Vrste morskih pasa

Opće karakteristike morskih pasa

Opće karakteristike morskih pasa

Nauka se prisjeća ovih groznih morskih predatora na klasu hrskavice ribe, vrstu Chorda i takozvanog "morskog psa". U samom ruskom, ime "Shark" dolazi iz Skandinavije u davnim vremenima kada su vikinzi zvali riječ Hakall Ribe općenito. U osnovi, žive u soli vodnim tijelima, ali postoje neke vrste koje žive u slatkoj vodi.

Karakteristike izgleda i strukture su sljedeće:

 • Male vrste (nazivaju se i na dnu) porast na najviše 20 cm, najveći (na primjer, kita) se postiže i 20 puta u dužinu, a njihova težina može biti oko 34 tone;
 • Kostur nema kosti, u potpunosti se sastoji od hrskavičnog tkiva;
 • Tijelo ima pojednostavljeni oblik;
 • Koža je prekrivena vagama i ima reljefne izbočine.

Uzgred, vaga na koži morskog psa su vrlo gusta i izdržljiva. Mnogi naučnici kažu da u snazi ​​nisu inferiorniji zubima ovog predaja vode.

Kao i svaka druga riba, morski pas ima škrge, oni su ispred peraja u grudima. Ovi grabežljivci imaju vrlo nizak krvni pritisak, tako da za održavanje protoka krvi u tonu, moraju biti u pokretu cijelo vrijeme. Međutim, neke vrste ovih predatora mogu se osjećati super, leže na dnu rezervoara i pumpati vodu kroz škrge.

Osobitosti

Šta razlikuje morski pas sa svih ostalih riba - ovo je odsustvo balona za plivanje. Njegova ona zamjenjuje ogromnu jetru koja traje 1/3 iz cijele mase tijela ovog predatora. Pored toga, peraje i niska gustina hrskavične tkanine odgovaraju na plovnost ovdje.

Zanimljivo su stvari bave sistemom probave ovih predatora. Stomak joj je vrlo elastičan, tako da to može apsorbirati veliku količinu hrane, ali istovremeno se ne ističe dovoljno želučanog soka za probavu, a zatim predator čini sljedeći: pretvara svoj stomak iznutra i oslobađa se od viška hrane. Sam stomak ne pati od takvih postupaka. Porma morski psi prelazi ljudskih 10 puta, a oni su sposobni da uvlače infroounde i nisku čistoću.

Vrlo je razvijen u tim grabežljivcima i mirisom: osjećaju mirise ne samo u vodi, već u zraku. Vrlo akutno osjećaju miris krvi i, ako je ova samo krv vrlo mala. Odnos je 1: 10.000.000, ekvivalentan je žličici krvi koja se razblažena u bazenu.

Morski pas pliva prilično polako - samo oko 5-8 km / h. Ali ako grabežljivac slijedi plijen, onda se njegova brzina može razviti do 20 km / h. I toplokrvne vrste (bijela ili mako) mogu plivati ​​brzinom od 50 km / h. Očekivano trajanje života ovih predatora ovisi o vrsti: neke vrste žive oko 30 godina, ostalim (na primjer, kita, polar, kao i pijesak kathrains) mogu živjeti više od 100 godina.

Vrste morskih pasa

Bijeli morski pas

Vrste morskih pasa

Bijeli morski psi savršeno su prilagođeni različitim okolinskim uvjetima. Česte su u cijelom svijetu okeana, ali održavaju se regije sa umjerenim klimama. Ali ponekad se mogu vidjeti u tropima, a obala Aljaske. U svijetu su mala mjesta klastera bijelih morskih pasa, gdje redovno, iz godine u godinu susreću grabežljivce. Ovo su obalne vode Australije, Novog Zelanda, Kalifornije i Donje Kalifornije, Južna Afrika i Mediteran.

Na lov najčešće šalju paketima, ali često lovi i jedan. Osnova dijeta mladog bijelog morskog psa je mala riba. Međutim, kao što se preferencije okusa mijenjaju, a odrasli pojedinci počinju loviti brtve i druge životinje koje vode morski način života. Da bi se održala stalna tjelesna temperatura, morski pas treba puno kalorijske hrane. Stoga je zapečaće i morske brtve sa svojim obilnim rezervama masnog tkiva - najoptimalniju opciju.

Bijele zahrđale morske pse. Muški počinje množiti se u dobi od osam godina, kada će njihova dužina tijela dostići najmanje 3,5 m. Žene - za 12 godina, a njihovo tijelo bi se trebalo povećati na 4,5 m. Naučnici još nisu mogli pouzdano uspostaviti mnoge aspekte biologije reprodukcije obrasca. Istovremeno se može pojaviti sa 5 do 10 Fry, dužina tijela od kojih se kreće od 120 do 150 cm. Tokom perioda iščekivanja, koji navodno traje oko godinu dana, embrioni jedu ne-zagovaraju jaja u materničkoj materici. Dakle, oni podržavaju svoju vitalnost i dobivaju priliku za potpuni razvoj.

Bijeli morski pas - jedan od najvećih grabežljivca među ribom. Međutim, uprkos krvi imici staklene morske pse, predstavljene u kultnom filmu Stephen Spielberg "JAWS", u stvarnosti bijeli grabežljivci rijetko napadaju ljude namjerno. Najvjerovatnije, oni napadaju osobu, pogrešno ga odvode na pečat. Osjećam da rudarstvo nije debelo, morski pas dopušta žrtvu. Ali morski psi love sa jatama, a možda će svaki njen kurac htjeti osigurati da ovo nije brtva. Međutim, samo jedan griznik grabežljivca sa šiljastim zubima može biti fatalan. Istovremeno, takav ekstremni prikaz rekreacije postaje sve popularniji sada na svijetu, kao plivanje sa morskim psima.

Limunska morski pas

Vrste morskih pasa

Njegovo ime morskog psa primljeno za svijetlo smeđe, žuto telo tijela. Takođe postoje takve opcije -Hell morski pas,Panama Ostrozuba i Shorty Buterpass. Zapad u tropskim vodama na zapadnoj obali Afrike, Sjeverne i Južne Amerike. Često se susreće u plitkoj vodi. Najdušnija populacija morskih pasa nalaze se na Karibima, sa obale Floride i okoline Antille otoka.

Limunske morske pse - glavni grabežljivci. Dijeta se sastoji od svih riba pogodnih u veličini, koja se nalaze na staništu morskog psa. Napadi na hobotnice, rakove, lignje. Nisu rijetki slučajevi kada su druge, manji tipovi morskih pasa pali u usta grabežljivog. Usta lizala oštrim zubima. Donja čeljusti koriste se za držanje žrtve, a gornji oštri rezači odvajaju velike komade mesa iz vađenja. Morski pas ne juri za svoju žrtvu, već preferira nepomično da leži na dnu. Odgovarajuće bojanje čini neprimjetan na pozadini pijeska. Na približavanju rudarstva morskih pasa čini gromobranu i brzo jede.

