Jež

Jež: Opis

Ježevi su male slatke životinje koje su upoznate sa svim svojim djetinjstvom. Istovremeno, nije potrebno ići na polje ili u šumu da ih vidi. Često se mogu vidjeti u dvorištu privatne kuće ili unutar područja zemlje. Najistaknutiji pojedinci se lako mogu susresti u gradovima.

Jež: Opis

Stanovništvo i status obrasca

Jerzy predstavljaju porodicu Emano i odreda insektivora. Oni su najpopularniji likovi dječijih djela, kao i crtane filmove. Životinja ima dovoljno gustu tjelesnu tjelesnu stanku koja je prekrivena spiny igle, između kojih rastu rijetke dlake. U pravilu su ježevi urušeni u kuglu u slučaju opasnosti, što je moguće zbog gornjeg sloja kože, koji se može značajno isteći.

Izgled

Konačno

Ezhi su male životinje čija težina rijetko prelazi 1 kilogram. Njuška u jezama malo izdužena, uši su relativno male, a rep je dovoljno kratak. Nos nije veliki, crni, uvijek vlažan i sjajan. Životinja neprestano udara u različite minke i jame, u potrazi za hranom. Glava je relativno velika, klinasta oblikovana, sa izduženim odjelom za lice. Gornja vilica ima 20 oštrih i prilično malih zuba, dok ima 16 istih zuba na donjoj vilici. Gornji sekači nalaze se malo dalje jedan od drugog, u usporedbi s dnom, tako da donje rezače ulaze u jaz između gornjeg gornjeg.

Udove za erohis kratke i tanke, sa stražnjim stražnjim duljim od prednje strane. PAWS su naoružani sa pet prstiju sa oštrim kandžama tamne nijanse. Na zadnjim nogama, srednji prsti su prilično dugi, što omogućava ježma da se riješe krvnih insekata, radije da se podmire između igala. Rep je tako kratak da je gotovo nemoguće vidjeti ispod staja koje pokrivaju gotovo cijelo tijelo.

Ružna obična, kao i druge sorte, igle nisu toliko dugo, ali rastu u različitim smjerovima, dok su na glavi formiraju nešto poput problema. Ako ste napravili skretanje pažnje na boju, igle izgledaju prljavo sivo, kao da su pomiješane sa prašinom. U stvari, boja je haotična, naizmjenična, okrećući se od tamne do svjetlije nijanse. Unutar svake igle nalazi se šupljina ispunjena zrakom.

Igle se mogu uporediti sa konvencionalnim vunutima, jer je njihova stopa rasta gotovo ista. S vremena na vrijeme ispadaju igle, a na njihovom mjestu rastu nove igle. Proces topljenja se promatra 2 puta - u proljeće i jesen, istovremeno ne više od 30 posto iglica mijenja se za ovaj period. Ako je živa imala sve igle, to znači da je bio bolestan sa nečim.

Zanimljivo znati! Svaka je igla pruža mišićna vlakna, što omogućava ježma ili podizanje iglama ili da ih izostavlja, ovisno o trenutnoj situaciji.

U pravilu, trbušni prostor životinje, kao i glava glave dijelom nije prekriven igalima, a prekriven delim krznom mračne hladovine, uz prisustvo sivih, žućkastih ili smeđih tonova. Neke vrste uključuju prisustvo lakših nijansi, na pozadini glavne boje, tamnije boje.


Ponašanje i životni stil

Jež

U pravilu, ježevi love sa početkom sumraka, a tokom dana su u skloništima, koje su zastupljene grmljem, produbljivanjem u zemlji, male pećine, uključujući jedan ili više razloga "Vlasnici". Promjer utičnice je oko 25 cm, dok je njegovo dno obložen suhom travom, lišćem ili mahovinom.

Zanimljiv trenutak! Razni paraziti se često pojavljuju u junacima između bodlje. Naučnici u takvim slučajevima koriste naučnu definiciju: to je po satu, što je povezano s brojem parazita, koji se prikupljaju živam u roku od 1 sata kada se kreću na gustine šumskih gusta.

Uprkos tome, ježevi se smatraju prilično čistim životinjama koje stalno nadgledaju čistoću njihovog krzna i karbula. Na grudima i na stomaku, ježev krzno liže uz pomoć jezika, ali sa bodljima mnogo teže. Za čišćenje bodlje iz različitih insekata krvi, ježevi koriste dugi prosječne prste zadnjeg udova. Uprkos tome, ježevi se ne mogu uvijek riješiti svih parazita.

