17 Zanimljive činjenice o bijelom medvjedu

Mnogi od nas vjeruju da bijeli medvjedi imaju bijelu vunu, ali u stvarnosti nije takav: životinjska vuna, poput donjeg kaputa - prozirna i apsolutno bezbojna. I bijelo nam se čini jer unutar svake izmijene kose nalazi se džep za zrak.

Porijeklo tipa

Kad se svjetlosni snop, koji se sastoji od svih boja duge, pada na vunu, boje iz zračnih džepova odražavaju se i miješaju, daju bijelu boju. Ovisno o sezoni i lokaciji sunca, životinjska vuna može biti ne samo bijela, već žuta ili smeđa tona (medvjedi koji žive u zatočeništvu, zbog algi umjetnih vodnih tijela mogu čak i biti zeleni).

Ali ako je čovjek uspio obrijati svu vunu iz životinje, bilo bi iznenađeno da je koža bijelog medveda bila crna. Tamno obojena koža pomaže u apsorpciji i držanju sunčevih zraka, zaštitu grabežljivca iz mraza Arktika.

Porijeklo tipa

Izgled

Prvobitno je pretpostavljeno da je polarni medvjed odvojen od smeđeg oko 45-150 hiljada godina, vjerovatno na teritoriji moderne Irske.

Međutim, posljednja studija pokazala je da je bijeli medvjed odvojen od njih zajednički s prekućica smeđeg medvjeda 338-934 hiljade godina (prosjek od 600 hiljada godina), a prije 100-120 hiljada godina, kao rezultat Prelazak predstavnika vrsta, njihova hibridizacija dogodila se kao rezultat čija su svi moderni bijeli medvjedi potomci ovih hibrida.

Prelazak bijelih i smeđih medvjeda dogodio se tokom dužeg razdoblja, kao rezultat toga od čega se 2% nalazi u populaciji smeđih medvjeda (u nekim populacijama - od 5 do 10%) genetskog materijala polarnih medvjeda. Bijeli i smeđi medvjedi daju plodno potomstvo, tako da su genetski slični.

Međutim, ne mogu preživjeti jedni druge u ekološkim nićima, imati različitu morfologiju, metabolizam, socijalno ponašanje, dijetu i druge fenotipske znakove, što vam omogućava da ih klasificirate kao različite vrste.

Izgled

Širenje

Bijeli medvjed je najveći predstavnik porodice medvjeda i odreda grabežljivog. Njegova dužina doseže 3 m, težine do 1 t. Obično mužjaci teže 450-500 kg, dužina tijela 200-250 cm. Žene primjetno manje (200-300 kg, 160-250 cm). Visina u grebenima 130-150 cm . Najmanji medvjedi nalaze se na SpitBergenu, najveći - u Berinskom moru.

Bijeli medvjed iz drugih medvjeda odlikuje se dugim vratom i ravnom glavom. Koža mu je crna. Boja krznenih kaputa varira od bijele do žućkasto-ljetnog krzna može žuta zbog stalnog izlaganja suncu. White Bearwove vuna lišena je bojanje pigmenta i šuplje krzno. Prozirne dlake prolaze samo ultraljubičasti zrake, što daje svojstva toplotnog izolacije vune.

Sa ultraljubičastom fotografijom, polarni medvjed izgleda mračno. Zahvaljujući strukturi vune, polarni medvjed ponekad može "biti zelen". Dešava se u vrućoj klimi (u zoološkim vrtovima), kada se mikroskopske alge ubraju unutra.

Đone stopala pretukli vunu, tako da ne kliznu na ledu i ne kriviti. Između prstiju se nalazi bazen, a prednji dio šape se razgrađuje s krutim čekinjama. Velike kandže mogu zadržati čak i jaki plijen.

Širenje

Životni stil i hrana

Živi u zatvorenim područjima na sjevernoj hemisferi Zemlje. Uobičajeno CircUmpolarno, sjever - do 88 ° C. Sh., Jug - prije Newfoundlanda, na kopnu - u zoni Arktičke pustinje do Tundr zone. U Ruskoj Federaciji živi u Chukchi AO na Arktičkoj obali, kao i u vodenoj površini Chukotka i Beringa mora. Populacija bijelog medvjeda Chukotka smatra se najvećim na svijetu.

