatak i alate napada / odbrane.

Najatraktivnija tarantula - 3 reda sjajnih očiju: prva (niža) serija sastoji se od četiri sićušne "perle", na vrhu "postavljene" 2 veće oči, a na kraju se nalazi još jedan par.

Osam rijetkih "okulara" oprezno slijede ono što se događa, razlikovanje svjetla i sjene, kao i siluete poznatih insekata u intervalu do 30 cm. Spider se pohvalio izvrsnom sluhom - koraci čovjeka koji čuje 15 km.

Tarantula raste, ovisno o vrstama, do 2,5 - 10 cm (s raznim ekstremitetima 30 centimetara).

Tarantul zna kako regenerirati izgubljene udove. Slanjem, počinje rasti novu šapu (u povratku odsečenog). Povećava se sa svakim metlom dok ne dosegne njegovu prirodnu veličinu.

Ženske pojedince su superiorne dimenzijama svojih partnera, često dobijaju rekordnu masu od 90 grama. Boja pauka može biti drugačija i ovisi o rasponu. Dakle, južni ruski tarantula obično pokazuje smeđe, blago crvenkasto ili pjeskovito slika sa crnim mrljama.

Područje, stanište

Područje, stanište

Južni ruski Tarantula - najimpresivniji pauk koji živi u velikoj teritoriji bivšeg Sovjetskog Saveza. Lycosa Singoriensis živi u Kavkazu, u centralnoj Aziji, u Ukrajini, a u Bjelorusiji (gdje je u 2008. godini viđen u poplavama Slas, Dnipro i Pripyat).

U našoj zemlji se distribuira gotovo svugdje: stanovnici Tambov, Orlovskaya, Nižnji Novgorod, Saratov, Belgorod, Kursk i Lipetsk regije nalaze se na njegovim krevetima.

U velikim količinama, pauk se nalazi u regijama Astrahana i Volgograda (posebno u blizini Volge), kao i u Stavropol teritoriji. Tarantul je odavno "propisan" na Krimu, nakon čega je uspjela učiniti Poljsku u Bashkiriju, Sibir, pa čak i na TRANS-Baikal teritoriju.

Južni ruski Tarantul voli suhu klimu, često se naseljava u steppe, polupustičkoj i pustinjskim zonama (sa pristupom prirodnim rezervoarima). Seoski stanovnici nalaze se sa paukom na poljima, vrtnim mjestima, vrtovima (za vrijeme krompira) i na obroncima brda.

Lifestyle Spider

Lifestyle Spider

Južni ruski Tarantula lovac sjedi u zasjedi, koji postaje rupa, iskopana do 50-60 cm. O onome što se događa na vrhu, pauk saznaje na oscilacijama weba: ona razborila zidove svog utočišta.

Senka insekata, trepće svjetlo. Tarantula nije navijač šetnje i čini ih ako je potrebno, ostavljajući rupu u potrazi za rudarstvom. Na noćni lov je izuzetno oprezan i iz njegen daleko ne odlazi.

Žrtva je pogodna polako, sa zaustavljanjem. Tada iznenada skače i ugrize. U iščekivanju ubojstva toksina, može biti neumorno nakon insekata, grizeći ga i odskakujući dok patfer neće napustiti posljednji uzdah.

Objekti napada naše tarantule postaju:

 • Caterpillars;
 • Kriket i bube;
 • žohari;
 • Medveda;
 • greške;
 • pauci drugih vrsta;
 • muhe i drugi insekti;
 • Male žabe.

Mužjaci Tarantulov bore se međusobno, uprkos sezonama i odmore od građanskih radnika samo tokom hibernacije.

Reprodukcija Tarantulova

Reprodukcija Tarantulova

Južni ruski tarantuli padaju na ishod ljeta, nakon kojih partneri obično umiru, a partneri se pripremaju za zimovanje. Sa prvim prehladama torbikha, ulaz tla i sudara na dnu, daleko od mraza.

U proljeće, ženka odlazi na površinu da se zagrijava pod sunčevom svjetlošću i vraća se na mink za polaganje jaja. Kokon, u kojem jaja pletenica, ona se povuče s njim, pokazujući neumorne brige o svojoj sigurnosti.

Izlazak iz kokona, pauzi se drži majci (njen trbuh i traku za glavu), što nastavlja da zaštiti potomstvo neko vrijeme, držeći ga s njim.

Kombinovana nezavisnost, pauci napuštaju majku. Često ubrzava izlaz na veći život, za koji se drži oko rupe, stražnje noge bacaju bebe iz tijela.

Dakle, tarantula nastavljaju vlastiti. Mladi pauci pronalaze novo prebivalište i počnu kopati rupe čija će se dubina povećavati kao tarantula raste.

Tarantula ujeda

Tarantula je prilično neznatan i ne napada osobu bez tajske prigode, uključujući namjernu provokaciju ili slučajni kontakt.

