Riba crvenog mora

Morski psi obalnog akvatorija

Crveno more povećava svoju ljepotu i "najviše" u mnogim pokazateljima - ovo je najnovije more na svijetu, najzanimljivije (nema rijeke), najbogatiju u odnosu na podvodnu faunu i naravno , najbliže tropskog mora za ruskog čovjeka. Ali on plaća značajnu prijetnju, a ova prijetnja je opasna riba Crvenog mora.

Ovdje postoje osnovi, sastanak sa kojim se može pretvoriti u ozbiljnu zdravstvenu zaštitu. U članku razmotrite najopasnije stanovnike Crvenog mora.

Morski psi obalnog akvatorija

Oni stalno žive na plitkoj vodi - na grebenima, u lagunama grebenskih ostrva, uvalama, lokacijama velikih rijeka u oceanu - ako migriraju, a zatim iz grebena, s takvim pokretima na njih Velike dubine.

Započnimo s nacrom grebena morskog psa, - da se ne bude zbunjen crtanim morskim psima. Preferira plitku vodu, posebno koralne grebene, a ne boje se ući u grebene platforme, gdje vode doslovno koljene. Istovremeno, ove vrste se bilježe na dubini od 75 m. Morski pas u obliku torpeda, pojednostavljeno tijelo i glavu s relativno kratkim, zaobljenim digitalnim.

Leđa i bočne strane svijetlo smeđe boje, plavkasto sive ili žućkaste sive boje (prva dorzalna peraja obojena), trbuh bijela, novčane kazne - prve dorzalne, donje repne oštrice i, ponekad, grudi - izrazito crno (otuda). Stalno u pokretu, leži na dnu ne može. Posebno aktivan noću, iako je lov i popodne, patroliranje grebena na periferiji ili potkoljenju koralnih laguna. Crno-oslikani grebenski morski pas rijetko prelazi 1.5-1.8 m s težinom u 45 kg, tako da se ne smatra opasnim. Međutim, slučajevi kada su zgrabili plivače za papuče i koljena su označena širom svijeta.

Dugo se drže unutar jedne vodene površine i često pokazuju radoznalost u odnosu na invaziju ronioca. Istovremeno, oprezno i ​​bučno. Zanimljivo je da je otvaranjem Suez kanala, rifnički morski psi u sobi prodrli i dobro prilagodili mediteranski, gdje se čak i Malta sada upozna.

Bijeli greben morski pas

Fish-Parrot

U Beloperoju, grebenski morski pas, za razliku od crtanog filma, vrh prve dorzalne peraje i gornjeg oštrica za rep bijela. Glava je spljoštena, sa vrlo karakterističnom širokom, glupom i kratkom ("kvadratnom") i neobičnom za druge morske pse izduženog oblika očiju. Uglovi zakrivljenih usta i primjetno stršeći nenormalnim lukovima daju joj lice vječnog ispitivanja. Tijelo je burno izduženo ili, kako kažu, tanke, na vrhu tamno sive ili smeđe boje. Bijeli greben shark preferira male dubine, ali označene na 330 m.

Tokom dana, koji se često odmaraju, leži na dnu ili skrivaju u ritskim zidovima, pokazujući maksimalnu aktivnost noću. Nakon što je pronašao plijen, često ga uvode u pukotine, a zatim se u njega stisnula. Vitak, lako savijanje tijela, kratke glupe smokve i zaštitne oči koje apsorbiraju lukove omogućuju joj uspješno lov čak i u takvom preklopu. Bijeli referentni riynski morski pas doseže dužinu od preko 2 m i više od 20 kg težine, ali smatra se bezopasnim. Međutim, u prisustvu ranjene ribe postaje lako uzbuditi i može ugristi ronioce. Tu su i slučajevi kada je bijeli rafinerijski morski pas udarca previše neugodnih plivača.

Grey greben morski pas

Riba-napoleon

Gray greben morski pas doseže 2.Dužina 6 m s težinom u 33.7 kg. Fravel dugačak, širok i okrugli, oči su velike. Boja od tamno sive do bronce-sive, vanjsku ivicu repne peraje s izrazom crne granice. Zbog toga se siva grebenska morska pjka često zbunjuje s crtanim filmom, koji je lako razlikovati na crnom vrhu prve dorzalne peraje. Grey Reef morski pas najčešće se smatra patroliranjem vanjskih granica grebena, ali pada 280 m, pa čak i po dubini kilometra.

Aktivnije noću. U danju se drže sami ili grupe u grebenima ili malim jatama (blizu ravnog dna). Poput bijelog grebena morski pas, dan se može odmoriti duže vrijeme, ležeći na dnu. "Oče" u kanibalizmu. Ima slavu jednog od najrazvijenijih i agresivnijih morskih pasa, često plivajući za ronioce. Grey Reef ugrize plivače, u pravilu, samo kad počnu njemu "pesteru". Registrirano je samo 7 neobrađenih napada, a niko nije završio fatalnim ishodom.

Nadražena ili agresivno podešena morski pas (usput, kao i mnoge druge vrste) pokazuje "Pozu prijetnji": nagnuta leđa, nacrtana, šupala otvorenim ustima i spuštaju se torakalne peraje. Morski pas "nernjivo", počinje plivati ​​sa cikznim zemljama, a ako neznatni ronilac ne zaostaje, uzrokuje nekoliko ozbiljnih zalogaja i brzo nestaje. Uzgred, okupljanje u malim jatama, sivi grebenski morski psi na plivačima ne ometaju se. Očigledno, ima više slučajeva. Dijeta svih tri spomenute vrste grebenskih morskih pasa sastoji se od malih grebenskih riba, lignja, osmohodnika i nekih rakova (na primjer, male rakove i lobse).

Akula Nyanka

Spiny jebeni

Ona je u svom izgledu primjetno različita od većine morskih pasa, iako je u mraku ponekad zbunjeno tigra. Ima nesrazmjerno veliku, široku glavu s glupim, kvadratnim ribama i vrlo malim očima, velike peraje i vrlo dugi rep s jednim definiranim donjom oštricom. Uzgred, Nyanka Sharks nazivaju četiri različite vrste morskih pasa.

Pored "mračne" dadilje, još uvijek postoje "obični", sivi i "fino-fasetirani pješčani tigar", koji u Crvenom moru nisu pronađene. Svi nanni morski psi hrane se hobotnicom, rakovima i malom ribom. Prve dvije vrste plijena nisu dovoljne, ali apsorbiraju, oštro širenje usta i grla. Čuo sam sa moćnim "smackom", sličnom medicinskom sestri, baucly dojenčad, jednu od verzija i izazvala radoznalo ime ovih morskih pasa. "Dvostruki" Shark-Nyanka (Tawny se doslovno prevodi s engleskog kao "boja tamne kože") ima tamno sivu ili tamnu boju pijeska i može se postići duljine više od 3 m. Obično postoje slučajevi koji ne prelaze 1.75-2.0 M. Vagati morski pas ove veličine oko 50 kg.

