Grabežljive ribe

Okean i morski grabežljivci

Većina grabežljivih riba živi u tropskim i suptropskim područjima, samo su neke njihove vrste nalaze u umjerenoj zoni. Među glavnim grabežljivim ribama najpoznatiji su morski psi, od kojih 20 porodica uključuju oko 250 vrsta. Za osobu, oko 50 njihovih vrsta očito je opasno i potencijalno opasno; napadaju 29 vrsta su dokumentovane. Gotovo je teško razlikovati grabežljiv poglede od nemoćnih. Stoga bi se bilo koji morski pas trebao biti bojazan duljinom od 1-2 m ili više, osim najvećeg (do 10-15 m duge) kitova morskih pasa, hranjenjem na planktonu.

Okean i morski grabežljivci

Muren

Rijeka grabežljiva riba

Muren prebiva u morima u cijelom svjetlu gdje je temperatura vode pogodna za njih. Nevjerojatno, ali maksimalna fiksna dužina tijela Moorena iznosila je gotovo 4 metra. Iako ove ribe nemaju oštri vid, uvijek pronađu plijen. Njihov miris je četiri puta superiorniji od psa. Veličina Morarena razlikuje se ovisno o vrstama kojima pripadaju, neke dimenzije s veličinom ljudske ruke, drugi dosežu dužinu 3 metra. Iako koža ove ribe nije zaštićena vagama, ne prijeti opasnosti, bit će oštrije oštre rubove zamke, sav njeno tijelo prekriveno je debelim slojem sluzi, a štiti ribu iz vanjske štete.

Gledanje Morana, možete otkriti kakve moćne i iskrivljene zube. Grid ove ribe vrlo je opasan, zubi nisu samo izuzetno oštri, već i još uvijek ujed, tako da ugriz mora uzrokovati snažnu upalu, osim toga, također su dosadili, jedan zalogaj i žrtva više i žrtva više ne pobjegne. Fleksibilno, mišićno tijelo morazena može se stisnuti u najbrzu pukotine.

Moray radije skriva se u pećinama i pukotinama među koralnim grebenima, a obično ostavljaju svoj azil samo noću da love. U popodnevnim satima možete vidjeti samo glavu ove ribe koja se može izbaciti iz skloništa, u pravilu, ona sav svoj život uživa u istoj pećini. Veći moray može imati nekoliko takvih skloništa, ponekad udaljenosti od 200 metara jedan od drugog. Često čistači riba žive u kompaniji sa Maurenom, Muren otvara usta, a pametna uklanja ostatke hrane, zaglavljene između zuba, ovo je obostrano korisna unija, a Moorena ih ne jede. Ova riba preferirana je jesti noću i koristi poklopac tame kako bi uhvatili plijen za spavanje. Ali ponekad je popodne previše gladna da bi ignorirala sve ove suštine oko delicije. Morayna je prilično kratkoznadna, ali oni imaju tako nešto što je bolje da se ne zezaš s njima.

Barracuda

Grabežljive riblje jezera

Postoje i drugi grabežljivci koji vole loviti na grebenima. Ovaj predator odlikuje se gromobranskim napadom i plivanjem, podsjeća na let strelica - radi se o Barracudama. S dužinom tijela od 30 cm prije, u rijetkim slučajevima, 2 metra, Barracuda inferiorna je u veličini za druge morske lovce, ali to se nadoknađuje brzinom kretanja. Njegove slične strelice, hitno tanko i pojednostavljeno telo, omogućava da bude na maloj udaljenosti, plivajte pola motornog čamca.

Pad barrakuda opremljen je ogromnim očnjacima, uglavnom smještenim u donjoj vilici. Oštre, poput škara, zubi duboko punjeni u meso žrtve i uzrokuju vrlo ozbiljne rane. Ova srebrna, brza stvorenja, zapažanje čarobnjaka, imaju odličnu viziju, oni imaju izvrsnu sposobnost orijentacije, čak i u blatnoj vodi, pomaže im da lako pronađu plijen. Često će Barracuda smjestiti u vodama morskih luka, ili u uvalama koje ih često posjećuju turisti, to ih neminovno vodi na neplanirane sastanke s ljudima.

Barrakude za odrasle su vrlo samopouzdane, žestoko štite svoju teritoriju od stranaca, kao da je to more ili čovjek. Neki će barakudi smjestiti na kamenitih plićaka, ovdje, kao da su u tvrđavi, provode vrijeme između lovačkih sjednica grebena. Što se tiče brzine, nema jednake baras, oni ne ostavljaju svoje žrtve da misle. Pad Barracuda omamlja samo 41 milisekundi.

Odrasli Barrauda za ništa što bi bilo zadovoljno sitnicama, ali radije bi lovio za ljuski jezik u otvorenom moru. Ova brza riba može se nadoknaditi čak i mladu tunu. Barracuda se nalazi ne samo u paštačkom okeanu, već i u tropskom i suptropskom moru, a primijećeni su čak i na Mediteranu. Barracuda je vrlo brzi i smrtonosni grabežljivci koji su prilično rašireni na svijetu. U poređenju s drugim grabežljivcima, njihovom glavnom oružju - brzinu i iznenadnost napada.

Muren Jel

Grabežljive ribe

Muren Eel je sjajna podvodna zmija dugačka do tri metra, sa kamenim čvrstom grebenom na leđima. Prebiva u tropskim i umjerenim vodama. Izgleda kao mala usta, ali u stvari je u stanju da slika tako širom, gutajući žrtvu da jednostavno ne može u svojoj pećini. Tako zijevajući da je čak i da se ne postavlja kod kuće je zapis.

Međutim, Muren Eel ne voli napustiti pećinu, pa je lakše: on ima dva reda zubačastih čeljusti, a drugi red iznenada se kreće prema naprijed kako bi uhvatio žrtvu koja plovi pored vrata. Kao u horor filmu, ne? Okolna riba je svjesna da je "stubište" bolje da ne pliva na ugrju, pa noću još uvijek mora izaći iz kuće za lov.

