Riba crvene knjige rusije

Atlantic Sturgeon

Podvodni svijet je tako velik i raznolik, ali neki njegovi stanovnici trebaju pomoć i zaštitu.Za to je u 48. prošlog stoljeća međunarodna Crvena knjiga sastavljena i 1968. godine. Otišla je u opticaj, u malim količinama.

I 1978. - iznosio je Crvenu knjigu Rusije, koja je donijela rijetke i ugrožene vrste životinja, ptica, ribe, gmizavaca, insekata i biljaka. Tamo je napisano kako se zovu, gdje se prebivaju, iz kojih razloga nestaju i kako im pomoći. Svi živi organizmi napravljeni podijeljeni su u pet kategorija. Prvo su one vrste koje su u kritičnom stanju. Na rubu izumiranja ili možda već potpuno nestali.

Do druge kategorije rođaka, od kojih se broj brzo smanjuje. A ako ne preduzmete nikakve mjere, u njihovoj uštedi, tada će se uskoro odnositi na nestajanje. Treća kategorija uključuje one žive organizme čiji broj nije sjajan. Vrlo su rijetki i zahtijevaju posebnu kontrolu i pažnju na sebe. Na vrste u četvrtoj kategoriji nisu u potpunosti proučavani pojedinci. Postoji vrlo malo informacija o njima, možda pod prijetnjom izumiranja, ali ne postoji stvarna potvrda.

Ti pojedinci čiji je broj, uz pomoć ljudi, oporavio se. Ali, ipak im im treba posebna briga i promatranje - pripadaju petioj kategoriji.

Širom svijeta ima više sjemena vrsta nestajanja Riba navedena u Crvenoj knjizi, I u Rusiji pedeseti. Upoznajmo se s najdragocjenijim, rijetkim i privlačenjem pažnje na ribu.

Atlantic Sturgeon

Kumja

Kategorija ribe I pod prijetnjom nestanka. Tijelo duguljastog kralježnice. Repne peraje asimetrične. Na leđima, bočnim i trbuhom postoje 5 uzdužnih redova koštanih grešaka. Row duge, nosnice su dobro razvijene, male, donje, cilindrične usta, na donjoj strani ribe ispred usta - dva para dugih glatkih brkova.

Boja leđa od zelenkaste smeđe do gotovo crne, s godinama postaje tamnija. Trbušno tijelo žućkasto-bijele. Distribuiran u severnoj Evropi, uključujući i na Baltiku, kao i u Crnom moru. Prethodno susreli u Ladoga i Onega jezera.

Atlantic Jedrenjak u dnu prebiva na dnu, na malim dubinama. Postoji razlog za vjerovanje da u moru ova riba donosi migracije u debljini vode. Atlantic Sturgeon je sada vrlo rijedak, a vi možete naučiti vrlo malo o tim ribama na jednom slivu, ali, uzimajući u obzir sve poznate podatke, može se pretpostaviti da žive u moru uglavnom na mekim pješčanim i jednim tlima.

U moru je vitroelektricki moći molke, crvi, rakovi i riba - bikovi, gerbils, u crnom moru - Hamsoj. Mladi u slatkovodnom periodu života jede živjeti na dnu larvina insekata, malih rakova i mekušaca.

Snerest ribe su dio rijeke u aprilu i nakon mrijestavine napuštaju rijeku, a mladi rođeni u rijeci ostaju ovdje ponekad i do 3 godine. Sneise Strungeon u rijekama na dubini od 6-8 m na šljunčanom tlu. Ljepilo Crno tele zalijepljeno je za tlo, nakon 3-7 dana, larve su otvorene iz obraza. Plodnost jedne ženke je od 800 hiljada. Do 2 miliona. 400 hiljada. Ikrinka.

Kumja

Sterlet

Kumja je tipičan predstavnik porodice lososa, koji uključuje prolazu i slatkovodnu ribu. Najbliže rođake "rođaka" su tajlandski, lenki, pacifički losos i pacifičku pastrmku. Prolazni obrazac naziva se iskazana, slatkovodna (stambena) - pastrmka.

Kumzha postoji u prirodi u različitim oblicima koji se međusobno razlikuju vrlo različiti, na mjestu postojanja i ekologije. Sistematika trenutno izdvaja 6 podvrsta, od kojih pet: 4 i 1 hrom u vodama Rusije i bivšeg SSSR-a. Još jedna podvrsta živi u rijekama aralnog morskog bazena i posljednje - u akumulatorima mediteranskog umivaonika ne ide na more.

U zapletenom pitanju sistematike i srodstva mnogih "Kumbeh-ovih" oblika ", odlučujuća uloga igrala je aklimatizacija i uzgoj Kumi u umjetnim uvjetima. Ranije, kumju i pastrmke smatrali su se pojedinačnim grupama ribe. Na primjer, duže vrijeme naučnici su se pridržavali stanovišta Linneia, prema kojima su se potok i jezero pastrmka smatrali posebnim vrstama. Sljedeća činjenica naznačena na lažnosti ove izjave: na Novom Zelandu za aklimatizaciju u lokalnim rijekama doveden je tok pastrmka. Nakon nekog vremena dio je prolazan pastrmki u donju rijeku i more: i pretvorio se u prolazni kumj!

Trenutno je moguće razmotriti dokazanu činjenicu fenomena pretvoreći prolaz kauča, potoka i pastrmke jezera jedna za drugu! Europske strearing pastrmke ponekad čak i valjaju 300-700 km. Dolje na rijekama ostavljajući pomoćne prostore mediteranskog i Jadranskog mora, kao da obavljaju pokušaj pretvoriti u prolazni oblik. Kada oslobodite mlade bogatstvo iz ribljih gospodarstava na Baltičkom moru, acklimatizants lako stječu srebrnu boju i vraćaju se u mrijest u izgledu Cumen.

Ova izuzetno plastična (isparljiva) riblje slika, oblik i čak biološki pokazatelji u različitim rezervoarima evropskog-azijskog dijela kontinenta uvelike se razlikuju. Postoji vrlo lagana i praktično crna, kratka, gusta i snažna.

Sterlet

Beluga Azovskaya

Ova vrsta ribe bila je na rubu nestanak zbog kontaminiranih voda i puno potražnje potrošača za njih. Ova riba Crvene knjige sastala se na Volgi, Kuban, Don, Dnipro, Ural banake i crne obale morske obale.Trenutno se sastaje vrlo malo, a u Kuban, a uopšte ne.

Riblje sterling raste vaganje do dva kilograma. I ona ima neverovatnu značajku. Ako ga zamrznete za malu količinu vremena, a zatim, bacanje u vodu, postepeno vrijedi i oživljava.

Uz pomoć i sudjelovanje volontera, i branitelji divljih životinja, njihov broj je strost. Oni organiziraju ljude, čineći čišćenje rijeka. Postizanje iz industrija i organizacija da prestanu spajanje svih industrijskih otpada u vodu.

Beluga Azovskaya

Sibirski, ili obični, tymen

U bazenu mora Azov, ovakva vrsta ribe živi u sezoni mrijesta u rijeci. Ova Beluga je u tome primjetna iz šestog vijeka prije nove ere i 1986. godine bila je ribarstvo, a rudarstvo joj je doseglo jednu i pol hiljade tona godišnje. Odrasli raste i do 4,5 metra, njihova težina je oko 750 kilograma. Ikrinka Azov Beluga također se razlikuje po veličini i može biti do četiri milimetra sa svakim. Seks zrelost u mužjacima Beluga javlja se u dobi od 12-14 godina, a u ženki u 16-18. Takva riba smatraju se odraslim osobama koje nisu stigli do ove godine - mladi.