Aktivnost se prikazuje gotovo isključivo noću, popodne, skriva se u malim prestoljenjima i ispod nadstrešnice koralnih zidova, gdje se odmaraju, leži na dan. U debljini vode ne voli da se digne. Međutim, vrlo mirno postaje agresivan u slučaju uporno neodoljivog tretmana.

Tiger Shark

Antias Larohvostya

Tiger morski pas postignut u dužini 5.5-6.0 m s težinom od 900 kg (obično 3.2-4.2 m i 385-635 kg), navedeno na popisu najopasnijih morskih stanovnika. Veliki, snažni usta i široki zubi sa pilidima sa ivicama omogućavaju da se nose sa bilo kojim pristupačnim. Tiger morski psi su pogođeni, uglavnom ribe i druge morske pse, a iz određene dobi počinju hvatajući morske ptice, otkinuti kornjače i dupine.

Imaju reputaciju zaljubljenika za smeće i pao. A jednom u trbuhu tigra morski pas pronašao je ručnu granatu. Velika glava, sa velikim očima i vrlo glupom. Snažno tijelo prelazi u dugi, uski rep. Leđa i bočne bočne plavkaste zelene, do crne. Belubo žućkasto-bijelo. Karakteristične tamne mrlje i poprečne pruge, zahvaljujući kojem je morski pas primio svoje ime, posebno se vidljivo u mladim pojedincima, postajući tako razlikovati u odraslih.

Znatiželjni, agresivni i neustrašivi - dimenzije dopuštaju. U najmanje nekoliko desetina Neprovokiranih napada tigra morskih pasa na plivačima, a fatalni ishodi nisu rijetki: Prema ovom pokazatelju tigar morski pas inferiorniji samo velikim bijelim i bikovima. Srećom za nas s vama, oni vole blatne vode (poput, na primjer, mjesta protoka rijeka u okeanu, uvale s velikim obalnim odvodom).

Pored toga, tokom dana, Tiger Sharks radije ostaju na velikim dubinama (označene dubini od 350 m), ostavljajući plitku vodu, uključujući grebene, uglavnom noću. Podložna sezonskim migracijama. Ljeti idu u vodu umjerenog pojasa, a zimi vraćaju se u tropi. Migrira, može lebdjeti daleko u otvoreni okean.

Zebra morski pas

Grudan pseudobalista

Zebra morski pas, kao i tigar, nemoguće je zbuniti bilo koji drugi čak i sa vrlo velikom željom. Ima kratku, široku glavu s malim očima, cilindrično tijelo sa čvrstim uzdužnim grebenima na leđima i bočnim stranama, pomno zasađenih dorzalnih peraja i repa, gotovo jednake preostalom tijelu. Odrasli pojedinci sivo-žute ili sivo smeđe s brojnim tamnim mrljama.

Mladi, naprotiv, žuto-bijele mrlje i trake razbacane preko crne ili tamno smeđe pozadine. Zato se zebralj morskog psa ponekad naziva morskim psima. Odavde još jedan, rasprostranjeni, ali pogrešan naziv zeber morskog psa - "Leopard" morski pas. Ipak, pravi leopard morski pas u Crvenom moru nije pronađen.

Zebra može doći u dužinu 3.6 m (obično 2.5 - 3.0 m). Dvometar morski pas težak 32 kg. U danju je niska aktivan. Više puta označen na dnu ", odrastao" peraje dojke u pijesku i otvaranje usta prema podvodnom toku (tako, očigledno, disanje ublaženo). Dijeta je slična ratu morskih pasa: mollusks, rakovi, sitna riba. Za plivače ne predstavlja opasnost, a zahvaljujući izgledu i slikanju, omiljeni je predmet podvodnog pucanja.

Čekići morski psi

Sea Hedgehog

"Festonimoni" čekići morskih pasa među "kućnim ljubimcima" profesionalnih podvodnih fotografa. Pogotovo kad idem u jato. Istina, oni to rade, u pravilu, na pristojne dubine (50 m ili više), a nije lako doći do njih. Jata čekića odlaze na vrhove podvodne planine, pokazujući složeno ponašanje grupe. Općenito, ovaj morski pas je vrlo mobilan, a obavezni element njenog života, poput tigra, migracije. Mogu pristupiti surf traku i upoznati se u otvorenom okeanu, ponekad pao na 275 m.

Ravna glava, vjerojatno djeluje kao dodatni upravljač, pružajući okretanje groma i sudjeluje u operaciji dodirnog okvira morskih pasa: oči i nosnice, koje su napravljene na rubovima bočnih lopatica, mogu pružiti veću pokrivenost Prostor je studirao. Jedan od omiljenih objekata njenog lova - klizanja-trake: jedan takav "čekić" u čeljustima pronađeno je 96 (!) repni šiljci tih klizaljki. Tijelo sivo smeđe s bijelim trbuhom.

Dužina može doći do 4.2 m (češće 3.5 m) s težinom u 160 kg. Usta su mala, tako da se ovakav čekić morskog psa za osobu ne smatra opasnim. Međutim, bolje je ne provocirati: možete zamisliti koju silu ima 3.Ribolov sa 5 metara?

"Srebro"

Gomila amfipriona

"Srebro" (bukvalno "srebrna-fin) morski pas nalazi se u obalnim vodama, uključujući grebene i na otvorenom okeanu, na primjer, na banke i momke. Može ići na dubinu od 800 m. Doseže dužinu 3 m (u prosjeku 2) 2.0-2.5 m) sa težinom 162.2 kg. Tijelo sivo ili sivo smeđe, trbuh svjetla. Vrhovi svih peraja bijelih.

Hrana sa ribom, mekulcima i mladim morskim psima, a postoje slučajevi kada su na rubu lovačke grupe morskog psa druge vrste, "srebrni" morski pas obnašao u ovo pakovanje kako bi uhvatio u ovom pakovanju. Smatra se potencijalno opasnim: Jedan neprashovan napad na plivač je registriran.

Iako preferira da ostane iz plivača i ronioca na daljinu, lako je uzbuđena i postaje agresivna, posebno na vidiku ranjene ribe. "Srebrna" morski pas može se brkati sa sivim i bijelim grebenskim morskim psima, ali sivi krajevi torakalnih peraja su crna, a bijele mrlje nemaju bijele mrlje na njima.

MookEpiece morski pas

Morske zmije

Shark Shark - ne smije se zbuniti sa crnim užad morskim psima - poput "srebra" se susreće u obalnim područjima, a u otvorenom okeanu. U hladnjacima se često pojavljuju na mjestima protoka rijeka u okeanu i u velikim ušćama, obrastao mangerima, ali ne ulazi u slatku vodu. Međutim, u okeanu, međutim, lovi grebene, u pravilu, ne pada dublje od 30 m.

Tijelo od tamno sive ili plave do tamno smeđe boje, s izrazitom bijelom prugom na bočnom i bijelom trbuhu. Hrčkalno istaknut. Sve peraje, s izuzetkom analnih i gornjih repa, s crnim vrhovima.