Riba preferirana je noćnom životu. U pravilu se drži blizu obale, na dubini od 100 m., Iako postoje dokazi da u potrazi za rudarstvom može uranjati do 400 metara. Odrasli drže jedan po jedan, a mladi morski psi čine jata koja "pase" u mangrovima u blizini obale. Procijenjeni životni vijek je 15-20 godina. Najstariji promatranih morskih pasa živeli su 30 godina.

Mnogi zanimljivi eksperimenti provedeni su sa limunom Sharb. Studije su pokazale da će ta riba platiti više pažnje na predmete u vodi crvenom ili narančastom. Ronilaci u takvim nošnji, spasilački prsluci, krugovi i čamci uzrokuju lov na morski pas. Isti efekat imaju određene zvučne valove. Dakle, leteći niski helikopter, donosi i predator kao razlog za početak lova.

U SAD-u su bili eksperimenti na utjecaju lijekova na životinje, adaptaciju u tamu i mnoge druge druge morske pse. Ove su ribe dobro sadržane u zarobljeništvu, lako se mogu prilagoditi vodi različitog slanosti. U Miamiju i Floridi, čak su naučili da primaju potomstvo od morskih pasa, koji su sadržani u akvarijumima. Uzgred, limunske morske pse tokom jednog eksperimenta pogodite kako koristiti tipku za prehranu hrane. Guranje njenih pametnih grabežljivca dobili su svježe meso.

Hammerhead morski pas

Vrste morskih pasa

Karakteristično za ovaj životinjski čekić vrši nekoliko funkcija odjednom:

 1. Oči smještene na krajevimaObukhov»Čekić dopuštaju ribu da pogleda 360 stepeni oko sebe.
 2. Riblji čekić može snimiti vrlo slaba električna polja koja emituju sva živa riba. Čak i ako donje ribe leži u pijesku, neće ga spasiti od morskog psa. Naučnici su utvrdili da može uhvatiti električne ispuštanja u milion volti.
 3. HAMMER koji dostiže impresivne veličine je vrsta plovaka koji drži ribu na vodi.

Dijeta Hummer morskog psa čine uglavnom donje ribe - klizaljke i flaunders, ali morski pas se ne događa svima da može doći do njenih očiju i predstavlja zanimljive. Više puta je vidjelo da postoji još dovoljno morskog psa šta pada iz plovila koje prolaze pored. Napad na svoje rođake događa se i ostaci drugih morskih pasa koji se nalaze u morskim psima, kao i repom - njegova udaljena rođaka.

Slava agresivnog predatora, ovi morski psi stekli su zbog činjenice da su tokom razdoblja reprodukcije posebno agresivni. A lokacija za uklanjanje moldora podudara se sa mjestima, zaljubljena u muškarca - plitke pješčane plaže sa prozirnom i toplom vodom sa havajskih otoka, Florida, Filipini.

Posebno morski pas ne napada osobu, međutim, ako se dogodi, onda je osoba teško izaći iz borbe u cjelini - morski pas pliva vrlo brzo i muhaju žuri. Njena mala usta na dnu glave slijede ideju da ne može podnijeti veliku štetu, ali nije. Usta su joj utapana, iako male, ali vrlo oštre i čvrste zube.

Zanimljivo je da je koža čekić morskog psa podložna preplanulom tenima, s dugim nalazom na površini vode i plitkom vodom. U životinjskom svijetu samo osoba i svinja imaju istu funkciju.

Velika cigareta morski pas

Vrste morskih pasa

Među njihovim daleko većim rodbinom za cigare Bigzor-up (Isistius plutodus), čija dužina tijela ne prelazi 42 cm, izgleda još smiješno - zvučnici, iznenađujuće dugi i oštri zubi donje vilice čine kao buldog. Ali ovaj je grabežljivac jedinstven u svojoj vrsti, jer je u stanju ubiti ribu ili morsku životinju, više puta veću od dimenzija.

Stvar je u tome što je to morska pjka, poput njenog bliskog rođaka brazilskog boljšegzorkaya (Isistius Brasiliensis) - Aclaus-etoparazite, nezapaženo u tijelu žrtve i odstupanja od njenog odstupanja od nje.

Ova riba uhvaćena je u Meksiku zaljev 1964. godine, dobila je ime i iznosila je opis Novog Zelanda Ichhyolog Jack Garrik i stručnjak za morske pse iz USA Stewart Springera. Te godine, ženka velikog morskog psa s velikom dubinom izvlačenja - pronađena je između ostalog.

Za sve naredne godine od ovog trenutka uhvaćene su samo 10 pojedinaca velikog cigara. Svaki od njih uhvaćen u različitim, ali isključivo duboke regije Svjetskog okeana - u par stotina kilometara od obale južne i Sjeverne Amerike, u blizini Azora, nedaleko od Japana i Australije, u otvorenim prostorima tihih i atlantskih okeana.

Shark za cigare bez prekida - ovo je dugačko i usko tijelo, završavajući glupom glavom s kratkom licom. Veliki, pomno posađeni oči ovalnog obrasca pružaju predator odličnom dvoličnom vizijom za "ciljanje na metu", dvije velike rupe daha su na vrhu na glavi.

Njene rupe praktički nisu primetno, ali usta su savršena za usisavanje - velike mesnate usne mogu čvrsto povezati cigare sa telom žrtve. Predator ima snažne čeljusti - na gornjih 29 malih zuba, na donjih 19 akutnih noževa zuba, čija veličina prelazi gornje zube pet puta. Među svim ostalim morskim psima, najvećim zubima ima najveće zube, ako ih uporede srazmjerno svojoj veličini.

Morski pas kitto

Vrste morskih pasa

Jedan od najneobičnijih i zanimljivijih predstavnika grupe Shark najveći je od svih života trenutno na planeti ribe. Ovo je kitova (RhincOdon tip), koji u različitim podacima dostiže dužinu, 15-20 metara i težine 13-18 tona (ponekad preko 20 tona).

Sa tako velikim veličinama, ovaj morski pas je, za razliku od mnogih svojih kolega plemena, gotovo sigurnih za ljude. To je zbog činjenice da kitova morski pas, poput ukusnih kitova, hrani se planktonom, plitka riba i lignje.

Kitovi shark ima prilično atraktivan izgled (osim ako naravno ne uzima u obzir njene zastrašujuće veličine na prvom poznanstvu). Belubo ima svijetlu boju za mnoge stanovnike u blizini stočnih voda, ali leđa i strane su degradirane vrlo osebujne.

Na tamno sivoj, plavoj, smeđoj ili čak blago crvenkastoj pozadini, jasno se razlikuje obrazac presijecavanja bijelih ili žutih linija i svijetle kontrastne mrlje iste boje. Zbog toga, na nekim jezicima Okeanije i jugoistočne Azije, kitov se naziva "zvezda". Uzorak patbote je čisto pojedinac za svakog pojedinca. Zahvaljujući ovoj okolnosti, naučnici imaju priliku ako postoji odgovarajuća oprema za identifikaciju svake morske pse i napraviti posebnu bazu podataka (slično korištenju ljudskih otisaka prstiju).