Da se riješim dosadnih štetočina, životinja često uzima kiseo kupelji, žuri u neredu palih plodova. Zbog ove navike, mišljenje je ojačano da je jež samo obožava jabuke, a u stvarnosti su oni potpuno ravnodušni prema njima, jer su mesožderke. Hunt u mraku, priroda je istovremeno dodijelila heroje divnog mirisa i odličnog sluha, vizija heroja je slabo razvijala, što zapravo nije toliko važno noću.

Jedne noći ove su životinje u stanju da savladaju oko 3 kilometra neravnog terena. Unatoč dovoljno kratkih nogu, ježevi se mogu kretati brzinom do 3 metra u sekundi, prevazilazeći male prepreke u obliku palih stabala. Ako je put uobičajeni tok ili čak rijeka, onda to nije problem za heroje, jer su lijepo plivanje.

Važan trenutak! Svaka životinja, posebno muškarci, su vlasnici određene teritorije, koji se hrabro čuvaju iz svojih konkurenata za hranu.

Jež

Jegeni su karakterizirani kao dobrovoljno, životinje koje vole mire, iako lako mogu dati povratne informacije svojim prestupnicima. Ako se nešto ne sviđa, počinje glasno odbiti, a u ekstremnom slučaju pokušati skočiti na svog prestupnika, pijući u nju s oštrim igalima.

Ako takve akcije ne dovode do željenog rezultata, jež će se pretvoriti u spiny kuglu, apsolutno nepristupačan mnogim njegovim neprijateljima. Držeći o oštrim iglema, mnogi počnu shvaćati da to nije njihov plen i gube heroju od svih interesa. Nakon neprijateljskih hitova, ježev se odvija i nastavlja svoj potez naprijed, kao da ništa nije bilo.

Uz početak jeseni ježevi padnu u hibernaciju, koja traje gotovo pola godine, ali prije toga će pokušati birati, najmanje 0,5 kg viška kilograma. Biti u stanju anabioze, njegovo tijelo se hladi na temperaturi od +1,8 stepeni, na otkucaji srca ne više od 20-60 otkucaja u minuti. Buđenje u proljeće, ježevi idu lov kada temperatura okoline dosegne temperaturu plus 15 stepeni.

U pravilu su hidgeni koji žive u hladnim zimama. Ježevi koji žive u toplije klimatske uvjete ostaju aktivni tokom cijele godine. Prisutnost heroja na svojim lokacijama može se naći na osebujnom buci koja se uklanja iz porodice. Oni se glasno trzaju i glasno kihaju, a mladi mogu zvučati kao zvižduk ili na patke.

Važno je zapamtiti! Mnogi tvrde da su ježevi one životinje koje se mogu držati kod kuće, mada u stvari nije baš tako.

Prvo, to je zbog činjenice da ježevi ne odlaze na trening, i drugo više, više vole voditi noćni život. Ako se ježev pušta preko noći iz ćelije, donijet će puno neprijatnosti, jer će se stalno ugrabiti, kihati, a zagrijati noge na podu, što je ponekad poboljšano noću. Kao rezultat toga, možete zaboraviti na uobičajen odmor.

Nije vrijedno učiniti da se kod kuće, ova životinja je i zato što su ježevi nosači vrlo opasnih bolesti. U bodlji mogu živjeti encefalitični krpelji, koji će u prvom prikladnom slučaju omjeriti kućne ljubimce na domaćim životinjama.

S tim u vezi, ne preporučuje se dovođenje junaka u kuću, ali dozvoljeno je da se fokusira na vrtlarstvo i baštenu parcelu. Ezhi su korisni životinje koje uništavaju mnoge štetočine smještene u vrtu ili vrtu, uključujući gusjenice i puževe.


Koliko živica živi

Jež

Tapacirani u prirodnom okruženju, ježevi su u stanju živjeti ne više od 5 godina zbog činjenice da imaju dovoljno neprijatelja. U sadržaju u uvjetima zatočeništva, ovaj se termin može povećati za 2 puta, pa čak i 3 puta.

Seksualni dimorfizam

Gotovo je nemoguće razlikovati mužjake od ženke, jer imaju istu boju tijela i istog fizičkog. Jedina razlika su mužjaci veće ženke i veća težina, iako je odlaže.

Vrste neprijatelja

Ezhi predstavljaju 16 vrsta koje se distribuiraju na 5 generala ove porodice.

Afrički ježevi

Jež

 • Belloruhiy.
 • Alžirac.
 • Južnoafrički.
 • Somalijski.

Euroazijski ježevi

Jež

 • Amur.
 • Istočnoeuropska.
 • Običan.
 • Južni.

Ušićene ježeve

Jež

 • Ježev uši.
 • Ulje ježeva.