Maksimalna dužina 2.5 m (prema nekim podacima) 2.75 m sa težinom od 123 kg), međutim, u pravilu 1.Primjer sa 5 metara. Njihova težina je oko 18 kg. 28 neobrađenih napada po osobi registrovani su, međutim, s obzirom na dimenzije šala morskog psa, niko od njih nije završio ozbiljnom štetom. Iz nekog datog razloga, oni vole uplašiti surfere.

Pijesak morski pas

Leptir Fish

Tijelo za pijesak je sivo smeđa ili bronzana. Beluto bijeli. Glava sa umjereno dugim, zaobljenim digitalnim. Peraje obojene u monofoni, ponekad s nešto tamnijem (ali ne crnim!) Kraj. Maksimalna dužina 2.5 m s težinom u 117.9 kg. Pješčane morske pse ponekad čuvaju u grupama koje se sastoje od pojedinih pojedinaca. Preferira obalne površine, uvala, uvala, Estuaria, ali ponekad se nalazi i u otvorenom moru, pad na dubinu od 1800 m. U plitkoj vodi, uprkos imenu, izbjegava pješčana dna, grebena i prenapona. Na površinu se takođe ne sviđa. Hrana s ribom, padinama, malim morskim psima, šampionskim mekušcima, škampi. Kako bilo koji glavni grabežljivci zahtijeva valjanu vezu.

Maco kratkih gorivnih morskog psa

Vuk (zebra riba)

Maco s kratkim morskim psima - Jedan lovac. Shark-Maco zasluženo nazvao "Ocean Chepads". Ovo su najprirodnija svih morskih pasa, aparat koji privlači ribu mača. Uzgred, takav lov je nesiguran: Znam slučaj hvatanja maka sa mačem mačeve mačeva koji su joj probijali oko. Praktično nije prikladan i preferira se na obalu, duboku vodu s toplom površinom. Macovo tijelo karakterizira savršena hidrodinamička svojstva. Glava konus, sa zaobljenim bazenom i velikim okruglim crnim očima. Metalno plavo slikarstvo, trbuh bijeli. Dosegnite dugo 3.2-3.8 m maksimalno težina 570 kg.

Uprkos impresivnoj veličini, preferira lov na ribu i lignje, dok su kornjače i morski sisari u svom meniju rijetki. Međutim, zbog veličina, brzina i agresivnost smatraju se jednim od najopasnijih ljudi. Zabilježeni su višestrukim fatalnim napadima makota Shouthelave Morski pas na plivačima. Napominje se da ispred napada mogu položiti osam, prilazeći vam širokim otvorenim ustima.

Giant Hammer Shark

Riblji kamen

Divovski čekić morskog psa - među najvećim prinosovim granicama. Doseg 6.1 m s težinom od 450 kg (u prosjeku, oko 4 m i 230 kg). Snažno tijelo tamno smeđe boje, svijetlo sive ili masline. Belubo Light. Većina života provodi se u otvorenom moru, aktivno migriraju i premješta u hladne vode ljeti.

Može se spustiti na dubinu od 300 m. Međutim, redovno se pojavljuju na plitkoj vodi, uključujući i u grebenima i koralnim lagunama. Feed Ribe, uključujući vlastiti mladi, ali omiljeni plijen, poput ostalih morskih pasa čekića, su stijene. Preko dva desetak napada morskog psa Molotov po osobi, od kojih su dvojica završila u smrti plivača.

Niko ne zna kakve su se vrste ili kakve tipovi poslušale u ovome, potrebno je tretirati džinovski čekić morskog psa.

Kitova

Letternina

Kitova morski pas - najveća riba modernosti, a jedna od najvećih ikada pojavila se u okeanima naše planete. Primjeri za odrasle dostižu dužinu od 14-15, a prema nekim podacima - 18 m i težina 15 tona i više. U velikom dijelu usta, na primjer, doseže širinu 1.4 M.

Njegova rupa nalazi se na prednjem kraju širokog, spravljenog glave koja nosi vrlo malo očiju. Na tamnoj koži nalaze se brojne svijetlo žute mrlje i pruge. Na stražnjem dijelu morskog psa sa svake strane prolazi tri uzdužne krute grebene. Ovi flegm sa Planktonom jede i zato apsolutno bezopasan. Rasprostranjena usta, su od presudne važnosti ispod površine, prolazeći kroz svoje Gills-sita na 6000 litara vode za sat vremena.

Ponekad se vertikalno spuštaju prema dolje, usisavajući vodu u usta tačno u takvom položaju. Mali oblozi, ribe i male lignje - to su plijen morski psi. Plivači često ne plaćaju najmanju pažnju, međutim, znatiželjni, mogu plivati ​​bliže. Stoga je potrebno pažljivo nadzirati okrete morskog psa i pokrete njenog moćnog repa. Čitav život morskih pasa kitova odvija se u migracijama. U Crvenom moru dolaze redovno, ali nije često pronađen. Reef su prikladni, u pravilu, samo za vrijeme mrijesta korala.

Fish-Parrot

Blusija Balvesti

Među cjelokupnom raznolikošću stanovnika Crvenog mora, koji se mogu vidjeti iz koralnih grebena, a da se čak ni ronila, riba papagaja odmah udara u njegovu svijetlu bojanje i velike veličine. Zelena, plava, žuta, smeđa, crvena, narandžasta, s višebojnim mrljama i prugama u različitim kombinacijama.

Veliki mužjaci s grbačom snažnim ružom na čelu, obojeni zasićenim plavo-zelenim tonovima. Tinejdžeri jednobojni i potpuno za razliku od odraslih zgodnih muškaraca, na njihovom neubojnom smeđe-crvenom tjelesnu mrežu, mrlje, pruge.

Riblji papagaj odlikuje se posebnom strukturom zuba.
Njegove krhke rezači čeljusti u obliku liči na kljunu istog imena. Svaka vilica sastoji se od dvije ploče odvojene šavom. Kljun je lako ostavlja sloj mikroalgara sa koraljima, sprečavajući ih.
Naravno, prilikom bušenja alge, gornji sloj koralnih kolonija pati, ali korist od čišćenja je i dalje neuporediva, a sloj raste.

Kad se ta neobična ljepota hrani, tada se čuje glasna mrvica trenja zuba na kamenju pod vodom. Riba, jedeći žive koralje, lako seče gornji sloj kamenog kućišta bilo kojeg koralja. Scaridovo želudac padne ne samo alge, već i komade kostura samih grebena grebena.

Mljevenje u procesu probave, pretvaraju se u koraljne pijesak, koji riba papagaju velikodušno posipaju. Jedan odrasli dio može godišnje može u skladu s rezultatima života, proizvesti do 100 kg peska. Dakle, svi prekrasan snježni pijesak na dan prošli kroz svoje creva.

Pored algi, oskudni jeo i mekušace, beskralješnjake, druge donje životinje, čak i morski heroji. Živite po jednoj, nahrani svaki na svom zapletu. Pokušajte uzeti stalno sklonište u podvodnim špiljem. Općenito, stvorenja su teritorijalna.