Ove ribe, navedene u Crvenoj knjizi Rusije, na suvi su nestanka, do danas, tačan broj njihovog nepoznatog, ali ne više od dvanaest hiljada odraslih pojedinaca ostaje isto. Fragment Beluge počeo je nestajati sa lica Zemlje nakon podizanja brane Tsimlyan na Donu, a u Kubansu Fedorovsky je bio hidrode. Ove zgrade su gotovo u potpunosti prekinule glavne mrijeste ovih ogromnih riba. Od 1986. godine, Beluga očevi su u potpunosti zabranjeni za prehranu hrane, na prodaju. Proizvođači pokušavaju povećati broj riba, širom ih vještački. Do danas, gotovo sva stada ove vrste koja žive u moru rezultat su njihove kultivacije osobe.

Sibirski, ili obični, tymen

Bansh

2. kategorija. Rijetki i instrument povećan. Populacija Europskog dijela Taireye nudi se za 2. kategoriju u Crvenoj knjizi Rusije.

Jedna od najvećih i vrijednih vrsta slatkovodnog lososa s opsežnim rasponom između ostalih vrsta roda. Naseljava sve rijeke Sibir (u okolini u blizini Norilsk, Zaisana, Telesk, Baikal) - istočno do Indigira (nema kolyma) uz obalu mora Okhotsk iz usta. Uda jug do r. Tugur i usta Amur.

Rezidencijalna planinska rijeka i hladna jezera. Ljeto se drži u planinskom i podnožju pritoka s prozirnijom i hladnijom vodom. Ovdje se u maju Tymen mrijest i ostaje cijelo ljetno vrijeme. Na jesen izlazi iz pritoka do glavnog kanala, gdje se drži, intenzivno hranjenje, cijelu zimu, a u proljeću ponovo ide u pritoku. U planinskim rijekama obično se nalazi nekoliko komada velikih pojedinaca u šansi i u sirovoj rijeci.

Intenzivan je neradan ribolov u mirovnom periodu, masovno krivo sa korištenjem zabranjenih ribolovnih pušaka (scolsters), zagađenje rijeka industrijskih i poljoprivrednih odvoda, legura i sječa u zoni zaštite voda doveli su do katastrofalnog smanjenja ciljanog broja. U većini rijeka, Sibir i bazen Amur, mnoge lokalne populacije gotovo su uništene.

Tipičan predator. Nakon mrijesta, kao i u jesen i zimi je intenzivan. Ljeti gotovo ne troši hranu. Sebolets se hrane laki piksela, planktonskih rakova i cironomskih ličinki. Već u prvoj godini života okreće se prehrana ličinki drugih riba. Nakon treće godine života, cjelina ide u ribu hranu.

Veliki amaryinsky lyzholopatonos

Tulka Abrauskaya

Kategorija ribe I pod prijetnjom nestanka. Fravel širok, spljošten, vopotanoy, sa oštrim ivicama. Na kraju kopa od jednog do devet oštrih šiljaka. Dva oštra šiljci su dostupni između očiju i na leđima. Usta su velika. Oči su vrlo male. Tijelo između redova koštanih grešaka prekriveno je kostiju. Gornja sečiva repnih peraja završava se dugom nitima.

Nazad smeđa ili tamno siva. Trbuh svetla, žućkasta. Distribuiran u Amundi. Stanište je koristan rijeke s pješčanim dnom. Mladi jede beskralješnjake, uglavnom ličinke insekata. Esej za odrasle jedu ribu: Goltsi, mlada USACha, oštrina, kao i vodene larve insekti.

Mrijest se javlja u aprilu. Plodnost ženki od hiljadu do 1,9 hiljada. Ikrink, ali ponekad postoje kopije, povlačenjem do 30 hiljada. Ikrinka. Mladi nakon gluposti kotrljali su se na dnu rijeke. Odrasli dosežu dužinu od 75 cm (uključujući repni navoj) i masu do 2,5 kg.

Bansh

Morska Midina

Ova riba odavno vlada u rijekama dubokog vode i nekih jezera.Banke Volge i Urali, Don i Terek, Sulaca i Samura bile su poznate po svojim pogledima. Manje često se nalazi u slanim vodama Crnog mora i kaspija. Nedavno je u Rusiji nailazi na izuzetno rijetko, tako i naveden je u Crvenoj knjizi.

Ovaj ribolov srednje veličine, izgled izgleda kao štuka i luda. Bursh grabežljivci u prirodi, tako da hrani samo ribu. Ribari - pokrovitori masovno uhvaćene mreže od ribe, u vrlo velikim količinama.

Stoga je njegov broj počeo smanjuje brzi tempo. Da, i industrijska proizvodnja napravila je ogroman doprinos. Sipajući sav otpad u bazene rijeka i jezera. Danas je ulov ribljih mreža strogo zabranjen. To je ujedno i protiv preduzeća koja zagađuju rijeke i more.

Tulka Abrauskaya

Mali amaryinsky lizhenopatonos

Abrauskaya Tulka je vrlo mala veličina ribe koja pripada porodici haringe i stanovniku u svježim vodama. Veličina tijela ove ribe rijetko prelazi duljinu devet centimetara, a prosječna težina jedne Tulke samo je deset grama. Riba ove vrste ne može se pripisati dugim posjedama vodenog svijeta - Tulka živi samo dvije godine.

Glavna hrana Tyulki - mali rakovi, školjke i larve. Tulka višestruči počinje doseg godina u jednoj godini. Period mrijesta je dovoljno dug - od prvih dana maja i gotovo do kraja oktobra. Zanimljivo, ali Tulka je isključivo noću noću i imperativ je da je voda u akumulaciji dovoljno topla - nema hladnije od dvadeset stepeni Celzijusa. Jedna mala tulka odjednom donosi otprilike trideset hiljada pelagičnih jaja, koja počinju razvijati brzi tempo.

Jata iz Iikrinke izleće se već 12 sati nakon kavijara kavijara! Izlepljeni prženje spadaju u dno rezervoara i površina poplava samo kada u potpunosti nestanu žumanjke. Odrasla riba imaju najveću aktivnost noću, s pogledom na površinu, dan Tulke počiva na dnu i hrani se sa zooplankton.

Tyulka je vrsta - rijetka riba, jer se nađe isključivo u vodama jezera Abrau, koja se nalazi na krasnodarskoj teritoriji.Tulle populacija prije početka devedesetih iz prošlog stoljeća bila je značajna, ali sa klimatskim promjenama, kao i u provalu u vodi Abrau od plijena riba, broj ribe počeo se dramatično opadati. Neki grabežljivci i nalik štuku u ogromnim količinama uništavaju mladu tullee, ne dajući mu, rastu u odraslim osobama.

Smanjena je stanovništvo i zbog pokrovica: ova riba se smatra delikatom i zato je često pev u uhvaćena u ogromnim količinama. Iako su ekolozi i ihtiolozi dugo alarmantni zbog izumiranja Abrau Tyulkija - jezera Abrau i do danas se ne primjenjuje na rezervate prirode.

Morska Midina

Volga HERING

Stanovnici kaspijskih voda, međutim, ide u rijeku.Evo zanimljive i tužne činjenice o životu MINI-a. Tokom mrijesta, mužjaci grade gnijezda, a aktivno se čuvaju dok žena stavlja jaja. I nakon mature obojica umiru. Broj ove ribe je vrlo mali, a u Rusiji je malo.