Riba-zhaba

Grabežljive ribe

Teško je zamisliti stvorenje više od ribe-toada. Njena ogromna glava je guštena, usta se proteže do ušiju, a cijelo tijelo je prekriveno rastom. Od slabe samo njegove male veličine spašava nas: do pola metra u dužinu i ne više od tri kilograma žive težine. Istovremeno, riba-toad je vrlo mirna: ona mirno sjedi na dnu, spajajući se s njim u boju u svrhu maskiranja i sisa bezbrižne lignje i škampe. Snažne čeljusti sa hrskavim kontaktnim rakovima i ostrige Panciri.

Riba-Toad čuva svoju teritoriju, čineći zvuk, slično mljevenju ili zvučnom signalu i izloži otrovne šiljke. Poštujte lični prostor - i nećete imati problema sa njom. Ali kako se to zvalo, ova riba živi u zapadnom dijelu Atlantika, uključujući u blizini "Bijelih plaža" države odmarališta Florida. Stotine kupaca sa vriskovima iskoče se iz vode, naišli na otrovni šik i poslao ravno u bolnicu.

Riba-toad raste do 40 cm., I većina tijela - glava koja ima ogromne razmjere u usporedbi s tijelom. Njegov je pad otkriven vrlo široko, što vam omogućava da sakupljate prilično veliki plijen. Riba nije baš propalica, svevorova. U nedostatku dovoljnog broja glavne prehrane, to se ne događa i biljna hrana.

Izuzetna karakteristika ribe je moguće "pjevati", a preciznije mužjaci mogu proizvesti karakteristične usjeve i roštilje kako bi privukli ženke za uzgoj. Period mrijesta traje od aprila do oktobra, a u ovom trenutku u mestima njenog staništa možete čuti "Zabia pjevanje". Količina takve "quumbia" može dostići 100 decibela, što je uporedivo sa bukom metroara. Općenito, 100 decibela - maksimalni dopušteni volumen za ljudsko uho, iznad kojeg su bolni senzacija.

Velika bijela morski pas

Grabežljive ribe

Velika bijela morski pas Jedan od najvećih i agresivnijih oceana. Leđa i stranice ove ribe obojene su u sivu, smeđe ili crnu, a trbuh - bijeli, zašto morski pas i dobio ime. U prosjeku je veličina predatora 5-6 m s težinom od 600 do 3200 kg, iako je moguće mjeriti ocjenu, od čega je dostigla 11 metara, ali očigledno nije granica. Uzorci koji imaju manje od četiri metra još nisu stigli do puberteta i smatraju se tinejdžerima.

Naučnici su saznali zanimljivu činjenicu: Na kraju tercijarnog razdoblja bili su veliki bijeli morski psi, koji imaju dimenzije do 30 m u dužinu. U ustima takvog giganta mogao bi se slobodno smjestiti osam ljudi, a ako su ove vrste živjele do danas, postojanje strane strane ne bi donijelo ništa dobro čovječanstvu.

Velika bijela morski pas preferira da vodi manje životni stil. Njeno stanište je ogromno, ova vrsta se može naći gotovo bilo gdje u okeanu, kaku obali i daleko od njega. Unatoč činjenici da Bijelo shark preferira da se drži na površini vode, može izostaviti i u velikom dubini, prilično ugodno tamo osjećajući se tamo. Jedan kopija uspjela je uhvatiti na dubini kilometraže! Ove su ribe vrlo česte u toplim vodama, ali se nalaze u umjerenim širinama. Ženke rastu ne više od dva mladunaca, jedu ostatak.

Ovo je mišljenje vrlo veliko (duljina do 5 cm) i široki zubi trokutastih oblika, odvojeni duž ivica (da možete pogledati zube velike bijele morske pse u donje). Snažne čeljusti omogućuju da zabijaju kosti i hrskavicu žrtava bez mnogo napora, žrtva je praktično lišena šanse za spas. Predator ima nekoliko reda zuba, a ako je iz nekog razloga, prednji red zuba oštećen, na njihovom mjestu, kao na transporteru, novo.

Snail-cone

Grabežljive ribe

Koralni grebeni, istezanje duž cijele obale Australije, odlikuju se šarmantnim ljepotama, pogledajte ih iz cijelog svijeta. Ali tu je ovdje mnogi turistički prevoz, posebno oni koji vole podvodno plivanje, lažu opasnost. Činjenica da mnoge ribe, na primjer, morski psi ili bradavice, krvoprolično ili otrovno, znaju mnoge. Čuo i o meduzama, ostavljajući ozbiljne opekotine. Ali ne znatno znaju da među puževima - čini se, najmirovalna stvorenja na svijetu - postoje zaista opasne vrste za osobu. Glavna opasnost je puževi češeri koji su dobili njihovo ime za gotovo ispravan konusni oblik školjke. Ove su školjke obdarene prirodom oružja, što za akciju podsjeća na harpunu pušku. Zajedno s udarcem male šipke žrtve dobiva čvrstu dozu otrova, koja je fatalna i za osobu.

Puževi konusi - predatori i, moram reći da su prilično uspješni lovci. Tokom dana, puž se krije u koraljima, a sa početkom noći puze iz skloništa. Imaju vrlo razvijen smisao za miris. S velike udaljenosti osjećaju najmanje hemijske nečistoće u vodi i polako idu duž staze žrtve. Možda je crv, još jedan puž ili čak riba. Unatoč činjenici da potonji brzo pliva u vodi, ne smetaju spornu pužnu konusu: oružje joj neće dozvoliti.

Za osobu, otrovni konusi mogu pružiti puno problema. Puževi se nanosi na oštar šiljak, koji završava savijenim zubom poput harpuna. Ubrizgavanje je vrlo bolno, odmah se takmiče na mjesto poraza, mučnine, teške vrtoglavice. Ako ne date pravovremenu pomoć, može doći do pola sata paralizu respiratornih organa i kardiovaskularnog sistema.