Noću, papagajna riba ističe železnu sluz oko njega i formira zaštitni kokon. Za pripremu uštede školjke traje oko 30 minuta. Ali u potpunosti sprečava širenje mirisa, na taj način obavlja ulogu barijere iz osjećaja noćnog predatora.

Riba-napoleon

Carski anđeo

Ubanu se zapravo ne razlikuju u velikoj veličini. U prosjeku dosežu dužinu pola mjera. Ali Guban-Napoleon se razlikuje od ostatka rodbine (oko 500 vrsta) velikoj dužini do 2 m. i osebujno raste na glavi koji podseća na tricona Napoleona. To je raslo na glavi karakteristično samo za odrasle mužjake, a riba se pretvara u mužjaka ne odmah po rođenju, ali nakon nekog vremena kada tijelo ribe postane u stanju proizvesti spermatozozu.

Gubanci koji pripadaju okunenye odredma, dobro su proučavali. Žive u gornjim slojevima vode na COLRANDER-u, pa naučnici samo trebaju uspjeti prikupljati informacije iz svog života. Svaki ronilac smatra sreću da se sastane sa ovom ribom pod vodom i opisano sa sastanka utisaka, toliko da se čini da se to dodaje već ništa ne kaže ništa.

Međutim, postoji jedna zabluda koja šteti ribi i koje mnogi ronila ne znaju. Tradicionalno vjerujte da ribapoleon voli kuhana jaja. Stoga su svi ronioci i turisti natjerani riba sa stotinama ovih jaja. Ali tijelo ribe ne može ih probaviti, što može dovesti čak i do smrti ribe. Stoga ne hranite Napoleonov jaja. Iako nije dokazano da je jaja koja uzrokuju smrt među ribom, ali i odobrenje se ne može odbiti. Ako samo zato što aktivno hranjenje može dovesti do nevoljkosti za lov normalno, ne preporučuje se riba za hranjenje.

Još uvijek je riblji napoleon vrlo znatiželjni i bez izvedivih približavajućih ronilaca. Ne smeta joj da je udari. Ali sve ove ljubavi događaju se na neutralnom području teritorije. U svom skloništu unutar koralnog grebena, riba se osjeća sigurna, a kad se pokušava popeti u svoje mink, možete dobiti agresivni odgovor. Stoga je nemoguće namamiti ribu iz skloništa, nakon što je sva priroda nagrađena Napoleonom sa jakim zubima skrivenim ispod mesnatih usana, što može podijeliti granate rakova i ljudi, šta da razgovaraju o ljudskim prstima.

Spiny jebeni

Pax

Arhotron Hispidus - Spiny jebeni (arotron) - bijesan puhač živi u crvenom moru, indijskom i pacifičkom okeanu. Preferira jedan način života u pjeskovito morskom tlu u lagunama i na vanjskim padinama grebena na dubinama od 1 do 50 m. Mladi pojedinci se često nalaze u bogatoj podvodnoj vegetaciji do ušća rijeka.

Spiky članci obojeni u sivu ili zeleno-smeđe, bočne i repne peraje zatočene su bijelim mrljama i prekrivene malim šiljcima. Federi su žućkaste ili sivo smeđe boje. Krasnoarsko stanovništvo mrlja je manje, ali mnogobrojne. Odrasla riba raste do 50 cm. U slučaju ili opasnosti, riba je dvostruko otečena, uzimanje oblika lopte - povlačenjem morske vode. Riblje tijelo sadrži otrov - tetrodotoksin. Spiny Fucking Feed na algi, detritusu, mekušacima, spužvama, koraljima, igslozzy, kao i trnjem.

Klizaljke iz kaseta

Fish Lanter

Predstavljaju opasnost za čovjeka zahvaljujući špijnskom šiljku na repu. Chatters se hrani na mekušcima, rakovima, ponekad plitka riba. Lov, kidanje u pijesku, što ih čini prilično nevidljivim ljudima. Otrovni šiljak na repu klizača samo kao samoodbrana.

Osoba koja se javlja na klizaču može dobiti bolni rep probijanja. Otrov repa uzrokuje jaku bol, edem, mišićne grčeve, moguće je pričvrstiti sekundarnu gljivičnu, bakterijsku ili mješovitu infekciju. Vrh otrovnog šiljaka često se valja u ranu, a žrtva zahtijeva hiruršku operaciju da ga uklone.

Međutim, udarac repom rijetko dovodi do smrti, samo u slučajevima kada je vitalno područje zadivljeno. Ponekad 4. septembra 2006. popularni australijski prirodosloj Steve Irwin, koji je dobio udarac repa u regiji srca na snimku dokumentarnog filma "Smrtonosni opasni okean".

Antias Larohvostya

Riblji hirurg

U prirodnim uvjetima, anti-masovni lioksid živi uz obalu Istočne Afrike, Indonezije i Indijskog okeana, kao i u Crvenom moru. Ribe se mogu naći na maloj dubini, u području koralnih grebena.

Pseudanthias Squamipinnis ima crvenu boju, posebno zasićenu boju boju u mužjacima. Sa strana ribe, svaka lužnjaka ima žućkasti ivice. Repni šljunak takođe ima žuti kajm. Na krajevima prsa prsa nalaze se 2 duguljasta mrlja tamne crvene boje. Analne pera ima manje zasićene boje od ostalih peraja. Žene obojene u crveno-narandžastoj boji. Na području trbuha boja postaje svijetlo žuta. Vrh ljubičastih oka irisa. Duž cijelog tijela ribe, od glave do korijena torakalne peraja prelazi tanku traku narančaste boje s blagim utjecajem LILAC mrlja. Veličina ribe doseže 15 cm.

Antias Lariors - Teritorijalna riba. U prirodnim uvjetima ribe se održavaju u malim grupama u kojima prevladavaju žene. Mužjak se neprestano bavi zaštitom teritorije i to je neupitno sve u jatu. Među žencima se takođe primećuje hijerarhija koja je da najveća žena zauzima dominantno. Ako sadržete muškarce bez ženki, oni s vremenom dolaze s neugodnom bojom. Treba reći da među antiasom postoji proto-taicik hermafrodizam, kada se zasebna ženka pretvara u muškarca, ali to se događa samo u slučaju smrti muškog. Ponekad male grupe ribe formiraju jednu glavnu jato, numerišući nekoliko hiljada riba. Riba je vrlo pokretna i puna energije.

Grudan pseudobalista

Pegasus Dragon

Pseudobalista nalik žutoj boji (žuti spinorog) - još jedan predstavnik porodice Spinogog. Žuti pseudobalista - srednje veličine ribe, njegova dužina nije više od 60 cm. Prebiva na dubini od 2 do 50 metara.

Gotovo sve što je gore spomenuto o Balristodi Balkeru, istina je za pseudobalist Yellowordord. Ženka gradi ogromno gnijezdo, a nesebično ga štiti. Stoga se sastanak s ovom ribom u uzgojnoj sezoni ne predviđa ništa dobro.