Ovo, ekskluzivni pogled na ribu. Oni su zemljane, obojene mramorne mrlje po cijelom tijelu. Nije jasno kome izgleda ili na zmiju ili u jegulju. Raste malo više od metra u dužinu i teži 2 kg.

Koža ribe je glatka, a ne prekrivena vagama. Došla je kod nas pre mnogo stoljeća, a od tada se nije promijenila. Da biste barem pomogli da sačuvate svoje vrste, morate stvoriti umjetne bazene za njihovo uzgoj.

Mali amaryinsky lizhenopatonos

Fish I Kategorija smještena na rubu izumiranja. Iz Big Amadrian Lanycathounos ima duži i uski kopanje, nedostatak šiljaka na kraju kopanja i na glavi, kao i odsustvo repnog niti. Bojanje je slično iz bojenja velikog amadrijskog lyzholopathourosa. Distribuiran u Amundi. Stanište, poput Velikog Amarya lranopatonosa, je svježa voda Amu Darya u ravnom toku. Nalazi se samo u skladu, obično na istim mjestima kao i veliki zadržavanje. Osnovna hrana - Vodeni ličini insekti. Spa centar se mrijest u proljeće. Najveća dužina ribe 27 cm.

Volga HERING

Polovna Palia Lightovidov

Volga HERING (lat. Alosa Volgensis) - Pogled na leopardsku ribu iz porodice haringe. U nekim se izvorima smatra podvrstama Alosa Kesslerija i naziva se Volgensisom Alosa Kesslerri, u drugima - kao neovisni pogled na Alosa Volgensis.

Doseže u povoljnim uvjetima 40 cm i težina 600 g. Životni vijek oko 6-7 godina. Prolazna riba, raširena u slivu kaspijskog mora. Hrani se u moru s rakovima i plitkom ribom. Seksualna zrelost poseže u trećem petoj godini života. Mrijest dva ili tri puta u životu, za mrijest dolazi u Volga, Urals i Terek. Plod ribe - oko 130 hiljada jaja. Pogled je naveden u Crvenoj knjizi Rusije.

Polovna Palia Lightovidov

Trn

U slivu rijeke Anadyr, Jezero Elgygetgyn živi ovu vrstu. U Crvenoj knjizi Palia je nastala zbog činjenice da se više ne nađe nigdje. Za jedan ulov moguće je dobiti više od dvjesto komada ribe. Veličina dugoročne Palinije dostiže trideset tri centimetara, prosjek težine šest stotina grama. Ova rijetka vrsta je jedini predstavnik svojevrsne, tako da su strogo zaštićene. Da bi se izbjeglo izumiranje Palije, jezero je dodijeljeno status spomenika prirode. Povećati stanovništvo i mogućnost uzgoja u drugim vodovodnim tijelima približno vodenim područjem u Elggegeghina, potrebno je croskonzervativni genom.

Trn

Syrdarya LRANOPatonos

Spike Ribe odnosi se na jesenju i smatra se da su ih najznačajniji od njih, uprkos bogatoj ribolovnoj istoriji ove sorte, još uvijek postoji mnogo nejasno. Čisti pogled ili mješavina nekoliko, precizna staništa i detalji o šiljkama još uvijek moraju saznati.

Izvana, vrlo je sličan svim jetrom. Razlikuje se od njih po onome što ima neuzvraćenu strukturu donje usne, a iz druge ribe - prisustvo bočnih procesa. Štitnici (bube) nalaze se na poleđini, Fisher Brandless. Na leđima 13-16, stranice 60-66, pantalona 12-115 komada.Bojanje peraja i leđa - sivkasto-zelene, trbuhe žućkaste i bijele i svijetlo strane. Zbog njegove boje, spike ribe često se naziva "Bijelom jetrom". Duljina tijela oko 2 metra, težina 9 - 20 kilograma.

Naseljava uglavnom crnu, aralnu, kaspijsku i azovsko more. Ovo je prolazna riba. Zima, leže u jamu, u rijekama, poput Urala, Kura, Sefidrud, ali praktično da je ne pronađe u Volgi. Na nekim mjestima, na primjer, u Aralu, šiljak je predstavljen samo viđenjem viđenja. Većina broja spike u južnom dijelu kaspijske.

Schip Fish nije dozvoljen, a pri semetu protupričeta vodu. Mlade ribe često žive u rijekama, ali samo godinu dana kasnije premještaju se na more, a to se postiže postepeno - prvo živi u ustima rijeka. Već tada, šiljak ide dalje u more, ali to se ne događa uvijek. Većina dubine ne više od 50 metara. Pored toga, špijun karakteriše činjenica da se vrlo dobro prilagođava različitim vanjskim uvjetima, na primjer, može biti u slatkoj vodi već duže vrijeme. Formira mukanje s Bugarskom, Serryozom i jetrom, kao i uz njegovu pomoć, stvorena su razne hibride.

Riba je uhvaćena i šip, kao i sve čvrste. Do 1930. godine uhvaćen je u ogromnim količinama (oko 600 tona godišnje), ali tada je stanovništvo počelo opadati, a ulov je smanjen na 6-9 tona. Danas ova vrsta pripada kategoriji vrijednih riba, ali zbog njegove male količine, polje nije. Crvena knjiga trenutno, šiljak je na rubu izumiranja, naveden u Crvenoj knjizi nekoliko zemalja, među kojima je Gruzija i Rusija, kao i u broju posebno zaštićenih riba Evrope.

Syrdarya LRANOPatonos

Lenok

Fish I kategorija vezana za rijetke, ugrožene vrste. Dvije prethodne vrste odlikuju se velikim brojem kičmenih (15-22) i bočnih (37-46) koštanih grešaka. Nema šiljaka na glavi i stijeni. Oblik promjene figure. Nika za rep može biti dobro ili odsutan.

Bojanje je slično bojankom amadurijskom lopatonu. Komodifikovana u Syrdarya. Živi u slatkoj vodi na ravnom dijelu rijeke. Pokreće insekti vodene ličinke. Mrijest u aprilu, odlaganje kavijara na kamenim tlima. Plodnost ženki oko 1,5 hiljada. Ikrinka. Doseže dužinu od 36 cm (sa navojem za rep).

Lenok

Aral losos

Glup je pogled u Crvenu knjigu. Njegov se broj značajno smanjio u odnosu na sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Lenok živi samo u kristalno čistim planinskim rijekama sa brzim protokom i jezerima. Pogled je na rubu izumiranja. Te crvene knjige počele su nestati iz više razloga.

U nekim jezerima i rijekama, Lenok je u potpunosti nestao zbog zagađenja vode poljoprivrednim i hemijskim otpadom kada su teritorije savladale. Većina rijeka podignuta zbog reza obalnih šuma. Znatan doprinos nestanku Lenka napravili su ljudi, prskajući obalne šume na toksine iz krpelja. Također se pokrovici u ogromnim količinama uhvatili su ovu ribu. Odrasla osoba Lenkov raste do pet kilograma u težini i dužine osamdeset centimetara. Za veliku količinu ukusnog fileta, to su bili toliko voljeni ljudi, pa su uhvatili u velikim količinama. Trenutno se pokušavaju povećati broj ove vrste. Rijeke i jezera čišćeni su za ponovno postavljanje u njima Lenka. Friskovi u gotovim vodnim tijelima bit će prevoženo iz ostalih staništa.

