U pećinama baškir pronašle su ostatke drevnih životinja

Naučnici su izvijestili o senzacionalnim nalazima napravljenim u Nacionalnom parku Bashkiria. Bilo je to na ovom mestu da je senzacionalno otkriće doneseno kada su stotine kostiju drevnih životinja otkrivene u jednoj od špilja, među kojima je bilo osam pećinskih lavova. Vjerojatno je dobi ostataka najmanje 45 hiljada godina. Do sada nije bilo takvih otkrića na svijetu.

Pored toga, u istom nacionalnom parku pronađeni su ostaci najrjeđih crvenih vukova, vuneni nosorog, gađani i hirmalajski medvjed. Pronalaže su napravili lokalni stanovnici koji su ih prijavili arheolozima.

U pećinama baškir pronašle su ostatke drevnih životinja
Vuneni nosorog - jedna od životinja pronađenih u Bashkiria.

Međutim, pored ostataka drevnih životinja, alati rada također su pronađeni na kamenom dobu - šiljasti savjeti i rezači. Prema istraživačima, ove puške su koristile neandertalce koji su živjeli u blizini pećine oko 40-50 milenijuma prije. Nažalost, ostaci starih ljudi sami nisu mogli pronaći arheologe. Razlozi za to još nisu razjašnjeni.

U pećinama baškir pronašle su ostatke drevnih životinja
Prije pedeset hiljada godina neandertalce su živjeli u blizini pećine.

Prema Dmitriji Girana (zaposleni u laboratoriji paleontologije Instituta za životinje i biljke Ruske akademije nauka), kada su naučnici prvi put ušli u pećinu, odmah su razumjeli da su pronađeni ostaci pećinskog lava. Kosti u isto vrijeme u pećini puno stvari koje se mogu smatrati rijetkom srećom. Sada istraživači imaju dugo razdoblje studiranja, koji će trajati najmanje pet godina. Zanimljivo je da u pećini ne postoje tragovi prisutnosti vandala ili kopača.

U pećinama baškir pronašle su ostatke drevnih životinja
Prvo što istraživači razumiju, udaraju u pećinu - da nije bilo vremena da je pećina otišla.

Svi pronađeni bit će poslani Institutu iz Jekaterinburga, a mogućnost napuštanja nalaza u Bashkiriji još nije razmatrano. Nakon objavljivanja rezultata studija ostataka drevnih životinja, doneset će se odluka o financiranju daljnjih iskopavanja, jer se ova pećina može smatrati jedinstvenim.

U pećinama baškir pronašle su ostatke drevnih životinja
Čak i crveni vuk ostaje na teritoriji Nacionalnog parka.