O biologiji morskog psa kita već dugo bilo je poznato vrlo malo. U stvari, samo u posljednje decenije, počeli su se pojavljivati ​​detaljni podaci o njenim migracijama, načinom života, reprodukcije i t.D. Prva kopija kitova morskih pasa udarila je u ruke naučnika 1828. godine.

Od tada se nakuplja određeni broj fragmentarnih i ne baš sistematskih informacija, ali samo korištenje najmodernijih istraživačkih metoda (uključujući satelitski nadzor, specijalizirane elektroničke senzore, najnovija dostignuća genetike i t.D.) Omogućio je otvoriti veo preko "privatnog života" ovih nevjerovatnih stvorenja.

Morski pas Grey Reefova

Vrste morskih pasa

Grey greben morski pas - aktivni noćni grabežljivac, rijetko lovi u jakom vremenu.
U popodnevnim satima ili malim grupama, sporo, patrole duž granica grebena, a češće se drži oko ravnog dna u podnožju stijena ili čak može biti dan. Događa se na različitim dubinama do 60 m (postoji 1 km). Čovjek pokazuje primjetnu kamate i ponekad se pokušava približiti kupanju.
Među roniocima su poznati kao jedan od agresivnijih i znatiželjnijih.

Uprkos umjerenoj veličini, agresivno ponašanje omogućava mu da dominira mnogim drugim povezanim vrstama, čak i velike veličine.

Svaki pojedinac ima pojedinu teritoriju na određenom području grebena, na koji se kontinuirano vraćaju, a susjedni dio otvorenog mora je do 800 m.kv. Međutim, nisu teritorijalni, već društveni.
Tokom dana, ovi grabežljivci u blizini baza koralnog grebena često formiraju grupe od 20-30 pojedinaca, raspadaju se uveče kada započne lov. Komuniciranje u grupi, ne ometano, t.do. Slučajevi nastavljaju vrstu teškog.

Seksualna zrelost nastaje nakon 6 godina. Ove životinjske ribe. Odjednom ženka može stvoriti 6 mladih. Novorođenče imaju dužinu do 71 cm. Grey Reef Shark odgovoran je za brojne napade na ljude, smatra se najopasnijim u Crvenom moru od grebena i treba ga tretirati oprezno.
Izaziva jednostavno napad. Da biste to učinili, ronilac dovoljno "pokupi" da bi ubrzao.

Agresivno podešeni predator počinje plivati ​​sa cikzgajima, demonstrirajući "pozu prijetnje":

 • Sunčano vino od sunca,
 • Ažurirana peraja za prsa,
 • Oštrim repovima repova,
 • Otvorena pall,
 • Podignut RILOV.

Ako istovremeno lebdi duž horizontalnog kruga, tada su stvari vrlo loše, trebat će vam radnje. Nikad paničan. Kada demonstracija sile ne daje rezultat, a neznalica neće zaostati iza, predator brzo izaziva nekoliko zalogaja i lišća. To je u teoriji, nekoliko neobrađenih napada zapravo se registrira, iako niko nije završio fatalnim ishodom. Od njih bolje ostati na daljinu.

Morski pas ili Golyanskaya (gigantski) morski pas

Vrste morskih pasa

Ovaj gigant je komprimiran sa strane tijela i glavom kratkim prtljažnjem dugačak do 10 metara i teži više od 4 tone. Ušće ovog morskog psa su toliko velike (promjer do tri metra) da su mali zubi potpuno nevidljivi. Čini se da ima takve usta, lako možete jesti velike životinje. Ali ne. Shark-Elephant jede samo plankton. Ona, polako pluta otvorena usta, pumpa ogromnu količinu vode s planktonom u sebi, voda zatim filtrira kroz škrge i plankton lastavice. Stomak mu može primiti do tone hrane.

Gigantski morski pas ima drugo ime - "lemljivi morski pas", jer voli plivati ​​na površini vode, zamjenjujući svoje moćno tijelo jednim suncem. Pogotovo aktivno, divovska morski pas hrani se ljeti i u proljeće, a u hladnoj sezoni, kada plankton postane manje, ona se hrani na štetu rezerve tjelesne masti ili padne u potragu za Plaptonom na veću dubinu (gore) do 1 km).

Jetra ovog morskog psa je 1/5 svoje težine, masnoća se smatra vrlo korisnim za osobu, a meso sa kostima pronađene u ljudima. Stoga ovi divovi masovno uništavaju. I oprosti, jer su potpuno bezopasni.

Akula Buck

Vrste morskih pasa

Bull Shark je potpuno jedinstveno stvaranje. To je ta riba - krivac više od polovine slučajeva napada morskih pasa na kupaćim kostima. To je ta riba - jedini morski psi koji dugo mogu živjeti u slatkoj vodi. I to je to morski pas, sa odvratnom reputacijom, može se naći u vodama svih okeana. Razmislite o istom bliže tim fenomenalnim predatorima.

Bull Shark, ona je glupa, pripada porodici karcharmoniformes. To je čudno ime za ribu je stvaranje za bijesan nepredvidiv temperament, a za vašu sposobnost življenja i lova u svježim vodama: Kad su pastiri odvezli stado na vodu, bikovi su vukli velike bikove u tamne vode.

Zhabra i rektivno gvožđe su oni alati sa kojima ova vrsta uklanja ili ističe sol. Postoje slučajevi kada su bileni morski psi uhvaćeni 4000 km uzvodno od Amazona. Nije iznenađujuće već postoji činjenica da ima bull-a u rijekama New Jerseyja, Illinoisa, centra New Yorka i drugih većih gradova.

Stalno živi ovu krvotočnu životinju u jezerima Mississippi i Nikaragve, kao i u rijeci Bang. U Indiji je, usput, bikovski morski pas vrlo bojao i čitati - kada leševi ljudi iz najveće kaste ispuštaju u svete riječne vode, to je morski pas do prvog stala. Odrasli nisu izbirljivi u hrani. Njihova prehrana, u pravilu - delfini, veliki beskralješnjaci, kefal i druga riba. Sharks bikova se ne savijaju, predstavnici vlastite vrste i, najgori, čovječe.

Najčešće su žrtve tih riba postale pojedinačne plipe, a krvoprolički predatori napadnuti su ujutro ili u kasnom sumraku, a obično na maloj dubini - 0,5-1 metra. Morski psi bikosti mogu mijenjati boju tijela iz tamno sive do svjetla, pa čak i u plitkoj vodi nisu baš uočljivi. Posebno su opasne u blatnoj vodi. Postoje slučajevi okrutnog napada govednih morskih pasa na prolazu rijeke Ving.

Akula Zebra

Vrste morskih pasa

Zeber morski pas izuzetno lijep. Njena ljepota često se pokazuje kao predmet "ekoturizma", stavljajući ga u javne akvarijume.

Dužina morske pse može prelaziti 3 m., Međutim, za osobu opasnost, ne nosi. Morski pas je vrlo poslušan i spor, ne smeta kada se osoba približava. Jedino što biste se trebali sjećati - ne dirajte ribu, može izazvati zaštitnu reakciju. Postoje slučajevi kada je mornarskog Busta Roniver izvlačio rep.