Aral losos

Ruski post

Fish I Kategorija. Jedan od intrasmidnih oblika Kumi, rijetki, slabo sporeći, pod prijetnjom nestanka. Tijelo je vitko, voljeno, malo spljošteno sa stranama. Usta su velika. Postoji masna peraja. Analna peraja je kratka, ima manje od 10 razgranatih zraka. Aral losos je vrlo blizu kaspija. Razlikuje se od posljednje duže glave, duže čeljusti. Spin bojanje mraka, stranice - srebro. Tijelo je prekriveno brojnim crnim mrljama. Distribuiran u aralnom moru. Većina života provodi u moru. Životni stil je proučavao vrlo slabo. Hrana - tradicionalna za sva grabežljiva riba. Na mrijest raste u Amu Darya. Dužina doseže 1 m, težina - 13-14 kg.

Ruski post

Pereslavsky Ryapushka

Njeno područje staništa - velike rijeke, kao što su Dnjepro, Dnjestar, Južni bug, Don, Volga. Ova riba žive s jatama, na mjestima s puno struje, otuda i ime - brzo. Lebde gotovo na površini vode, hranjenjem u raznim malim insektima.

Dvije godine imaju polu-usjev period. U ovom dobu ribu doseže petstotak dimenzija, a masa njih je nešto više od 6 grama. Tokom mrijesta, riba neće se migrirati nigde. Odloženi su odmah na kamenje.

Danas broj ovih riba nije poznat. Ruski post pripisan krajnjem umu, na tridesetih godina prošlog vijeka.

Pereslavsky Ryapushka

Sevanska pastrmka (Ishhan)

Ova riba žive isključivo u Plescheevsko jezeru (bivši Pereslavsky), koji u regiji Yaroslavl. To je jezero sa jezerom i velikim nergom povezanim sa Volgom. Rapushka voli hladnu vodu s puno kisika. Prije toga živi u cijelom jezeru (50 kvadratnih kilometara), sada se nalazi samo u nekim njenim dijelovima, jer je postalo toplije, uz niži sadržaj kisika.

Zbog povećanja temperature vode, Rapushka je otišla na dubinu, a samo noću, kada se voda ohladi, diže se na sredinu i vrh vode. Temperatura vode porasla je zbog smanjenog protoka jezera. U njemu, voda već padne u manji broj, jer su močvari i rijeke isušene. Većina rijeka i potoka je grubo zbog smanjenja obalnih šuma. Broj rijetki opadajući, sada je njegov ulov samo pet posto onoga što je moglo izdvojiti čak osamdesetih. Koliko je pojedinika preostalo, samo ne znam. Za čuvanje stajališta 1975. godine, Plescheevo jezero prepoznato je kao spomenik prirode. Od njega na stranu imanja industrijskih preduzeća. Na jezeru je zabranjeno kretanje na motornim brodovima. Zabranjeni Callepushki.

Sevanska pastrmka (Ishhan)

Bream Black Amurby

Kategorija ribe I pod prijetnjom nestanka. Formira nekoliko intravidnih oblika: zima i ljetni Bakhtak, Bodzhak, Geergekuni. Veretovoidno tijelo. Za kičmu je malo masnih peraja, karakteristično za sav losos. Proračun. Gornja vilica ne prelazi stražnji rub oka.

Bojanje tokom hranjenja srebra, sa govorom od čelične boje, tamne mrlje sa strane strana, obrubljene su slabom svjetlosnim obručem. U bračnoj haljini mužjaci su Darld, peraje postaju gotovo crne, na bočnim stranama tijela pojavljuju se 2-3 crvene mrlje. Mladi - sa tamnim poprečnim prugama i crvenim mrljama. WIDE u jezeru Sevan, aklimatizirane u jezeru Issyk-Kul. Stanište je strogo neograničeno: događa se u cijelom jezeru. Osnovna hrana - BOOPLAST BEAM.

Ishhan, poznat kao "Winter Bakhtak", prolazit će u samom jezeru na dubini od 0,5-3 m, u malom šljunku, od novembra do marta. Ishhan, poznati "Ljetni Bakhtak", komarci kavijar u proljeće i ljeto u bakhtaku čaj i GED-bube, kao i na nacionalnim nalazištima jezera. Bodzhak, manji oblik, također se nalazio u jezeru na dubini od 1-40 m u oktobru-novembru. Konačno, gegerkuni oblik, (mala pastrmka) na mrijestu ide u rijeku zimi. Dužina najčešće oko 30 cm, težina 300-400 g. Velike kopije duže do 75 cm i do 4-5 kg ​​vaganje izuzetno rijetko.

Bream Black Amurby

RHE, Lysach u obliku pike

Ova vrsta je na rubu izumiranja. U Kini je njegov broj pod kontrolom, u Rusiji se u Rusiju nalazi samo u slivu rijeke Amur, u rijeci Ussuri, broj se nastavlja da opada. Dužina ne više od šezdeset centimetara, ova riba dobija težinu do tri kilograma. Smanjenje sadržaja vode Amur doprinosi nestanku vrste. U Kini postoje osnovne mjere za mriještenje ovog nosača. Nekontrolirani očevi na tim teritorijama dovodi do smanjenja stanovništva u Rusiji.

Važna uloga u smanjenju broja zagađenja vode je igrala. Točan broj crne breze u Amuru nije poznat. Rijetko nailazi na ulov drugih vrsta riba. Za čuvanje stajališta od 1981. godine, telefonima amurskog crnog bresa u Rusiji su zabranjeni. Na pitanje koje su ribe navedene u Crvenoj knjizi, niko neće sigurno odgovoriti. Svake godine popis se nadoknađuje, ili se neke vrste uklanjaju zbog činjenice da su u potpunosti nestali ili su uspjeli vratiti broj. Nadamo se da će zbog očuvanja vrsta, popisi sve više smanjiti.

RHE, Lysach u obliku pike

Ostr Sakhalinsky

Riblje porodice šarana III kategorije. Tijelo je izduženo, prekriveno plitkim, čvrsto sjedećim vagama. Duga glava, stan. Usta su velika, konačna vilica je izvan vrha i opremljena je tuberklom koji je uključen u udubljenje. Mali oči. Bojanje tijela srebro, jednobojno, povučeno tamnije, plantira svijetla. Distribuiran u amurejskoj regiji gotovo tokom cijelog kursa, u Delti - samo pržite - u Syrdaryi - u gornjem i srednjem kursu. U donjim dosecima Sirdaryje i u aralnom moru nije pronađeno. Kao stanište, preferira koristan rijeke, povremeno - jezero. Hrana se napaja. Mrijest u februaru-marš u rijeci, na mjestima sa brzim protokom. Dužina tijela do 50 cm, težina do 6 kg.

Ostr Sakhalinsky

Baikal ostr

Crvena knjiga riba predstavlja posebnu vrijednost za ljude. Oni su strogo zaštićeni zakonom, ali još uvijek nalaze rupe nalaze rupe, a napori uzgajivača za umjetno povećanje stanovništva nisu uvijek okrunjene uspjehom. Tako je Sahalin jeseni ostao samo oko jedne i pol hiljade pojedinaca. Sahalin izgled je na rubu izumiranja i ušao u prvu kategoriju nestanka.