Indonezijska igla riba

Grabežljive ribe

Svi znaju kakvu su iglu za ribu: tanki, vertikalni grabežljivac dužine do 60 cm, tako fleksibilan da se može vezati u čvoru. Izrazita skica - Morde, izručena igla i potpuni zubi. Neke vrste igle ribe osjećaju se sjajno u crnom moru i prilično ljubazno zaobilazi ronilačka strana.

Indonezijska igla riba također je potpuno mirna - dok je pod vodom. Međutim, ima naviku da skače iz vode na svjež zrak, gdje se odmah pretvori u bacanje bodeža, samo vrlo ljut. Nemoguće je reći da igla to čini često. Ali kad to učini, za čovjeka koji je postao meta, sve se završava teškim ozljedama ili smrću. Igla je iskopana u tijelo, a da ne odbija arteriju. Indonezijski ribolovci zahtijevaju puno hrabrosti da u pecaju u noći - u tamnim lampionima na brodovima privlače ribu i izazivaju napad.

Morska prokleta (Fishper)

Grabežljive ribe

Morski vragovi su prilično velike grabežljivije ribe koje žive na dnu i dostižu 1,5-2-2 metra. Gotovo sve vrste ruža ruža su vrlo široke i otkrivene su gotovo u krugu glave. Donja vilica je manje mobilna od vrha, a malo nominirana naprijed. Grabežljivci su naoružani prilično velikim oštrim zubima koji se savijaju iznutra. Tanke i fleksibilne kosti čeljusti omogućavaju tankim plijenom, koji ih prelazi gotovo dva puta.

Značajno je da je tijelo blatora, obojeno u tamno sive ili tamno smeđe boje (često sa haotičnim svjetlosnim mrljama), ne prekriva vagama, već raznim rastom zadebljanju, tuberkulama, dugim ili kovrčavim kožnim obrubom, slično algi. Takva kamuflaža omogućava predatoru da lako dogovori zasedu u gustinama algi ili na pješčanom danu.

Distributivna površina vrste prekrasnih radnika prilično je opsežna. Uključuje zapadne vode Atlantskog okeana, buđenja Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, istoistočnija Atlantika, čiji se valovi bore oko obale Islanda i Britanskih otoka, kao i najslađeg dubina sjevera, Barent i Baltic mora.

Po moći su morski vragovi grabežljivci. Osnova njihove prehrane je riba koja živi u donjoj debljini vode. U stomaku naplata, gerbila i bakala, male cijene i male morske pse, akne, kambe, izazovi mekušaca (lignje, sipa) i raznih rakova. Ponekad se ovi grabežljivi približavaju površini vode u kojoj lovi haringicu ili makerel. Uključujući slučajeve primijećene su kada su prekrasni radnici napadnuti čak i na ptice, mirno ljuljaju na morskim valovima. Svi morski vragovi love za zasjedu. Zahvaljujući prirodnoj kamuflaži, nemoguće ih je primijetiti kada i dalje leže na dnu, suzeći u zemlju ili glavljenju u gustinama algi. Potencijalna žrtva privlači užareni mamac koji se nalazi na morskoj liniji na kraju osebujnog štapa - izduženi gred prednjeg dorzalne peraje. U tom trenutku, kada plutaju prošli rakovi, beskralješnjaci ili riba dodiruju Esku, morsko smeće naglo otvara usta.

Riblje-bum (obični sargan)

Grabežljive ribe

Ovo Garfish - Relativna poznata šljunka. Ponekad se ta riba čak i zovu isto. Ali oni apsolutno nisu kao da jedni drugima. Obična Sargan, javlja se samo u istočnom dijelu Atlantskog okeana, raste do 90 cm. u dužini. Tijelo je usko, snažno izduženo, u obliku daljinski podsjeća na morsku iglu. Čeljusti su vrlo dugi i oštri na krajevima. Dorzalna i analna peranja posađuju se daleko odostraga, gotovo na repovima. Vage su male, lako vjeruju. Usta su prekrivena sitnim zubima, koje sargan čvrsto drži uhvaćeno.

Sargan - pelagična riba, t.E. prebiva u otvorenim vodama bliže površini vode. Hrana sa drugom plitkom ribom: Hamsa, sprej, mlada skuše i t.D. Tijelo ribljeg nosača vrlo je uspješno sa aerodinamičkog stanovišta. Može steći veliku brzinu izrada kratkih žičanih kretena. Tokom lova, Sargan može ući u takvo uzbuđenje, koje skače iz vode za spašavanje. Takođe čini visoke svijeće kada je u pitanju kuka ribara.

To je riba u obliku jaja. Tijekom mrijesta, približava se obali i zaslađuje kavijar podvodnim biljkama. Ikrinka drži posebne ljepljive teme. Izležene ličinke nisu poput odraslih pojedinaca - nemaju karakterističan grabežljiv kljun, već dok čeljusti odrastaju. Reprodukcija prolazi ljeti, a sa početkom jesenje jeseni sargan odlazi dalje od obale i počinje izblijediti u uoči zime. U ovom trenutku, ribolovci specijalizirani za sargan ribolov ribit će se oko sata.

Plavi tubat

Grabežljive ribe

Boja u ovoj morskoj ribi je jedno-tamno tamno sa dojmom nejasnih mrlja. U plavom tobulku ima prilično velikih zuba koji su na kauču i nebu, što joj omogućava da prekine snažne rakove i mekurke bez ikakvih problema. Ovo impresivno oružje se zamjenjuje svake godine.

Osnovna dijeta predatora sastoji se od meduza, protota, rakova, haggara i ribe. Mollusks, rakovi i iglinOderbish prstenovi ekstraktiraju očnjake, otkinu od dna. Tokom promjene zuba, prehrana za hranu, to je riba, meduza. Nikada nije na jednom mjestu i ne vrši pokret na velikom području.

Riba plava tubat živi pretežno u sjevernom Arktičkom okeanu i na sjeveru Atlantskog okeana. Može se naći u bateriji, bijelim, norveškim, baltičkim i sjevernim morem, u zemlji Newfandlana, Labrador, Spitbergen, Gratitia, Škotsku, u blizini nove zemlje i Seibl. Preferira da je duboko pod vodom na udaljenosti od polu-kilometra od površine na 1600 metara.