Sea Hedgehog

Arrotron Star

Sea ježevi su ribe sfernog oblika, uništene ogromnim oštrim iglicama. Na pješčanim plažama, morski jež se praktično ne pojavljuju, već na plažama grebene lako se možete susresti s njima. Zapamtite ovo ako idete u Sharm El-Sheikh.

Morski jež je opasan prvenstveno činjenicom da su njihove igle vrlo oštre i mogu uzrokovati ozbiljne ozljede. Drugo, otrovni su. Odmah nakon ubriznjenja ove ribe, osoba osjeća nepodnošljive bolove, udupne paralize i jako leti. Bit će nemoguće hodati još tri dana, a onda će se noga dugo povrijediti.

Gomila amfipriona

Barracuda

Krasnomoral binarna amfiprion - teritorijalni i agresivni pogled u parovima među strogim glumačkim tentaklovima koji mu pružaju zaštitu od predatora. Dužina amfiriona za odrasle ne prelazi 12 cm. Često se naziva i klovnim ribom, anemone i nemo - amfiprion je prototip glavnog lika u crtanom filmu "u potrazi za Nemo".

Ova amfiprion je poznata svim skenerima Crvenog mora, jer je on jedini nastup amfipriona. Glavni ton boje je svijetlo žuti, sa smeđim leđima i stranama. Na tijelu dvije široke bijele okomite pruge sa crnom konturom. Jedan na glavi ispred oka, drugi - od sredine dorzalnih peraja do analne rupe. Pored Crvenog mora nalazi se samo u Zaljevu Adena i u vodama Chagos arhipelaga.

Ova jarko mobilna riba živi u parovima ili malim porodičnim grupama u nekoliko vrsta velikih djela u jakog uzbuđenja grebenskih zona na dubini od 0,5 do 30 m. Iz njegove glume ne briše više od 2 metra. Hrana na zooplankton i malim donjim beskralješnjacima. U malim količinama može konzumirati lijepe alge.

U porodičnoj grupi, samo dva poluprirođajna pojedinaca. Veći od njih su uvijek ženski. Ako se ženka ukloni, tada najviše sudjeluju u reprodukciji muškog menja pod i pretvara se u ženku, a najveća mlada riba postaje jastreb. Ikrinka u jednom sloju deponira se na površini pročišćenu iz algi ispod actinijuma. Nakon gnojidbe kavijara muškog čuvara za prikazivanje ličinki, koji žive u debljini vode i smiri se grebenom. Par amfipriona neustrašivo štiti njenu teritoriju iz bilo koje invazije. Gledajte ove ribe - veliko zadovoljstvo.

Morske zmije

Muren

Ovo je jedan od najopasnijih stanovnika Crvenog mora - otrov ove ribe mnogo je puta veći od otrovnog kobre. Međutim, toksini morske zmije u krv se apsorbiraju u krv, pa ako je osoba imala nesreću da se suoči sa njom, on ima dovoljno vremena da izađe iz vode i hitno se okrene lekarima.

Leptir Fish

Spotted platno (riba krokodila)

Leptir Fish (čekinje) imaju snažno spljošteno ovalno tijelo, duge dorzalne peraje duž cijelog tijela. Pierces naslikan. Maskirana leptir maska ​​tamnoplave boje. Neki leptiri imaju narančaste i plave boje.

Leptiri vode dnevni način života, a samim tim i poznati ljubavnici plivajući iz maske. Sumnjam da noćne ribe nisu tako šarene. Ne trebaju im. Mnoge ribe leptira drže sav svoj život u parovima, ali ih ne brinu za kavijar i prženje.

Većina riba leptira živi u koralnim grebenima i blizu korala na malu dubinu. Ovisno o mišljenju, to se drže jednine, parove ili jata. Singles i parovi štite njihovu parcelu od invazije na konkurente.

Zbog male veličine i svijetle boje leptira ribe prilično su pogodne za kućni morski akvarijum. Međutim, oni su prilično zahtjevni za uvjete, a samim tim, ne preporučuju ih novinski apoteke. Ribe za akvarij donose iz južnog mora, jer su teško uzgajati u zatočeništvu.

Vuk (zebra riba)

Krasnogo Tilozur

Vukodren (Riba-lav) - vrlo spektakularna grabežljiva riba iz nasumične porodice. Kao lijepa, što se tiče opasno.

Po pravilu se veličina zima kreću od 20 do 40 cm, težina je do 1,5 kilograma. Zime imaju svijetlu boju upozorenja sa crvenim, bijelim, krem ​​ili crnim prugama. Duge vrpce prsa i dorzalnih peraja čine krstarenje sličnim morskoj ptici, odavde i ime. U ovom luksuznom "šljiva", oštre otrovne zrake su skrivene, sposobne da uzrokuju ozbiljnu štetu zdravlju. Upoznajte ribu može biti u blizini koraljnih grebena, na dubini od 50 metara. Zime su pretežno noćni život, dan se odmara na dnu ili se skrivaju u pukotinama, podižući otrovne bodlje.

Zime ne napadaju osobu, ali može patiti od nepažnji. Neiskusni ronioci često prilaze ribi previše i čak ih pokušavaju udarati, u ovom slučaju injekcija je neizbježna. Pored toga, plivač jednostavno ne može primijetiti krstarenje i doći na njega ili slučajno dodirnuti. Stoga se divimo ljepoti podvodnog svijeta, ni u kojem slučaju ne smije izgubiti oprez i budnost.

Korijen pobednika uzrokuje niz sistemskih efekata u ljudskom tijelu, poput teške boli, poteškoće, disanje, mučnina, povraćanje, grčevi, ukočenost, vrtoglavica, proliv, jak znoj. Pored toga, otrov pobjednika može izazvati ozbiljne alergijske reakcije, do anafilaktičkog šoka. Za zdrave ljude otrov pobednika nije fatalan, iako efekat trovanja može nastaviti i do nekoliko dana. Za ljude starosti, djece, ljudi sa oslabljenim imunitetom i alergijskim posljedicama mogu biti mnogo ozbiljnije.

Riblji kamen

Riba crvenog mora

Ova riba je i dalje širina. Pao je u morsko dno i postaje poput kamena, zbog čega je dobilo takvo ime. U podnožju dorzalnih peraja ima žlijezde koje dodjeljuju najjači otrov. Čovjek odmah osjeća bolnu bol, može izgubiti svijest. Postoji rizik od vaskularnog kolapsa i srce za srce. Da ste imali sreće da stečete na kamenu - liječenje može trajati nekoliko mjeseci.

Letternina

Riba crvenog mora

Lenjin - malo poznat po ruskim potrošačima. To nije slučajno, jer njihovo stanište je jako daleko od nas. Slova se nalaze samo u tropskim vodama Tihog i Indijskog okeana. Samo su neke vrste mogu naći u istoku Atlantiku, Crvenom moru, Perzijskom zaljevu, sa obale Nove Kaledonije, Afrike i jug Japana.