Ova riba do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Barbarusky je istrebljena, njihov je identitet bio od posebne vrijednosti. Odrasli nisu posebno različiti i rijetko odrastu do dva metra. Prosječna težina poluzelene sahalin jesetra je 60 kilograma. Na teritoriji Rusije, ove vrste se nalaze u tatarskom zastoju, a neke rijeke Sahalin i Habarovske regije teku u nju, danas je jedina pouzdana rijeka TUNNIN.

Da bi se sačuvao tip i povećati njegov broj, počelo je rad na umjetnom uzgoju. Uzgajivačima treba pomoć vlasti da očistite mesta za mriještene od utopljene šume, smeća, u dodatnom stvaranju ribnjaka.

Baikal ostr

Priključak Predkavaskuse

Kategorija ribe II, od kojih se broj brzo smanji. Oblik tijela - tipično za jeseno ribu. Između reda kostiju, tijelo je prekriveno zvijezdama. Donja usna usta je izrazito prekinuta.

Bojanje natrag od svijetlo sive do tamno smeđe boje, trbuh svjetla ili svijetlosmeđe boje. Distribuirano u jezeru Baikal i velike rijeke koje tekuju u nju. Jesed - riječna riba: glavni dio života provodi u jezeru, a u proljeće (u aprilu-maju) i u ljeto (u julu-avgustu) ulazi u rijeku, a riba ljetnog moždanog udara ostaje unutra rijeke za zimovanje. Hrani se rakovima, vodenim insektima larva, kao i Baikal Baby. Mrijest se događa u drugoj polovini maja - početkom juna.

Glavna rijeka za mriještenje - Selenga i njegove pritoke. Sneshlets se nalaze prilično visoko iz usta. Baikal Stručnjak za uzgoj u područjima sa stjenovitim šljunčanim ili grubim pješčanim terenima. Voće u prosjeku oko 420 hiljada. Ikrinka. Nakon mrijesti, proizvođača i mladi se valjaju u Baikal, gdje počinju intenzivno napuniti.

Doseže velike veličine: dužina 184 cm, masa 114 kg. Većina riba ima puno od 8 do 30 kg.

Priključak Predkavaskuse

Sibirski stariji

Presakazijski utikač - Sabanejewia Caucasica - slatkovodna riba završena na ograničenom dijelu sliva kaspijskog morskog bazena. Naseljavanje pretežno podnožje i jednakosti područja rijeka i potoka, javlja se u kanalima Tap Tap. Drži se malom dubinom, na 1 m na dnu, ponekad se probija u zemlju. Tokom mrijesta, Sandy će preferirati, tokom hranjenja - ili dna dna. Uzgoj u julu i početkom avgusta. Osjeća se kao životinje Benthos i plankton. Doseže dužinu od 108 mm.

Sibirski stariji

Riba Kaluga

Prirodna staništa Područja sibirskog ekstrakcije - jezero Zaisan, Baikal, sibirske rijeke. Dijelovi su podijeljeni u takve podvrste: Eastosibirsk, Baikal, Zapadni Sibirski, Yakutsk. U prirodnom staništu, odrasla osoba postiže težinu u 200 kg, dugačka 2 metra. Sazrijevanje Paula u ženki dolazi do 17 godina, a muškarci - 11. Ovisno o slici postojanja, ova vrsta ribe podijeljena je u tri oblika: rijeka Ozernsky (Naseljaj. Zaisan i O. Baikal) - Poluprolat (koji se nalazi u rijekama Yeniseija i OB) - rijeke (uobičajeno u rijekama Yana, Lena, Kolyma, Indigirka).

Oni se međusobno razlikuju s takvim biološkim znakovima kao: plodnost, razdoblje odraslih, brzina povećanja veličine, parametara, dužine migracije i t.D. Uslovi u kojima živi prilično oštre. Utječe na svoju veličinu i stopu rasta. Zbog toga se seksualna zrelost pojedinaca dolazi kasnije od ostalih riba.

Riba Kaluga

Kamchatka losos

Kaluga riba - neverovatna i misteriozna životinja. Najčešće se javlja Amur Bazen, takođe u Ussuri, vidi, Sungari, Screel, Oneon. Ovo je slatkovodna riba i u moru za napade ušća ne izlazi.

U zanimljivijoj činjenici se nalazi u Amur Liman, a u Seru Okhotsk se ispostavilo da ne pliva izvan granica Amur vode, mada ponekad živi u jezerima, kao što su ili sugerira da je ovo mesto gde ga uzgaja.

Boja je najčešće sivkasto-zelena i trbuh, kao u mnogim ribama - bijelo. Težina može biti do 1.100 kilograma, a dužina je do 4, pa čak i 5 metara - prilično je velika riba. Uglavnom riba teži 150 kg.

Pogreh, ponekad se zbunjuje sa Belugom, iako se odnosi na rod porodice Belug, ali još uvijek ima karakteristične karakteristike, naime količinu zraka na dorzalnim fin, imaju manje od 60.

Riba ima ogromna usta, čini se da se nešto može stajati tamo, također ima veliku prvu grešku u kičmenu retku, od dvadeset i šest do trideset pet zraka na analnoj peraju, od deset do šesnaest kičme, trideset dva ponekad četrdeset i pet kasnog dana i od osam i do dvanaest trbuha.

Tijelo ove ogromne, masivne ribe prekriveno je malim žitaricama, a neki - gdje nalaze bijele tanjire. Još jedna karakteristična karakteristika ribe su brkovi bez prilaska lista.

U načinu života Kaluge dijeli u dva oblika. Prvi je Liman polupropus, ona dolazi u mrijest u Kupid, a druga želja rijeke. Postoji jaz između sponzora, negdje tri četiri godine.

U prvoj vrsti seksa - proizvodi u fazi dobrog razvoja, a oni se lako prelaze na kavijar i u donjem dotužima, a oni češće žive po grupama. Ali u drugom tipu seksualni proizvodi su dizajnirani gori, tako da se dižu na izvore rijeke za mrijest. Zbog toga imaju mrijest i zimsku formu.

Ova riba predator. Hrana za hrani na komaračkim ličićima i slatkovodnim škampima, malo starijih, pojedinci idu u peskazu, mentu, yazzeze. Pa, formirana riba za lov na - Gorbush, Sazanov, Amurov, Tolstolobikov čak može jesti losos i drugu ribu.

Kamchatka losos

Soldatov

Riblje porodice losos III kategorije. Rijetki oblik kamchatka plemenitog lososa. Tijelo je vitko, voljeno, malo spljošteno sa stranama. Za kičmenu peraju nalazi se mala masna peraja. Zaobljena ili konusna glava.

Boja karoserije srebrno-zelenkaste ili smeđe. Na tijelu, kičmenu, masnoćom i peraju za repu, postoje brojne crne mrlje. Dojke, trbušne i analne peraje ružičasto-crvene ili sivkasto-crvene. Sa strana tijela svijetlo crveno ili grimizno. Nalazi se na zapadnoj obali Kamčatke u rijekama iz Pena do velikog, povremeno - na istočnoj obali Kamčatke, jedan - u rijekama obale Okhotsk i u Amuru Liman.

Budući da je prolazna riba, Kamchatka losos za uzgoj u jesen uključen je u planinske rijeke Tundrovo. Zimovanje na jama. Mladi nakon svetog cool života u rijeci mlađim od tri godine. Odrasli - tipični grabežljivci. Mladi hraniti na letećim insektima i njihovim larvama. Spa se usklađuje u proljeće, od sredine maja do sredine juna, tokom poplave, na snažnoj struji, na dubini od 0,5 do 2,5 m. Ženka stavlja kavijar u gnijezda, preko koje se naleti iz velikih i malih šljunka. Plodnost žena od 5,3 do 12,8 hiljada. Ikrinka. Nakon mrijesti, značajan dio proizvođača, posebno mužjaka, umire. Polusadni losos postaje star 4-5 godina. Doseže dužinu 1 m i mase, 10 kg.