Do danas postoji samo jedan fiksni napad zeber morskog psa na osobu kojoj ga nije izazvao. Srećom, u toj epizodi niko nije patio, ali mislim da je ovaj slučaj iznosio u Wikipediji autor članka o zebralnom morskom pjuzu da koristi frazu "smatra se da je za osobu" u vezi s ribom ". Dijeta njene prehrane sastoji se od mekušaca i rakova. Zeber morski pas - noćna riba, radije za lov u mraku. Svi lagani dan provodi, odmarajući se, na dnu. Zeber Shark morski pas, samo jednom godišnje morski psi se okupljaju u velikim jatama za uzgoj. Ovaj morski pas je u vlasništvu jaja: ženke proizvode nekoliko desetaka jaja za sezonu, što je pričvršćeno na zamke sa posebnim ljepljivim brkovima.

Zeber Shark je ribolov pogled. Njene peraje idu za kuhanje supe, meso se prodaje svježim, slanim ili sušenim. Masnoća morskog psa koristi se za pripremu vitamina. Takođe ide u proizvodnju ribljeg brašna.

Trenutno se procjena broja vrsta vrsta smatra ranjivom na očuvanje. Smanjivanje koralnih grebena, kao i aktivno sudjelovanje osobe u površinskim vodama staništa morskog psa, dovodi do smanjenja veličine vrste.

Akula Angel

Vrste morskih pasa

Ovako ovdje nema greške - anđeoski morski psi postoje i čak ni u jednoj dvije vrste, njihova cijela njihova 23 (od kojih su 5 vrsta otvorena nedavno). Zubni "anđeli" se nazivaju tako da ne za svoj karakter, što u potpunosti odgovara drugim rođacima - sve izgledaju kao i bilo koji drugi morski pas.

A ako će sretni ronilac suočiti sa jednim od "anđela", bit će siguran da će pred njim. Ravno tijelo, neobično široke peraje za grudi i trbuhe, dvije neke vrste nerezbilnih dorzalnih peraja bliže repu - svaki anđeo morski pas zaista podseća na klizač.

Sa svojim imenom, ovo je porodica morskog psa duguje dvije prve prste - nevezane sa glavama, ove ogromne peraje izgledaju kao krila. Par očiju i dah nalaze se na vrhu glave anđeoskog morskog psa, odmah iza njih je vidljiv. Prednja strana tijela morskog psa slična je tijelu klizanja, ali peraje nisu fascinirane zajedno, a zadnji dio tačno kao i bilo koji drugi morski pas - jaki mišići i oštrica repne peraje.

Njegov donji dio je veći od vrha, koji je neobičan za morske pse, u kojima je gornji dio FIN-a mnogo veći od dna - vjerovatno takav oblik repnih peraja bio je namijenjen oštrom kretenu grabežljivca u potrazi za plijenom. U prosjeku, morski pas skrijanidae porodice raste do jednog i pol metra, japanski anđeo (čučanj japonica) i mediteranski Akul Angel (čučanj čučanj) - oko 2 metra doseže najveću dužinu. Anđeli za 35 godina uživo.

Morski pas mako

Vrste morskih pasa

Morski pas je poznat, kao i sivo-plava morski pas, morski pas skuša, bonito, crni morski pas, plavi pokazivač - velika morska psa porodice haringe, u kojoj još tri vrste morskih pasa uključuju velike bijele i dvije sorte HERING - Tihog i Atlantik.

Treba napomenuti da je usred prošlog stoljeća opisano još jedna vrsta - dugoročna morski pas Mako (Isurus Paucus). Dugo samopoznati relativni obični maco je manje poznat i razlikuje se iz izlete izvana samo strukturu pektoralnih peraja. Ova raznolikost, dužina prstiju dojke je oko tri puta veće od njihove širine i slično osebujnim krilima.
Područje ova dva bliže predatore, vjerojatno isto.

Shark Mako, očigledno, potomak je povijesne morske pse Isurus Hastilus, koji je vjerovatno dostigao dužinu od 6 metara, s težinom od gotovo 3000 kg. Ovaj morski pas je živio u periodu krede i podijelio more sa kronoralima, ihtiosaurima i pleesom. Sivo-plava morski pas, jedna od naj agresivnijih vrsta morskih pasa. Vrlo opasno za osobu jer neustrašivo napadne gotovo bilo koji potencijalni plen u moru.

Morski pas Mako može doseći 4 metra, s težinom do 400 kg. Ne postoje tačne informacije o svom životnom trajanju, ali pretpostavlja se da dostiže starost od 15-25 godina. Živi u mnogim morima toplog i umjerenog pojasa. Njegova distributivna površina ograničena je na sjeveru širina sjevernog i japanskog mora, a na jugu - južne obale Novog Zelanda, Afrike i Argentine. Često se javlja u otvorenim okeanskim vodama, ali mogu biti prisutni u obalnom vodenom dijelu mora.

Čini se da je pojednostavljeno tijelo u obliku torpeda naglašava svaki detalj oblika munje brze ove ribe. I zaista jeste. Morski pas je u mogućnosti razviti brzinu u potrazi za plijenom na 60 km / h. Čak i među kopnenim životinjama, nekoliko ljudi može razviti tako neverovatno za živa bića. Ali u vodi je mnogo teže prevladati otpor okoliša.

Tokom takve bacanja groma, sivo plavo morski pas Mako može izvesti skokove preko vodene površine na 6 metara visine! U postizanju takvih rezultata, ne samo savršenstvo oblika njegovog tijela ne pomaže, već i razvijeno, u usporedbi s mnogim drugim vrstama morskih pasa, cirkulacijskog sustava. Makuinski makuinski mišići prožete brojnim kapijima stalno se zagrijavaju krvlju, zbog toga su u stanju da se brzo smanji, a to je važan faktor za postizanje visokih brzina kretanja.

Ali ta je sposobnost sivog plavog morskog psa zahtijeva stalnu nadopunu energetskih rezervi u obliku kalorijske hrane. Stoga su Mako morski psi izuzetno vorirani i zanimaju bilo koje stvorenje ili predmet u vodi za uštini. Ne pliva ravnodušan prema Maku i osobi koja ima u vodi voljom slučaja ili, nepažnjom, koja se uplašila od obale. Slučajevi napada sivih plavih morskih pasa Mako na plivačima su se održali više puta.

Shark Lisitsa

Vrste morskih pasa

Ostala njegova imena - "Morska lisica" ili "Debljina mora". Najozbedljiviji dio tijela ovog morskog psa - veliki rep. Ne treba mu uopće za ljepotu ili za praktičnost plivanja, već za lov. Ribe zavist, lisica morskog psa počinje da se kruže oko njih, ljuljajući rep i vozačku ribu u gustom jato. Tada morski pas roni niz "hrpu ribe", kampirajući se, a silom pogađa "potencijalnu večeru". Brzina repa u ovom trenutku je 80 km / h, pa riba nema šanse da pobjegnu.