Steppe ježevi

Jež

Oglašavanje • Kadam

 • Ježina Daurskog.
 • Kineski ježev.

Duge igre

Jež

 • Etiopski.
 • Tempeed.
 • Indijski.
 • Apodalan.

Gde živice žive

Jež

Jež se nalaze gotovo svuda, u Europi, kao i na britanskom otocima, u Africi i u Aziji, uključujući na teritoriji Novog Zelanda, iako su tamo dostavljeni. Uprkos činjenici da su ostaci ovih životinja često pronađeni na teritoriji Amerike, u naše vrijeme nisu pronađeni u Americi. Ne žive u jugoistočnoj Aziji, na Madagaskaru, kao i u Australiji.

Na teritoriji naše zemlje postoji 5 vrsta heroja:

 • Jež je običan, koji nastanjuju sjeverno od evropskog dijela zemlje.
 • Ježin jug nalazi se u Kavkazu, kao i u drugim, toplijim regijama.
 • Jež Amur je stanovnik dalekog istoka.
 • Ježina Daurskog. Stanište se obračunava u Transbaikalia.
 • Ježin uši smatra se tipičnim predstavnikom jugoistočne regije naše zemlje, iako se nalazi i na zapadu Sibira, u Tuvi i u Kavkazu.

Za njegove sredstva za život, ježevi biraju dijelove miješanih šuma, šumskih pojaseva, kao i ravnice sa obiljem bilja, obrastao stepen i poplavne. Neke sorte osjećaju se ugodno u uvjetima pustinje i polupusti. Stoga se takve male bodljikave životinje mogu naći svugdje, osim crnogoričnih šuma i močvarnih područja.

Ove jedinstvene životinje mogu se naći u blizini kućišta osobe, u vrtnim dijelovima privatnog posjeda, kao i u parkovima, u napuštenim vrtovima, u ljetnim vikendicama, na periferiji gradova, na poljima posađenih zrnatih kultura. U pravilu, ježevi rijetko ostavljaju pogođena područja i ostavljaju rodbinu bliže osobi kao rezultat djelovanja različitih negativnih faktora, od kojih je glavni nedostatak baze hrane.

Šta su hrana

Jež

Jerzy predstavlja odred insektivora, mada se u stvari mogu smatrati svejednim životinjama. Osnova njihove prehrane su beskralješnjaci koji predstavljaju razni insekti, njihove ličinke, gusjenica, puževi, puževi i t.D. Kralježnica praktički ne jede, ali ponekad napada žabe i guštere, kada su to u stanju punjenja.

Važno je znati! Nemoguće je nahraniti mlijeko ako se riješe na vrtlarstvu, jer ne predstavlja nikakvu korist za odrasle, već samo štetu.

Ježin za upotrebu otići će komad svinjetine, goveđe ili pilećeg mesa, kao i sirovo jaje. Ne budite ježevi da daju suhu mačje ili pseću hranu, iz koje ove životinje mogu imati problema sa radom gastrointestinalnog trakta.

Na miševima ježa, oni praktički ne love, kao i odrasli perje, iako su mogući, uvijek donirajte s malim pilićima ili jajima, ako saznaju na zemlji. Hezhi takođe ne lovi zmije, iako se mogu lako nositi s njima ako oni iznenada žele napasti. Pored svih vrsta insekata i njihovih lanji, ježev razblažive njihove prehrambene gljive, bobice, voće, žirne, razne korijene i t.D., Iako ne predstavljaju osnovu prehrani.


Reprodukcija i potomstvo

Jež

Dolaskom proljeća, kada se ulice toplo i ježevi počinju probuditi, njihov brak počinje. Tokom ovog perioda mužjaci se ponašaju vrlo agresivno u odnosu na jedni druge. Organizuju borbe za desnu ženku ženke. Istovremeno, grizu jedni druge, a takođe i glasno hrm, pokušavajući se uplašiti drugog takmičara. Onaj koji je uspio uplašiti svoje rivale počinje brinuti se za ženku. Nakon gnojidbe, ženka izlaže svoje buduće potomstvo za jednu i pol ili dva mjeseca. Prije pojave potomstva, jež se kopa rupa ili koristi gotove, pogodne.

Nora se odbija, a dno suve trave i listove na njemu se slaže. Pojavljuje se na svjetlu od 3 do 8 rupa, mada je uglavnom 4 mlada koja ne vidi ništa da čuje ništa, nemaju zube i nemaju igle. Nekoliko sati nakon rođenja, igle se pojavljuju u djeci. Prvo su mekani i apsolutno bezbojni, ali u roku od 24 sata postaju tvrdi i potamni. Nakon 2 tjedna imaju pravi poklopac igle. Do ovog trenutka već počinju videti i čuti.

