Naučnici su pronašli ostatke najdužeg dinosaura

Paleontolozi su pronašli ostatke dinosaura koji su naselili prije stotinu miliona godina. Značajno je da je dužina ovog guštera bila 37,2 metra, a težila je oko 48 tona - najduže od nekada poznatih dinosaura.

Na Zemlji je postupio oko 100 miliona. prije mnogo godina, što je oko deset miliona godina ranije od staništa njegovih ogromnih rođaka - Titanozavrov. Prema riječima naučnika, dinosaura, koga su našli, sve dok to nije apsolutni držač za rekord u pogledu dužine i može trajati oko dvije trećine fudbalskog terena.

Naučnici su pronašli ostatke najdužeg dinosaura
Paleontolozi su pronašli najduži dinosaur.

U početku je ovaj gušter napao Notocolossus gonzalezparejasi. Ona živi ovakvo prije oko 86 miliona godina u blizini Patagonije, u periodu krede. Za ove životinje, vrlo dugi vrat i ne manje dugi rep, koji se koristio za zaštitu od neprijatelja. Ali nakon nekog vremena naučnici su napustili ovu verziju i došli do zaključka da gušter pripada drugom. Razlog za to koji su prvo ugledali u činjenici da je starost nađenog dinosaura mnogo solidno od 86 miliona. godina.

Nakon što su proučavali ostatke detaljnije, istraživači su saznali kako su se ovi divovi uspeli da se kreću na zemlju. Ispada da su ogromni kralježnici ispunili unutrašnjost zraka. Izrađivalo je kosti u isto vrijeme i izdržljive, a pluća, što je omogućilo da se tim divovima samouvjereno kreću na površinu sušija.