Pripada pripadaju relevantnoj porodici - Letlarin, odredma - Perch. Ukupna rod Letalina ima 27 vrsta, među kojima je takozvani car, atlantski letar, yelohvost, narančasti mršavi letar, ružičasti uho, truba, prugasti lenjin, i čak i crna mrlja, crvena njuljica i drugi. Kao što vidite, imena su najranije. Stvar je u tome što su Letlarini vrlo lijepa riba. To nije slučajno da su sve vrste slova zvali "carske ladice".

Boja, oblik i veličina slova mogu uvelike varirati. Najčešće je boja vrlo svijetla, kontrast, u nečemu čak i "uzrokuje". Slova su srebrna, smeđa, smeđa, plava sa mrljama, maslinama, a sva ta sorta "stisnuta" po prisustvo različitih tačaka i pruga.

Većina vrsta Letrin podseća na riječnu ribu sa uskim i uzdužnim torzom, prekrivenim malim vagama (osim glave). Slova imaju veliku izduženu šipku, široka usta sa velikim usanjem i oštrim zubima, velikim visokim uličićim očima.

Letterna Syzdavna služi kao predmet komercijalnog, sportskog i amaterskog ribolova. U mjestima raširene distribucije, razdražljivo je ponekad značajan dio dijeta populacije. Vrlo je cijenjen od strane Aboridžina zemalja jugoistočne Azije i Afrike. Zbog smanjenja broja ovih prekrasnih riba počele su se uzgajati neke vrste pisama u posebnim kavezima, koji su postavljeni direktno u more.

Blusija Balvesti

Riba crvenog mora

Blueberry Balkers (Titanic ili divovski spinorog titanijum) - stanovnik tropskog mora od porodice spinogog. Ovo je najveći predstavnik porodice, njegova dužina je oko 75 cm, težina - do 10 kg.

Blueberry balristorijske ribe nisu priče, žive po jedan ili parovi. Stanište - lagune i vanjske strane grebena. Hrana uglavnom nekim vrstama koralja, morskih ježa, morskih zvijezda, bivalve mollusks itd.

Spinorog titanijum može biti opasan za zaljubljene za ronjenje i ronjenje tokom uzgoja. Balastode gradi impresivne veličine utičnice, oko 2 metra promjera i dubinu od 75 cm i štiti je vrlo nesebično. Neprekidan gost mogu se napadnuti, spinorog ugrize nisu otrovni, već prilično bolni.

Carski anđeo

Riba crvenog mora

Angel Ribe Imperial, Imperial Pomakantus - Jedan od porođaja koji pripadaju porodici ribljih anđela.

Angel Ring carpial Prilično velika, originalna obojena riba, sa visokim plobljenim tijelom. Svijetloplava ili plava boja s dijagonalnim žutim uskim prugama. Peraje za glavu i rep imaju žutu boju, a šljipni poklopac tamno plava. Tamna maska ​​"nada". Bijelo područje usta. Maksimalna veličina dostiže 40 centimetara, ali u akvarijumu doseže do 30 centimetara, velika granica tijela dostiže 13 centimetara.

Mladi pojedinci, Imperial Angels, imaju crno tijelo koje ima koncentričnu tanku naizmjeničnu plavu, bijele i plave pruge. Spinalne i analne peraje obojene u plavoj boji sa plavim mrljama. Bojanje tijela mijenja se kada se tijelo dostigne 8 centimetara.

Seksualne razlike su to muškarci Imperial Pomakantusus Male veće žene, maska ​​na mužjacima tamnoplava, ženke obično svjetlije, sivo plavo. Za vrijeme mrijesta, svijetlo bojanje ženki bledi i razlike u spolu su upečatljive. Sa mjehurićima za plivanje može objaviti glasne zvukove.

Obično Imperial Pomakantus agresivan u odnosu na susjede na akvarijumu, posebno kada dosegne velike veličine. Mogu se držati zajedno sa malim koraljnim polipama koji ne predstavljaju interes za to. Ali nemoguće je sadržavati sedentarski beskralješnjaci, poput mekih i čvrstih korala. Hrana sa spužvama i drugim morskim beskralješnjacima. Angel Ring carpial živi u Crvenom moru i Indijskom okeanu.

Pax

Riba crvenog mora

Dugo, identifikacija i klasifikacija tanjira bila su ometana zbog značajne starosne i individualne varijabilnosti ove ribe. Sa starošću ploča, postoje značajna vanjska varijabilnost. Mlada riba su obojena u žutu ili narančastu boju sa tri crne pruge, imaju vrlo duge dorzalne i analne peraje, što daje srpski oblik. Dok rastemo, peraje su skraćene, crne pruge su zamagljene, tijelo stječe monofonsku tamnu ili srebrnu boju.

Do danas, da tačno kažem koliko vrsta uključuje porodicu Campax Fish teška, a ne zato što je nepoznato, samo različiti izvori daju potpuno različite informacije. Za sumiranje, može se reći da se ova porodica sastoji od 8-12 vrsta i 7-15 generala.

Kalupi se zadržavaju u atlantskom, indijskom i pacifičkom okeanu, nalaze se mlade ribe jedna po jednu ili male grupe među mangrovima i u zaštićenim lagunama, u dubokim pješčanim lagunama, na žaruljima od morskih dubina Tri metra do 30 metara, male grupe biljaka vole duboko vodena područja potonulih brodova.

Hrana na algi i malim beskralješnjacima. Studije koje se održavaju već dugo na velikom barijerskom grebenu pokazali su da ploče mogu igrati ulogu kritične funkcionalne grupe, jedeći morske alge, koji ne koriste druge biljke ili operacije papagaja. Dakle, oni sprečavaju pretjerano brz rast algi među koraljima i omogućavaju koralje da raste i održavaju život grebena. Iscrpljenost stanovništva biljaka kao rezultat ribolova i zagađenja okoliša dovodi do brzog rasta morskih algi i nestanka korala.

Fish Lanter

Riba crvenog mora

Fish Lanter (od odvajanja riba - Berix-u), takođe se često nalazi u Crvenom moru. U većini okeana, raznolikost riblje lampe izuzetno je duboko vodena riba, nikad ne uzdiže plitkoj vodi, gdje bi bilo moguće promatrati.U crvenom moru, posebno noći bez grede, riblja lampica ponekad može primijetiti na površini vode.

Francuski ronioci nazivaju se malenim ribama "les petits peugeots" (mali Peugeot), od tada. Pod vodom, spektakl podseća na vatromet, kada su stotine sitnih kamenca završene kroz tamu i omotajte grebenu Mysticizam Plava. U grebenu ribe obično lebde u par. U vrećici prozirne kože ispod svakog oka sadrži milione bioluminozentnih bakterija, stvarajući jaku svjetlost, dobro vidljive u mraku.