Riba Lufar

Grabežljive ribe

Lufar - morski predstavnik nosača ribe, koji se odnosi na odred. Ovo je prilično glavni predator: odrasli pojedinci rastu više od 1 metra dugačak, dok njihova težina može dostići 15 kilograma. Međutim, takvi su divovi danas rijetki, jer riba Lufar često postaje žrtva ribarstva. Sad razgovarajmo o izgledu ribe. Ovaj morski stanovnik ima fleksibilan oblik tijela. Na leđima ima dvije peraje sa tankim prostircima. Istovremeno, prvi od njih je mnogo oštrija, koji se može primijetiti čak i uz golim okom. Pored toga, postoje dvije dojke i dvije trbušne peraje, kao i zli rep. Sama riba, Lufar ima tamno plavu boju, s nečistoćom zelenkaste vage. Gornji dio je mnogo tamniji. Slično druženje u boji - glavno oružje morskog predatora. Zahvaljujući Njemu, on može obeshrabriti drugu ribu, što tijekom bijega nema vremena da popravi manevri svoje progonitelju.

Mnogi ruski ribolovci su sigurni da imamo samo ribu Lufar. Crno more, u istini, zaista je jedan od najvećih marina ovog predatora, ali daleko od jedinog. Velika populacija ove vrste mogu se naći u vodama indijskog, pacifičkog i atlantskog okeana. Općenito, riba Lufar može se naseliti u bilo kojem moru, pod uvjetom da je voda u njemu prilično topla. Stoga se ne smije iznenaditi da ribari mogu uhvatiti ovaj slavni plijen obalama Crnog mora i u blizini suvih krajeva Afrike.

Riba Lufar preferirana će odati stapani životni stil. Istovremeno, ponekad broj takve "porodice" može dostići nekoliko hiljada pojedinaca. S jedne strane, čini grabežljivu vrlo opasnu za drugu ribu, a s druge strane pretvara ga u laganu mreže ribolovnih plovila. Pored toga, Lufar ne voli dugo ostati na jednom mjestu. Zajedno sa svojim paketom stalno migrira, pridržavajući se tople vode. U vrućim periodima godine može uopće ići u ušća ili usta rijeke, ali vrijedi malo pasti malo, a opet se vraća u more.

Evropski Beldug

Grabežljive ribe

Europska Belbug naseljava morske vode sjevernog Atlantika. U Rusiji njeno područje pokriva baltičko more, uključujući desalinirani finski zaljev, baren i bijelo more itd. Maksimalna dužina tijela ove ribe iznosi oko 50 cm, ali obično ne prelazi 30 cm. Spinalna peraja u Beldugiju dugo je s kratkim spojenim zrakama odostraga, u analnoj peraji 80-95 mekih zraka, kičmene i analne peraje spajaju se sa repnim perama.

Beldug - grabežljivac, u svojoj prehrani uključuje razne male mekušace, obloge, kavijar i prženje drugih vrsta. Za ove vrste je karakteristično. Uparivanje se odvija u kolovozu-septembru, trajanje trudnoće 4-5 meseci. Svaka žena se pomesta od 10 do 405 SRJ.

Bijelo i gusto Belgi meso karakterizira dobar ukus i znatna masnoća. Na Baltičkom moru ima neki komercijalni značaj, ali uz obalu Murmansk i u Bijelom moru, gotovo je ne industrijski, a na mnogim mjestima uopće ne ide u hranu. Ovaj je običaj povezan sa svojim živorođenim ("ne možete jesti ribu koja" piste "), a možda i sa ružnim izgledom Beldugija.

Jesetro

Grabežljive ribe

Jedrenjak - grabežljiva donja životinja hranjenje u malim ribama, crvima i mekušcima. Za ovaj navigator karakteriše se izduženi telo u obliku vretena, prekriveno pet redaka olakšica. Štaviše, jedna traka zaštitnih ploča proteže se duž leđa i strane životinje, a druga dva u trbuhu.

Očekivano trajanje života je 40-50 godina. Međutim, spol zrelost dolazi samo 8-14 godina, a kod žena - 10-20. Grupe, proljeće i ljeto na poplavljenim poplavnim kamenim mjestima. U spore, životinje previde svježe rezervoare sa jakom strujom. Nakon bacanja kavijara "Roll u" natrag na more. S obzirom na to da oplođene jaja imaju ljepljivu školjku, pridržavaju se šljunka u 90 sati. Nakon završetka razdoblja inkubacije, prekrivači se otvaraju od kavijara. Zanimljivo je da se prvi put hrane na štetu vlastitih sredstava (žumance), a zatim se endogena "torba" postepeno rješava. Prva hrana za larve postaje Zooplankton. U pravilu su mladi kasni u mjestima "rođenja" 2-3 godine, nakon čega se valja u more. Daljnja "sječa" ribe do seksualne zrelosti javlja se u slanim vodama.

Vrijedi napomenuti da je silgeon - vrlo plodna riba. U jednom besmislenom periodu mogu pomesti do milion ikoničnih.

Međutim, zbog ulova povrede i mase, ribe su na rubu izumiranja. Za očuvanje stanovništva odvajanja jekoba 1996. godine. Uključeno u Međunarodni crveni registar. Zajedno s tim, mnoge zemlje periodično nameću moratorij na proizvodnju crnog kavijara, a takođe pribjegava umjetnom uzgoju pojedinaca u akvakulturnim preduzećima.

Beluga

Grabežljive ribe

Beluga je slatkovodna riba koja je sačuvana do današnjeg dana sa dubokom antikom. Njeni su ponigenici postojali na Zemlji u juriškom periodu, koji je bio prije 200 miliona godina.

Ovo je najveća od sve slatkovodne ribe ikad postojale na našoj planeti. Njeno tijelo može doći do dužine od oko pet metara, a može težiti oko dvije tone. Ova gigantska riba ima samo jedan rođak - to je Kaluga, što živi u krajnjim istočnim rijekama.