Poremeženi pauk obavijestit će početak napada prijetećih poza: izgradit će na zadnjoj nozi, podižući prednju stranu. Vidjevši ovu sliku, budite spremni za napad i ujed, slično pčelinju ili horshnyju.

Toksin južnog ruskog tarantula nije fatalan, ali plitki ugriz praćen je oštrim boli, oteklinama, manje često - mučnina i vrtoglavica.

Mjesto zalogaj prelazi se na cigaretu ili se podudaraju s dekomponiranjem toksina. Nijedan antihistaminski lijekovi neće spriječiti.

Sadržaj tarantule kod kuće

Tarantulov, uključujući južni ruski, često se drži kod kuće: to su smiješna i nenadmašna bića. Vrijedno je samo zapamtiti da ovi pauci imaju dobru reakciju i bolan zagriz, pa kada ih kontaktirate potrebna nam je pažnja i kolnice.

Na osnovu zapažanja, južno ruskih tarantula, štitig svog jarca, skoči na 10-15 centimetara. O općim uvjetima sadržaja tarantura malo se razlikuju od normalnih sorti paustinskih pauka.

Neprimjereno pravilo, koje je dužno zadržati novoizgrađeni majstor Tarantule, - u jednom terarijumu bit će odabrani jedini pauk. Inače će stanari stalno saznati koji su od njih jači. Prije ili kasnije jedan od boraca će skinuti polje za borbu.

Primjećuje se da u prirodnom okruženju tarantula živi dvije godine, a u zatočeništvu može živjeti dvostruko više.

Poznato je da je dugovječnost Tarantule zbog svoje prehrane i broja linija. Fed Spider često crte koje skraćuje svoj životni izraz. Želite dugo živjeti kućnog ljubimca, zadržite ga uvijen.

Arachnarius

Umjesto toga, ugovornik ili akvarijum s poklopcem bit će također pogodan apartman za Tarantulu, gdje postoje zračne rupe.

Imajte na umu da je područje spremnika za odrasle pauk mnogo važniji od njegove visine. Promjer kružnog akvarija trebao bi biti 3 perike šape, na pravokutnom obliku - i dužina i širina moraju prelaziti opseg udova za 2-3 puta.

Za južni ruski Tarantula preporučio je teren vertikalne orijentacije sa slojem supstrata najmanje 15 cm.

Pramcanje

Ovi pauci imaju jake čeljusti da ne samo savršeno eksplodiraju za rampunjeno tlo, već i žvaču aluminijske i čvrste polimere.

Pauk bi trebao imati priliku iskopati rupu, tako da je dno arahanarijuma (terarium) zaspava gline sa pijeskom da bi dobio sloj od 15-30 cm.

Uloga supstrata također može govoriti:

 • Kokosovo vlakno;
 • treset i humus;
 • Chernozem sa vermikulitisom;
 • zemlja.

Sve ove komponente moraju biti navlažene (umjereno)!). Prije nego što se tarantula pobrinite da u svom budućem stanovanju nema smještaja (ako ste uredili terariju u estetskim svrhama).

Arachnarius Ne ostavljajte otvoreno: Na uglu, pletenica, vaš ljubimac se lako izlazi iz svog dvorca.

Čišćenje

Dogovoreno je svakog mjeseca i pol, čistići rupu iz otpada kralježnice ili rezanje biljaka (ako ih ima).

Budući da Tarantul često napušta Noru, morat ćete ga namamiti grudom plasteline, mekim žvakanjem, smolom ili toplim voskom. Ne čekajte reakciju na loptu, pauk će iskopati.

Kod kuće periodi paukovih aktivnosti su isti kao u divljini: Veseliji je od ranog proljeća prije početka hladnoće. Zimi, pauk iznosi mink i "brtve" ulaz.

Sadržaj režim

Optimalna temperatura je u rasponu od +18 do + 30 ° Celzijusa. Tarantula se ne navikavaju na prirodne fluktuacije na temperaturi: mogu se brzo prilagoditi njima.

Pauci dobivaju vlagu iz svojih žrtava, ali voda bi trebala biti negdje u blizini. U terariju je potrebno staviti piće i održavati potrebnu razinu vlage.

Moguće je da posuda za piće, ako je prostran, pauk će pokušati koristiti i kao lični bazen.

Južni ruski Tarantula bit će zahvalna na Koryaga instaliranom u svom domu (gdje će se povremeno voziti) i skromna vegetacija.

Pozadinsko osvetljenje aranarije raspoređeno je u uklanjanju iz rupe pauka. Promijenite vodu i navodnjavajte tlo je potrebno svako jutro dok se lampica ne uključi.

U ultraljubičastim zracima, tarantule ne trebaju: uzimaju uobičajenu žarulju sa žarnom niti ili fluorescentna lampa (15 W). Kućni ljubimac bit će toplo ispod njezinog svjetla, predstavljajući da se sunča na suncu.

Prehrana

Hrana insekata ne prelaze njegovo tijelo (isključujući udove) na feedu južne ruske tarantule.