Otuda i ime - "Morski grlo". Morski pas je vrlo vortiran, tako glupa riba počinje brzo. Ako je njen želudac već pun, a riba ubijena na površini vode još uvijek postoji, lisica morskog psa skače s dijela ribe koju jede i počinje proždirati i dalje plutajući na vodi. Evo sjajnog primjera neograničene pohlepe! Morski pas lisica može loviti na živu ribu, čak i skakati iz vode. Često služi svoju lošu uslugu, jer se nepažljiv morskog psa često razrađuje da se prilijepi za svoj izvanredni rep za ribolovnu opremu.

Akula Nyanka

Vrste morskih pasa

Nekoliko vrsta morskih pasa koji se hvale prijateljskim stavom prema njima. Među tim sretnim, prvo, možda, vrijedi po imenu Shark medicinska sestra. Brojna uvjeravanja u bezopasnošću ovih bića samo povremeno prelaze poruke o krvothorstnim napadima ribljih podataka. Da li vrijedi kreditirati sestrinu morskog psa kao prijatelja ili zaobići na stranu njenog staništa? Hajde da to shvatimo.

Shark Nyanka - jedini predstavnik stajališta iz ogromne porodice orectolobidae ili propovijedanih morskih pasa. Ova mesožder žive u Indijskom, Atlantiku i nekim Tihom okeanima, uglavnom se drže uz obalu i ne padnu na dubinu od više od 6 metara.

Bilo je to da je pored "mračnih" morskih pasa, "obični" morski pas (prodavštarski cirut), pijesak sive morskog psa i "pješčani tigar". Posljednje tri navedene vrste ne odnose se na pravu dadilju, ali u praksi ove ribe kombiniraju u jednoj vrsti. Nyanki Sharks se smatraju flegmatičnim, sporim obalnim grabežljivcima. Uzgoj ove ribe od 1 do 3,7-4 metra.

Gde je tip imao tako čudno ime - "Nyanki"? Istina je da morski psi ne grize svoju nesretnu žrtvu, ali usisavaju, brzo širenje usta. Istovremeno se čuje zvuk gluvog, nalik na Nynechki Nynechka Smaing.

Pored toga, njihov status brižnog skrbnika Neke sorte zaokupljenih morskih pasa koji posjeduju jaja potvrđuju izvanrednu njegu za potomstvo. Dakle, majčine morske pse obustavi jaja na vodene biljke, jačajući ih algae petlje napunjenim vlastitim ustima. Tako se pojavljuju jaja u improviziranoj kolijevci koju čuva majka.

Generalno, većina morskih pruga naziva vrstu veličine jaja. Trudnoća traje 6 mjeseci. Jedna ženska morskog pljaka može izdržati do 27 embriona. Siva Akula-Nyanka zanimljiva je jedinstvenom metodom reprodukcije - intrauterine kanibalizam.

Beloperay morski pas

Vrste morskih pasa

Beloperay morski pas (Latinski naziv "Triaenodon Obesus") - To su morski psi sive morskog porodice. Većina morskih pasa troši u pećine i pukotine koralnih grebena, tako da je drugo ime ove ribe morski pas greben.

Beloperay Shark ima u prosjeku dužine 1,5 metara. Rijetki slučajevi dužine prelaze 2 metra. Ženke su obično kraće mužjake. Izbjeljivanje živih grebena više od 40 godina. Tijelo morskog psa obojeno je sivom, rijetko susrele kopije, obojene crvenkasto - smeđe boje. Federi su značajno lakši (češće od bijelog) od cijelog tijela, pa se morski pas zvao "Belopera".

Stanovništvo bijelih morskih pasa nevjerovatno je veliko, smatra se najčešćim morskim psima. Njeno stanište je vrlo sjajno. U osnovi, grebenski morski psi naseljavaju tropske vode Tihog okeana i radije drže na vodi, gdje postoje koralni grebeni. Bijeli morski psi uvijek drže na dnu, gdje jedu u velikom broju hobotnica, rakova, kavijara velike ribe, jastoga i ribe srednjih veličina. U svetlom vremenu dana, grebenski morski psi se kriju u pećinama koje služe kao utočište i mjesto za zaseb. Ako potencijalni rudarj plovi pored ulaza u pećinu, morski pas čini munje baca i hvata žrtvu. Na lovu, grebenski morski psi izlaze samo sa početkom sumraka i rijetko lebde od svoje pećine. Nakon lova, definitivno će se vratiti u sklonište i praktično ga ne mijenjaju tokom života.

Belopery morski psi smatraju se vrlo opasnom ribom za osobu. Po broju napada na ljude, grebenski morski psi nalaze se na trećem mjestu nakon velikog bijelog morskog psa i čekića morskih pasa. To su vrlo krvotorski morski grabežljivci koji napadnu bilo kakvu pokretnu stavku u vodi. Budući da morski psi do obale lebde samo noću i uveče je vrlo opasno u ovom trenutku biti u vodi. U pravilu, grebenski morski psi love parove (manje često), tako da verovatnoća da postanete žrtva napada odjednom dva izbjeljivanja morskih pasa.

Dugačka acla

Vrste morskih pasa

Ovo je vrlo agresivan i spor morski pas, uobičajen u toplom moru. Strpljivo čeka neku vrstu plijena u polju svog mišljenja. A kad se dogodi, na primjer, pojavljuje se jato ribe, dugodlaki morski pas počinje pohlepno dovoljno hrane. Nakon obroka ovih morskih pasa na površini krvave vode pluta puno nadahnutih životinja ili ribe.

To se ne događa i ljudsko meso. Na primjer, u četrdeseti prošlog stoljeća u blizini južne Afrike, na brodu se srušio sa hiljadu putnika na brodu. Gotovo svi ljudi koji su pali u vodu bili su živ sa dugom morskim psima.

Daughte morski psi kruže u blizini plutajućih brodova, hvatajući sve što će biti bačeno od njih. U maternici uhvaćenih morskih pasa, bala sa smećem.
LJUDSKI SHARDI Uhvaćeni su od ljudi zbog velikih peraja koji prelaze u hranu.

Smeđi morski pas

Ova vrsta morskog psa dobila je ime zbog boje tijela. Njihova koža ima bogatu smeđe sivu smeđe boje, a trbuh je uvijek svjetliji leđa (češće od žućkaste i bijele boje ili bijele boje sa sivim nijansima). Brown morski psi u prosjeku rastu do 2 metra i teži oko 50 kilograma. Rijetko možete udovoljiti pojedincima duže od 2,5 metra, koji teže malo manje od stotinu kilograma.

Smeđi morski psi u bazenu Atlantskog okeana rašireni su u vodama Sredozemlja. U osnovi, smeđi morski psi žive u pretučenoj vodi, ali često plutaju do obale, ulaze u riječne krevete i čak plivaju duboko u kopnu. Na primjer, postoje slučajevi kada su se smeđi morski psi ispunili u Venecijanskim kanalima. Ovo sugeriše da se smeđe morski psi ne plaše osobe i ne obraćaju pažnju na buku prepunih luka i luka.