Soldatov

Davatchan

Soldatova - vrlo redak predstavnik Ichthyofaune iz Rusije. Po prvi put su vrste opisane samo na sredini dvadesete. Tokom proteklih nekoliko decenija njegov je broj značajno smanjen, a ribe je gotovo potpuno nestalo iz tih rezervoara, gdje je prethodno filtrirano za nekoliko tona godišnje.

Vrlo ozbiljna šteta uzrokuje veliki ulov sa oštećenim pojedincima, čija dužina ne prelazi 80 cm. Ako razmotrimo da Smeđa postane sposobna za reprodukciju samo pet godina nakon rođenja i nije se pomnoženo svake godine, tada se pojedini instanci nastaju i. Unatoč činjenici da je ulov Somosa reguliran zakonom, bez ciljanih mjera za umjetno uzgoj SRJ, da se izgled bude prilično težak.

Soldatova Som nalazi se samo u nekoliko rijeka u Rusiji i Kini, koji su dio sliva Amur dalekog istočnog rijeke, koji teče u Okhotsko more. Ovdje je uobičajen od ušća rijeke do grada Blagoveshchensk, u prosjeku, u prosjeku svoj kurs. Nekoliko stanovništva nalazi se u rijekama Ussuri i Sungari, vrlo je rijetko vidjeti u vodama jezera Hank - najveći svježi rezervoar na Dalekom Istoku. Prije toga, som vojnici borave u rijeci rijeku, ali, najvjerovatnije, nestao je.

Izgled Somke Soldatova tipičan je za predstavnike vrste: veliko glave, izdužene, slične kućištu trupaca, izdužene analne peraje. Donja vilica je prilično velika, što vam omogućava da široko otvorite usta i snimanje proizvodnje. Postoje tri para brkova na glavi, a ona koja se nalazi na gornjoj čeljusti, dolazi do peraja u grudima. Na vrhu brkova je nakupljanje osjetljivih ćelija. Bojanje karoserije tamno smeđe boje, sa brojnim nejasnim mrljama, trbuhom. Com može doći do dužine 4 m i tjelesne težine do 40 kg.

Davatchan

Zhostoshek

Kategorija II ribe. Podvrsti Arktičkog Goltza, od kojih je broj smanjen. Veretovo oblik tijela. Glava pokazivana, konusni oblik, čeljust jednaka dužina. Vage male. Postoji masna peraja. Spin bojanje tamnozelene boje, stranice - tamno siva sa srebrnom nijansom. Zaobljene mrlje od bijele do svijetle narančaste boje raštrkane na stranama. Dojke, trbušne i analne peraje ružičasto-crvene.

Zajedničko u jezeru Frolich u bazenu Baikal, kao i u nekim jezerima, uglavnom planina, Transbaikalia. Riječna riba. Većina života provodi u jezeru i dolazi do rijeka koje teku u jezeru. U većini jezera Davatchan formira dva oblika - male i velike, različite u biologiji. Mali obrazac se hrani na plankton, veliki - uglavnom predator.

Snerest se javlja u jesen. Za to se riba izlazi na najsretnije rijeke koje teku u jezero, prevazilazeći brze i slapove. Plodnost ženke fluktuira sa 360 do 1300 hemikalija. Kavijar veliki - promjera 5,2 mm, blijedo žuti. Mali oblik Davatene ima dimenzije do 32 cm i masu do 300 g. Veliki oblik dostiže dužinu od 70 cm i masu više od 4 kg.

Zhostoshek

Volkhovsky Sig ili Sigolov

1. kategorija. Vrijedne ribolovne ribe ugrožene. Zakazano za izradu u Crvenoj knjizi Rusije.

Doseže velike veličine: dužina 2 m i masa više od 40 kg. U dorzalnim perajama 3-4 užada i 10-12 razgranatih zraka. U bočnoj liniji 105 - 110 vage. Usta su velika. Leđa su sivkasto ili zelenkaste, stranice srebra, sa zlatnim čipom. Na obrazima na svijetlu žuto-zlatno mjesto. Tamne i repne peraje mračne, ostalo su svjetlo.

U bazenu Amur, rijeke Kine Južno do Ganzhoua i crvene (sjeverne vijetnam). Na teritoriji Rusije živi u sredini i spuštaju tok amur, u slivu u Ussuri i Oz. Khanka. Primjećeno je u ušćama rijeka i obalne zone sjeverozapadne Sahaline, uz Amur Liman. Na sahalin rezbare migrantu. Stanište: u ravnom protoku rijeka. Za hranjenje dolazi u rezervoare od poplava, spuštajući se na Amur Limana, gdje intenzivno jede do jeseni. Na jesen izlazi iz rezervoara sagleda u krevetu i velikim kanalima, gdje zima, bez uskake na jamu.

Oštro smanjenje veličine zahrđale uzrokovano je intenzivnim proizvođačima kave na osnovnim mrijestima i niskom efikasnošću prirodne reprodukcije povezane sa velikom smrću ličinki iz nedostatka za njih u hranićom partneru.

Volkhovsky Sig ili Sigolov

Kopanje

Riblje porodice Sigovačke I kategorije. Jedan od intraspecifičkih oblika običnog segea pod prijetnjom nestanka. Kotrljanje tijela (nisko i debelo), šire čelo. Fravel je dugačak, preko nosnice obično s grbačem. Postoji masna peraja. Boja leđa je tamna, sa zelenkastim ili ljubičastom, nijansom, trbuhom, bočnim boima srebra. Dok sig živi u jezeru, ima tamniju boju, na ulazu u najgore osvijetljenu. Naseljeno jezero jezera i rijeke koje teku u nju: Volkhov, Svir, kao.

Sigolov - Ribe rijeke jezera. U jezeru drži na srednjim dubinama, uglavnom na dnu. Hrana Siga - Ličinka ChironomId, Mollusks. Tokom mirovnog udara ne hrani se. Na mrijestu se koristio za podizanje rijeke Volkhov do jezera Ilmen, odakle sam otišao do rijeke Metow, gdje je to bio glavni mrijest. Pomak je trajao od ranog proljeća do kasne jeseni s maksimuma u kolovozu-septembru. Snijeg vremena - kraj oktobra - početak novembra. Sig odlaže kavijar na dubokim mjestima sa pijeskom-šljunčanim tlom. Plodnost ženki od 24 do 53 hiljade. Ikrinka. Nakon mljevene, odraslih i van, mladi se brzo valjaju u jezero jezera, gdje počinju intenzivno napuniti. Volkhovsky Sig - jedan od najvećih i najdragocjenijih pjeva evropskog dijela. Doseže dužinu 59 cm i težina 3 kg.

Do 1925. godine. Bio je brojni i igrao značajnu ulogu u ribarstvu. Nakon izgradnje 1925. godine. Brane HE Volkhovaya poremećene su migracijskim putevima Volkhovskog Sige i gotovo svi njegovi mrijesti odsječeni iz staništa, što je dovelo do gotovo potpunog nestanka.