Za 1 mjesec, ženski hrani mlijekom i štiti ih od nevolje. Kad se otvori rupa, ako ženka osjeti opasnost, ona će zauvijek biti na drugom, sigurnijem mjestu. Za 2 mjeseca starosti, ježevi postaju apsolutno neovisni i na jesen napuštaju svoje rodno gnijezdo. Godinu dana kasnije, do sljedećeg proljeća bit će spremni reproducirati.

Prirodni neprijatelji

Jež

Nažalost, u prirodnom okruženju, ogroman broj neprijatelja, tako da su igle zaštićene, ali ne uvijek. Neki predatori naučili su loviti ove životinje, suočavajući ih u vodu. Čim se jež otvori, odmah imaju dovoljno. Za neke grabežljive ptice, bodlji nisu barijere.

Važan trenutak! Ježevi koji žive u blizini smještaja osobe mogu patiti od napada velikih pasmina pasa, kao i bez besplatnih pasa.

Stanovništvo i status obrasca

Jež

Za sve vrste heroja, osim Kineza, ne prijeti izumiranju, tako da su dodijeljeni status "uzrokuje najmanje zabrinutosti". Ako govorimo o ukupnom broju heroja, ta brojka je prilično impresivna za razgovor barem nekim problemima. Unatoč činjenici da se neki od njih pokazuju da budu u kandžama ili u zubima predatora, ne utječe na smanjenje ukupnog broja životinja.

Jersies se smatraju vrlo zanimljivim živim bićima koje donose puno ekoloških koristi. Ovo su sanitarni paneli zelenih zasada, vrtova, vrtova i polja, jer uništavaju mnoge štetne insekte. Zato ježevi zaslužuju da ih zaštite. Kada se sastanku sa svojim živicama, ne bi trebao pokušavati uhvatiti ga, pa još više pokušavati da se drži kod kuće. Bolje da životinja ostane sama i pruži mu priliku da prati moju dragu.

Konačno

Jež

Unatoč činjenici da je nepoželjno da sadrži u svom domu, mnogi bi i dalje želeli pokušati, ne gledati nikakvu oprez i preporuke. Nažalost, želja da se kod kuće ima neke vrste jedinstvene životinje tako da nije kao i svi ostali, tako je sjajno da se svaki savjet zanemaruje. Prvo, niko posebno za to, poput pasa ili mačaka, ne uzgaja se, tako da možete pronaći sličnu životinju na tržištu. Uprkos zdravom izgledu, takav kućni ljubimac bit će potreban za pokazivanje veterinarskog ljekara, mada malo njih zna kako kontaktirati ježeve. S tim u vezi treba napomenuti da postoji dosta šanse da imate potpuno zdravu životinju, a ako razmislite koje su muževi bolesti prenose, to ne postaje.

Pored toga, ježevi su samodovoljni predstavnici faune i u strancima ne trebaju. Štaviše, vode noćni život, tako da možete zaboraviti na san. Ježevi se nikada ne miču ne kreću i prilično su bučni kućni ljubimci, ako neko ima dovoljno hrabrosti da bi ih započeli. Nije potrebno računati na činjenicu da će jež postati suputnik i pravi prijatelj, jer je lakše trenirati krokodil ili hipopotamus od ježa, iako možete navesti one koji su uspjeli postići barem od ježa neke naredbe ili trikovi.

Za one koji su uhvatili zaštitu i ne znaju šta da rade s tim, možete savetovati jedan jedini - uzimanje i pustiti. Dakle, bit će manje problema, kako za jež i za onoga koji ga je uhvatio. Iako koncept "izdan jež" ima svoje nijanse. Činjenica je da su u prirodnom okruženju ježevi spadaju u hibernaciju. Da biste preživjeli zimu, on mora dobiti dovoljno težine. Ako ova životinja pusti među ljeto, ježev će imati vremena za sklapanje hranjivih sastojaka i lako će preživjeti oštre zimu. Ako ježev nema vremena za dobivanje dodatne težine, malo je vjerovatno da će živjeti do proljeća. U ovom slučaju, životinja će morati napustiti zimu kod kuće, ali ništa dobro neće raditi iz ovog oduška. Prvo, ježev nije potreban da padne u hibernaciju, jer u kućištu osobe uvijek je toplo i ugodno, pa će se probuditi cijelu zimu. Da, naviknut će se i neće pretvoriti u kuglu, ako je bliži tome. I u suprotnom je malo vjerovatno da će moći dobiti pravog ljubimca, koji voli i obožava svog gospodara kao psa.