Akcija zbunjuje, zbunjuje moguće predatore, jer uzbuđena ubrzanje ribe doprinosi neku vrstu treptaja, lampica nestaje, a zatim se pojavljuje na potpuno drugom mjestu. Velika riba ostaje "frustrirana", a slijede neuhvatljive plijen, kao i ronioce. Svjetlost se koristi i privlači plijen i za komunikaciju. Peti lampica za ribu lampica.

Riblji hirurg

Riba crvenog mora

Riblji hirurg ili riblje-skalpel je morska riba hirurške porodice, živi u toplim okeanima i tropskim vodama. Ukupni brojevi 9 generata i više od 70 vrsta hirurgije. Riba hirurga dužna je biti oštra i otrovno naziv skaka, što može biti opasno za osobu. Najčešća vrsta akvarija su sljedeća: plava, plava, sačuva i zebras.

Sve sorte hirurga imaju neke slične karakteristike: njihovo ovalno tijelo je vrlo spljošteno sa strana, ima izraženu repnu stabljiku. Bokes na repnom stabljiku su opasni šiljci. Njegov oblik i oštrina šiljaka slični su hirurškoj skalpelu ili britvici. U mirnom stanju, riba drži ove šiljke u posebnom džepu, a u slučaju opasnosti, ošiša ih poput zaštitnog oružja.

Na glavi hirurga, koso čelo i mala usta na vrhu izduženog lica. Velike oči im pomažu da se dobro kreću u mraku. Odljeva i analne peraje su dugo, imaju širok oblik. Dužina ribe može dostići od 10 centimetara do 1 metra u prirodnim uvjetima. U akvarijumima njihove dimenzije ne prelaze 40 cm. Razne vrste imaju svoju svijetlu boju: žutu, crveno-ružičastu, svijetlu plavu. A u smeđim pojedincima na tijelu postoji zanimljiva slika.

Riba vodi svakodnevni životni stil, već u ranoj dobi pokazuju instinkt zaštite ličnog teritorija. Snažan muškarac obično može imati harem nekoliko ženki.

Pegasus Dragon

Riba crvenog mora

Tijelo ribe spava od vrha do dna i prekriveno kostima bljeskovima i prstenima. Elementi ljuske, s izuzetkom repa, povezani su nepomični. Nosne kosti rastu u ravnu ispruženu. Pod njemu je mala uvlačenje zuba bez zuba. Peraje za dojke su velike, zidova, sadrže 9-19 neraskidivih zraka. Trbušne peraje su tallanetable, imaju 1 spiny i 2-3 neraskidive meke grede. Dorzalna i analna peraja, nalaze se nasuprot jedni drugima, imaju 5 mekih zraka. U repu TAN 8 zraka. Broj kralježaka - od 19 do 22. Little Gill Holes. Nema mjehurića za plivanje.

Bojanje se snažno promijenilo. Očigledno, mogu ga brzo mijenjati kako bi se maskirali. Gornja strana tijela obično ima smeđe boje različitih nijansi i svjetline, donje obojeno blijedo. Leđa i bock često su prekriveni tamnim mrežastim uzorkama ili isprekidanim linijama, ponekad postoje svjetlosne mrlje. Peraje za dojke obično imaju bijelu ivicu i redove smeđih mrlja. Zbog opaženog maskiranja slika, riba-pegasus je vrlo teško pronaći na dnu. Ali nisu sve vrste ne može pohvaliti njihovu nedosljednost.

Nahranite "Pegasy" na sve što će moći pronaći na dnu - crvi, utrke, riblji kavijar. Na dnu se pokušajte držati na parovima - žensko i muško. Možete ih razlikovati u veličini - ženke su pomalo veće i uvijek čuvaju malo ispred muškog. Njihov pokret preko dna podsjeća se na puzanje nego plivanje.

Na jugoistočnom azijskom od ove ribe u osušenom obliku prodaju kao suveniri, amuleti i lijekovi: vjeruje se da bjehu od njih pomaže u bolestima grla. Ostale poslovne aplikacije nemaju.

Arrotron Star

Riba crvenog mora

Porodica rovoze ujedinjuje 19 generala i više od 120 vrsta. Skaloza je pretežno morska riba, ali mnogi mogu živjeti u slanim vodama, a niz vrsta - čak i na svježim. Distribuirano u tropskom i suptropskom zonu Atlantika, Indijskog i Tihog okeana. Većina vrsta su svevori, jedu mekulke, rakove, male ribe, iskrcavaju, međutim, postoje i specijalizirani, uključeni isključivo u zlonamjerne ili alge.

Kratko ovalno tijelo s relativno malim perajama je posjetnica ove ribe. Dorsal Fin je jedna, oblikovana ventilatorica, pomaknuta natrag. Koža je često prekrivena malim bodlji, ali neka vrsta imaju golu. Zubi se kombinuju u čeljusti, dva u svakoj vilici. Velike oči, konveks, sa svijetlim irisom. Boja je vrlo raznolika, varira od svjetlosti i smeđe do svijetle narančaste. Obično postoji crtež traka ili mrlja, iako postoje i tipovi sa monofonskim oslikanim tijelom. Veličine variraju od 10 do 90 centimetara. Ženke su obično nešto veće od mužjaka i svjetlije boje.

Izdvajanja kože u mnogim vrstama sadrže toksine opasne u probavnom traktu, najopasniji je tetrodotoksin (ovaj otrov je prisutan u tijelu fugu ribe, kako bi ga pojeli u hrani potrebna posebna obrada).

RomoZubs su prilično često sadržani u akvarijumima. Pojedinačna pojedinačna vrsta mogu se održavati čak i u malim akvarijumima, od 50 litara. Oni žive prilično dugo, međutim, zahtijevaju stalnu njegu: redovna zamjena vode, stabilne temperature, krutosti i pH. Tetradontidi su prilično agresivni, i predstavnici vlastite vrste i druge ribe. U formiranju stanovništva akvarija, ova nekretnina se mora uzeti u obzir.

Barracuda

Riba crvenog mora

Na obali Izraela, i Krasnomora i Mediteran, postoje Barrakude. I pronađena u takvim količinama da su njihov godišnji ulov desetine hiljada primjeraka. O Barracudama hoda puno legendi. Oni pišu da nisu manje opasni grabežljivci od morskih pasa. Vjeruje se da su ponekad napada koji su pripisani morskim psima bili ogromni (do milion pojedinaca!) Marke Barracud. Tvrde da barakude mogu rasti do 3 m u dužinu, a njihova težina dostiže centru. Scaby Scablasts činjenicom da bitovi Barracuda, praćeni šokom i krvarenjem, mogu dovesti do najtažnih posljedica. Ravna noćna mora neka vrsta kupanja s naše obale!

U stvari, sve nije tako zastrašujuće. 18 vrsta ribe uključena je u porodicu barakudalne. Svi oni žive u tropskim i suptropskim vodama svjetskog okeana u blizini površine. U crvenom moru - 8 vrsta, među njima Sphyraena Barracuda - Big Barracuda (maksimalna registrovana veličina ribe - 200 cm, težina - 50 kg, ali ne i centr) i barakude su manji. U mediteranskim morskim vrstama nisu toliko mnogo, samo 4, od kojih su se tamo preselile iz Crvenog mora duž kanala Suez.