Tijelo Beluge u formi podseća na torpedo, sužava se za rep, a pet redova koštanih ploča prolazi duž njegovih strana, koje se još nazivaju štitnicima čiji je zadatak zaštititi ribu iz izlaganja izvana. Gornji dio ove ribe obojen je u zelenkaste ili tamno sive boje, a njen trbuh, u pravilu, bijelo.

Glavno stanište Beluga je kaspijsko more, mada se može naći u ostalim morima - na primjer, Azov, crnoj ili jadranskom. Ali sa pristupom razdoblja mrijesta, slane vode odlaze i idu uzvodno od slatkovodnih rijeka, a to se dovoljno visoko diže. Beluga vodi jedan način života, iznimke iznimke samo za rok za mriještenje, kako bi se moglo pariti.

Beluga je grabežljivca, a u svim fazama mog života. Preferira loviti u srednjoj dubini, a pomaže u lovu da su brkovi, o kojem je već spomenuo gore. Najdraži plijen ove ribe su haringe, inćuni, bikovi, vobla i šunke.

Stellate Jetnjak

Grabežljive ribe

Severuga - riba jekodne porodice koja ima vrlo karakterističan izgled, zbog visoko izduženog oblika nosa ili šupe, čija je dužina oko 60% cijele dužine glave.

Povratak obično blackn smeđa, bock svjetlo, belobo bijelo. Prema njegovim veličinama, sedam je pomalo inferiorno od ostalih jetrena, osim sterlinga i šiljaka koji su manji. Prosječna težina sevryuga različita je u različitim rijekama i rezervoarima i u prosjeku je oko 7-10 kilograma, ali zasebne pojedinci dostižu dužinu više od dva metra i težine 80 kg. Ogranične dimenzije koje su ove vrste dostignute u prošlosti, prema drevnim ostacima iznose 270 cm, u dvadesetom veku najveća kopija Serevrya imala je dužinu od 218 cm. i masa 54 kg. Uobičajene dimenzije Volge Sevrryga krajem 1960-ih od 70-ih godina prošlog stoljeća kretale su se od 126 do 152 cm. i masa od 6,2 do 12,7 kg.

Poput svih jetrena, sedam - dugo žive među slatkovodnim ribama. U arheološkim materijalima maksimalna prijavljena dob Sviryukh imala je 41 godinu, u modernom ribi - 35 godina. Veća utakmica Azov ponekad se razlikuje u nezavisne podvrste. Sevrryuga može formirati hibride sa dvije vrste jetrenja - Sterlinga i Spike.

Rijeka grabežljiva riba

Obični som

Grabežljive ribe

Obična som velika slatkovodna univerzuma Ribolovna porodica Somovy Odreda. Dužina tijela do 3 m, težina do 150 kg. Analna peraja duga, masna peraju nedostaju, nepazirane peraje nemaju trnje. Boja u većini slučajeva smeđa sa nijansama smeđe-zelene, trbuh bijele boje. Ovisno o staništima, boja može varirati od gotovo crne do svijetlo žute boje. Ponekad, vrlo rijetko, Soma Albinos susret.

Prebiva u rijekama i jezerima Europskog dijela Rusije, osim bazena na ledu. Uobičajeno u Evropi i u bazenu Aral Sea

ICROIRD na proleće u obalnoj zoni između vodene vegetacije. Ženka izlaže kavijar u gnezdu da muški stražari. Coolvers dolazi, obično na petu godinu života.

Postoji zabluda koja se som hrani samo Padalu i vezanim proizvodima. Zapravo to nije istina. Glavna hrana soma u ranoj fazi razvoja su mali rakovi, prženi i vodeni insekti. U zrelijoj dobi, ovisno o bazi hrane, živa riba i druge slatkovodne životinje i molkuksi preferiraju u dijeti. Takođe poznati slučajevi napada na vodotok i male kućne ljubimce.

Active Night Predator. Popodne preferira da legne na jame, u Corrijeru i ispod kupanja. U mnogim regijama distribuira se metoda hvatanja soma na KVOK. Prije ledenog prostora, ide na jame u malim grupama od 5 do 10 pojedinaca. Zimi ne jede i praktično neaktivan.

Brbljati

Grabežljive ribe

Ovo riba pripada porodici šarana, ali od drugih vrsta Odlikuje se širom glavom. Tijelo glavčine izdužene, prekrivene velikim vagama (43-46 komada u bočnoj liniji).

Chavel fully ribe. Ali ona voli sjenovit dijelove čistom tekućom vodom. Obično, komadići idu u jata koja su odabrana uglavnom u veličini ribe. Veliki pojedinci imaju svoje strogo ograničeno zemljište. Obično su to područja rijeke iz jednog bazena u drugu, jame ispod brana, potok ispod količine, u blizini drveća koji padaju u vodu. Sa početkom dana, postoji tendencija lov na brzu vodu, u plitkoj vodi, na površini vode, mada veliki uzorci radije ostaju u blizini dubina - na mjestima koja se nalaze na granici brze i mirne vode , gdje postoji pad hrane koja je oslabila SRJ, MOLLUSKS i gdje možete pronaći utočište od opasnosti. Ali nikako neuobičajeno, kada veliki komadi idu u lov na plitko rješenje, gdje vodostaj često ne prelazi polovinu metra. Do večeri se ova riba uklanja na dubinu, a noću postaje veća.

U izboru azila, Habavl stiže. Ako se polusan grm raste duž rijeke, a tuži se utikač s vodenom ljiljanom, ili postoji otok pritvorenika koji pluta, možda će preferirati drugi i treći, jer će uvijek biti razna u feedu, a u susjedstvu je brzi protok i osim toga, to su sigurnije zone. Prikladno je napomenuti da je riba dugo prilagođena za prevaru koja će se prevariti, ponekad je Diva dat - onim što samo trikovi ne idu da se ne uhvate na kuku. Ali devojčina riba je posebna, postoji preskudnost u njenoj prirodi, a samim tim, ribar ne bi trebao biti prikazan u polju svog mišljenja.