Životni stil i hrana

Životna životinja u modernom svijetu

Prebiva na dretu i prazninu morskog leda, gdje boli svoj glavni plijen: ubijen Nerpen, morski zec, morž i druge morske životinje. On ih uhvati, pominjeći se zbog skloništa, ili u blizini rupa: vrijedi životinju da pokrene glavu iz vode, kao medvjed s udarcem šapom pena i povuče je na ledu.

Ponekad se donji prevrne ledeni floj na kojem se nalaze brtve. S moržom može se nositi samo na kopnu. Ponekad napadaju čak i na bijelim delfinima, zaključanim ledom u puzanju. Prije svega odstupaju kožu i masti, ostatak trupa - samo u slučaju jake gladi. Sklapanje proizvodnje daruju pjesme.

Ako odaberete padal, lemmenje, mrtvu ribu, jaja i piliće, možda postoji trava i morska allika, u valjanim mjestima hranite se na smeću. Postoje slučajevi pljačke hrane skladišta polarnih ekspedicija. Iz rudarstva polarni medvjed prima veliku količinu vitamina A, koji se nakuplja u njegovoj jetri.

Izrađuje sezonske nomade u skladu s godišnjim promjenama u granici polarne leda: Ljeti se povlači sa njima bliže stubu, zimi se kreće prema jugu, ulazeći u kopno. Iako se polarni medvjed pretežno drži na obali i ledu, zimi se može popeti na Berorogue na kopnu ili na otocima, ponekad 50 km od mora.

U zimskom hibernaciji, trajanje od 50-80 dana obično se nalaze trudnice. Mužjaci i talny ženke na trenutak padaju u hibernaciju i ne godišnje.

Uprkos naizgled sporost, bijeli medvjedi čak i na zemlji brzog i pametnog, a u vodi se lako pluta i zaroni. Vrlo gusta, gusta vuna štiti tijelo od medvjeda od hladnog i vlaženog u ledenoj vodi. Važna adaptivna uloga igra moćan sloj potkožne masti debljine 10 cm. Bijela slika promovira prerušavanje predatora.

Miris, glasina i vizija su dobro razvijeni - Medvjed se može vidjeti nekoliko kilometara, ubijen Nerpen može naučiti 800 m, a biti u pravu iznad svog gnijezda, čuje i najmanju kapelu. Prema uspomenama na vice admiral a. F. Pauza, plivajući polarni medvjed koji slijedi podmornicom, može razviti brzinu do 3,5 čvorova (skoro 6,5 km / h) .

Rekordni fiksni medvjedi popper iznosio je 685 km, njegova Beaufortovo more napravila je medvjed koji je spasio iz Aljaske na sjeveru do leda za pakiranje za svoj lov na pakiranje. Tokom svog devetodnevnog plivanja, medvjed je izgubio jednogodišnju mladunku i smršala je za 20%. Za pomicanje životinje gledao je pomoću GPS signala .
Potomstvo

Medvjed prvo vodi potomstvo ne ranije od četiri godine (a ponekad su prve rođene u osam). Rodi rodila jednom svake dvije ili tri godine ne više od tri mladunaca. Period braka obično traje od marta do juna, oko tri četiri muškarca slijede jednu ženku, koji se stalno bore međusobno, a odrasli pojedinci mogu čak napadnuti i ubiti medvjeda.

Bijeli medvjedi mogu se slomiti s smeđim, kao rezultat toga što se pojavi potomstvo, koji za razliku od mnogih drugih vrsta životinja, također može umnožiti. Rog od strane medvjeda priprema se u oktobru, počevši se kopati u blizini obale u snježnim nanosu bobice.

Za ove ženke često se prikupljaju na jednom mjestu, na primjer, na otoku Wrangel godišnje pojavljuje se oko dvjesto Berlryja. Nisu u njima u njima, već sredinom novembra i spadaju u hibernaciju do aprila. Trudnoća traje do 250 dana, a mladunci se pojavljuju slijepe i gluhe obično u sredini ili kraju arktičke zime (oči otvorene za mjesec dana).

Uprkos impresivnim dimenzijama odraslih pojedinca, čini se samo na svjetlu djece duž dužine nešto više štakora, a njihova masa je od 450 do 750 grama. Kad se ležajevi okrenu oko tri mjeseca, a oni dobijaju težinu, počnu postepeno ostavljati Berlnogo zajedno s medvjedom, postepeno se kreću prema lutali način.