Ichhyolozi objašnjavaju takvo ponašanje morskog psa u tome da zahtijeva mirnu vodu s sporom protokom. Brown Aclaus - pobijeđen. Sa početkom proljeća, kada počne razdoblje reprodukcije, morski psi ženski žuri u potrazi za prikladnom mjestu. Najčešće, usta ili donji tokovi velikih i malih rijeka postaju. U junu se mladi morski psi pojavljuju na svijetu i, malo fiksiraju, idu na otvoreni okean.

Za muškarca smeđa morski pas predstavlja veliku opasnost. Smatraju se jesenskim krvotočnim, bijesnim, nezasitnim grabežljivcima. Prema statistici, po broju napada po osobi godišnje, smeđa morski pas nalazi se na drugom mjestu (zajedno sa čekićem morskim psima, pješčanim morskim psima i morskim psima i bijelim morskim psima). Većina napada završila je u smrti čovjeka. Često smeđe morski psi love male grupe. Ako je jedan pojedinac uspio uhvatiti žrtvu, tada su svi ostali odmah prihvaćeni da bi suze od nje. Miris krvi, ovi morski psi se osjećaju na velikom daljinu.

Pijesak morski pas

Vrste morskih pasa

Do porodice odoraspididae (ili carchariidae) - pripadaju nekoliko vrsta morskih pasa, izvana se međusobno razlikuju. Kombinovani su u dvije vrste -Carhariasa (pijeska tigrovi) i Odontaspis - pijesak morski psi. Ne postoji jednoglasnost između zoolologa u pripisujući pijeska morskih pasa na određeni odred - neki vjeruju da su to suolesi u obliku karaške, prema drugim naučnicima, pijeska morski psi su laminirani grabesici. Na ovoj stranici su označene dvije moguće opcije za sistematski opis ovih riba. Većina naučnika još uvijek je sklona činjenici da su pješčane morske pse laminirane satelita.

Karaias uključuje tri vrste - obične, nezaustave i australijske pješčane morske pse. To su veliki, masivni grabežljivci koji dopiruju impresivne veličine tijela koji žive u toplim i umjereno toplim okeanskim vodama - obojica u blizini i značajnih uklanjanja. Pješčani tigrovi imaju karakterističnu strukturu tijela - ispod prednjeg kralježnice, zadebljanje, formirajući osebujni grm na leđima.

Pijesak tigrovi imaju izduženu glavu oštrim, sjajnim kopanjem, nema blata obroka ispred očiju, što ukazuje na blisku vezu sa laminijskim morskim psima. Sjevela usta u uobičajenom položaju Ajara, izlažući redove krivulja i nasumično postavljene u čeljusti.
U kombinaciji sa grabežljivim izrazom "lica", ovi morski psi imaju prilično sjajan izgled. Međutim, nije uvijek opravdano.

U mnogim staništima ovih predata smatra se prilično bezopasnim životinjama koje ne prijeti životima i zdravlju plivača i ronioca.
I samo sa obale Južnog Afrike pijesak tigrovi smatraju gotovo najopasnijim morskim psima. Ovo vjerovanje potvrđuju brojne činjenice napada pješčanih tigrova na ljude, ponekad čak i sa smrtnim posljedicama takvih napada. Južnoafričke pješčane morske pse uopšte, očigledno, sve više i manje čitljivo u hrani nego, na primjer, njihovi američki "kolege" - emajlirani lonac nađe se u stomaku, a drugi - velika lubenica i svinja.

Rod Odontaspis sastoji se od dvije vrste pješčanih morskih pasa - malih i largelasa. Fino kožom sandy morski pas razlikuje se od ostalih predstavnika porodice, prvenstveno strukture zubnog prostora, kako slijedi iz njenog imena. Ovo je prilično veliki grabežljivac koji živi u mnogim područjima toplotne vode svjetskog okeana na dubinama gornjih slojeva do 800 ili više od metri. Smatra se da je sigurno za osobu, jer slučajevi agresije na osobu nisu registrirani. Bolshaya Sand morski pas vrlo je rijedak pogled, čiji su pojedinci uhvaćeni u svim okeanima, osim arktičkog leda. Ova smeđa morski pas dubokog vode, ističe velike zelene oči. Doseže impresivne veličine - neki uhvaćeni pojedinci premašili su dužinu od tri metra. Nema podataka o opasnosti od ovih predatora za informacije o osobi - verovatnoća sastanka sa ovim dubokim ribama ronioca i plivača je premala.

Polar Akula

Vrste morskih pasa

Ako za većinu predstavnika oštre porodice, prihvatljiva temperatura okeanske vode počinje od +18 stepeni, a zatim je rod somniosidae morski pas (ravno) za sebe izabrao za sebe istinski hladnu vodu i smatra da je to prilično uravnotežena temperatura od -2 do + 7 stepeni. Ali kao što je to općenito moguće - na kraju krajeva, morski psi su isključivo srdačni, čak i oni čije tijelo može podići temperaturu iznad temperature okoline?

Prije morskog psa Arktika. Najpoznatiji predstavnik među rodom Somniosidae - Atlantic (ona je Grenland, to je niskoglava) Polar Akula (Somniosus Microcefalus). Njeno trajno stanište je sjeverozapadna obala Evrope i obala Grenlanda, ponekad se može naći na sjevernim obalama Rusije.

Izvana, ova riba je vrlo slična torpedu, a njene dorzalne peraje koje su postale morski pas posjetnice, imaju malu veličinu. To su to morski psi koji žive duže od svih ostalih - oko 100-200 godina! Polar morski pas postao je dugačka jetra zbog sporog protoka svih životnih procesa u svom tijelu. Raste vrlo sporo: pojedinac je sadržan u naučnom institutu, gdje je dugo proučavao - već 16 godina, predator je porastao samo 8 cm.

U predatoru, najveća jetra među svim ostalim morskim psima, dostiže 20% svoje težine - zbog ovog organa na polarnim morskim psima vekova, provedena je godišnja teleta od oko 30 hiljada pojedinaca, tehnička masnoća bila je bleata iz jetre.

Ribolov Ova riba ribari-sportaši nisu zanimljivi - praktično nema borbe, nakon dovođenja predatora na površinu okeana, diže se u brod baš kao da je to dnevnik.

Velika akula

Vrste morskih pasa

Veliki morski pas - jedna od najprirodnijih proučavanja morskih životinja i najprirodnoj ribi na svijetu. Prvo je otkriveno 1976. godine, jer su ljudi pronašli samo 47 ovih životinja.

Težina ovih pet metara divova sa velikom glavom i metar debljine - jedan i pol tona. Oni se hrane uglom, a oni to rade prilično zanimljivi. Njihova usta iznutra imaju blistavu površinu koja privlači male životinje i plankton. Ovo je najveća blistava morska životinja! Snimanje ogromne količine vode i "hrane", gigantski filtri vode, a hrana gura ogroman jezik u grlo. Ako se posebno pametna žrtva pokuša pobjeći iz ušća duha, tada su na njenim putevima mali zubi, koji se nalaze u 23 reda od 300 komada u svakom!