Pike običan

Grabežljive ribe

Pike Običan - Riblji porodica štuka. Ranjen u svježim vodama. Živi obično u obalnoj zoni, u gubima vode, u ne-tekućim ili slabo tekućim vodama. Može se sastajati i u desaliniranim dijelovima mora - na primjer, u TIFF-u, Rigi i Curonijskim uvalama Baltičkog mora. Tijelo štuke ima izduženi oblik znoja, dužine do 1,5 m, težina do 35 kg (obično do 1 m i 8 kg). Tijelo je torpedono, glava je velika i visoko izdužena, usta su široka, donja vilica je okrenuta prema naprijed. Zubi na donjoj vilici imaju različitu veličinu i služe za hvatanje žrtve. Zubi na drugim kostima oralne šupljine usmjereni su akutnim krajevima u grlu i mogu se uranjati u sluznicu.

Zahvaljujući ovome, rudarsko prelazi, a ako pokušava izbiti, zubi siprse rastu i drže žrtvu. Boja je promjenljiva, ovisi o okolišu: ovisno o prirodi i stepenu vegetacije, vegetacija može biti sivo zelenkasto, sivo-žućkasto, sivo smeđe boje, stražnje strane sa velikim smeđim ili maslinama koje formiraju Poprečne pruge. Nepađene peraje žućkasto sivo, smeđe sa tamnim mrljama - upareno - narandžasta. Hrani pretežno riba. Neki jezera upoznaju srebrne pikeke.

Zander

Grabežljive ribe

Odnosi se na porodicu Okune Fish. Dostiže dužinu do 0,7 metara i masu oko 4-6 kilograma. Ponekad je najrjeđe kopije duže do 1,3 metra i težine do 20 kilograma. Ima gusto izduženo tijelo, blago komprimirano sa strana i ukazano. Ribe čeljusti imaju jake očnjake i male zube koji se nalaze između njih. Na poleđini su dvije peraje, podijeljene s intervalom. Gweb ribe pokriva dijelom pokrivene guste vage. Živi u rezervoarima bazena crne, kaspijane, baltika, Azov, kao i aral mora. Zahvaljujući aktivnim akcijama osobe u preseljenju ribe, njeno područje se neprestano širi.Izvana slična štuci, kao i na velikom ruku. Riba ima zeleno-sivu stražnju, bijelu trbuhu, kao i od 8 do 12 crnih i smeđe poprečnih traka na stranama. Rep i dorzalne peraje prekrivene su tamnim mrljama. Ostale peraje imaju blijedožužuću boju.

Kao iskustvo pokazuje, u većini evropskih vodenih tijela, glavni grabežljivci se sastaje u staništima velikog nosača. To se objašnjava činjenicom da riba preferira vodu istog kvaliteta, kao i slično u izboru resursa za hranjenje. U staništima vodene vode obično je blatnjavo. Pored toga, u takvim vodnim tijelima često su mnogo plitkih dijelova sa visokim temperaturama. Po pravilu postoje odlična baza hrane u toploj vodi, tako da grabežljivca raste s ludim tempom. Hrani se bilo kojim vodotocima koji puze na dnu i još uvijek leže na njenim stvorenjima. Zahvaljujući tome, predator može pronaći hranu u bilo koje doba godine. Posebno voli om-ove i riječne rakove tokom njihovog masovnog izgleda.

Bersh

Grabežljive ribe

Opis Berch- Ovo je čisto ruska riba koja se nalaze samo u rijekama crne i kaspijskog mora. Nije poznato šta Fondacija Pallas kaže da se nalazi u Irtiysheu. Berch predstavlja značajnu sličnost sa Sudak, ali istovremeno pomalo približava se rušima, tako da je i prije nego što se razmatrala i za mješavinu ove dvije ribe.

Širenje Berch-a je vrlo ograničen, a ne nailazi na bilo gdje u velikom broju. Glavna lokacija je Volga sa glavnim pritocima, ali ne raste, međutim, visoko i, očigledno se ne pojavljuje iznad Rybinsk, na kojem se nalazi u svim šeksnom, pa čak i u Beloseru, odakle se u Belosuru u Rybinsk sa sobom saloney. Koliko dolazi u Oku, Sura, Kamu, Samara - nepoznat je, ali u Vyatku se susreće, kao što je poznato, u kotlu - Nichu, a povremeno dolazi ili, ili, ili, ili, ili bolje, ili, ili bolje, ili, ili bolje, ili, ili bolje, ili bolje, ili, ili bolje, ili bolje rečeno, došlo je u moskovsku rijeku.

Hrana Bersh, Očigledno, isto s Sudak - hrani se pretežno malom ribom, posebno pješčanim. Također se drži gotovo uvijek na dubini, na sami pločniku i voli pješčano dno - u jezerima, čak i prljavo, nikad se ne susreću - mirovanje, u jednom se vrijeme događa u srednjem Volgar-u, a nešto kasnije, a nešto kasnije (u Donu početkom aprila), a u donjoj struji dnieper-a i Volge, mnogo ranije - u drugoj polovini marta, nešto kasnije. Glavni ribolov napravljen je u donjem dosegu - u proljeće, još više jeseni.

Zhereh

Grabežljive ribe

Zheree (shersUris, bijeli)- Možda najčešća riba porodice šarana u prirodnim vodnim tijelima. Uobičajena težina do 4 kg, postoje kopije i do 8 kg., Na Volgu čak i do 12. Riječna riba - stanovnik običnih rijeka. Preferira da ostane u gornjim slojevima vode. Mladi hrani na insektima, crvima, rakovi. Veliki ribolovnik, nastavljajući jesti velike insekte i bube.

Njegova žrtva konja, u pravilu, uvlačenje repa repa (za zub nonien), tako su takva mesta vrlo uočljiva. Ribolov konja za ruski ribolov - lekcija je vrlo uzbudljiva. Ulov ZherHu u zimu moguće je da se vrti u otvorenoj vodi ili vertikalnom sjaju od leda, ali ulov ribe u ovom trenutku je vrlo teška i za samo iskusni ribar.