Kubice žive sa majkom tri godine, a do godine za godinu i pol godina hrani ih mlijekom, istovremeno hranjenjem brtve sa masti. Smrtnost među bebama prilično je visoka i kreće se od 10 do 30%.

Životna životinja u modernom svijetu

17 Zanimljive činjenice o bijelom medvjedu

Bijeli medvjedi su navedeni u Crvenoj knjizi IUCN-a: Uprkos činjenici da se broj njih smatra stabilnom i još rastućim, sporom reprodukcijom bijelih grabežljivca, povrijeđenih (oko 200 životinja ubijaju svake godine) i velika smrtnost među mladuncima čine Stanovništvo lako ranjivo, a na nekim mjestima su uopšte nestali.

Nedavno je na teritoriji Rusije zabilježeno oštro pad stanovništva: Životinje koje žive na području Yakutije i Chukotka, u nekim oblastima, svi su odjeljci nestali. Očekivani životni vijek ovih predatora u prirodi je oko 25 godina, dok u zatočeništvu su u stanju živjeti u četrdeset i pet.

Pored pokrovita, globalno zagrijavanje utječe na život bijelih medvjeda: tokom prošlog stoljeća, temperaturni pokazatelji zraka u Arktiku ruže na pet stepeni Celzijusa, koji se stalno smanjuje na području glečera, na kojima su te životinje stalno smanjuju živjeti. Izravno utječe na stanovništvo pečata, koje su im glavna hrana koja vam omogućava da nakupljate potrebne rezerve masti.

Drugi važan problem je ulje, što je u značajnim količinama u morskoj vodi oko bušenja. Dok vlažni i hladni medvjedi štite gustu vunu, ako se pokaže da bude ventilator uljem, gubi sposobnost zadržavanja zraka, koji nestaje izolacijski učinak.

Kao rezultat toga, životinja se hladi brže, a crna koža bijelog medvjeda pregrijava. Ako je predator također sretan u takvoj vodi ili jednostavno zavaravati vunom, to će dovesti do štrajka bubrega i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta.

17 Zanimljive činjenice o bijelom medvjedu

17 Zanimljive činjenice o bijelom medvjedu

 1. Polarni medvjed - najveći zemlja grabežljivac na terenu.
 2. Masa odraslih polarnog medvjeda može dostići 0,7 tona, a dužinu tijela - prelazi tri metra.
 3. Bijeli medvjedi savršeno plivaju. Zvanično registrovani zapis - 687 kilometara na vodi preplavljen bijelim medvjedom bez zaustavljanja na odmoru.
 4. Bijeli medvjedi često putuju na drifting flores.
 5. Osjetljiv nos polarnog medvjeda omogućava mu da mirno pley na udaljenosti od jednog i pol kilometara skrivenih ispod metra debljine snijega.
 6. Odrasli bijeli medvjedi vode jedan način života, ali mogu se pojaviti prijateljski odnosi između njih.
 7. Bijeli medvjedi su pod prijetnjom nestanka i zbog povrede i zbog trajnog topljenja leda.
 8. Bijeli medvjeđa krzno prekriveno je masnim vodostalnim slojem, tako da plutajuće, ove životinje ne pranja.
 9. Na šapama na polarnom medvjedu postoji membrana koja mu pomaže da pliva.
 10. Smeđi medvjedi kopaju burgoc u zemlju i bijeli - u snegu, a u takvom burgrogeu obično postoje nekoliko soba, pa čak i ekstrakt.
 11. Brzina polarnog medvjeda za kupanje je oko 10 km / h.
 12. Novorođenče bijeli medvjed teži samo oko 1 kg.
 13. U vodi, bijeli medvjedi provode više vremena nego na kopnu.
 14. Smeđi i bijeli medvjedi mogu se međusobno preći i generirati hibride, jer su povezane vrste - imali su zajedničke pretke.
 15. U toplim i vlažnim uvjetima, bijeli medvjedi krzno može se smanjiti zbog početnika koji će rasti u njenim algama.
 16. Bijela medvjeda koža - crna boja i jezik - plavi.
 17. Uprkos svojim impresivnim dimenzijama, bijeli medvjedi mogu razviti brzinu do 40 km / h.