Veliki morski pas ima vodeno tijelo koje joj ne dopušta da se utopi. Ali često postaje ekstrakciju drugih grabežljivca. Na lošem i vrlo sporem morskom psu, može se napadnuti jato kamenih češlja, koji sa oštrim zubima suzama njenog tijela. Takođe, može u potpunosti gutati kuke.

Porbeagle

Vrste morskih pasa

Porbeagle (Latinski naziv "LAMNA NASUS") - vrsta grabežljivih riba iz lampe u obliku lampe.

Dužina tijela haringe morskog prosjeka je 2,5 - 3 metra (maksimalna dužina je 3,5 metra), a tjelesna težina prelazi 150 kilograma. Gornje tijelo je obojeno u sivu ili sivu plavu boju, a trbuh praktično bijeli. Ponekad se nalaze tamne mrlje u cijelom tijelu Herde morskog psa. Kičmene peraje su dva, od kojih prvo ima laganu granicu. Trokutasti zubi, oštar bez tegle.

Selske morske pse naseljavaju vodu mirnih i atlantskih okeana. Posebno uobičajeno u sjevernom dijelu Atlantskog okeana, u Baltičkom moru, u vodama Lamnog tjesnaca. Za razliku od drugih morskih pasa, ledeni morski pas rijetko se spušta na veću dubinu, radije čuva se u gornjim slojevima vode (uglavnom na dubini od 30 - 70 metara).

Hrana Ledene morske pse se uglavnom napajaju haringom ribom (haringa, sardine, skuše i ostalo) i mollusks (oktobovi, lignje).

Feld morski psi smatraju se potencijalno opasnom ribom za čovjeka. Slučajevi napada na ljude su vrlo rijetki. Ipak, bolje je da se držite podalje od ovih morskih pasa, jer u slučaju opasnosti, ona žuri bez odlaganja prekršiocu, grizeći ga brojnim zubima.

Sevengabnic Akula

Vrste morskih pasa

Semikoporno morskog psa ili ashla ashla, ili polu -cerk - jedan od najstarnijih i primitivnijih. Njihov izgled više od svih ostalih morskih pasa sličan je precima hrskavice ribe, koji su živjeli stotine miliona godina prije mnogo godina.

Sasvim su različiti u svojoj anatomiji od većine vrsta modernih morskih pasa. Samo među predstavnicima ove grupe imaju sa svake strane tijela sa svake strane tijela. Jedina dorzalna fina nalazi se iza, blizina repa, gotovo iznad analnog. Gornji dio repnog šljiva značajno je veći od ostalih peraja i stoji daleko nazad.

Mugativska membrana je odsutna. Velike oči, svijetlo zeleno. Akord nije podijeljen u zasebnu vrtu. Boja karoserije obično varira od tamno sive do smeđe-smeđe boje. Fosilni ostaci prvih sedam-krevetnih morskih pasa koji se gotovo ne razlikuju od struje, pronađeni su u slojevima jurskog perioda.

Starost sedimentnih stijena i fosila pronađenih u njima - oko 150 miliona godina, ovo je era Heyday od dinosaura. Danas postoje dvije vrste od sedam Barkera koji pripadaju različitim vrstama. Ulaze u češalj porodice ili višestruke morske pse. Jedan od njegovih imena, porodica je dobila zahvaljujući originalnoj strukturi zuba donjih vilica, nalik na oblik korijenog češalja.

Uhvate, pokažite agresiju i pokušajte ugristi. Obično nailazi na dubine od 300-600 metara, ali ponekad se može pojaviti na 1000 metara ili blizu površine. Radije živite na vanjskom rubu kontinentalne police ili na vrhu njegove padine. Ženke dovode od 9 do 20 mladih, jasan režim sezonskog reprodukcije nisu označeni.

Plavi morski pas

Vrste morskih pasa

Plavi morski pas jedan je od najčešćih vrsta sielry. Ribe naseljavaju ribu kroz svjetski okean u tropskim i umjerenim vodama. Može se pronaći sa obale skandinavije i na rt rogu. Preferira dubinu do 350 metara, tako se često pojavljuje u obalnim vodama. Najpovoljnija temperatura vode je u rasponu od 7 do 16 stepeni Celzijusa. Ali izdržava veće temperature na 21-23 stepena Celzijusa. Ribe, u pravilu, migrira u glavnoj okeanu. Ne živi u hladnim vodama. Stoga, u sjevernom ledu i južnom okeanu nema.

Ova riba ima vrlo duge pereće dojke. Repne peraje asimetrične. Gornja udio je mnogo duže. Ženke veće mužjake. Maksimalna dužina tijela doseže 3,5 metra sa težinom 230 kg. Uobičajena muška dužina dolazi do 2,8 metara, ženka do 3,3 metra. Težina leži u rasponu od 120 do 180 kg. Morski psi s težinom više od 200 kg nailaze vrlo rijetko. Tijelo ribe je elegantno sa savršenim nagibom protoka. Na vrhu kože plave, svijetlo plave strane, a trbuh ima bijelu. Indikatori velike brzine nisu baš impresivni. Maksimalno, kakav je morski pas sposoban za razvijanje brzine od oko 40 km / h.

Ova vrsta odnosi se na nifelističku. Sazrijevanje Paula događa se u dužini tijela od 1,8 do 2 metra. Trudnoća traje 12 mjeseci. Obično se 80-120 SRJ pojavljuje na svjetlu, ovisno o veličinama ženki. Morski pas odmah započnite neovisan život. Pola naslova pojeo je veliku ribu, druga polovina raste na veličinama za odrasle. Plava morski pas odlikuje se velikim opstavom, pa ima vrlo veliki broj.

Treba odmah reći da je ova vrsta velika opasnost za osobu. U 2010. godini zabilježen je 29 napada na ljude širom svijeta. Od ovih 7 sa fatalnim. Srećom, osoba nije glavna hrana za ovu vrstu. Predator voli hobotnice, škampe, rakove, jastoge. Riba jede u velikom broju. U osnovi IT Cod. Napadaju delfine, morske psećih veličina i morskih ptica. Ne prekidaj padalu. To jest, jede bilo koju životinjsku hranu koja je na putu. Ali primjećuje se da mnogi predstavnici tipa iz nekog razloga ne vole tunu i jedu ga samo u slučaju ekstremne potrebe.

Tiger Shark

Vrste morskih pasa

TIGER SHARK je jednostavan za određivanje tamnih vertikalnih traka koji nalikuju uzorcima tigrina. A ti se opsezi karakteristični samo za mlade pojedince koji nisu postigli odrasle dobre. S godinama, blijede i stariji morski psi gotovo nestaju. Često se može vidjeti na koralnim grebenima, u morskim lukama i kanalima, tako da se sastanak sa osobom događa prilično često. Dijeta čine ribu, ostale male morske pse, lignje, kornjače dupine. Ne događa se i padalu. Dobar apetit dokaže pronalaženja pronađene u trbuhu uhvaćenim morskim psima - komadi stara automata, registarskih tablica automobila itd. Zbog ovoga, nadimak "Sea Sarbage Basket".