Sir

Grabežljive ribe

Sir - ovo je grabežljivac, rođak lososa i sigal ribe. Živi u vodnim tijelima sa čistom, hladnom vodom i kamenim dnom. Ovo su rezervoari, respektivno, sjeverne četvrti, kao i većina planinskih evropskih regija. Njegova karakteristična karakteristika je ogromna gruba crna peraja. Sir Podijeljen je u mnoge vrste i podvrste - sibirski: zapadni sibirski, istočni Sibirsky, Crni Baikal, Bijeli Baikal, Amur, Kamčatsky, Aljaska-mongolija-evropska.

Sir Jedenje uglavnom dna organizmi (mollusks, omota, ličinke i t.D.), takođe pali insekti (Grasshoppers, cicades, felne i t.D.), glavne kopije mogu jesti prženje, pa čak i bazene i zemljane.

Zima sir U najdubljim jama donjeg protoka rijeka. Rano proljeće je i dalje pod ledom, počinje se kretati prema gornjem dijelu. Tokom poplave dolazi u različite mane pritoke za uzgoj. Proljetni promet Harius ide uzvodno. Sa početkom jeseni počinje se kretati u suprotnom smjeru do izdisanih mjesta zimovanja.

Burbot

Grabežljive ribe

Nalim je jedini predstavnik vrste pukotina u rijekama Rusiji. Odvojeni pojedinci dosežu utege 12 kg, ali su prilično rijetke. Ponoćna težina Nalima kreće se od 1,5 do 4 kg. Izvana, veliki lift izgleda kao mali som, malo plamena - za ukusno. Tijelo je prekriveno plitkim vagama. Ima crnu ili sivu boju, trbuh - žućkasto, međutim, sa godinama, osvjetljavamo. Također vrijedi napomenuti da je ženka obično mnogo veća od mužjaka. Nalim je dobar lovac zbog specifične vizije - u blatnoj vodi, može primijetiti žrtvu na udaljenosti od 15 metara.

Takođe doprinose razvijenim slušnim i mirisnim tijelima, omogućavajući mu jasno razlikovati najmanja fluktuacije u vodi i reagirati na zvučne signale koje je objavila riba. Žrtva ne guta, a kao da usisava četke gutljaja.

Ova riba živi u rezervoarima čistom i hladnom vodom koja sadrži dovoljnu količinu kisika. Ljeti, kada temperatura vode raste, postoji hibernacija. Ovo razdoblje za ovu vrstu riječne ribe najteže je, a ne svim pojedincima koji to uspeti da ga savladaju. Snažni kataklizmi uzrokovani oštrim padom atmosferskog pritiska ili promjene u geomagnetskom polju Zemlje povećavaju vitalni ton iz namilim, kao rezultat kojih se njegov apetit povećava. Prebiva na dnu rezervoara, koji ga u određenoj mjeri odnosi ga u Som.

Grabežljive riblje jezera

Pastrmka

Grabežljive ribe

Pastrmka potoka - Ovo je grabežljivac porodice lososa. Živi u planinskim rijekama i u šumskim potocima. U osnovi preferira mjesta sa pješčanim dnom, čistom i hladnom vodom s puno kisika. Često stoji iza podvodnih kamenja ili drugih prepreka. IKROMET U pastrmka događa se u septembru - novembru ovisno o regionu Rusije. Izlazi na plitkim sektorima sa brzim protokom.

Ima produženu, blago spljošteno tijelo. Prekriven je malim vagama. Leđa ima tamne ili crne boje, sa strana nalaze se narančasto, crveno ili crno sa lakim obodom mrlja, trbuh zlatnim ili žutim. Uglavnom uhvaćene uzorke do 1-2 kg. Veći pojedinci se mogu smatrati trofejem. U malim potocima obično se sastaju do 0,5 kg i dugi do 35 cm. Prehrana Pastrmka Sastoji se uglavnom od objekata životinjskog porijekla: insekti, omota, buba, prženja i t.D.

Pastrmka potoka Pažljiva i bučna riba, tako da morate biti oprezni kada se hvata. Senka iz ribara, izlažena buka, odsjaj iz municije ribar može upozoriti ribu. Preporučuje se ribama zbog skloništa (grmlja obale) ili ne prilazi rubu obale, valovi (tako da se riba ne boji ribara).

Parući

Grabežljive ribe

Okun - riba srušene porodice Okunevy, odvajanjem. Rijeka Perch pripada grabežljivoj ribi: u ishrani odraslih pomicanja značajan dio zauzimaju drugu slatkovodnu ribu. Rijeka Perch preferirana da se pridržava običnih rezervoara, može se naći u rijekama, jezerima, ribnjacima, rezervoarima, pa čak i u manje salonu morske more. Mrijest na rijeci Pull prolazi rano u proljeće, ženska osoba koja posteljica postavlja jaja u obliku duge (do 1 m) oblika oblikovane vrpce. Ljeti, mali sklerovi radije drže u obrašenju vodenih vegetacijskih stopa i uvalama.

Okun voli biti u blizini gomile uništenih mlina brana, u velikim kamenjem i koru. Zahvaljujući svojoj zelenkastoj patroniziranju, čestica uspješno lovi male ribe, uređujući zasjede među vodenim biljkama. Veliki sklerovi žive u dubljim mjestima: vode, jame, često povezane, odakle ide ujutro i večernje vrijeme za lov.

Za mlade parove je karakterističan lov na brkove, samo najveći pojedinci počinju loviti sami. Rijeka Serch koristi vrlo agresivni model lova, aktivno slijedi žrtvu, ponekad iskaču za nju čak i na površini vode. Ponekad je srušen tako željan traganja da se u potrazi može pojačati nasukati nasukanje, pa čak i na obalu. Tokom napada na luku, kičmenu peraju.

Većim pogledom mogu pohađati njihovu žrtvu u zasjedi, poput štuke ili pjegavice. Rijeka Okun - Dnevni predajnik sumraka, koji lovi u vedar dan u vrhom aktivnosti na granici dana i noći. Noću se aktivnost sruše na oštro opada.