Najviše zloglasni prokleti barracud - moćna donja vilica, daleko zalažu se za gornju. Čeljusti su opremljeni zaglednim zubima - niz malih, oštrih, kao britvice, zubi iskopani čeljust vani, a unutra je nekoliko velikih zuba, slično bodećima. Big Barracuda desno ima reputaciju nezasitnog predatora. Svi pomorski stanovnici, inferiorni od nje - ribe, lignje, velike škampe, pa čak i ostali barakudi, mogu postati njen plijen. Žrtva njegove ove ribe leži u zasjedi među kamenjem i stijenama ili u gustima podvodne vegetacije. Ali prilično često male grupe napadaju cipele male ribe. Jata obično drže male barakude, a velika riba - jedna. Napadaju veliku brzinu, na potezu hvatajući komade mesa moćnih čeljusti. Kad se nekoliko barakuda lovi zajedno, oni voze plijen u gusto jato, čime se povećava vjerojatnost uspješnog napada. Ponekad Barracuda napada plivače i ribolovce, plašući ih ne manje od morskih pasa. Ali autoritativno su potvrđene činjenice napadaju Barracuda malo. U osnovi, uplašeni plivači uzeli su jednostavnu radoznalost ribe za agresiju.

Ove ribe jako dobro vide, čak i u blatnoj vodi, primjećuju svoje žrtve ranije od njih i pažljivo biraju predmet napada. Obično ne ubijaju zbog zadovoljstva, ali napadaju samo ono što stvarno će jesti. Pogrešan napad na osobu manifestuje se u brzom snažnom utjecaju, ali čak i snažan zalogaj ne predstavlja stvarnu opasnost.

Svi koji moraju brzo plivati ​​u vodi, biti to riba, kitovi ili podmornice, suočeni sa problemom otpora srednjeg. Barracuda proizvodi posebnu sluz, što smanjuje turbulenciju vode oko tela ribe. Manje od jednog posto makuze Barracuda rastvoreno u vodi smanjuje otpor za 44%.

Muren

Riba crvenog mora

Moray - pripadaju porodici marine provalnika ribe. Ukupno ima oko 200 vrsta i 15 generala. Potpuno su sićušne vrste morala dugačkih 11 cm, a divovi do 3 metra i težine do 30 kilograma.

Moray ima dugu tijelo u obliku zmija bez torakalnih i trbušnih peraja. Sve vrste Murena - grabežljivci sa moćnim pećnim zubima.

Mumen je vrlo često zastupljena kao zlonamjerni nemilosrdni agresori. U stvari, više vole sakriti, ali ne da napadaju osobu. Svi slučajevi napada bili su povezani ili sa samoodbranom ili sa pogrešnim identifikacijom. U pravilu, Murena napada samo one koji su preblizu rupu, uporno slijede luk ispod kamenja i koraljima rukama. Još jedna prava prilika za patnju od Murena - hranjenje rukama tokom popularnih "atrakcija" za turiste koje nude lokalne ronilačke kompanije. Činjenica je da Muren ima vrlo slab vid i uglavnom se oslanjaju na njihov miris, kako bi im razlikovali hranu od prstiju vrlo teškim. Sa ugrizom Muna visi na žrtvi po mrtvom prianju, poput nosača bikova, dok mu se drhtava čeljust, uzrokujući rampanke oštrim zubima. Besplatno samostalno ne može biti besplatan, pomoć treba.

Spotted platno (riba krokodila)

Riba crvenog mora

U Crvenom moru i sa obale jugoistočne Azije možete pronaći neobičnu ribu, koja izgleda kao krokodil. Zove se - krokodil riba. I u naučnom - primećeni stan.

Živi u blizini obale. Velike dubine ne vole. Rijetko se može vidjeti na dubini od više od 15 metara. Najvjerovatnija mjesta svog staništa - koralni grebeni. Voli ravnu čistu pješčanu ili šljunčanu dnu. Vage u boji pijeska. Ali ovisno o staništu, može se "oslikati" pod morskim šljunkom.

Odrasli ribe krokodila imaju dužinu od 40-70 cm., Ali ponekad, međutim, vrlo rijetko, svirke se nalaze pod brojilom! Po cijelom tijelu ima vrlo oštre šiljke. Oni u određenoj mjeri su ga zaštitili od većih grabežljivca. Ona je i sama predator i njegov izgled boli užas na vozače. Iako se ne isplati bojati. Iako je bio nadimak krokodila, ona ne napada ljude i uglavnom vodi vrlo miran donji stil života.

Odrasli pojedinci uočenih ravnog ravnine su zaista vrlo niski. Rijetko lebde - uglavnom su na jednom mjestu u fiksnom položaju. Slično tome, lov. Ova se riba djelomično razbija u pijesku i zadržava nevjerojatnu nepokretnost u roku od nekoliko sati! Jata bezbrižnih malih riba plivaju se vrlo brzo, a ne sumnja u opasnost. Nakon toga, krokodil se probija s mjesta i oštro hvata prvu nazalnu ribu.

Na velikim grebenima ne love jer ima vrlo mala usta. Teško je reći, u koje doba dana je najaktivnije, jer takva "aktivnost" (leži još na dnu), osebujna je za njenu i dan i noć. Ali najčešće se hrani noću. Iako u vedrem trenutku dana, krokodilska riba neće odbiti plutati ili puzati pored ekstrakcije.

Krasnogo Tilozur

Riba crvenog mora

Duže kao štuka štuke pluta u malim jatama u blizini morske površine.

Veličina do metra. Primjerna zubatna usta. Poput pikalnih zuba jasno su vidljivi sa strane. Kaže se da ova riba ne grize žrtvu, a prvo je okrivljuje tanka slaba usta. To je za to, a ne za tanku figuru, naziva se iglom za ribu.

U stvari je Tilozurov lovački način lakše - Jedrilica pored sitnog ribolova poput Antiaasa, on čini oštar bočni pokret kljunom, a njeguju ga oštrim zubima.

Vjerojatna verzija predenje igle vjerojatno se dogodila iz stvarne opasnosti od tobasta ključnih ribljih iglica za osobu.

Tilozura jata lov na male ribe u blizini površine mora. Istovremeno, ponekad na lovku za uzbuđenje teško ubrzava, skoči iz vode i velikom brzinom, mnogo metara iznad vode. Bilo je slučajeva kada su u letu ribe povrijeđene kljunom ljudi (također ribari), nasumično pronađeni na putanju leta. Ponekad ribe razbija čeljust, a ne manje od osobe pati.

Hirurg riba, nosorozi i neki drugi mogu povrijediti i osobu. Imaju čvrste ploče u blizini repa, koji se koriste za zaštitu, ali mogu i slučajno povrijediti plivače. Ako je riba zakačila skalpel kamere ili maske ili papuča, mogao bi se ozlijediti. Vjerovatno je znala za takvu opasnost, a samim tim da niko nije povrijeđen.