Nego hraniti

Lista proizvoda za kućnu tarantulu uključuje:

 • žohari (turkmen, mramor, argentinski, madagaskar i drugi);
 • Larvae Zofoba i brašna crv;
 • Kriket;
 • Kriške sjeckanog govedine (skim).

Crichertov, u pravilu, kupujte u trgovini za kućne ljubimce ili na pijaci za ptice, jer, za razliku od žohara, teško ih je uzgajati kod kuće: puzeći, kriket lako ukađuju svoje drugove.

Jednom mesečno u mesnoj kugli mešoviti polivitamini, svake dve nedelje - kalcijum glukonat. Sirova "mesna kugla" pauk daju pravo u šapama.

Pod zabranom su:

 • Domaći žohari (mogu se otrovati);
 • Ulični insekti (mogu se zaraziti parazitima);
 • Mouse i žabe (uzrokuju smrt matičnih pauka).

Ako, uprkos upozorenju, pojedinit ćete svoje insekte za kućne ljubimce sa ulice, uhvatite ih od bučnih puteva i gradova. Ne ometa inspekciju insekta za otkrivanje parazita i pranje ga vodom.

Neprimjerena hrana za tarantulu bit će grabežljivci insekata, kao što su Chocpedra, Mantis ili drugi pauci. U ovom slučaju plijen može biti vaš shaggy ljubimac.

Stopa hrane

Nedavno su se pojavili u svjetlu, oni navlače novorođene crvoste i sitne kriket.

Mlađe tarantule hrane se dva puta sedmično, odrasli - jednom u 8-10 dana. Ostaci gozbe od Aranearia odmah su uklonili.

Puni pauk prestaje odgovoriti na hranu, ali ponekad je potrebno prestati hranjenje u interesu same tarantule. Signal dovoljnog punjenja trbuha služi za povećanje (1,5-2 puta) u odnosu na stupove. Ako se hranjenje ne zaustavi, trbušni tarantula će se slomiti .

Savjeti za hranjenje

Ne paničarite ako pauk ne jede. Tarantule mogu biti gladni mjesecima bez štete zdravlju. Ako kućni ljubimac nije jednom pojeo insekta, pritisnite drugu glavu i ostavite ga u terariju noću. Do jutra rudarstvo je ostalo cjelina? Samo baci insekte.

Nakon što je molbio pauk, bolje je ne hraniti nekoliko dana. Izračunava se razdoblje apstinencije od hrane, dodajući 3-4 dana do linija.

Ne ostavljajte insekte bez nadzora u Aranariji kako bi se izbjegli mogući problemi: Ženski žokanac može se uzgajati, a vi ćete tražiti pričvršćivanje oko stana šoka u šou kokorčarima.

Kupi Tarantula

To se može učiniti putem web stranica besplatnih oglasa, društvenih mreža ili specijaliziranih foruma u kojima se okupljaju ljubitelji velikih pauka.

Pojedinac južne ruske tarantule ponuđen je za nabavku za 1 hiljadu. rublji i pošaljite te u drugi grad sa fokusom.

Ne zaboravite prije kupovine da biste saznali koliko je važan prodavač artropoda odgovoran, a tek nakon tog lista novca.

Gledanje tarantule, bez sumnje vrlo zanimljivo, ali nemojte se opustiti - on, ipak otrovan i ugrize bez mnogo promišljenog.

Top 12 zanimljivih činjenica o tarantulama

Tarantula ujeda

 1. Dužina tijela najvećih tarantula iznosi oko šest centimetara koji isključuje opseg šape.
 2. Tarantule su u stanju proizvesti web, ali ne lete mreže za lov. Pokrovite za zidanje jaja i izoliraju svoje rupe za zimu.
 3. Vanjski kostur za hitinu Tarantula je vrlo krhki, tako da bilo koji pad može izazvati smrtne povrede.
 4. Na krajevima tarantulanskih šapa postoje nominacije, poput mačaka, kandže koje im pomažu da drže, puše, gdje rade.
 5. Sve Tarantule otrovne, ali njihov otrov nije u stanju ubiti osobu.
 6. Ženke Tarantulova žive do trideset godina, ali mužjaci - tri do pet puta manje.
 7. Sa relativno skromnim veličinama tijela, šape tarantule mogu dostići 20-25 centimetara. Nije iznenađujuće da ih se ljudi plaše.
 8. Za toksičnost i posljedice tarantula zalogaj za osobu uporedivu sa zagrizom pčela.
 9. Tarantula će ugristi samo osobu koja se pije u kutu, inače će više voljeti pobjeći.
 10. U slučaju ozbiljne prijetnje tarantule sa stražnjim šapama, spinjski kombajni umiru s trbuhom i bacaju ih u protivnika silom.
 11. Tarantulas vodi noćni život. Love, prikrade se za rudarstvo i iznenada njen napad.
 12. Linija, tarantula mogu porasti izgubljene udove.