Kopanje

Baikal White Harius

Rezanje relativno malo poznatog. To je dijelom zbog činjenice da se broj ove ribe nedavno nedavno smanjio, tako da je preliv naveden u Crvenoj knjizi. Međutim, počeli su radovi na reprodukciji ove ribe, u vezi s kojom se nada da će se preliv u budućnosti postati popularniji.

Ova riba prikazana je na grb grada Novog Oskola u regiji Belgorod, gdje je izrez. Sada, međutim, nije u lokalnim akumulacijama.

Rezanje je prilično velika riba koja doseže veličinu 75 cm i težine do 6 kilograma. Kutum ima malo manju veličinu i masu. Tijelo ribe četkane, dugo, ima duguljast rep i dobro izraženu repu.

Preljev je istaknut njegovom bojom: boca svijetlo siva, trbuh bijela, tamno siva glava, vrtjeti se zelenom tamponom. Fortens imaju tamno bojanje. Dobro razvijene snažne grčevi zubi, zahvaljujući tome, očigledno, rezano i dobio njegovo ime. Napominje se da prevlači preferira da se naseli na mjestima sa brzim hladnim potokom i kamenim dnom. Takođe ne voli da pliva u blizini obala, tako da je uhvatiti da bi trebalo biti na dovoljnoj dubini.

Rezanje hrani se insekti, crvi, mekušci. Ova riba je vrlo buggy, reagira na bilo koji sumnjivi kretanje ili zvuk. Tamo gdje se preliv otkrio opasnost, neće se dugo pojaviti dugo vremena.

Ispada se za pretragu hrane. Obično je noću ili rano ujutro. Ne raste na površini, preferira se da se prebiva na veliku dubinu. Sve to čini milovanjem stvari poput konzumiranja prilično vremena.

Baikal White Harius

Mikija

Kategorija ribe II, jedan od oblika Baikal Haruusa. Broj je oštro smanjen. Tijelo je veće od crnog Baikal Haruusa. Kratke dojke i trbušne peraje kratke, kičmene peraje neviscory. Osnovna boja tijela je sivo žuto, prolazi u ljubičastu na leđima. Crne mrlje zaobljenog oblika obično su raštrkane u prednjem dijelu tijela.

Dojke, trbušne i analne peraje smeđe boje. Glavna pozadina kralježnice pomalo je tamnija stražnjeg dijela, u stražnjem dijelu membrane između zraka, opeke-crvene mrlje četverougaoničkog ili ovalnog oblika, u nekoliko vodoravnih reda - duž vrha tamne crvene granice. Bakrene crvene mrlje poput crnog Baikal Haruusa, nema tijela sa strana.

Distribuirano u jezeru Baikal i rijeke koje teku u njemu. U Baikalu se javlja u obalnoj zoni na dubini od 30 m. Pokreću ga rakovi, mali rakovi, mekušac koji lete insekti, kao i fina riba. Uzgoj u rijekama, uglavnom u selektoru i njenim pritocima. Sanitarne migracije počinje u prvoj polovini avgusta i nastavlja se cijelu zimu. Harius se spušta niz rijeku stotine kilometara. SPA se probija na šljunčanim pješčanim momcima i kontaktira se s kraja aprila do sredine maja. Plodnost - u prosjeku oko 12 hiljada. Ikrinka. Nakon mrijesta, dio ribe umire, a glavna masovna rola u Bajkalu. Doseže dužinu od 48 cm i masu 1-2 kg.

Mikija

Dniprovsky Usach

Mikija (Kamchatka losos, dugačka pastrmka) - posebna porodična porodica. Očekivano trajanje života oko 13 godina. Dužina tijela - do 95 centimetara, a masa - 1.6 kilograma. Torso Kamchatka losos izdužena, glava velika sa grabežljivim usta. Topper kosti, uzlazno prekriveno fino i orijentirano leđa i gore. Visoka repna stabljika sa skraćenim repa. Prilično velik useljeni ovalni oblik.

Prirodno tijelo je zelenkasto-smeđe i prekriveno okruglim i "x" - crnim tačkima u obliku crne, koji su takođe koji se nalaze ispod bočne linije i ulaze u glavu. Ružičasta traka radi uz bočnu liniju, svijetlo ružičaste kocke za nijanse. Mikija se odnosi na točku u prolazu, koja na nekim mjestima stvara stambene populacije. Prva i raspadaju se u starosti četiri godine. Flanci žive od 1 do 3 godine u rijeci, nakon čega su se uvukli u more. Plodnost od 5.000 do 12 000 IRKIN.

Mikija se širi u Aziji, često se javlja u rijekama rijekama Kamchatka, a manje u rezervoarima obale mora Okhotsk, na komandantu otoka i sa južne strane usta u Amur Liman. Stani osobu u Americi iz Aljaske u Kaliforniju. U rijekama Zapadne Kamčatke možete upoznati ovaj pogled na sjeveru rijeke Amanin do rijeke velike na jugu. Naseljava gotovo sve rijeke bazena obale pacifike.

Odrasli Mikizha vodi grabežnika, u pravilu, hrani ribu, a ponekad jede male sisare. Neće odbiti rakove, zračne insekte i insekte vode. Mladi preferirani su zračnim insektima, raznovrsna krivost i bentos.

Dniprovsky Usach

Kineski ručni, ili Aucha

Dneprovsky Usacho prebiva u Dnieper, Neman, Dnijestar, Južni bug i njihove pritoke. Blizu IT podvrsta nalaze se u Tereku, Kura i nekim drugim kavkaškim rijekama. Srednja težina 3-4 kg- Postoje kopije do 16 kg.

Usach - riba je nešto i daleko od mjesta trajnog staništa ne odlazi. Ljeti živi na dubokom, brzom, uglavnom kamenim mjestima. Preferira izravnu struju i gotovo se nikada ne pojavljuje u bazenima s obrnutim protokom. Voli duboke brazde sa kamenim, šljunčanim ili velikim dnom, istezanje među plitkim sjedištima. Obično je u malim grupama, ali značajni klasteri se ponekad promatraju na omiljenim mjestima. Mali USACHUS živi na džepovima zajedno sa Pescarem.

Mrijest se događa na temperaturi vode od 11 -15 ° na kamenom ili šljunčanom tlu krajem maja - juni u južnim regijama i u junu - početkom jula - na sjeveru. Cheeky Staine.

Hrani se ličinke u namachi insektima, donji beskralješnjaci, crvi, larve, midni, manje često u malim ribama. Hrani uglavnom zrna, živi noću. Usach - Bonkaya, jaka riba, silovanje sa lososom. Najfascinantniji, i istovremeno, i bilo je uspješno uhvatiti ga u ožičenjem oko napuštanja na velike udaljenosti. Za ovaj ulov, Snap zavojnice je obavezan.

Kineski ručni, ili Aucha

Dwarf Valek

Riblje porodice kamenih stubova I kategorije. Rijetki pogled prijeti. Tijelo koje se komprimira sa strane. Repna peraja zaokružena. Trbušne peraje imaju snažan špise. Vage na tijelu su male, glatke, na obrazima i škrgenim poklopcima. Usta su velika, donja vilica je vrlo predan.

Boja stražnjeg dijela sive ili zelenkasto-sive, stranice - srebrno-žućkasto, u velikim pojedincima - zelenkasto-žutim, s nepravilnim, spajanje crnih tačaka. Na svim perajama, osim dojke i trbušnih abdona, postoje i svijetle crne mrlje. Glavna pozadina peraja žućkasta. Širok na srednjem i donjem putovanju Amur, Ussuri, u jezeru Khanka. Ljeti se čuva i u koritu rijeke i u pjevanju rezervoara. Na jesen izlazi iz kanala i jezera u krevetu do zime. Tipičan grabežljivci koji konzumira uglavnom malu ribu male vrijednosti. Tokom mrijesta, kavijar se zaklinje u debljinu vode. Voće u prosjeku oko 160 hiljada. Ikrinka. Seksualna zrelost dolazi u dobi od 5 godina. Doseže dužinu od 70 cm i masu 8,6 kg.