Obični pod-generator

Grabežljive ribe

Riba u Evropi, Sjeverna Amerika i Sjeverna Azija. Preferira čista vodena jezera, rijeke i potoke sa brzim protokom. Dužina tijela 10 - 12 cm. Glava joj je velika i široka, oči su velike, crvene. Tijelo je golo, lišeno vaga, ali pokriveno zaštitom - male bodlje. Nije svaki predator umrijeti da jede takav ječman. Pozdrav renovychka dugačke dječje peraje, na špijunim štitnicima Gill poklopca. Prysto riba bijela, leđa je sivo-žuta s tamno smeđe borovima koji često formiraju trake. Takođe u boji postoje zelenkaste nijanse. Takve maskirane maske i bez te tajne i oprezne ribe.

Vodi jedan i donji stil života. On ne pravi migracije i ne pridržava se svoje teritorije. Popodne, skrivajući se među kamenjem, vodenim biljkama ili u blizini koraga se odmara. I u sumraku, bliže noći, ide u lov. Hrana na ličinke insekata - Zmajevi, razne bube, kavijar ribe i žabe, hvata tadpole i pržiti druge ribe. Najčešće plijen čeka sjedeći u zasjedi ili samo na dnu. Potpuno postaje nevidljiv među šljunkom. Pliva malo i nerado, čini se fiksnim i sporim. Ali ako je ono što opasno, onda "započne" brzo, a brzina će moći razviti pristojnu, iako na maloj udaljenosti. Glavni neprijatelj običnog podregenera - pastrmka.

Na proljeće (mart - maja) započinje brak. Mužjaci se pripremaju za uzgoj unaprijed, oni kopaju malu rupu i čekaju da ženke, dok često uđu u borbu za čuvanu teritoriju s drugim mužjacima. Ženka će odgoditi do 300 žuto-crvenih obraza u bunaru i plivati. Tata će zaštititi buduću djecu od neprijatelja 4 tjedna, čišćenje jaja iz blata i YALS peraja. Neustrašivo štiti zidanje, daje pristojnu priču neprijatelju. Čim se pojavi SRJ, odlaze. Felocks jedu kavijar druge ribe i zreli, hvataju beskralješnjake.

Tenč

Grabežljive ribe

Riba koja se odnosi na porodicu šarana. Tepisi za odvajanje. Tijelo je visoko, kratko i debelo, vrlo klizavo, obilno prekriveno sluzi. Boja (ovisi o staništima) tamno smeđe do zelenkastog srebra. Normalna veličina do 40 cm. Ali vrlo veliki Lin može dostići 0.7 M. i težina 7 kg. Stanovnik stajaće vode, drži se u gustinama Reeda, trske. Kao što se divljač voli kopati u tinu, dobivanje crva, moljac. Riba se naseljavala. Banja počinje početkom maja. Linijski ribolov u proljeće i početkom ljeta smatra se najzanimljivijim (75%). Od oktobra, novembar ide u grupu zimova, jer se Crucian može sahranjen u IL-u.

Bijela riba

Grabežljive ribe

Sig je vrlo vrijedna ribolovna riba koja ima blisku u odnosu na Omul. Međutim, za razliku od njegove poznatog momaka, nalazi se ne samo u Sibiru. Siga se može naći u mnogim rijekama i jezerima, a ne samo naša država, već i u inostranstvu. Sig Fish razlikuje veliku raznolikost i ne čudi, jer predstavnici ove vrste žive u vodnim tijelima širom planete.

Sig voli prozirnu i bogatu kisiku. Čuva u debljini vode. Ovisno o svojim veličinama, SIGI vodi različit način života - manji (težini do 500 g) tijekom cijele godine održava se u blizini obale, veliki sigi (težine od 1,5 do 6 kg) radije bude u jama i ispod šipki u blizini Rapid Jets. Ujutro i uveče, veliki se Sigi približili obali. Pitam se šta sig ima tendenciju da prežive druge ribe od jama do njega.

Hrani se tokom cijele godine, uključujući zimi. Glavni feed za pjeva sa rijetkim štandovima Gill - to su donji organizmi, jer Sigi ovih vrsta ne može poljski plan. Odrasli Sigi može jesti i ribu. Prema zapažanjima, Sig jede riblje kavijar, pa čak i svoje.

Rotan

Grabežljive ribe

Rotan se odnosi na sastav Okuvoye, vodostaj bull-line, porodicu - glavu. Ima tri vrste. Pogled koji smo distribuirani u Rusiji, a postoji glava (tamna, glava traje gotovo treću veličinu). Rotan bojanje ovisi o boji dna i vode. Stražnji dio mraka, stranice su žućkasto s tamnim mrljama, ali boja ribe može se mijenjati zbog lokalnih uvjeta i pristupu reprodukcijskog razdoblja. Rotan - predator. Široki Roth omogućava mu da prikupi veliki plijen i stisne ga. Radoznalo je da je kada se prepusti, trbuh je napunjen, a zatim je promjer ribe tri puta veći od uobičajene debljine. Frity Rotan se spušta na dnu gdje su dva - tri dana spropavaju hranu. Razvijena bočna linija omogućava Rotanu da lako pronađe proizvodnju, a njegov vid je prekrasan - vidi 4-5 metara.

Rotan je nepretenciozan. Može živjeti u bilo kojoj vodi, izbjegava samo velike rijeke s brzim protokom. Nalazi se u ribnjacima, jezerima, riječnim avionima, kamenolomima, pa čak i močvarima. Vrsta ribe glasno. Jednom u rezervoaru, Rotan počinje energično jesti brojne stanovnike: ličinke, crvi, pupa, sredine, male raffe - svi koji lebde, puze ili kopaju u Ileu. Rotan voće. Snebral počinje u drugoj godini života. Reprodukcija se javlja u proljeće. Muški crvi, izliv za mrijest pojavljuje se na čelu na čelu. Žensko, naprotiv, belci moraju biti, toliko je bolji od vidljivog razdoblja mrijesta. Ženski trlja oko dna, o kamenju, stavlja kavijar na šljunak, potonule grane sa glatkim redama.