Biti u potrazi za rudarstvom, morski pas tigar može napasti čak i na morskim pticama. Slučajevi napada na ljude popravljeni su malo manje od bijelog morskog psa. Uz Harkroodon i Aclaut Bull ulazi u najopasniju morske životinje, sastanku s kojim se tragedija može okrenuti u vodi.

Tiger morski pas raste do 5 m. U dužinu, dostižući utege više od 1 tone. Boja se može varirati od plave do svijetlozelenog na leđima, a blijedo žuta na trbuhu. Klinčana glava, koja omogućava ribu da oštro promijeni putanju kretanja. Brzina ribe doseže 32 km / h, ali nakratko može učiniti brže kretene. Na stražnjoj strani glave morskog psa ima rupe na tijelu, u kojem se nalaze elektromagnetski senzori koji omogućuju da uhvati slabe pokrete mišića drugih stvorenja, što pružaju priliku da love u mraku i samouvjereno pomakne čak i u vrlo mutna voda.

Zanimljivo je da je drugo mjesto među najopasnijim morskim psima, ovaj predator napada osobu prilično rijetku, ali postotak smrti napada je najviši. Zubi tigar morski pas specijalizirani za lomljenje i drobljenje mesa i kostiju. JAWS su jake i mogu podijeliti čvrste školjke morskih kornjača koje zauzimaju uočljiv udio u svojoj prehrani. Kao i svi morski psi čeljusti tigar, tokom cijelog života punjena je novim zubima, umjesto izgubljenim ili slomljenim.

Shark-pila

Vrste morskih pasa

Jedinstvenost ove porodice morskih pasa - u strukturi njihovih zuba, od kojih je dio postavljen evolucijom na daleko govornu snimku, nalik na pilu. Pristiophoridae Porodični ili pilonski morski psi lako su prepoznatljivi, osim toga - široko je poznato nama barem za bajke.

Sjetite se riblje pile iz dječjih knjiga? Dakle, bilo je ili morski pas, ili utor za pilorduti - izvana, oni se razlikuju u položaju greda ulicama koji se nalaze na robroidnim padinama, dok su morski psi sa pila, odmah, odmah iza glave. Prije svega, potrebno je odmah osloboditi lijep mit o neku vrstu džinovske oštre testere, s lakoćom piljenjem morskih brodova - to nije moguće ako samo zato što najveća veličina morskih pasa ne prelazi dva metra. I iako riba s testerom umjesto nosom s jednim takvim sugerira užas, ona se boji i usporava - donja brzina ribe i visoku agresiju za ništa.

Za razliku od pilornih riba - klizaljke, pila morskog psa može zamijeniti zub na dugu ribu kada se gubi ili oštećuje. U sredini "pile" na pilonskim morskim psima nalazi se par tankih i dugih serovina sa električnim opisnim opisnim, sličnim tradicionalnim manghorskim brkovima "FU" - proučavaju pješčane dno u potrazi za rakovima, malim ribama i lignjama. Pri otkrivanju proizvodnje, morski pas je vidio dno dna, izvlači žrtvu i nanosi joj niz udaraca "tobast".

Pilonski morski psi Viviors - potomci, ovisno o rodu, sastoji se od 7-17 SRJ od 28 do 35 cm. Značajno je da se pri rođenju zubi na dugim ribama ne drže, poput odraslih i položili "testere" - potrebnu mjeru, tako da ne ošteti žensko tijelo.

Akula Goblin ili Rhino Aclaus

Vrste morskih pasa

Ostala imena Akula-Goblin -Morski psi,Morski pas ili Skapaninrch. Značajno je da je ovaj morski pas u sovjetskom naučniku svijeta nazvan imene komorne, t.do. Riječ "goblin" u SSSR-u nije bila rasprostranjena.

O ovom morskom pjuštu se vrlo malo zna. Prebiva u dubokim slojevima vode, ispod 200 m. i poznat čovjeku nešto više od 100 godina. Ali sudeći po nekoliko naznaka može se pretpostaviti da stanovništvo goblinskih morskih pasa nije veliko. Stoga je vrlo cijenjen u mediju kolekcionarima, gdje njegove čeljusti imaju posebnu vrijednost. Oni su neka vrsta jedinstvene za morske pse: mobilni i sposobni za odguranje. Prednji zubi na čeljustima su oštri i dugi, a straga su prilagođeni za brušenje čvrstih materijala - kosti i školjke.

U ishrani morskih pasa, ne samo ribe, koje nisu mnogo, već i rakovi, mekušaci i rakovi. Snake čeljusti i oštri zubi omogućavaju vam da podijelite ravnomjerne žrtvene školjke. Lov, morski pas-goblin sisa vodu, okrećući se oštro. Zajedno sa vodom u zubima, ispada i rudarstvo.

Karakteristični grba Goblina Aclausa služi joj osebujan lokator u tami. Sadrži veliki broj nervnih završetaka, omogućavajući primijetiti pristup potencijalne žrtve.

Dimenzije goblinskog morskog psa nisu impresivne, kao i u ostalim stanovnicima duboko vode. Prosječna dužina odraslih pojedinca je 1 m., Iako slučajevi prikupljanja instanci više od 3 m. Prema nepotvrđenim podacima, pojedinci susreli i 5 m. u dužinu, ali ako je takva činjenica imala mesto za bit, onda je veličina Anomalne rijetko pronađena.

Bodljikava pse morski pas

Vrste morskih pasa

Ovaj rijetki morski pas stani u blizini jugoistočne obale Australije i uz obalni perimetar Novog Zelanda, nikada se ne goli na površinu okeana - preferira sigurne dubine od 45 do 1050 metara.

Unatoč njenoj pripadnosti morskom psu, bodljikave pasa (Oxynotus Bruniensis) malo podseća na njegovu rodbinu. Na prvi pogled, ovaj predator, sa dva jednostavna ogromna u odnosu na tijelo kičmenih peraja, kratkih repnih peraja i nekih naduvanih tijela, više poput stvorenja prijelazne veze između morskog i zemljišta. Gde je svojstveno u morskim psima, gde je "brendirano" Torpedo telo poput torpeda i na kraju - gde takva popularna trokutasta peraja?

U pogledu stila života, bodljikavi pasj pas je prilično apatičanska nego brzo - polako lebdi-čizmu preko morskog dna, blago doseže peraje i oružje. U njenoj prehrani, malim ribama, zvonjenim crvima i drugim beskralješnjacima, za hvatanje koje ne trebate potrošiti puno snage.

Miran život bodljikavog morskog psa je prilično pogodan - ne privlači predatore, spajanjem sa krajolik dna. Iako nema mnogo rudanja, a u njemu nema posebne raznolikosti - ali je siguran za sam pask, jer je njegova prosječna veličina mala (60-75 cm) i rijetka osoba će moći rasti na metar.

Povratak na izgled. Bodljikavi pas s pasa je unosan, što se zove, za retkost: debelo tijelo, grbavca, kratki i ravni red, koji se nalaze gotovo velike nosnice, koji dolaze iz pare - tuge, i samo!