Dwarf Valek

Nelma

Sigovačka riba malih veličina s valjanim tijelom, velikom glavom i očima, kratkim snopom i malim ponoćnim ustima, snažno položenim redom sa šiljastim lopaticama, velike, lako padne vage. Gornja glava i leđa zelenkasto ili sivkasto, ukupna pozadina glave i kanala. Fed peraje, na dorzalnim i mastima vrlo male crne mrlje. Sa strana tijela duž bočne linije reda od 10-12 velikih crnih tačaka - u solarnoj, pored toga, na gornjoj ivici leđa nalazi se nekoliko 14-15 manjih tamnih mrlja. Pore ​​seizmičkih kanala sistema velike.

Glavni dio raspona tipa nalazi se na sjeveru. Amerika i ima mozaik (okrug P-Ova Aljaska, Britanska Kolumbija, OZ. Vrh iz sistema Velikih jezera). U Rusiji, gdje je prvo otkriveno 1989. godine., živi na chukotka peni u basu. R. Amguems, posebno u Oz. EKites, neimenovani, Goltsovoy. Sva jezera su velika i duboka (do 40 m), tektonskog ili ledenog porijekla mogućim ograničenim faktorom - Goltz predaj (u OZ-u). Neimenovani se neprestano sastaje u svojoj prehrani).

Nelma

Amur Black

Nelma (stenodus leucichthys nelma) - Riblje porodice losos, siga. Nelma - najveći predstavnik Sigovya, dostiže dužinu do 1,5 m. i teži do 50kg. Nelma srednja težina kreće se od 5 do 10 kg.

Kao i Sigov, Nelma je prilično velika, srebrna boja u boji i mali kavijar - bijeli. Tijelo je produženo, kralježnica u obliku kralježnice. Body i bijeli trbuh sa srebrnim nijansom. Postoji masna peraja. Roth Big, Final. Maksilarna kost ne doseže vertikalu stražnjeg ruba oka. U ustima Nelma puno malih zuba. Za razliku od drugih slikanje lososa, ne-tamne mrlje su lišene tamnih mrlja. Odjeća za brak je viši, samo mužjacima, vrlo rijetko u ženki, kremu i tuberkuloznim rastom razvijaju se na SCARW-u i glavom.

Nelma se u drugoj polovini septembra i oktobra na temperaturi vode od 3 do 8 °, uglavnom na brzom mesta sa pijeskom-šljunčanim tlom. Plodnost 125-420 hiljada. Ikrinka. ICRA se razvija između kamenja tokom zime. Raste Nelmu dovoljno brzo. Za 5 godina raste do 80-90 cm. i dobijaju težinu 5-7 kg.

Počinje jesti cvijet od prve godine života. U stomaku od 30 dana SRJ, naučnici su pronašli ne samo različite ličinke, već i malu mladu ribu. Odrasli pojedinci u moru dovodi se Koryushka, Rapushka, Young Sigov. Nakon mrijesta, Nelma se valja u more. Neke su ribe odgađaju u rijeci 1 do 3 godine ponekad unose u potragu za hranom u jezerima punila.

Amur Black

Mali dečko

Amur Black - Fish Porodični šaran. Latinski naslov - MyLopharyngodon piceus. Dužina do 100 cm, težina do 30 5 kg. Tijelo je ravnomjerno izduženo, prekriveno velikim gustim vagama. Uz bočnu traku od 30 devet do 40 tri komada. Dorzalna peraja je malo ispred trbušne, u njemu su tri smeđa i sedam - osam razgranatih zraka, u stražnjoj namjeni - tri smeđe i osam zrnačkih zraka. Usta su konačna. Snažni zubi snažni, drobljeni, jednoredni, porcija dvostrukog reda, u 2. redu samo jedan zub.

Rodno mjesto ove ribe je bazen Amur (više od južnog dijela) i rijeke Kine. U evropskom dijelu Ruske Federacije, zemlje CIS-a i Republike Ampurske Ampur, tamna kao vrijedna komercijalna vrsta isporučuju se usred 50-ih. Crni amur pripada toplotnom volju, takozvane domaće ribe, koje su uspješno uzgajane u bare. Vani je vrlo sličan snježnoj bijeli Amur, ali odlikuje se znatno grubim bojama i strukturi zamućenih zuba. U prirodnim kriterijima u slivu Amur, uobičajena ljetna staništa za njega - kanali s usporivim nizvodom, u blizini polja mekušaca, za zimu odlazi u dvorac Amur. Ogroman Svop ne formira.

Mali dečko

Obični pod-generator

Kategorija rijetkosti: 3 - Rijetke vrste, sukarealni endemski. Opisano iz oz. Elgygytgyn (bas). R. Anadyr) u središnjoj Chukotki. Nepoznat.

Mali (do 23).8 cm i 81 g) jezero, donno-pelagična riba. Prebiva u intervalu dubine od 80-40 m i do obalnih sramota. Svakodnevno se migracija čini nakon zooplanktona. Planptophag. Ultimate dob u hvatanju 27 godina. Seksualna zrelost poseže u 13-14 godina. Rast je izuzetno spor. Snesh kod žena javlja se jednom svake 2-3 godine, godišnji mužjaci. Plodnost 383-700 Ikrinka. Pomnoženo je krajem avgusta-početkom septembra, u roku od 7-10 dana, noću u plitkoj vodi (1.5-3 m), na pjeskovito-šljunčano tlo. Broj u jezeru je relativno visok. Tokom roka za mriještenje maksimalni ulov na 1 mreži od 50 m iznosi oko 200 primjeraka. Uzroci promjena u brojevima trenutno samo prirodne. Proljeće i zagađenje nedostaju.

Obični pod-generator

Riba crvene knjige rusije

Riba kategorije Kerchaki II. Raširene vrste čiji se broj smanjuje. Tijelo je gotovo cilindrično, sužavanje za rep. Glava je široka, spljoštena. Zaobljene peraje, trbušne peraje ne dođu do analne rupe. Bojanje tijela varira ovisno o staničnim uvjetima, obično smeđom ili zelenkasto smeđom, s različitim mramornim uzorcima. Trbušna strana blijeda.

Uobičajeno na teritoriji evropskog dela Rusije. Brajdman - donje ribe, živi u malim rijekama i potocima. Događa se na dubinama od 10 cm do 9 m. U dnevnom, skrivajući se ispod kamenja, u gubima vodene vegetacije, aktivni način života vodi noću. Pokreću ga rakovi i donji insekti ličinke, ponekad su pretvorile druge ribe. Svetac se događa u marta - maju. Riblji kavijar izdvaja se u posebno bačena jama ili pričvrstite na donju stranu površine kamenja. Mužjaci čuvaju zidanje u roku od 3-4 tjedna prije Otloyeva. Obične dimenzije ne više od 10 cm, u izuzetnim slučajevima - do 17 cm. Evo samo mali dio ribe navedenih u Crvenoj knjizi. Situacija se periodično varira i, velikom žaljenjem, Crvena knjiga puni se novim vrstama nestalih.